Sněženky a machři / Sněženky a machři (1982/82/Československo/Komedie) 81% -Originál DVD-

21.01.2024 08:48
JEDNOU VĚTOU
„Smutná komedie ze života středoškolské mládeže“

OBSAH
Studenti druhého ročníku pražského gymnázia odjíždějí na povinný lyžařský výcvik. Horský učitelský sbor je složen ze zkušené profesorky Boženky, iluzemi naplněné čerstvé absolventky pedagogické fakulty Hanky a přísného profesora Kardy, který s sebou vzal také svou dceru Mariku. V humorném tónu je líčen příjezd a zabydlení studentů na horské chatě, nové a nečekané vztahy mezi studenty a jejich pedagogy. Sněženky - slečny se chtějí líbit a Machři - kluci se předhánějí ve vtipnostech i v ukázkách více či méně brilantního lyžování za účelem oslnění Sněženek. Cítí se náramně dospělí a přísný denní režim jim připadá nedůstojný. Proto připravují drobné vzpoury...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zase až tak dobrá komedie to není. Trpí roztříštěností scénáře, ale oporu nachází ve velmi silné herecké sestavě trousící nezapomenutelné hlášky. Film má mírnou tendenci navodit u mladého diváka pocit nadřazenosti k autoritám a autentický pocit zde funguje na jedničku. Scénář však nenabízí takovou škálu silných momentů, a tak zbyla hlavně nenáročná komedie, která ale v odvážnějším duchu, mohla stát se kultovní. Náznaky byly, ale pak se tak nějak kontroverznímu ladění tvůrci šikovně vyhnuli. Pro někoho kultovní komedií už dávno je. (kingik) 3*

Komedie je to jen zpola, zejména druhá polovina je poměrně dost trefným a hořkým dramatem, které kupodivu obstává i v porovonání s veselejšími stránkami filmu. Za pochvalu stojí výborně trefená atmosféra, trefený styl mluvy (většina dnešních snímků by mohla jen závidět) a výtečné herecké výkony dospívajících. Mám pocit, že čím jsem starší, tím méně se tomu filmu směju... a to není výtka. (Marigold) 4*

Klasická česká komedie o mladých, která se liší v tom, že nabrala až kultovní status díky svým hláškám a postavám, což do dnes nedokážu plně pochopit:). Podle mě nic nadprůměrného, pouze slušně odvedená práce. Asi jsem jeden z mála, kteří nebyli poskvrněni "krásou" Evičky Jeníčkové nebo již klasickým machrováním Honzy Antonína Duchoslava. I když je pravda, že se vždycky zasměji, když uvidím Michala Suchánka v těch velkých brýlích... (Djkoma) 3*

VELKÁ RECENZE
Jedním z filmů „o mládeži“, které režíroval Karel Smyczek podle scénáře Radka Johna a Iva Pelanta, se v roce 1982 stala tragikomedie Sněženky a machři. Tvůrčí tým, který se v předchozích letech podepsal pod úspěšné teenagerovské snímky Jen si tak trochu písknout (1980) a Jako zajíci (1981), se tentokrát zabýval poněkud staršími hrdiny studenty druhého ročníku pražského gymnázia. Povinný lyžařský výcvik, na který si mládež vyrazí, se stává předčasnou „zkouškou dospělosti“ žáků i jejich pedagogů. Mezi těmi nechybí zkušená profesorka Boženka, idealistická pedagogická novicka Hanka a autoritativní, a proto nepříliš oblíbený vedoucí lyžařského kurzu profesor Karda. Ten s sebou na hory vzal i svou hezkou dceru Mariku, kterou se pokouší sbalit třídní rebel Viky Cabadaj. Ten je spolu s kamarády Karlem a Radkem v prvním lyžařském družstvu „machrů“, zatímco druhé družstvo a dívčí skupina Sněženky se udatně potýkají s nástrahami zimních hor. Důležitější než lyžování jsou ovšem samozřejmě vztahy, jež vznikají mezi studenty i mezi žáky a profesory. Jakmile totiž bdělý Karda nechá osazenstvo horské chaty o samotě, začne v kotelně alkoholický mejdan s ošemetným koncem… Některé motivy si autoři pro svůj film vypůjčili z knížky Radka Johna Džínový svět (podobně jako v případě filmu Jen si tak trochu písknout). Vznikla však kompaktní, poutavá generační komedie s hořkým podtónem, která se což je v domácích podmínkách nezvyklé dokonce dočkala pokračování (Sněženky a machři po 25 letech /2008/, režie Viktor Tauš). V hlavních rolích Sněženek a machrů se objevili Michal Suchánek (Karel), Václav Kopta (Radek) a Jan Antonín Duchoslav (Viky). Mariku ztvárnila Eva Jeníčková, naivní profesorku Hanku si zahrála Veronika Freimanová a part obávaného Kardy připadl Radoslavu Brzobohatému.
Studentky a studenti pražského gymnázia jsou na lyžařském kursu. Kurs vede profesor Karda, který vzal s sebou atraktivní dceru Mariku. Dozor pedagogů tvoří mladá učitelka Hanka, zkušená učitelka Boženka a pohledný instruktor Vláďa. Účastníci kursu jsou rozděleni do tří skupin. První vede Vláďa a jsou v něm „machři“ Viky, Karel, Radek a také Marika. Druhé družstvo vede Boženka a třetí - „Sněženky“ Hanka. Výcvik, probíhající podle stanoveného plánu, si studenti zpestřují různými legráckami, které však v sobě někdy skrývají zákeřnost. Projevuje se to především v zájmu Vikyho o Mariku, která však dává přednost instruktorovi. A také ve snaze opatřit si alkohol. Profesor Karda však všechny pokusy včas odhalí. Příležitost se naskytne, když Karda musí odjet na jinou horskou chatu a má se vrátit až další den. Věčně opilý kotelník jim alkohol přinese jako odměnu za pomoc při složení koksu. Karel se na mejdanu opije do bezvědomí a Radek v panice zavolá Hanku. Při vyšetřování všichni zapírají a nechají v tom Radka samotného. Také jen neradi skládají peníze na zaplacení alkoholu kotelníkovi a nakonec Radkovi vypomůže Hanka. Radek brzy ráno tajně odjede. Mladé učitelce zanechal omluvný dopis. Studentům, nastoupeným k výcviku, začíná být jasné, že všichni ztratili „glanc“.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.3.1983
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 6.12.1995 (VHS) AB Barrandov Home Video, 24.6.2003 (DVD) Centrum českého videa, Magic Box
Poprvé na DVD: 1.4.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Karel Smyczek (Režie), Jiří Beránek (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk John (Hudba), Richard Valenta (Kamera), Jiří Brožek (Střih), Boris Halmi (Scénografie), Kristýna Novotná (Kostýmy), Jiří Moudrý (Zvuk), Jana Hoffmannová (Masky), Radek John (Scénář), Ivo Pelant (Scénář), Václav Kopta (Herec), Michal Suchánek (Herec), Jan Antonín Duchoslav (Herec), Radoslav Brzobohatý (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Eva Jeníčková (Herec), Valentina Thielová (Herec), Pavel Marek (Herec), Boris Halmi (Herec), Daniel Šedivák (Herec), Filip Sirový (Herec), Karel Kovář (Herec), Filip Smoljak (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Jan Valenta (Herec)
 
1982/82/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Tento veskrze apolitický film se přesto setkal se stranickou kritikou - jistým soudruhům se údajně nelíbilo, že na konci snímku má pravdu jedinec, a ne kolektiv.
- Od roku 1997 funguje v Plzni lyžiarska a snowboardová škola s názvom "Sněženky a Machři".
- Při společenské hře je použita báseň od Alexeje Sergejeviče Puškina "Tatjanův dopis na rozloučenou Oněginovi".
- Na XXI. mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve španělském Gijónu v roce 1983 získal snímek jednu z hlavních cen.
- Inštruktor Vláďa Prťka (Pavel Marek) uviedol, že hlavný dôvod, prečo rolu prijal, bola jeho parťáčka vo filme - Marika Kardová (Eva Jeníčková).
- Jan Antonín Duchoslav (Viki Cabadaj) chcel stále mimo natáčania spolu so štábom hrať karty a ponocovať, ale oni sa báli, že ich oberie, tak ho posielali spať.
- Scenárista Radek John prezradil, že charakteristika fyzikára Kardy (Radoslav Brzobohatý) bola inšpirovaná podľa neobľúbeného profesora z gymnázia a meno Karda dostal podľa chlapa, ktorý nechcel predať garáž a neustále naťahoval cenu. Ale aj Karel Smyczek jedného zo študentov pomenoval ako John a zhodou okolností mal tento gymnazista vizáž Johna Lennona.
- Scenár, ktorý písal John s Pelantom, sa prepisoval asi desaťkrát. Písalo sa na stroji a bola to úmorná práca.
- Exkluzívnu lyžiarsku kombinézu pre Mariku (Eva Jeníčková) Barrandovske štúdio nemohlo oficiálne kupovať vo vtedajšom Tuzexe, lebo nemalo prídel bonov, a tak si ju len zapožičali s obavami, aby ju herečka pri nedobrovoľných pádoch nepoškodila.
- Režisér nenechal hercov na pľaci veľmi improvizovať, v scenári boli všetky populárne hlášky až na jednu: „Teda, ty máš péro, Viki!"
- Pri natáčaní nočnej scény sánkovania došlo k úrazu jedného z "machrov", keď narazil do ohrady pri vleku. Našťastie neutrpel žiadne vážne zranenie, ale režisér u neho i napriek tomu presedel až do rána.
- Niektoré zimné zábery sa natáčali až o niekoľko mesiacov neskôr, za lyžiareň poslúžila barrandovská rekvizitárňa a izby učiteliek sa filmovali ako úplne posledné v pražskej ubytovni pre stavebných robotníkov.
- Do postavy vedúceho horskej chaty obsadil režisér priateľa, Karola Kováča. Rolu profesorky Boženky si zahrala Valentina Thielová, ktorú režisér spoznal už ako malý pri natáčaní filmu Holubice (1960).
- Rolu kotolníka, holdujúceho skôr alkoholu ako práci, si zahral filmový architekt Boris Halmi s ktorým si režisér Karel Smyczek spolupracoval už vo filme Nechci nic slyšet (1978).
- Režisér Karel Smyczek strážil bezúhonnosť mladistvých a v štyri hodiny ráno obchádzal izby a kontroloval, či nie sú chlapci u dievčat.
- Vedúci tajomník KSČ v Ostrave z dôvodu, že mladiství pijú alkoholické nápoje, na krátku dobu zakázal premietanie filmu v Severomoravskom kraji.
- Film sa natáčal na niekoľkých horských chatách, konkrétne v Moravské boudě v Krkonošiach alebo na chate Smetánka v Peci pod Sněžkou.
- Veľa z detských hercov boli v skutočnosti študenti pražského gymnázia Nad Štolou.
- Evu Jeníčkovou v roli Mariky při postsynchronech nadabovala Ilona Svobodová. V pokračování po 25 letech už herečka mluví svým hlasem.
- Valentina Thielová (Boženka) sa na lyžiach šialene bála, a preto museli rekvizitári pribiť na jej lyže klince, zastrčiť ich do snehu a potom ju do toho obuť.
 
Odkazy