Líbáš jako ďábel / Líbáš jako ďábel (2012/113/Česko/Komedie) 44%

23.10.2023 14:11
JEDNOU VĚTOU
„Poprvé líbal jako Bůh a po dvou letech je to ještě vášnivější...“

OBSAH
Helenin bývalý manžel, úspěšný spisovatel Karel se sice konečně odstěhoval ze společné domácnosti, může žít naplno svůj život svůdníka, ale začíná zjišťovat, že mu cosi chybí. Na Františkovu exmanželku Bohunu, energickou dámu, zvyklou vše řídit, pak situace dopadá ještě tíživěji. Oba hledají cesty, jak Františka a Helenu znovu získat pro sebe. František s Helenou zvolí z nastalé situace jediné rozumné východisko – rozhodnou se být chvíli sami a daleko, a tak vyrážejí na romantickou exotickou dovolenou do Maroka. Ale i zde je dostihnou nejen potíže, ale i jejich bývalí partneři, kteří ve Františkových a Heleniných cestovních lapáliích, k nimž patří ztracená zavadla, ukradené doklady a řada dalších problémů, vidí příležitost, jak se vrátit do jejich života. Pro náš pár teprve teď nastává opravdová zkouška jejich vztahu. Dva roky po diváckém hitu Líbáš jako Bůh přichází autorka a režisérka Marie Poledňáková s volným pokračováním úspěšné komedie. Příběh filmu začíná ve chvíli, kdy staré manželské svazky jsou definitivní minulostí a Helena s Františkem se pokoušejí začít nový, společný život. Ovšem, jak už to tak bývá, pouto s bývalým životem nelze zpřetrhat jen tak jednoduše. Stále je to vaše rodina, vaše okolí a vaši bývalí partneři do společného života nutně stále patří.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Líbáš jako bůh mi přišlo jako fajnová česká komedie, která ke kvalitě má hodně daleko, ale zase na druhou stranu pobaví. Proto jsem jí tenkrát taky chtěl vidět a taky proto, a hlavně proto, jsem jí tak chválil. Každopádně od druhého dílu jsem čekal přesně to samé a dostal jsem něco, o čem vlastně nevím, co si mám myslet. Herci si udělali výlet do Maroka, sem tam chlastaj a žerou v all-inclusive hotelu, sem tam si jdou zastřílet golf. Do toho probíhá, jak zběsilej uprchlík, příběh, který nemá hlavu ani patu. Pak se třeba stane, že Holubová blafe česky, nějakej cizinec nečesky a pořád spolu zvládají vcelku schopný dialog. Ne, tohle už prosím ne. Je pravda, že občas jsem se zasmál. Kaiser, Bartoška a Langmajer fajn. Ale tohle není film, který by je nějak proslavil kvalitou, tohle je prostě jenom film, u kterého si odpočinuli, hodili si pohodičku, neřešili nic a vypadnul z toho tenhle šílenej paskvil, kterej není pro diváky víc, jako výsledek jedné dovolené party herců. (Malarkey) 1*

Láska kvete v každém věku. Své o tom ví zamilovaná dvojice Helena a František, kteří už nemusí svoji lásku držet v tajnosti. Jejich bývalí partneři jim ve štěstí nebrání a je tedy na místě svůj vztah završit líbánkami v exotickém Maroku, které ovšem nevyjdou podle představ. Na scénu se vrací staří známí z jedničky a vytrapněná a podbízivá komedie s vlezlým product placementem může začít. Český film utržil další ránu blbosti a zmaru. Klady: kompletní herecká sestava z jedničky, exotické lokace. Zápory: trapný scénář z pera paní režisérky, podbízivé vyznění, slovenský přízvuk Magálové, nevtipné hlášky, trapná snaha rozpohybovat film do akčního "spaktáklu", nepovedená zápletka s únosem Holubové, slabomyslné pojetí celého příběhu, Boudová ve spodním prádle, x-tá Langmajerova "donchuanovská" kreace, příšerná hudba, naprosto přepálená stopáž, celý film je úplně zbytečný. Mé hodnocení: 10% (kingik) 0*

Nikdy jsem únoscům nefandil tak, jako když se banda marockejch Arabášů zmocnila Holubový. Nevím teda, co je to napadlo, protože leda takovej Kaiser by za ní byl ochotnej dát výkupný. No a on tam zrovna jak na potvoru hrál taky, jakou já mám smůlu... Kdybych si někdy omylem, ze zoufalství, z donucení nebo z hecu vzal za manželku něco takovýho a zavolal mi kořen v turbanu, že ji unesl a jestli nezaplatím, tak jí už nikdy neuvidím, vybral bych veškerý svoje úspory, půjčil si od kamarádů a uspořádal mejdan, jakej svět nepamatuje. Jinak, paní Poledňáková, až si příště budete chtít udělat se svejma kámošema vejlet do Maroka, cinkněte mi, já vám pár stovek půjčím, abyste si to jaksepatří užila, jen už mi odtamtud prosím vás nevozte žádný filmy. Děkuju. (Peponec) 2*

VELKÁ RECENZE
Marie Poledňáková přináší po třech letech pokračování životních příběhů hrdinů z filmu Líbáš jako Bůh. V této romantické komedii rozehrála osudy několika párů, a proto se je v Líbáš jako ďábel rozhodla posunout dál. Všichni již z traileru zajisté víte, že většina filmu se bude odehrávat v Maroku. Ale proč zrovna tam? Kdo jiný na tuto otázku nejlépe odpoví, než sama režisérka. Tak tedy, proč právě Maroko? „Maroko je divukrásná země, plná kontrastů a mně bylo od začátku jasné, že pokud se má děj posunout do nějaké exotické země, nemůže to být nikde jinde než v Maroku, “ objasňuje Poledňáková. Sbalte si kufr, připravte pasy a mléko na opalování, právě vyrážíme.
Helena (Kamila Magálová) a Františk (Oldřich Kaiser) jsou konečně oba tak trochu rozvedení a pokouší se o společný život. Pod nohy jim ovšem házejí klacky jejich ex partneři. Bohuna (Eva Holubová) se se vší vervou snaží přesvědčit sebe, lékaře, ale i Františka, že stále patří k sobě. Karel (Jiří Bartoška) se stále točí v kruhu a nedokáže se od své bývalé manželky ani řádně odstěhovat, natož oprostit. Zcela jasné je, že tato situace nemůže dlouho vydržet a někomu dříve nebo později rupnou nervy. Do vášnivých her se po hlavě vrhá i Helenina sestra Kristýna (Nela Boudová). Jak to všechno dopadne a zda všichni aktéři přežijí milostné pletky bez úhony, zjistíte při sledování filmu.
Líbáš jako ďábel se bezesporu zařadí opět k filmovým trhákům léta a do kin si na něho budete moci zajít mnoho týdnů. Známé tváře, oblíbená režisérka a úspěšný první díl zaručují producentům bezesporu tučné výdělky. Ať již se film těší kladné reklamě či nikoliv, nekoná se žádný zázrak, ale ani pohroma.
Po romanticko-komediálně laděném prvním dílů se ve dvojce dočkáte i hojné dávky akce. Nutno podotknout, že Oldřich Kaiser zde prokázal velkou odvahu a v některých scénách, dle slov režisérky, byl lepší než kaskadéři. Eva holubová prozradila: „Ze všech se z nás stali akční hrdinové, až na Jiřího Bartošku – on je rovinový herec.“ Nečekejte sice žádného Arnolda Schwarzeneggera či Angelinu Jolie, ale zajímavá podívaná vás nemine.

Zatím vše vypadá růžově. Kvalitní herci, originální lokace (na český film), romantika, komedie a akce. Teď přichází na řadu to „ale“. Vše se tak jenom tváří, a když nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v hrnci vaří kýčovitý, nereálný guláš plný stokrát omílaných vtipů a klišé, zabalený v pohledném a exotickém obalu. Na aktéry se sice sesype kupa problémů, ale reálně by takto opravdu vyřešit nešly. Navíc mě trochu mrzí, že k bujarému smíchu stačí, když si známý herec oblékne noční košili a producíruje se v ní po place nebo řekne sprosté slovo bez jakéhokoliv kontextu.
Suma sumárum je Líbáš jako ďábel na jednu stranu svěží letní akční komedií s dobrým a vtipně zakomponovaným hudebním doprovodem odehrávající se v malebném prostředí Maroka a Prahy. Na druhou stranu je i směskou nelogických, nereálných a neoriginálních scének ne vždy dotažených do konce. Přes všechny klady a zápory je ovšem jisté, že se s tímto filmem budeme v kinech potkávat velmi dlouho a žebříčky návštěvnosti získají dlouhodobého nájemce.

Ocenění:
Český lev
2012 - Divácky nejúspěšnější český film

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.5.2012 Falcon  
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 24.10.2012 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 24.10.2012 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 54 612 524
Návštěvnost v ČR 501 235
Náklady (Rozpočet) - Kč 25 000 000

FILMY V SÉRII
Líbáš jako Bůh gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa30/
Česko, Komedie / Romantický, 2009
Režie: Marie Poledňáková, Hrají: Kamila Magálová, Jiří Bartoška

Líbáš jako ďábel gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa31/
Česko, Komedie, 2012
Režie: Marie Poledňáková, Hrají: Kamila Magálová, Oldřich Kaiser
 
Tvůrci a herci
Marie Poledňáková (Režie), Jan Bradáč (Produkce), Svatka Peschková (Produkce), Petr Malásek (Hudba), Vladimír Smutný (Kamera), Adam Dvořák (Střih), Roman Chochola (Scénografie), Táňa Kovaříková (Kostýmy), Jiří Klenka (Zvuk), Sasha Issar (Masky), Barbara Kichi (Masky), Natálie Stárková (Masky), Klaudie Havlová (Masky), Marie Poledňáková (Scénář), Kamila Magálová (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Jiří Bartoška (Herec), Eva Holubová (Herec), Nela Boudová (Herec), Jiří Langmajer (Herec), Roman Vojtek (Herec), Martha Issová (Herec), Milan Šteindler (Herec), Petr Nárožný (Herec), Tereza Kostková (Herec), Zora Ulla Keslerová (Herec), Sandra Pogodová (Herec), Jakub Grafnetr (Herec), Ivana Uhlířová (Herec), Jakub Kohák (Herec), Michaela Flenerová (Herec), Filip Antonio (Herec), Michal Rovňák (Herec), Tomáš Kraus (Herec), Miloš Pokorný (Herec), Petra Nesvačilová (Herec), Blažena Hlasová (Herec)
 
2012/113/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Postava Alžběty se ve filmu fyzicky neobjevuje, jelikož v době natáčení už na tom nebyla Jaroslava Adamová, která ji ztvárnila v předchozím filmu, zdravotně dobře.
- Herec Oldřich Kaiser, představitel Františka, měl ve filmu několik akčních scén. I když měl k dispozici kaskadéra, nakonec všechny scény odehrál sám.
- Režisérka Marie Poledňáková při závěrečné klapce natáčení prohlásila, že se jedná o její poslední film.
- Celý film byl realizován během 47 natáčecích dní, přičemž 20 se jich odehrálo v Maroku. Štáb tam však pobyl rovných 40 dní.
- Natáčení filmu začalo v srpnu 2011 v Praze. O měsíc později se celý štáb přesunul do Maroka. Scéna v přístavu se točila v Essauiře, většina dalších záběrů v Marrakéši. Zajímavé bylo, že společně s českým filmem se zde natáčeli tři další snímky.
- Nejen ve filmu se nestíhaly dopravní prostředky. Tereza Kostková s Evou Holubovou málem zmeškaly letadlo v Madridu. Na stejném letišti se zatoulal při návratu i jeden z členů filmového štábu a dorazil do Prahy až za dva dny.
- Producent původně s natáčením v Maroku nesouhlasil a kvůli podpoře cestovních agentur navrhoval Tunis nebo Egypt. Režisérka si však lokalitu vyvzdorovala.
 
Odkazy