Likvidátoři / Eliminators (2016/94USA, Velká Británie/Akční) 58%

23.10.2023 14:11
JEDNOU VĚTOU
„Thomas je vdovec a bývalý federální agent, který se ukývá v Londýně. Když se k němu vloupají 3 muži, zabije je. Do Londýna míří nájemný vrah pověřený americkým zločineckým bossem."

OBSAH
Thomas (Scott Adkins), bývalý americký federální agent, musí opustit program na ochranu svědků a vystoupit z utajení, když je přepaden jeho byt v Londýně následkem chyby způsobené špatnou adresu. Když akce skončí vícenásobnou vraždou, zprávy o ní v mediích aktivují jeho pronásledovatele a ti posílají do Evropy nebezpečného zabijáka, aby Thomase zabil. Ten se dává na útěk. Když se dostává do ohrožení život jeho dcery, odhodlaný otec musí oba dostat do bezpečí dříve, nežli jej vypátrají lidé, před nimiž se skrýval.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Známý akční vzorec „Bez dcerky neodejdu“, který se snaží zaujmout neobvyklou lokací ruční akce (kabinka lanovky Emirates Air Line), prostou přímočarostí i četným užitím střelných zbraní (byť se neškodnost palby z automatů a brokovnice na pár metrech bytu jevila krapet nesmyslně). Adkins jako starostlivý táta Neesonova typu je překvapivě zastíněn dvoumetrovým wrestlerem Wadem Barrettem, který v tom černém bomberu lehce připomínal chuligána FC Preston. Ano, mohl by být v hlavní roli Seagal, jenže by to končilo už na začátku, kdy by se při chystání snídaně dceři přejedl lívanci a usnul.. (Gilmour93) 3*

Do Thomasova (Scott Adkins) bytu vtrhnou tři ozbrojení muži a on je v sebeobraně zabije. Tato událost se rychle šíří všemi zprávami. Thomas se po incidentu probere v nemocnici a zjistí, že je připoután pouty k lůžku. Thomas musí jednat, aby ochránil svoji dcerku Carly... Z děje by se dalo vyzradit více, ale to by pak nebylo překvapení. Wade Barrett (Stuart Alexander "Stu" Bennett) jako Bishop je Adkinsovi zdatným soupeřem a jejich dva kontaktní souboje stojí za to. Několik málo informací ze závěrečných titulků: Tim Man - bojový choreograf / Fight Choreographer, Dan Styles - koordinátor kaskadérů / Stunt Coordinator, Tiago Silva - Thomas Stunt Double a Jason Beeston - Bishop Stunt Double. Film nabízí poctivou akci zabalenou v koukatelném příběhu. (Rominator) 3*

Adkins ve filmovém světě, k životu potřebuje jen boxovací pytel, nékoho koho může chránit/pomstít popřípadě, někoho sejme v ringu a bude tím traumatizovaný natolik, že odjede do Asijské země a nebo do Ruska, kde bude mlátit další nešťastníky. Víc toho nepotřebuje a v podstatě by to i tady stačilo, kdyby ovšem ta akce nebyla jedna z nejvíc nudných co sem kdy viděl, né opravdu i Seagal který máchá svýma ručičkama, na nepřátelé kteří sou od něho pět metrů, i takové akční scény představují větší terno než to co sem viděl tady. Jako na bitky se hezky kouká, choreograficky jim nelze nic vyčíst, ale že bych je měl brát vážně ? To se říct nedá, je to spíš takové pošťuchování, ala ty teď plácneš mně a pak zase já tebe a bude to vypadat hodně drsně. Ale už začátek filmu, mně jasně varoval, pozor Adkins nemá žádné vousy, takže to bude logicky stát za hovno, ale já varování nedbal a naivně film sledoval, ve víře že to bude dobré. On pak sice nastoupí Wade Barrett, ten však působí hrozně komicky, neustále Adkinsovi skládá poklonu a švitoří mu do ouška samá hezká slůvka. A ze všech rolí, které Adkins hrál, tak tahle role utrápeného taťky mi asi nejvíc vadila. Jeden z nejhorších filmů s Adkinsem, nu což ta dnešní spokojenost nemohla trvat věčně, však vše nejlepší Adkinsi stále si borec, jen už neber tyhle role. (Yoshitsune) 1*

VELKÁ RECENZE
Pořád se nejedná o stoprocentní pětihvězdičkovej film, má to spoustu nedostatků. Na druhou stranu film nabízí pestrou paletu lokací, výborné souboje, slušné přestřelky a hlavně musim pochválit prolénání akčních scén s okolím. Adkins není žádnej herec, ale své postavě dodal dostatečné emoce na to, aby film utáhl. Má proti sobě Hulka, Wade Barrett mu je fakt podobnej a má skvělé hlášky. Jejich dvě bitky jsou dlouhé, kontaktní a maj špičkovou choreografii. Hlavně Adkins, když předvede nějakej akrobatickej kousek, tak mi spadne čelist. I ostatní souboje super! S poldama v nemocnici, a v lanovce.
Hlavně se mi líbí, že profi zabiják si našeho hrdinu najde nějakým logickým způsobem, všecko je to odůvodněné a člověk si nemusí říkat, jak vlastně jeden našel toho druhýho? Prostě jsem měl dojem, že profi zabiják se skutečně chová jako profi zabiják. Konečně! Navíc, když běhal Adkinsonovi za zády s pistolí, tak to bylo i celkem napínavé a jen jsem se těšil, až si daj do huby. No a pokud Barrett nestihne naskočit do lanovky, nabídne deset táců dvoum týpkům, aby zkopali Adkinse. Z fleku, v lanovce a bez střihů :-) místy je film asi nechtěně komediální.
SPOILER: Například, když Adkins v nemocnici sejme tři policajty a inspektor pak poví "no! kvůli němu mám tři muže ve špitálu" pěknej dvojsmysl. Některé situace jsou i parádně vyhrocené. Zejména když ti tři lupiči přepadnou Scottovi bejvák. I tam byl fajn souboj s pálkama. Film má i parádní tempo a dostatek našlapané muziky. Vizuál televizní, ale i pár krásných záběrů na město jsem si našel. Některé interiéry moc pěkné. Režie dostatečná a akce přehledná. Přestřelky krvavé, možná digitální krev, ale pořád to na mě působí líp, než bez těch cákanců sledovat, jak týpci padaj k zemi. A myslim si, že ty souboje si pustim někdy znovu. Adkins má mimochodem moc rád pistole a brokovnice :-). Solidní akční film. (Ouwen)

DABING
-

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 6.12.2016 (DVD and Blu-ray premiere)
Premiéra Velká Británie: 20.2.2017 (DVD premiere)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

https://www.fdb.cz/film/likvidatori-eliminators/171291
https://www.kfilmu.net/film/eliminators/
 
Tvůrci a herci
James Nunn (Režie), Mark Lane (Produkce), James Harris (Produkce), Michael J. Luisi (Produkce), Claude Foisy (Hudba), Luke Bryant (Kamera), Paul Harb (Střih), - (Casting), Anthony Neale (Scénografie), Alison McLaughlin (Kostýmy), David Green (Zvuk), Kevin Belen (Zvuk), Frances Hounsom (Masky), Nathan Brookes (Scénář), Bobby Lee Darby (Scénář), Scott Adkins (Herec), Wade Barrett (Herec), Daniel Caltagirone (Herec), Ty Glaser (Herec), James Cosmo (Herec), Olivia Mace (Herec), Mem Ferda (Herec), Sean Cronin (Herec), Stephen Marcus (Herec), Lee Charles (Herec), Akie Kotabe (Herec), Nick Nevern (Herec), Bruce Johnson (Herec), Dean Ridge (Herec)
 
2016/94USA, Velká Británie/Akční
 
Zajímavost k filmu
- Jako bojový choreograf na filmu dělal Tim Man.
 
Odkazy