Smrtící epidemie / Outbreak (1995/127/USA/Akční, Drama, Thriller) 73% -Originál DVD-

21.01.2024 08:48
JEDNOU VĚTOU
„O lidech, kteří se postavili vražedné epidemii smrtícího viru.“

OBSAH
Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Nepříliš zajímavý film, ale přesto povedený na dané téma a ani ne zas tak nudný, ale po druhý už bych se na to těžko podíval. Velkých hereckých jmen obsahuje film opravdu hodně...ale že by mu to nějak výrazně pomohlo se říci nedá. I se mi zdá, že je film strašně natahován a je zbytečně dlouhý. Celkově vzato je to zajímavý film, ale rychle se na něj zapomene. (Malarkey) 3*

Děsivá atmosféra vymírajích vesnic v Africe, nechutná smrt po nákaze takřka nezastavitelným virem, závod odborníků s časem, úvahy o morálním ospravedlnění obětování jednoho města v zájmu záchrany ostatních....plus výborný výkon Dustina Hoffmana, účast mých oblíbenců, věhlasných to osobností stříbrného plátna a v neposlední řadě geniální hudba Jamese Newtona Howarda, zkrátka welcome to CDC. Dnes už klasický katastrofický film s realistickou zápletkou (a "nevyhnutelnými" eskapádami hlavního hrdiny a předpokládatelnou dějovou stavbou), fungující stále stejně dobře. Možná i lépe, po všech tech SARSech a zvířecích chřipkách. (Gemini) 4*

Bezpečnostní opatření se můžou dělat jakákoliv, ale faktem zůstává, že lidský faktor selhává vždy zcela spolehlivě. I zde selže, když propašuje z africké oblasti, zamořené neznámým virem, do USA malou opičku, která (jak jinak) je "bacilonosičem". Zajímavé téma o "cestujících virech" může opravdu někdy nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním pokrytí zeměkoule leteckými trasami se skutečně může stát, že nějaký virus bude nechtěně (nebo chtěně) přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. Tento film se vyrovnává s daným problémem velice zdatně a skutečně realistické záběry určitě zasejí do mnoha duší semínko pochybnosti, zda jsme skutečně tak "za vodou" a daleko od problémů chudé Afriky, jak si mnohdy myslíme. (Radyo) 4*

VELKÁ RECENZE
-

Ocenění:
Critics Choice Awards
1996 - Kevin Spacey (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

New York Film Critics Circle Awards
1995 - Kevin Spacey (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

The Saturn Awards
1996 - Nejlepší sci-fi

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Václav Postránecký - Dustin Hoffman (plukovník Sam Daniels), Helena Friedrichová - Rene Russo (Robby Keoughová), Pavel Šrom - Kevin Spacey (major Casey Schuler), Jaroslav Kaňkovský - Morgan Freeman (brigádní generál Billy Ford), Bohdan Tůma - Cuba Gooding Jr. (major Salt), Vladimír Brabec - Donald Sutherland (generálmajor Donald McClintock), Zdeněk Podhůrský - Patrick Dempsey (Jimbo Scott), Milan Slepička - Zakes Mokae (Dr. Benjamin Iwabi), Libor Hruška, Lucie Kožinová, Stanislav Lehký, Antonín Navrátil, Vanda Hybnerová, Zuzana Schulzová, Martina Menšíková, Valérie Zawadská, Saša Rašilov, Bohumil Švarc, Pavel Vondra, Pavlína Dytrtová, Bedřich Šetena (titulky)
Překlad: Pavel Matějka
Zvuk: Antonín Němec
Dialogy a Režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, Studio Budíkov pro Warner Home Video v roce 1995

2.DABING (ČT)
V českém znění: Jiří Prager - Dustin Hoffman (plukovník Sam Daniels), Dagmar Čárová - Rene Russo (Robby Keoughová), Lukáš Hlavica - Kevin Spacey (major Casey Schuler), Filip Blažek - Cuba Gooding Jr. (major Salt), Petr Pospíchal - Morgan Freeman (brigádní generál Billy Ford), Bořivoj Navrátil - Donald Sutherland (generálmajor Donald McClintock), Jiří Čapka - Dale Dye (podplukovník Briggs), Filip Čáp - Patrick Dempsey (Jimbo Scott), Zdeněk Dolanský - Zakes Mokae (Dr. Benjamin Iwabi), Zdeněk Hruška, Saša Rašilov, Lucie Benešová, Marcel Vašinka, Pavla Vojáčková, René Přibil, Ivo Novák, Emil Žák, Julie Alexandridisová, Václav Mareš, Marek Libert, Jiří Bábek, Luděk Čtvrtlík, Otmar Brancuzský, Svatopluk Schuller, Jaroslav Vlach, Monika Schullerová, Milan Slepička, Hana Ulrychová, Jana Hermachová, Jindřich Hinke, Radovan Vaculík, Bohumír Starý, Oskar Gottlieb, Eva Ziliziová, Hana Czivišová, Milan Bouška, Roman Hájek, Vladimír Fišer (titulky) a další
Překlad: Pavel Medek
Střihová spolupráce: Jiří Šesták
Dramaturgie: Michael Málek
Mistr zvuku: Radim Štětina
Asistentka režie: Hana Somolová
Vedoucí produkce: Miloslava Herynková
Dialogy a Režie: Michal Vostřez
Vyrobila: Tvůrčí skupina Aleny Poledňákové a Vladimíra Tišnovského, Česká televize 2001

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.6.1995 Gemini Film
Premiéra USA: 10.3.1995 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.5.1998 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 189 800 000
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Wolfgang Petersen (Režie), Wolfgang Petersen (Produkce), Arnold Kopelson (Produkce), James Newton Howard (Hudba), Michael Ballhaus (Kamera), Neil Travis (Střih), William Hoy (Střih), Lynzee Klingman (Střih), Stephen E. Rivkin (Střih), Janet Hirshenson (Casting), Jane Jenkins (Casting), William Sandell (Scénografie), Rosemary Brandenburg (Scénografie), Erica Edell Phillips (Kostýmy), Donna Marcione Pollack (Kostýmy), Wylie Stateman (Zvuk), Frank A. Montano (Zvuk), John T. Reitz (Zvuk), Gregg Rudloff (Zvuk), David E. Campbell (Zvuk), Monty Westmorel (Masky), Matthew W. Munglel (Masky), Susan A. Cabral (Masky), Laurence Dworet (Scénář), Robert Roy Pool (Scénář), Dustin Hoffman (Herec), Rene Russo (Herec), Morgan Freeman (Herec), Kevin Spacey (Herec), Cuba Gooding Jr. (Herec), Donald Sutherland (Herec), Patrick Dempsey (Herec), Zakes Mokae (Herec), Dale Dye (Herec), Malick Bowens (Herec), Benito Martinez (Herec), J. T. Walsh (Herec), Peter Looney (Herec), Gordon Michaels (Herec), Ed Beechner (Herec), Michael Emanuel (Herec), Lance Kerwin (Herec), Jim Antonio (Herec), Julie Araskog (Herec), Maury Sterling (Herec), Joseph Latimore (Herec), Jack Rader (Herec), Kellie Overbey (Herec), Bruce Jarchow (Herec), Susan Lee Hoffman (Herec), Bruce Holman (Herec), Michelle Joyner (Herec), Dana Andersen (Herec), Diana Bellamy (Herec), Robert Alan Beuth (Herec), Tim Ransom (Herec), Conrad Bachmann (Herec), Patricia Place (Herec), Jenna Byrne (Herec), Binx (Herec), Daniel Chodos (Herec), Robert Rigamonti (Herec), Jack Kyle (Herec), John Lizzi (Herec), Cynthia Harrison (Herec)
 
1995/127/USA/Akční, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Sam Daniels (Dustin Hoffman) nosí hodinky značky Timex Camper a Billy Ford (Morgan Freeman) nosí Casio G-Shock DW-5600.
- Zahrála si zde opice, která dříve ztvrárnila opici Marcela v seriálu Přátelé (od 1994).
- Pri porovnávaní starej a novej vzorky fiktívneho vírusu Motaba na monitoroch v úvode filmu je vyobrazený skutočný smrtiaci vírus - Ebola.
- Na začiatku roku 2020 zažil film opätovný záujem zo strany verejnosti vzhľadom k prepuknutiu celosvetovej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Podobne sa darilo aj filmu Nákaza (2011).
- Do role plukovníka Sama Danielsa boli zvažovaní Harrison Ford, Mel Gibson a Sylvester Stallone, avšak všetci odmietli.
- Postava Sama Danielsa (Dustin Hoffman) bola pôvodne určená pre Harrisona Forda.
- Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona.
- Do role generála Forda bol zvažovaný Danny Glover.
- Dustin Hoffman a Maya Angelou robili na scenári, ale väčšina ich práce zostala nevyužitá.
 
Odkazy