Luther: Pád z nebes / Luther: The Fallen Sun (2023/129/Velká Británie, USA/Krimi, Drama, Mysteriózní) 59%

23.10.2023 14:12
JEDNOU VĚTOU
„Geniální londýnský detektiv John Luther padl až na úplné dno. Nevyřešený případ mu ale nedá spát, a tak uteče z vězení, aby dopadl sadistického sériového vraha."

OBSAH
Idris Elba se opět prohání Londýnem coby drsný detektiv Luther, jenž už nějakou dobu operuje za hranicí zákona. Proti němu ale tentokrát stojí směšný sadista s tváří Andyho Serkise, který vrší jednu bizarní vraždu za druhou, aniž by jej přitom film dokázal prodat jako někoho, z koho jde opravdový strach, a koho musí Luther zastavit. Je to škoda, film totiž vypadá náramně dobře a byť už se dávno nerýpeme v Lutherově nitru, napínavější krimi z toho vydolovat rozhodně šla.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Slušná a zábavná Krimi založená dle slavné TV série Luther. Seriál neznám, takže nemohu srovnávat, ale film obstojí i bez znalosti předlohy. Bavila mne zápletka, kde Luther jde do vězení a musí utéct, aby dopadl maniakálního vraha, který terorizuje Londýn a do toho po něm pátrá i celá policie. Tohle je zkrátka cool a zábavný námět, který mi byl sympatický od začátku. Idris Elba hraje šikovně a dá se mu fandit. Cynthia Erivo mi evokovala Outsidera, takže tu také rád vidím v roli detektivky a úplně nejlepší na celém filmu je Andy Serkis, který si padoucha zahrál s gráciíí. Je nepříjemný, má šílené plány, je inteligentní, zkrátka parádní vrah jak se patří, který celý film bez problému potahá. Vizuálně je to ucházející, ale není to nejsilnější stránka filmu, zkrátka lepší Netflixovský Look, akce je průměrná, ale akční film to není, takže to zde beru spíše jako bonus ( ve které Krimi můžem vidět vzpouru ve vězení, že jo), povedla se však hudba, která dotváří atmosféru a líbilo se mi tempo vyprávění, kde se neustále něco děje a vůbec se nestojí na místě, což v tomhle žánru je spíše vzácnost, takže za tohle Lutherovi dávám plusové body. Líbily se mi i samotné nápady vražd ( oběšenci působí správně mrazivě). Scénář občas hapruje a pár věcí nedává úplně smysl, ale jako zábavná, skvěle zahraná Krimi to na mě fungovalo spolehlivě. 6.5/10. (EvilPhoEniX) 3*

Celovečerní Luther bylo tajné přání všech jeho příznivců ale tato podoba je bohužel výrazně horší než ty nejslabší díly, posledních sérií. Neuvěřitelně hloupé, bez jakéhokoliv logiky s línou režií, která nedokáže připravit jedinou kloudnou scénu a kdykoliv přijde naděje na cokoliv napínavého (útěk z vězení, metro) vždy to je pohřbeno tvůrčím neumětelstvím. A to ani nemluvím o příšerném záporákovi, který by měl být geniální ale je to přesně naopak. (Chrustyn) 2*

Už si nedělám iluze, že by se příběhy Luthera mohly vrátit někam na úroveň fantastické první série, ale vždy doufám aspoň v nějakou zajímavou detektivku, zpravidla s řádně zvrácenými vrahy, což je specialita autorů. Největším záporem "šestky" je bizár, který vás pravidelně vytáhne ze soustředění na děj a zafacepalmujete se svou společností v obýváku. Když opomeneme, že sám Luther už po svých průserech by pravděpodobně i přes zásluhy nezajímal u policie ani toho starého šéfa ze sentimentu, sám (bohužel od začátku odhalený) záporák je tady bohužel tak démonicky nadupaný, že to prostě nemůžete brát vážně, považte prachy na pořízení šmírovací společnosti plné ochotných loajálních zaměstnanců + konexe + bojové umění a slušná kondice pro běh + zájem zariskovat a osobně účastnit naaranžovaných situací + kontakt na naprosto zlomyslného kadeřníka, který vám neřekne, že máte ránu a budete s příšerným účesem trčet kdekoliv v davu. A o neschopnostech a zvláštním chování policistů, bachařů a vyšetřovatelů se prosím vůbec nebavme. Rozpočet byl využitý na pěkné nablýskané lokace, do pochmurných sídlišť na předměstí se tentokrát bohužel vůbec nepodíváte. Dalo se to s vypnutým mozkem a smyslem pro absurdní humor... ale kecám, nedalo. (BoredSeal) 3*

VELKÁ RECENZE
Dodnes nezapomenu, jak mě kdysi závěr páté epizody první série televizního Luthera naprosto rozsekal na malé kousky a já nebyl schopný se z toho ještě tak týden vzpamatovat. Od té doby nedám na příběh sympatického drsňáka, který je vedle výborného detektivka také výbušným nervákem, co pod tlakem dokáže zákon ohnout do takových extrémů, až z toho mrazí, vůbec dopustit. A byť v posledních letech zaznamenala série scenáristy Neila Crosse menší kvalitativní propad (na ČSFD je to z vyšších osmdesátek k nižším sedmdesátkám), pořád je to jedna z nejlepších rolí, jakou kdy Idris sehrál. Na dlouho očekávaný film jsem se tak opatrně těšil, a to i navzdory slabším reakcím.
Luther: Pád z nebes je každopádně od minulého týdne na Netflixu a já nebudu chodit dlouze kolem horké kaše – ačkoliv film není zdaleka takový průšvih, jak mnozí čekali, o kvalitách prvních tří sérií se mu bohužel může jenom zdát. Důvod je přitom tentokrát docela snadno identifikovatelný a nemusíte být zrovna světoví detektivové, abyste ho rozluštili i vy sami. Může za to zcela očividně za vlasy přitažená zápletka a mizerný/směšný záporák v podání Andyho Serkise.
U těchto detektivních příběhů často platí, že čím jednodušší a reálnější příběh/vraha máte, tím spíš se diváci dokážou do děje vžít a na postavy se napojit. V případě seriálu to platilo celkem dlouho, navíc se docela úspěšně dařilo rozkrývat Lutherovu psychiku, řešit jeho často tragické vztahy se ženami či kolegy, a do toho servírovat napínavou krimi z prostředí temného londýnského podsvětí.
Nový film od stejného scenáristy a režiséra několika epizod Jamieho Paynea tohle ovšem opouští a místo toho sáhnul po záporákovi, který jediným klikem na klávesnici dokáže na lidi vyhrabat ty nejčernější tajemství a pak je díky nim začít ovládat. Vedle toho pak jeho vraždy nejsou jenom vraždami, ale doslova fetišem, na kterém stojí ve druhé polovině i cosi jako jeho mistrovský plán, jenž se Luther a spol. snaží překazit. Bohužel je to celé strašně přepálené, scénář si každý zvrat tahá z klobouku a na nějaké reálné emoce tady už vůbec nezbylo místo.
Stejně tak se už příliš neřeší Luther samotný. Filmu se sice daří dosavadní příběh zrekapitulovat a nějaké jeho zákonitosti vysvětlit v šikovné expozici, takže si jej vlastně dokáže užít i člověk, který seriál neviděl. Je to ovšem zážitek poloviční a bez znalostí předchozího děje budete s novým filmem klouzat po povrchu ještě víc, než kdybyste měli nakoukáno. Nicméně zpátky k pointě, scénář sice v úvodu pošle Luthera za všechny jeho prohřešky pykat do vězení, jakmile se (a tohle fakt není spoiler) dostane ven, sledujeme už jen vyložené střípky do jeho vnitřních pochodů. Po pěti řadách se ale vlastně není čemu divit, samotný nevím, kam dál vlastně s Lutherem jako postavou jít, co dalšího na něj hodit, abychom se dočkali něčeho nového. I proto by to tedy možná chtělo vsadit na vedlejší postavy.
Jenže ty jsou tady zhruba tak hluboké jako talíř na pizzu (fráze není moje, ale děkuju za ni). Ať už je to záporák a jeho historie, nebo jednotlivé oběti, nebo nová detektivka s tváří Cynthii Erivo, do jejíhož případu bude Luther zasahovat – všichni působí šablonovitě a prázdně, takže zkrátka není odkud brát. Nicméně teď už k tomu lepšímu. Jamie Payne totiž natočil překvapivě dobře vypadající film, kdy jsem si u některých scén vyloženě liboval, jak zdatně/šikovně byly natočeny a nasnímány. Luther vskutku nevypadal nikdy líp, a byť bych vítal ještě třeba filmové zrno místo klasického televizního looku, kamera se tady náramně povedla. Příkladem budiž akční sekvence z vězení (dokonce tu je náznak scény na jeden záběr), případně honička u Piccadilly Circus nebo pak celé sněžné finále.
I přes moji kritiku směrem ke scénáři, logice a záporákovi (Serkis se asi snaží, ale je fakt nechutný a ty paruky mu taky zrovna nepomáhají) ale musím říct, že tempo má film velmi solidní a ty dvě hodiny překvapivě rychle utekly. Co se změny formátu týče, vlastně mi ta filmová stopáž a koncentrované vyšetřování k Lutherovi dost sedly. O to větší škoda, že se nepodařilo k nim najít vhodnější zápletku bez digitálních piklí a rádoby rafinovaných snuff bizárů, které zbytečně ubraly Lutherovi na tom, co jej vždycky dělalo tak zábavným a výjimečným. Zkrátka a dobře zahozená příležitost, po které už taky nemusí přijít nikdy další. Na druhou stranu to je možná dobře, čím dál častěji mě totiž britští krimi mágové utvrzují v tom, že je lepší skončit v nejlepším, protože ne všechno může fungovat věčně. Luther je toho bohužel perfektním příkladem.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Zbyšek Pantůček - Idris Elba (John Luther), Antonie Talacková - Cynthia Erivo (Odette Raineová), Martin Zahálka - Andy Serkis (David Robey), Jan Vlasák - Dermot Crowley (Martin Schenk), Jitka Moučková - Hattie Morahan (Corinne Aldrichová), Petr Lněnička - Edward Hogg (Derek Standish), Sára Nygrýnová - Lauryn Ajufo (Anya Raineová), Viktor Dvořák - Thomas Coombes (Archie Woodward), Jiří Schwarz - Vincent Regan (Dennis McCabe), Josef Pejchal - James Bamford (Callum Aldrich), Radek Škvor - Carl Spencer (Jamal), Jiří Ployhar - Ross Waiton (Newman), Pavel Šrom - Guy Williams (Tim Cranfield), Radek Kuchař, Bohdan Tůma, Lucie Štěpánková, Rudolf Kubík, Ivo Hrbáč, Zdeněk Podhůrský, Eliška Hanušová, Libor Hruška, Ivana Korolová, Jan Battěk, Radovan Vaculík, Petr Ryšavý, Ludvík Král, Zdeněk Rohlíček, Martina Šťastná, Olga Želenská
Překlad: Veronika Čápová
Dialogy: Anna Raymanová
Produkce: Markéta Watzková
Zvuk: Pavel Balcar
Režie: Lucie Petra Svobodová
Pro Netflix vyrobilo S Pro Alfa - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 10.3.2023 Netflix
Premiéra USA: 24.2.2023 Netflix
Premiéra Velká Británie: 24.2.2023
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 10.3.2023 Netflix
 
Tvůrci a herci
Jamie Payne (Režie), Peter Chernin (Produkce), Neil Cross (Produkce), Idris Elba (Produkce), David Ready (Produkce), Jenno Topping (Produkce), Lorne Balfe (Hudba), Larry Smith (Kamera), Justine Wright (Střih), Denise Chamian (Casting), Priscilla John (Casting), Orla Maxwell (Casting), Jon Gary Steele (Scénografie), Susan Lyall (Kostýmy), Niv Adiri (Zvuk), Tom Sayers (Zvuk), Angela Oxley Evans (Masky), Neil Cross (Scénář), Idris Elba (Herec), Cynthia Erivo (Herec), Andy Serkis (Herec), Dermot Crowley (Herec), Thomas Coombes (Herec), Hattie Morahan (Herec), Lauryn Ajufo (Herec), Vincent Regan (Herec), Dan Li (Herec), Edward Hogg (Herec), Einar Kuusk (Herec), Tom McCall (Herec), Jess Liaudin (Herec), Borislava Stratieva (Herec), Ash Patel (Herec), Amy Trigg (Herec)
 
2023/129/Velká Británie, USA/Krimi, Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Väzenie, v ktorom sa Luther (Idris Elba) nachádza na začiatku filmu, je väznica HM Dorchester, ktorá bola zatvorená v roku 2014 a prešla niekoľkými veľkými prestavbami, aby bola pripravená práve na tento film.
- Ranná bojová scéna medzi Lutherom (Idris Elba) a Davidom (Andy Serkis) bola natočená na opustenej stanici metra Aldwych, ktorá bola pôvodne otvorená v roku 1907, ale od roku 1994 bola zatvorená. Národná galéria a Britské múzeum ho použili na ochranu niektorých zo svojich najcennejších pokladov pred nemeckou bleskovou vojnou.
- Tento film dostal pozoruhodné povolenie natáčať na Piccadilly Circus dlhšie ako to bolo umožnené ktorejkoľvek inej produkcii.
- Natáčanie prebiehalo v Londýne a podmorské scény sa robili v Lite Studios v Bruseli, Belgicko (v najväčšej a najhlbšej nádrži v Európe).
 
Odkazy