Stoupenci zla (TV seriál) /Following, The (Mysteriózní / Krimi / Drama / Thriller USA, (2013–2015), 33 h 45 min (Minutáž: 45 min)) 71%

21.01.2024 08:49
JEDNOU VĚTOU
„Pověstný sériový vrah Joe Carroll unikne z cely smrti a znovu se pustí do zabíjení."

OBSAH
Seriál se zaměřuje na bývalého agenta FBI Ryana Hardyho a jeho pokus chytit sériového vraha Joea Carrolla, po jeho útěku z vězení. Hardy brzy zjistí, že se Carroll obklopil podobně přemýšlejícími lidmi (které potkal když ještě vyučoval nebo ve vězení), a vytvořil tak kult fanatických vrahů. Když je syn Joea Carrolla, Joey, unesen jeho stoupenci, FBI zjistí, že je to jen první krok v obrovském plánu, aby Carroll utekl z vězení, zesměšnil Hardyho a zabil svou bývalou manželku Claire. Zabití Claire však Ryan překazí a Carroll zmizí. Po roce dojde k několika vraždám odkazující na Carrola a ten je nucen vyjít z úkrytu. Obklopí se novými příznivci a chystá další vraždění zatímco Hardy intenzivně po něm a jeho stoupencích pátrá. Když se mu ho podaří dopadnout, musí se s ním dočasně spojit, aby zachránil Claire, která je držena v zajetí dvěma psychopatickými bratry, jejichž matka se obětovala pro Carrollovu slávu. Hardymu se podaří Claire zachránit a Carrolla zatknout. Zabíjení však neskončilo a venku zůstal ještě zbytek Carrollových příznivců a lidí, kteří usilují o Ryanovu smrt.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mnoha naprosto zbytečně odsuzovaný seriál, který má dost světlých stránek (Kevin Bacon, odvaha obětovat postavy, ...) a celý osobní souboj hlavních postav dokáže vygradovat až do závěru. Není seriál, kde by si divák nemohl stěžovat na chování postav nebo nelogičnost (hlavně, že chování a životy nás všech jsou tak logické!). Zde jsem se s chutí nechával unášet kultem okolo Joea Carrolla a jeho opěvování smrti. Konec první sezony pro mě tak byl slušným uzavřením, ale současně nebezpečným prostředníčkem od producentů, jenž si seriál ještě trochu natáhnou... PS: až mi někdo vysvětlí, co je na provázaném kultu osobnosti a ovládání lidí skrz jejich potřeby a pochopení sci-fi, tak budu rád:) (Djkoma) 4*

Ještě před definitivním odchodem Dextera ze scény se vyrojila řada seriálů s podobnou tématikou (Bates Motel, Following, Hannibal), která si chtěla ukousnout z diváckého koláče, jenž po něm časem zůstane. Chytrý kalkul, o tom žádná, ovšem hned první kousek, který jsem zkusil, mě svou kvalitou dosti rozčaroval. Nemám problém uvěřit tomu, že mladí lidé chtějí být ovce, ale Purefoy na hlavního záporáka absolutně nemá. To Bacon sice má charisma na rozdávání, jenže nemá co hrát, tak sází na jeden osvědčený výraz. Druhým a posledním plusem je sexy Natalie Zea. Flasbacky příběhu vůbec nepomáhají, spíše ho zpomalují. K ovcím si díky nim vztah stejně nenajdeme, nejsme v Lost. Jediný díl, který se stěží doplazí alespoň do průměru, je hned ten pilotní a to si ještě tvůrci museli pomoct sviňárnou s Maggie Grace. Každý další díl jsem se jen chytal za hlavu a bylo mi úplně jedno, kdo jak skončí. Kdyby se Following nesnažilo působit hrozně epicky a odpustilo si všechna ta moudra, tak se jedná o další zábavnou kriminálku pro utahaný fotry. Především v závěru se však ukáže, že hlavní záporák není žádný génius, ale jen nemocný člověk, jehož plán vlastně nedává absolutně žádný smysl. Ve druhé sérii se naštěstí všichni neberou tak vážně, takže je rozhodně zábavnější. Ryan se utrhne ze řetězu a pokaždé, když vyleze z bytu, rozjíždí regulérní GTA. Joe si připouští vlastní nedokonalost a začne i slušně hláškovat. Na scénu přichází i noví stoupenci, kteří jsou za větší zlouny než ti z první série, takže dochází k paradoxu, že vám původní vrazi přijdou jako sympaťáci. Velkým plusem je i další nášup sexy hereček v čele s Jess Stroup. Závěrečná série jen smete zbytky a už v polovině musí těžkopádně generovat další zápletky i postavy, aby se něco dělo. (Djoker) 2*

Na sérii o sériovém vrahovi, básníkovi, bych si možná přál trochu více syrovosti, napětí, hrůzy, stresu a možná i mystiky nebo alespoň přinejmenším osvědčenou atmosféru, jakou dobře známe například z Mlčení jehňátek. Zde sleduji jen další seriál, který je sice o drsnějším tématu, ale je stejně blbý jako všechny ty ostatní šméčka z televize. Navzdory zajímavému námětu seriál představuje pitomé, mátoživé a hlavně mělké postavy, vyjma snad Kevina Bacona, ten to těžce zachraňuje, stupidní vývoj děje a v neposlední řadě i nelogický postup a syžet a to včetně Kevina Bacona... Je to skvělý herec, stejně tak i James Purefoy. Nicméně, traumatizovaný efbýaják, tak to tu dlouho nebylo, fakt že jo. Neříkám, že je to vysloveně kravina, má to své klady, ale téma SÉRIOVÝ VRAH by si zasloužil možná trochu jinou formu. Prostě serial killer. Lepší atmosféru má i dokument na ID Discovery. Zatím tak na tři punkty a doufám, že budu mít důvod to časem zvednout. (Segrestor) 3*

VELKÁ RECENZE
Jaký je pilot nového krimithrilleru The Following, ve kterém Kevin Bacon loví sériového vraha Jamese Purefoye? Vzhledem k tomu, že už jste stihli sjet dolů k hodnocení... se k podrobnějším odpovědím pěkně koukejte pročíst!
Člověk by řekl, že jsou příběhy vypsychnutých magorů, co si se svým oblíbeným policistou/agentem hrají na kočku a na myš, dávno vytěžené až do morku kosti. Měli jsme tu děsivě intimní (Mlčení jehňátek), osudově šokující (Sedm), odtažitě procedurální (Zodiac), zábavně přepálené (Ctihodný občan) a spoustu, spoustu dalších verzí. Až to celovečeráky dotáhly k... tragickému Alexi Crossovi.
Na spásnou cestu tak opět musela nastoupit televize, v tomhle případě Foxové, kterým Cravenův kumpán Kevin Williamson (Vřískoty) práskl na stůl duelem Joea Carrola a Ryana Hardyho. Ten prvním býval profesorem literatury, který začal ve jménu jednoho ze svých psaveckých hrdinů masakrovat pohledná děvčata. Ten druhý pak agentem FBI, jenž téhle krvavé lázni učinil přítrž. To už je ale dlouhých osm let, během kterých se hned lidí několik nemuselo bát o život. Můžou klidně spát dál? Kdepak. Joe Carrol totiž právě utekl z vězení a je dost možné, že zase hodlá zarývat svou čepel do mladého masa. Tfuj.
The Following vám z tohohle popisu děje může znít jako klasická "sériová" rutina. To by ale nesměla disponovat následujícími věcmi: Za a) dobří herci ve skvěle napsaných rolích. Za b) hrátky s provařenými diváckými očekáváními (maličko podobné těm vřískotovým). A za c) obří nadžánrové eso (bohužel dost provařené v upoutávkách), kterým se celý koncept rozepne do míst, kde snad ještě nikdy nebyl.
Pilotní díl je tak "pouze" napínavým a (v rámci nekabelových možností) brutálním naplněním tradičního schématu. Williamson při něm ale stíhá lišácky zasévat semínka, se kterými v posledních minutách smete všechno ze stolu a v nejlepší seriálové tradici vám vysvětlí, že hra pochopitelně teprve začíná.
A tak to má být! Televize opět ukazuje prostředníček filmové tvorbě (být The Following jen thrillerovou jednohubkou, z fleku může na velké plátno), přičemž se pravidelné sledování Purefoyoya ďábelského charismatu a Baconova pokusu o "keiferovský" comeback stává jasnou povinností nejen pro fandy žánru. Tady by se mohly dít velké věci, a pokud další díly neztratí tempo a atraktivitu, a navíc zapracují na pár detailech (např. Baconova postava by snesla víc péče), mohla by z toho být "masově" thrillerová jednička minimálně do chvíle, než se do televize vetře Mikkelsenův Hannibal.
A víte co, nebudu vás přeci zbytečně dlouho napínat. Máme tu totiž ukázkový příklad toho, jak se z původně strhujícího a milovaného seriálu může stát nudný, nenáviděný brak. I tak by se jednoduše v jedné větě dala popsat celá první sezóna thrillerového The Following. Kevin Bacon a James Purefoy v něm až do úplně poslední - patnácté epizody - předvádějí, že opakování není matka moudrosti, nýbrž nehoráznej opruz.
Těžko říci, co se vlastně pokazilo. Lednový pilot (viz níže) vytřel zraky všem milovníkům televizního napětí, a dokázal, že seriál se slibným hereckým ansámblem může mít dostatek odvahy k tomu, šokovat svými brutálními twisty i toho nejzkušenějšího diváka. Fanatický vrah Joe Carroll uniká po letech plánování z vězení, jeho cíl je jasný: napravovat chyby z minulosti. Chyby v podobě jedné z přeživších, která se vymotala z osidel jejího pohnutého osudu, a příčetného Ryana Hardyho. Právě z cílevědomého agenta ve výslužbě má Carroll v důsledku pomsty za nevěru v plánu udělat zlomenou trosku, utápějící se v lihu. Začíná hon na lidi. Podaří se Carrollovi násilím sjednotit rozvrácenou rodinu? Udobří se se ženou a vychová z malého synka svého následovníka?
Myšlenka šíleného kultu kolem spisovatelského odkazu E. A. Poea se hned zkraje ukazuje být nápaditou scénáristickou invencí, stejně jako v dobrém slova smyslu neuvěřitelné, prvních několik hodin ještě stále efektní zvraty ve vyšetřování. Všivák Carroll utekl, nesmrtelný Hardy jej chytí. Mrtvoly. Carroll utekl, Hardy chytí jeho přisluhovače. Mrtvoly. Carroll dále utíká, Hardy jej konfrontuje. Monokly. Carroll je zadržen, mrtvoly. Mrtvoly, mrtvoly, mrtvoly, Carroll utíká z vazby... Tohle vážně není žádný ubohý recenzentský šprým, takto absolutně nenápaditě je bohužel vykonstruovaná celá první řada v Americe tolik oblíbené thrillerové naháněčky. Máme tu někde pytlíky na zvracení? Přitom líbivý vizuál a jasné technické kvality tu jsou, dokonce ani ti herci nepřehrávají tak často, i když to nástřel děje jasně vyžaduje.
V redakci jsme The Following sledovali i po epizodách, načež jsme skončili u sedmého dílu. Dále už to opravdu nešlo. Vy byste se snad dobrovolně dívali na maraton Bastardů, navrch s prodlouženou verzí Jedlíků? Ano, brutálně zcela záměrně přeháním. Jak moc je to ale mimo mísu? Po seriálu se u nás slehla zem, kolegové svorně dělali, jako že o ničem neví... a pak jednoho krásného dne dostanete právě vy od šéfredaktora přiřazené hodnocení první série. Uf. Šok! Osobně jsem tedy zbylých osm epizod sjel za tři dny, a větší mizérii nepamatuji snad ani u idiotského, ukončeného Deception. Prvních pět kapitol krvavého opusu Kevina Williamsona (Vřískot) přitom doopravdy má nehorázný drajv a kulervoucí atmosféru. Prostě to tvůrcům žerete. Tak proč to subjektivní vystřízlivění?
Možná to bude i tím, že člověk je od přírody tvor zvídavý. Neustále rád objevuje nové věci, a říkejte si co chcete, ale stereotyp nakonec ubije prostě každého. Každý den stejná práce, každý den stejné nucené usínání. Proč by se k tomu mělo přidat i souvětí "každý den stejná zápletka televizního seriálu"? Vývoj v příběhu tu sice je, o tom žádná, a občas se na světlo světa znovu podívá i nějaká ta adrenalinová pasáž, ale... je jich jako šafránu. Williamson nám v prvních epizodách dokonale nastínil schéma jednotlivých kapitol. A podle stejné šablony se jede až do konce. Dokonce až do úplného konce! Ano, závěr s majákem, vřískající Joeovou manželkou, a jedním drahým výbuchem mě nechal zcela chladným. Ke cti lze autorům přičíst fakt, že se chytře vyhnuli nastavovanému cliffhangeru ve finále. Ten tu sice i tak je, první řada ale očividně končí tak, jak bylo plánováno od začátku - pokračování nepokračování. Palec mírně nahoru. Zbytek honu na Carrolla je ale úsměvnou šarádou plnou rádoby nečekaných úmrtí a jiných mizérií hlavních postav. To, co fungovalo např. v první řadě Prison Breaku ve scénách, kdy se vždy něco zákonitě pokazilo, je v The Following k smíchu. Galerie stoprocentních klišé. Být to sitcom, dávám 10/10.
O druhou sezónu se za rok s nikým rvát nebudu. Ze zvědavosti možná S02E01 vyzkouším, jinak ale razantně trvám na střídání stráží. Nervy mám jen jedny... Kdo z redakce se bude trápit příště? Nepřeji mu to. A nebo se FOXové polepší a začnou konečně točit něco, co bude dávat větší smysl a zároveň nebude komedií roku? Nevím, jestli se chci nechat překvapit. Pusťte si pilot, chrochtejte blahem, a potom ruce pryč. Varovali jsme vás.

Obsah dílů:
1.série (2013)
DÍL 1:Nedokončené dílo (Pilot) - Bývalý agent FBI Ryan Hardy je odvolán z důchodu, aby mohl stíhat právě uprchlého vězně Joea Carrolla, kterého v minulosti už jednou dostal do vězení. Hardy začne úzce spolupracovat s FBI a jeho vyšetřování jej zavede ke Carrollově ex-manželce Claire, která se stará o jeho mladého syna Joeyho. Hardy také zjistí, že Carroll po útěku, nabral mnoho nových následovníků.
DÍL 2: Kapitola druhá (Chapter Two) - Po zdařilém uvěznění Joe Carrolla musí Ryan Hardy najít uneseného syna Claire Matthews, který byl unesen Carrollovými společníky, a pokračovat v pronásledování policisty Jordyho Rainese, který plní Carrollovy vražedné úkoly.
DÍL 3: Básníkův oheň (The Poet's Fire) - Ryan Hardy bude pokračovat ve stíhání Carrollových společníků. Hlavní prioritou bude dostihnutí maskovaného muže, který zapálil na ulici člověka. Ryan také bude vyzpovídávat postřeleného policistu Jordyho, který málem zabil Claire. Dále bude pokračovat Paulova žárlivost na Emmu a Jakuba, kteří mají spolu intimní vztah.
DÍL 4: Šílená láska (Mad Love) - Maggie se po smrti svého manžela Ricka začne mstít Ryanovi, když se rozhodne zabít jeho sestru. Paul bude pokračovat v ničení milostného vztahu mezi Jacobem a Emmou. Také se opět dozvíme něco z minulosti, když Ryan s Claire řešili svůj zakázaný vztah.
DÍL 5: V obležení (The Siege) - Claire zavolá její syn Joey z domu, kde je držen. Ryan se podle telefonátu snaží zjistit, kde se nachází dům kriminálníků. Joe Carroll si shání právníka z jeho minulosti, přes kterého by poslal zprávu, která bude mít smrtící následky.
DÍL 6: Pád (The Fall) - Carrollovy skutečné úmysly jsou odhaleny prostřednictvím jeho nově objeveného následovníka, Charlieho. Když se Ryan dozví o Carrolových plánech, snaží se zastavit Emmu, Jacoba a Paula tím, že je poštve proti sobě.
DÍL 7: Útěk (Let Me Go) - Joe Carroll si zařídí transport do jiné věznice, což vyvolá u Ryana podezření. Emma se společně s Joeym přidává k dalším Rodrickovým mužům.
DÍL 8: Mezi svými (Welcome Home) - Joey Matthews je stále nezvěstný a Joe Carroll uteče ze své nové věznice. Případu se ujme nový agent FBI Nick Donovan, který je pověřen nalézt Joeyho. Mezitím se Joe Carroll setkává s jedním ze svých následovníků, kterého zná již z minulosti.
DÍL 9: Láska bolí (Love Hurts) - Po napadení Mikea se snaží Ryan a Parker převzít velení nad Nickem Donovanem, za účelem zjistit, kdo to všechno zorganizoval. Mezitím se Joe Carroll snaží najít Claire, která je pod ochranou vazbou.
DÍL 10: Vina (Guilt) - Joe Carroll odhalí místo výskytu úkrytu Claire a posílá tam dva své následovníky. Jacob po shledání s Emmou bojuje s nedávnou minulostí, protože to, co mu udělala, jí neodpustil.
DÍL 11: Biče a lítost (Whips and Regret) - Po neúspěšné záchraně Claire se snaží Ryan a Parker vzpamatovat z jejich porážky. Mezitím se Claire ubytuje v novém domově, kde se bude konat nečekané shledání. Jacob stále bojuje se svým svědomím, poté co potkal opět Emmu.
DÍL 12: Prokletí (The Curse) - Ryan společně s FBI objeví jednoho z následovníků, přes kterého by mohli konečně zjistit Joeovu polohu. V té době se také vrací do práce Mike, který byl v nemocnici. Mezitím se Claire potkává s Emmou, poprvé od únosu jejího syna Joeyho.
DÍL 13: Havenport (Havenport) - Otěže Joeova případu přebírá Havenport policie. Roderickova pozice šerifa je ohrožena, a proto učiní nečekané rozhodnutí, které ohrozí Joeyho. Mezitím dojde k rozporu mezi FBI a Ryanem, který se snaží získat důvěru jednoho z Joeových následovníků.
DÍL 14: Konec je blízko (The End Is Near) - Ryan, Parker a Mike Weston jsou připraveni zaútočit na Joeovo sídlo. Ten se mezitím chystá k útěku. Zároveň maskovaní Joeovi stoupenci vyvolají v centru města evakuaci, která způsobí paniku lidí a únos jednoho z členů FBI.
DÍL 15: Závěrečná kapitola (The Final Chapter) - V poslední epizodě se konečně rozuzlí vše, na co čekáme. Ryanovi se podaří najít místo, kde se schovává Joe s Claire. Kdo zvítězí? Kdo přežije? Splní se Joeova vize?

2.série (2014)
Děj přímo navazuje na finále první řady. A asi nikoho nepřekvapí, že Joe Carroll (James Purefoy) je stále mezi živými, svou smrt totiž zfingoval a tak může vesele pokračovat ve svém vražedném řádění. Tentokrát má navíc velice mocného spojence, který je mu roven a to Lily Gray (Connie Nielsen). Ta je nejen extrémně movitá, ale především má velice brutální choutky. Z tohoto důvodu také adoptovala množství dětí z celého světa, aby z nich vychovávala výkonné vrahy. Z její rodinky nejvíce vynikají dvojčata Luke a Mark (Sam Underwood, který si zahrál už v Dexterovi).
DÍL 1: Zmrtvýchvstání (Resurrection) - I když se zdá, že došlo ke kompletnímu zotavení Ryana Hardyho, tak i tak stále pokračuje jeho posedlost, když si myslí, že Joe Carroll je naživu. Pravda bude odhalena, když přesně na výročí Joeovi smrti dojde k dalším vraždám.
DÍL 2: Pro Joea (For Joe) - Po tragickém vraždícím masakru v metru je Ryan Hardy ještě více posedlý dopadením pachatelů. Brzy se objeví tajemné telefonáty, které jej postaví tváří v tvář ještě větší hrozbě.
DÍL 3: Otázka důvěry (Trust Me) - Ryan pokračuje v jeho hledání souvislostí mezi nedávnou tragédií newyorského metra, Emmou a jejím existujícím kultem z Havenportu, právě, když si je FBI stále více vědoma jeho tajné agendy. Mezitím šokující událost vede Joea k novému plánu.
DÍL 4: Rodinná záležitost (Family Affair) - Po šokujícím odhalení se Ryan a Max pokoušejí dát všechny střípky dohromady a být dva kroky před FBI navzdory Mikeovým ustavičným varováním, aby se do případu nepletli. Mezitím je Emma stále blíže Markovi a Lukovi, zatímco Joe a Mandy se seznámí s následovníkem, který hledá pomoc.
DÍL 5: Zrcadlení (Reflection) - Ryan a Max zajmou podezřelého, aby se dozvěděli nové informace, ale nastanou komplikace, které vedou k nebezpečné hře na kočku a myš. Mezitím si Joe zvyká na prostředí a zřídí si vlastní plán, zatímco si Emma uvědomí, že je v nebezpečné společnosti.
DÍL 6: Odlet (Fly Away) - Hledající podporu a doufajíce v provedení jejich plánu, Ryan a Max kontaktují FBI. Agent Weston má ale jiné plány, které jej dovedou do patové situace mezi dobrem a zlem. Mezitím Joeova nová známost jej zavede do neprozkoumané oblasti. Luke se dostane do problémové situace.
DÍL 7: Oběť (Sacrifice) - Ryan a FBI pokračují v honbě za Lily Gray a jsou nuceni přesměrovat jejich pátrání, když nová hrozba ohrozí život Max. Mezitím Joe, Mandy a Emma dorazí do jejich posledního úkrytu, kde si rychle uvědomí, čeho se musejí vzdát.
DÍL 8: Posel (The Messenger) - Po tragickém převratu se Ryan pokusí najít muže, který naučil Joea zabíjet, v naději najít nové odpovědi. Mezitím se Joe snaží najít své způsoby, zatímco Emma a Mandy čekají, zda jim Joe odhalí své plány.
DÍL 9: Odhalení (Unmasked) - Ryan, Max a Mike odhalí informace, které je ještě blíže zavedou k odhalení špióna uvnitř FBI, což přivede další problémy Mezitím Joe a Micah uskuteční plán hrozící kultu Korban, který má za úkol upozornit Ryana a celý svět.
DÍL 10: Učenlivý žák (Teacher's Pet) - Jak síla kultu Korban roste, tak Joe uskuteční smrtící plán, když využívá své nové přisluhovače, kteří dělají, co si on žádá. Mezitím Ryan a Max vymyslí strategii, že kontaktují Joea, aby cokoliv zjistili. Mike bude čelit své minulosti.
DÍL 11: Svoboda (Freedom) - Smrtelný masakr, který zažehnal Joe Carroll, zavede Ryana a Mikea na velmi nebezpečné místo. Poté, co odhalí více detailů, si uvědomí, že by mohl být ve hře další lídr. Mezitím Joe pokračuje v trénování svého kultu a s Emmou potvrzuje nové plány.
DÍL 12: Zrada (Betrayal) - Po sérii veřejných odsouzení Joeových následovníků, se Joe zaměří na syna muže, který stojí proti němu. Ryan je šokován Claiřiným znovuobjevení a Mandy učiní rozhodnutí, které ji zavede ke známé tváři, která dovede zvrátit to, na čem Joe pracuje.
DÍL 13: Sklizeň (The Reaping) - Ryan vystopuje umístění kultu Korban a chce tam jít s nadějí, že se mu podaří chytit Joeho Carrolla, ale vše nejde podle plánu. Claire žádá Carrie, aby poslala Joeovi zprávu a Mike udělá rozhodnutí, které navždy změní jeho život.
DÍL 14: Ticho (Silence) - Joe Carroll uvádí svůj finální plán do běhu, čímž má dojít k mnoha ztrátám na životech. Mike a Ryan jej musí zastavit, aby nedošlo k dalšímu masakru. Mezitím Claire učiní rozhodnutí, které ji zavede na nebezpečné území, a Mark s Lukem se pokusí vymyslet svůj další krok.
DÍL 15: Odpusť (Forgive) - Mark a Luke se obrátí proti Joemu a Ryanovi tak, že je donutí jít proti sobě, aby zachránili jejich milovanou ženu.

3.série (2015)
DÍL 1. Nová krev (New Blood) - Je to zhruba rok, co se opět podařilo dostat Carolla za mříže, a tentokrát zjevně nadobro. Caroll se dočkal odsouzení k trestu smrti, jehož vykonání se pomalu blíží. Ryan za tu dobu zcela změnil svůj život a všechno to zlé, co se mu událo, se snaží hodit za hlavu. Je teď ve vztahu se ženou jménem Gwen a je šťastnější než kdy předtím. Zanedlouho FBI objeví v jednom hotelovém pokoji tři mrtvá těla, u nichž je vzkaz "Ryan Hardy lže", což jej opět vrací do hry. Za vším stojí pomstychtivý Mark Gray, který si našel několik nových stoupenců, s nimiž vytvářejí jakési živé obrazy smrtí členů jeho rodiny.
DÍL 2: V úzkých (Boxed In) - Mark a jeho stoupenci se rozhodnou unést agenta Clarkea a jeho ženu, což je Markův tah k jeho skutečnému úmyslu. Chce, aby FBI veřejně oznámila, jak tomu bylo se smrtí Lily Grayové. Ryan se mezitím dozvídá, že v rámci porozumění Andrewovi a jeho motivům bude muset jet za jedním starým známým.
DÍL 3: Na ráně (Exposed) - Během tiskové konference Ryan prohlásí, že Clarkeovo doznání bylo pod nátlakem a nemělo nic společného s pravdou. Krom toho jsou zveřejněny nákresy Kylea a Daisy a je zmíněno spojení vraždy s Markem Grayem. Vyšetřování Clarkeovy vraždy je v plném proudu a brzy je nalezeno spojení s jednou vraždou podobné povahy, což by mohlo FBI dovést k pachateli.
DÍL 4: Domov (Home) - Mark s Kylem a Daisy zaútočí na hasičskou stanici, kde kdysi pracoval Maxin táta, aby dali Ryanovi vědět, že umí udeřit přesně tam, kde to bolí. Nešlo ovšem jen o tohle, hasičů si město velmi cení, jsou to pro něj hrdinové, což vede k pochybnostem o tom, zda má FBI situaci opravdu pod kontrolou.
DÍL 5: Svědkyně protistrany (A Hostile Witness) - Ryanovi dochází, že všechny nedávné události proběhly za účelem hladkého průběhu Straussova soudu, který by následně vedl k jeho propuštění. Mark si uvědomí, že ho Kyle s Daisy jen využívali, a ti dva mezitím podnikají poslední krok ke Straussově propuštění.
DÍL 6: Shledání (Reunion) - Ryan se po dlouhé době opět střetává s Joem Carollem za účelem získání pomocné ruky při hledání Strausse. Caroll mu poradí, aby se soustředil na jeho bývalé studenty, a to výměnou za každodenní setkání do dne jeho popravy. Max se mezitím zotavuje v nemocnici.
DÍL 7: Lov (The Hunt) - Do Carrollovy popravy zbývá přesně týden a Ryan ho tentokrát navštíví s žádostí o informace o Straussově nejlepším studentovi. Max se mezitím opět vrací do práce a rovnou se vydává do firmy, kde podle všeho pracuje člověk, po kterém nyní FBI pátrá.
DÍL 8: Maso a krev (Flesh & Blood) - Ryan s Mikem pracují na nalezení Thea, jenže Donovan jim v tom neustále brání. Theo navíc tuší, že po něm jde FBI, a tak začne zakrývat stopy. Theova žena tuší, že jí manžel něco skrývá, ale zatím se domnívá, že jde o nevěru. Mezitím se Joe snaží smířit s tím, že bude v nejbližších dnech popraven.
DÍL 9: (Kill the Messenger) - Theo hodlá dodržet svůj slib, který dal po telefonu Ryanovi, a sice, že ho postupně připraví o jeho život. Začne tedy využívat jeho osobní informace k tomu, aby ho rozhodil, například nahlásí Ryanovo auto jako kradené. FBI mezitím konečně podnikne podstatný krok k vysledování Markova notebooku, který má ovšem stále u sebe Maxin přítel.
DÍL 10: (Evermore) - Den D je tady. Den, kdy má být Joe Carroll popraven a jeho vláda teroru má konečně skončit. Tento den bude těžký obzvlášť pro Ryana. Nejen, že novináři prahnou po jeho vyjádření, ale i ten psychický nátlak okolí je k nevydržení. To ovšem nebude ani zdaleka to nejtěžší, co přijde. Joe se totiž nehodlá nechat zabít bez boje.
DÍL 11: (Demons) - Ryan se v noci opil a skončil v posteli s neznámou ženou, nyní nastává čas čelit následkům. Okamžitě Gwen přizná, co provedl a ta ho ihned opustí, protože se opět začal vymykat kontrole. Theo se mezitím společně s Penny vydává za osobou, která by jim pomohla pomoci zmizet.
DÍL 12: (The Edge) - Theo se setkává s Daisy a Markem, kteří mu sdělí, že je v řadách FBI zrádce a že jej mohou dostat na svou stranu. Theo chce ovšem nad vším plnou kontrolu. Oním zrádcem myslí Toma, který se mezitím snaží zbavit všech důkazů a také mrtvého těla agentky Sloanové, po níž začne FBI pátrat.
DÍL 13: (A Simple Trade) - Ryan souhlasí s Theovým návrhem na výměnu Sophie za Mikea, jenže jeho původně tajný plán přestává být tajný, když si Max dá dvě a dvě dohromady. Času není nazbyt, a tak se Max přidává na Ryanovu stranu.
DÍL 14: (Dead or Alive) - Mike se ocitá v nemocnici a začíná svůj těžký boj o život. Theo si jde promluvit s Elizou, která mu slíbí bezpečný útěk výměnou za zabití Ryana. Ryan tuší, že teď Theo půjde po jeho blízkých, a tak umístí Gwen do ochranné vazby. Jenže Theo má spadeno na někoho jiného.
DÍL 15: (The Reckoning) - Ryan je nyní v Theově moci, Theo ovšem nemyslí jen na pomstu Ryanovi, ale také Elize. Mike v nemocnici dále bojuje o život, jeho stav je i nadále kritický. Všechno provází události, které budou mít kritický dopad na životy všech zúčastněných.

Postavy a obsazení
• Kevin Bacon - Ryan Hardy
• James Purefoy - Joe Carroll
• Shawn Ashmore - Mike Weston
• Jessica Stroup - Max Hardy
• Natalie Zea - Claire Matthews
• Valorie Curry - Emma Hill
• Sam Underwood - Mark / Luke
• Gregg Henry - Dr. Arthur Strauss
• Michael Ealy - Theo Noble

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.řada: 9.září 2013 - 16.prosince 2013
                      2.řada: 9.března 2015 - 27.dubna 2015
                      3.řada: 27.září 2015 - 15.listopadu 2015
Premiéra USA: 1.řada: 21.ledna 2013 - 29.dubna 2013
                        2.řada: 19.ledna 2014 - 28.dubna 2014
                        3.řada: 2.března 2015 - 18.května 2015
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 9.4.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Marcos Siega (Režie), Nicole Kassell (Režie), Phil Abraham (Režie), Nick Gomez (Režie), Michael Stricks (Produkce), Brett Mahoney (Produkce), James L. Thompson III (Produkce), Kevin Bacon (Produkce), Rebecca Dameron (Produkce), John Frizzell (Hudba), David S. Tuttman (Kamera), William Klayer (Kamera), Charissa Sanjarernsuithikul (Střih), Dexter N. Adriano (Střih), Rob Seidenglanz (Střih), Matthew Colonna (Střih), Todd Desrosiers (Střih), Devon Greene (Střih), Rosanne Tan (Střih), Peter B. Ellis (Střih), Mark S. Manos (Střih), Viet Nguyen (Střih), Ross Meyerson (Casting), Julie Tucker (Casting), Lesli Gelles-Raymond (Casting), Greg Orson (Casting), Tim Galvin (Scénografie), Laura Ballinger (Scénografie),John D. Kretschmer (Scénografie), Ruth Ammon (Scénografie), Marie Abma (Kostýmy), Kevin Williamson (Scénář), Alexi Hawley (Scénář), Brett Mahoney (Scénář), Vincent Angell (Scénář), Dewayne Darian Jones (Scénář), Kevin Bacon (Herec), James Purefoy (Herec), Natalie Zea (Herec), Shawn Ashmore (Herec), Valorie Curry (Herec), Nico Tortorella (Herec), Annie Parisse (Herec), Connie Nielsen (Herec), Sam Underwood (Herec), Kyle Catlett (Herec), Mike Colter (Herec), Adan Canto (Herec), Billy Brown (Herec), Warren Kole (Herec), Felix Solis (Herec), Cheri Christian (Herec), Maggie Grace (Herec), Susan Walters (Herec), Justin Wheelon (Herec), Jeananne Goossen (Herec), Melissa Ponzio (Herec), Stephanie Leigh Schlund (Herec), Susan Misner (Herec), Renee Goldsberry (Herec), Tom Lipinski (Herec), Audrey Esparza (Herec), Annika Boras (Herec), Marin Ireland (Herec), David Zayas (Herec), Christopher Denham (Herec), Jessica Luza (Herec), Josh Segarra (Herec), Carissa Capobianco (Herec), Susannah Hart Jones (Herec), Meredith Hagner (Herec), Li Jun Li (Herec), Emily Kinney (Herec), Paulina Simkin (Herec), Sprague Grayden (Herec), Jessica Stroup (Herec), Janice Picconi (Herec), Ed Moran (Herec), Eileen Faxas (Herec), Bobby Nash (Herec), Virginia Kull (Herec), Emily Robinson (Herec), Kassie Hight (Herec), Kristina Klebe (Herec), Vivienne Sendaydiego (Herec), Erika Rolfsrud (Herec), Shane McRae (Herec), Michael Drayer (Herec), Leslie Bibb (Herec), Kimiye Corwin (Herec), Manny Montana (Herec), Theo Stockman (Herec), Charlie Semine (Herec), Robert C. Kirk (Herec), Jennifer Ferrin (Herec), Jamil Mena (Herec), Hannah Marks (Herec), Tom Pelphrey (Herec), Afton Williamson (Herec), Isabel Shill (Herec), Zuleikha Robinson (Herec), Michael Ealy (Herec), Willa Fitzgerald (Herec), Glenn Fleshler (Herec), Conor Romero (Herec), Marko Caka (Herec), Doris McCarthy (Herec), Cris Williams (Herec), John Keating (Herec), Chris Beetem (Herec)
 
2013/2025/USA/Mysteriózní, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- V 1. díle 1. série v čase 34:28 Ryan (Kevin Bacon) poté, co přijede k majáku, vystoupí z auta a jde k bráně, přičemž je při čelním záběru na Ryana v pozadí možné vidět krčícího se člena štábu v jeho autě.
- Jména psů, Ross a Rachel, odkazují na seriál Přátelé (od r. 1994).
 
Odkazy
 

Hrají:

Kevin Bacon, James Purefoy, Natalie Zea, Shawn Ashmore, Valorie Curry, Nico Tortorella, Annie Parisse, Connie Nielsen, Sam Underwood, Kyle Catlett, Mike Colter, Adan Canto, Billy Brown, Warren Kole, Felix Solis, Cheri Christian, Maggie Grace, Susan Walters, Justin Wheelon, Jeananne Goossen, Melissa Ponzio, Stephanie Leigh Schlund, Susan Misner, Renée Elise Goldsberry, Tom Lipinski, Audrey Esparza, Annika Boras, Marin Ireland, David Zayas, Christopher Denham, Jessica Luza, Josh Segarra, Carissa Capobianco, Susannah Hart Jones, Meredith Hagner, Li Jun Li, Emily Kinney, Paulina Simkin, Sprague Grayden, Jessica Stroup, Janice Picconi, Ed Moran, Eileen Faxas, Bobby Nash, Virginia Kull, Emily Robinson, Kassie Hight, Kristina Klebe, Vivienne Sendaydiego, Erika Rolfsrud, Shane McRae, Michael Drayer, Leslie Bibb, Kimiye Corwin, Manny Montana, Theo Stockman, Charlie Semine, Robert C. Kirk, Jennifer Ferrin, Jamil Mena, Hannah Marks, Tom Pelphrey, Afton Williamson, Isabel Shill, Zuleikha Robinson, Michael Ealy, Willa Fitzgerald, Glenn Fleshler, Conor Romero, Marko Caka, Doris McCarthy, Cris Williams, John Keating, Chris Beetem, Susan Heyward, Ed Heavey, Tehmina Sunny, Susan Kelechi Watson, John Mancini, David Fierro, Gregory Konow, Michael Irby, Tiffany Boone, Robert Bogue, Joe Saulino, Lisa Joyce, David H. Holmes, Kelly AuCoin, Michael Roark, Selenis Leyva, Amy Hargreaves, Josh Salatin, Gavin-Keith Umeh, Tom Degnan, Andrew Fincher, Kieran Mulcare, Gerry Bamman, Royce Johnson, Ezra Knight, Hunter Emery, Aaron Lazar, Darren Whitfield, Michael Pemberton, Hugues Faustin, Ashleigh Murray, Ludovic Coutaud, David Furr, Owen Campbell, Nadia Alexander, Connor Fox, Michael McFadden, Kristine Sutherland, Quinn VanAntwerp, Cliff Moylan, Jack Gwaltney, Michelle Li, Sawyer Barth, Ben Baur, Pico Alexander, Jason Benjamin, Kate Hodge, Ross Bickell, William Prael, Mark Doherty, David Aaron Baker, Chris LaPanta, Nestor Serrano, Arian Moayed, Jayne Atkinson, Mike Malvagno, James McDaniel, Carrie Preston, Valerie Cruz, Camille De Pazzis, J.D. Williams, Keith Carradine, Tom Kemp, James McCaffrey, Natalie Roy, William Henderson White, Wendy Hoopes, Jacinda Barrett, Lee Tergesen, Jake Weber, Gregg Henry, Charles S. Dutton, David Call, Napiera Groves, Florence Faivre, Tom Cavanagh, Carter Jenkins, Hannah Hodson, Geoffrey Cantor, Gbenga Akinnagbe, Ruth Kearney, Gibson Frazier, Hunter Parrish, April Hernandez Castillo, Anna Wood, Paul Fitzgerald, Jayce Bartok, Monique Gabriela Curnen, Max Carver, Michael Donovan, Robin Weigert, Michael Michele, Cotter Smith, Tim Guinee, Tobias Segal, Michael Gaston, Allison Mack, Megan Byrne, Rosemary Howard, Pepper Binkley, Julie Ann Emery, Jessica Blank, Mouzam Makkar, Ben Cole, Alex McKenna, Megalyn Echikunwoke, Nat Cassidy, Diane Neal, Annet Mahendru, Jonathan Walker, David Carranza, Nicola Fiore, Faith Kelly, Dion Mucciacito, Danny Fischer, Kaija Matiss, Karmine Alers, Kristina Reyes, James DiGiacomo, C.J. Wilson, Jimmie Saito, Ivan Hernandez, Stephen Schnetzer, Daniel K. Isaac, James McMenamin, Quincy Dunn-Baker, Jacinto Taras Riddick, Evan Hall, Gino Cafarelli, Steve Monroe, John Lafayette, Shayne Coleman, Saundra Santiago, Eric Nelsen, Malachy Cleary, Ross Gibby, Lynn Marocola, Brian Donahue, Alice Barrett, Truck Hudson, Mandy Siegfried, Albert Jones, Tom Patrick Stephens, David Pittu, JoAnna Rhinehart, Joy Osmanski, Ben Cole, Korey Jackson, Pete Postiglione, Jason Alan Carvell, Mackenzie Marsh, Adam Donshik, Giovanni Celentano, Haley Higgins, Jasmine Carmichael, Bambadjan Bamba, Cathleen Trigg, Logan Crawford, Josephine Huang, Chinasa Ogbuagu, Kylie Hitchcock, Walter Hendrix III, Mark Doherty, Kayla Mae Maloney, John Sanders, Maggie Lacey, Anais Lee, Brian O'Neill, Tyrone Mitchell Henderson, Hina Abdullah, Benton Greene, Alfredo Narciso, Joseph Castillo-Midyett, Valerie Smaldone, Andre Ware, Damon Daunno, Kristen Bush, Bill Dawes, Jason Furlani, Ariel Eliaz, Jeff Kim, Dave T. Koenig, Blaine Morris, Aaron Roman Weiner, Anna Eilinsfeld, R. Marcus Taylor, Kevin Yamada, Mark Morettini