Smrtihlav / Dark City (1998/100/USA, Austrálie/Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller) 75% -Originál DVD-

21.01.2024 08:48
JEDNOU VĚTOU
„Vítejte ve světě, kde noc nikdy nekončí, jednotlivci nemají žádnou minulost a lidstvo jako takové... budoucnost.“

OBSAH
John Cooper se probudí sám v hotelovém pokoji a zjistí, že je hledán za několik brutálních vražd, na něž si ale vůbec nevzpomíná. Problém je v tom, že si nepamatuje vůbec nic. Je to muž bez minulosti, bez vzpomínek a bez budoucnosti. Při hledání identity objeví tajemné město ovládané záhadnými bytostmi. Mají neobyčejnou schopnost - umí zastavit čas a manipulovat s lidmi. S pomocí Dr. Schrebera je Cooper jediný, kdo se vymyká jejich kontrole. Skládá skládačku, která mu vrací minulost a odhaluje tajemství vražd. (Intersonic)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdyby Smrtihlav ze začátku vědomě nepoukazoval na poctivou noir atmosféru, skoro bych si řekl, že by si tu cestu na tu pláž hlavní postava mohla dohledat na internetech. Jenže zatímco je cesta kamkoliv pro nás v dnešní době jednoduchým procesem, kde dvěma kliky vidíme nejenom cestu z pozice mapy, ale i cestu z pozice řidiče automobilu, tak v tomto filmu to byla kostra celého příběhu. Ten se ale z noir kriminálky během chvíle proměnil v absolutní sci-fi. V tu chvíli jsem si říkal, že je hezké, jak v devadesátých letech měli američtí režiséři koule na to točit podobné filmy. Dneska by jim to asi už nikdo nezaplatil pokud by to nemělo nálepku Marvel nebo remake. (Malarkey) 4*

Název Dark City tento film jednoznačně vystihuje (distributor je asi milovník motýlů nebo mlčení jehňátek ;-)). Geniálně mrazivá a depresivní atmosféra s velmi výstižnou hudbou, která zvyšuje tempo, vždy když zazní. Režie je naprosto přesná bez nejmenších chyb. Temné, domyšlené a stylizované do doby, kterou já osobně moc chci vidět ve filmech, ale prakticky se mi jí nedostává... Vše vypadá jak 20-30sátá léta v Americe, ale cítíte trochou z Metropolis nebo z dalších filmů. Za málo peněz hodně moc muziky. Škoda, že je tento film tolik přehlížen, protože si to ani ve stínu "podobného" Matrixu jednoznačně nezaslouží. A ještě nechápu proč to mamka musela přehrát Esmeraldou :((. Pár drobností ohledně režisérské verze. WOW! O 11 minut delší, ale docela výrazný posun k temnotě a komplexnosti. Odpadá úvodní "přiblížení situace", některé scény jsou prodloužené a přidávají tím větší hloubku postav (jemně, ale přidávají). Také jsou přestříhané posloupnosti některých scén, ale nejzajímavější je odkrytí, předtím jen v pozadí ležící, linie ohledně "vyvoleného, který umí vylaďovat". Jeho cesta, stejně jako jeho hledání detektivem se prolíná a objevují se promyšlené "otisky", které napovídají, co se stalo hlavní postavě. Tato verze je možná ještě temnější a rozhodně tajemnější, naznačuje, ale neříká vše. Největší přínos vidím v detailech jako jsou otisky, žebřík, holčička a další, které dotváří komplexnější pohled na hlavní postavu, která je neobyčejná a divák toho o ní zjistí více... Závěr? Dvě skvělé verze, jedna střídmější pro každého, druhá tajemnější. Tak jako tak zanedbaný klenot ležící ve stínu větších filmů.... (Djkoma) 5*

Od první do poslední minuty extrémně paranoidní scénář Alexe Proayase a Davida S. Goyera, jenž si doslova libuje ve vlastní zamotané zápletce, je jenom základem celkové kvality snímku. Proyasova záliba v potemnělých koutech zaplivaných městských čtvrtí byla opět zúročena při budování bezútěšné atmosféry, která na diváka doléhá jako dosti těžká deka. Vizuálně vytříbená „hračička“, oplývající záplavou skvělých avšak ne samoúčelných triků, podpořená výbornou kamerou Dariuse Wolského, nepříjemným a přesto chytlavým soundtrackem Trevora Jonese, tak v celkovém efektu potěší nejen oko, ale i samotný mozek, kterému není dáno vydechnout ani na minutu. K tomu započítat skvělé herce, jimž vévodí podivný doktor Kiefer Sutherland, následovaný Williamem Hurtem a Rufusem Sewellem a je zde dílo, jenž v hlavě nějaký ten pátek zůstane určitě. (Isherwood) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Ocenění:
The Saturn Awards
2009 - Nejlepší speciální DVD vydání (nominace)
1999 - Nejlepší sci-fi
1999 - Alex Proyas (Nejlepší režie) (nominace)
1999 - Alex Proyas (Nejlepší scénář) (nominace)
1999 - Liz Keogh Palmer (Nejlepší kostýmy) (nominace)
1999 - Bob McCarron, Lesley Vanderwalt, Lynn Wheeler (Nejlepší masky) (nominace)
1999 - Andrew Mason, Mara Bryan, Peter Doyle, Tom Davies (Nejlepší speciální efekty) (nominace)

DABING
V českém znění: Filip Jančík - Rufus Sewell (John Murdoch), Jiří Štěpnička - William Hurt (Frank Bumstead), Tomáš Juřička - Kiefer Sutherland (Daniel P. Schreber), Miriam Chytilová - Jennifer Connelly (Emma Murdoch / Anna), Jiří Prager - Colin Friels (Eddie Walenski), Pavel Pípal - Ian Richardson (pan Book), Soběslav Sejk - John Bluthal (Karl Harris), Michal Pavlata - Mitchell Butel (Husselbeck), Kateřina Halešová, Rudolf Jelínek, Roman Hájek, Milan Bouška, Marek Libert, Bedřich Šetena - Richard O'Brien (pan Hand + titulky).
Překlad: Barbora Švecová
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Tichý ml.
Dialogy: Helena Tichá
Režie: Petr Tichý
Vyrobilo: Studio Auvit

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 27.2.1998 New Line Cinema
Premiéra Austrálie: 6.8.1998
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 22.6.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 21.9.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 27 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 27 000 000
 
Tvůrci a herci
Alex Proyas (Režie), Andrew Mason (Produkce), Trevor Jones (Hudba), Dariusz Wolski (Kamera), Dov Hoenig (Střih), Valerie McCaffrey (Casting), Vanessa Pereira (Casting), Shauna Wolifson (Casting), Patrick Tatopoulos (Scénografie), George Liddle (Scénografie), Liz Keogh Palmer (Kostýmy), Roger Savage (Zvuk), David Lee (Zvuk), Liz Keogh Palmer (Masky), Alex Proyas (Scénář), Lem Dobbs (Scénář), David S. Goyer (Scénář), Rufus Sewell (Herec), William Hurt (Herec), Kiefer Sutherland (Herec), Jennifer Connelly (Herec), Richard O'Brien (Herec), Ian Richardson (Herec), Bruce Spence (Herec), Colin Friels (Herec), John Bluthal (Herec), Melissa George (Herec), Paul Livingston (Herec), David Wenham (Herec), Darren Gilshenan (Herec), Deobia Oparei (Herec), Mitchell Butel (Herec), Michael Lake (Herec), Justin Monjo (Herec), Nicholas Bell (Herec), Marques Johnson (Herec), Jeanette Cronin (Herec), Peter Callan (Herec)
 
1998/100/USA, Austrálie/Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Hlas dr.Schrebera (Kiefer Sutherland) z úvodu filmu: „First there was darkness. Then came the Strangers... ",  použila kanadská deathmetalová kapela Kataklysm jako úvod k písni „1999:6661:2000" na desce "The Prophecy" z roku 2000.
- Téměř stejnou, ve filmu často se opakující scénu, ve které Emma (Jennifer Connelly) stojí na molu se zábradlím a výhledem na širé moře, si zahrála ve filmu Requiem za sen (2000). Rozdílem jsou jen její šaty a partneři přicházející k ní zezadu.
- V roce 1999 získal film cenu Saturn Award za Nejlepší sci-fi film.
- V roce 1998 získal film cenu Bram Stoker Award za Nejlepší scénář.
- Snímek byl vizuálně inspirován německýmí filmy Metropolis (1927), Upír Nosferatu (1921) a M (1931).
- Natáčelo se v Sydney v Austrálii.
- Filmový kritik Roger Ebert označil tento film za nejlepší film roku 1998.
- Filmový debut Melissy George.
- Podle původního scénáře měl být Dr. Schreber (Kiefer Sutherland) na konci filmu stažen z kůže zaživa.
- V nemocnici jsou vyvolávána jména "Dr. Benway" a "Mr. Lee", což jsou postavy z knihy Williama S. Burroughse "Naked Lunch".
- Část z filmových rekvizit byla použita později ve filmu Matrix.
- Průměrná délka záběru je 1,8 vteřiny.
- Vo filme sa mali objaviť aj herečky Vera Farmiga, alebo Kathy Baker. Obe svoje ponuky odmietli.
 
Odkazy