Příběh kmotra / Příběh kmotra (2013/99/Česko/Drama, Krimi, Životopisný) 74%

17.01.2024 04:49
JEDNOU VĚTOU
„Příběh velké lásky. Lásky k penězům."

OBSAH
Pokud Vám reformy za posledních dvacet let připadaly pomalé, pak vězte, že tu byla skupina  lidí, která považovala tempo těchto let za překotné. Jediné, čeho tito lidé v začátku opravdu litovali,  bylo, že nejvyšší nominální hodnota bankovek byla 500 korun a že tedy balíky, se kterými zacházeli,  byly velmi neskladné. Peníze byly zkrátka úplně všude. Příběh Kmotra je inspirován bestsellerem Jaroslava  Kmenty „Kmotr Mrázek". Popisuje vzestup a pád člověka, který se od kšeftu s digitálními hodinkami  posunul až na pozici šedé eminence české politiky. Ve filmu Příběh Kmotra se střetnou dva světy - víra v právo silnějšího a chytřejšího a víra ve spravedlnost. Touha po úspěchu reprezentovaném materiálním bohatstvím a touha sloužit dobru, právu a zásadám civilizované společnosti. Budeme sledovat strhující souboj představitele zákona a pořádku s člověkem, který řád přizpůsobuje svým vlastním potřebám. Policista Cajthaml (Lukáš Vaculík) je celý život na stopě Kmotrovi (Ondřej Vetchý). Sleduje Kmotrovu láskyplnou péči o rodinu, jeho starost o její zajištění a jeho postupnou cestu k moci. Posedlý svou pravdou, obětuje policista vlastní soukromý život, přičemž sleduje rodinnou idylu muže na druhé straně barikády. Vliv  jeho protivníka vzrůstá natolik, že dokáže narušit i struktury na straně zákona a nakonec Cajthamla připraví o jeho postavení a práci. Ten přesto s buldočí vytrvalostí věří v řád a spravedlnost napříč politickými systémy, kterými během svého honu projde. Postava kapitána Cajthamla je holdem policistům, kteří neztratili víru v to, že spravedlnost má zvítězit. Ta nakonec i v našem příběhu zvítězí, neboť Příběh Kmotra je důkazem platnosti úsloví: „S čím kdo zachází, s tím také schází."(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlastně ani nevím, proč jsem tenhle film chtěl vidět. Když jsem se na něj nakonec dostal do kina, tak na jeho konci jsem jenom nadával a nadával a vlastně jsem se téhle nálady nezbavil ani do teď. Petr Nikolaev příběh kmotra Mrázka natočil dobře a určitě viditelně dost profesionálně. Ze začátku mi teda vadil hodně střih. Nedokázal jsem si zvyknout na tu hromadu efektů, co tam poletovalo spolu se střihem z jedné scény na druhou. Pak už jsem si ale zvyknul. Ono se to taky docela uklidnilo. Rozjeli se totiž skvělé herecké výkony a to především Vetchýho a Vaculíka. U Vaculíka mě dokonce i zamrzelo, jak ho, jakožto charismatického herce, v takových rolích skoro vůbec nevídám. Tady zahrál naprosto skvěle. Co se ale týče samotného příběhu, tak u něj mi bylo na blití. Na blití a smutno. Hlavně z toho, jak je to ve své podstatě všechno hrozně jednoduché. Nechce se mi věřit, že až tak strašně. No…asi jo. (Malarkey) 4*

První část filmu ve který vidíme jak Vedral přichází k moci mě nakvasila jak svini. Vidět jak mu před revolucí jdou na ruku komouši a po revoluci "demokrati po česku" je fakt hustý. Samozřejmě nevím co vše je pravda co je jen pro potřeby dramatičnosti filmu, ale o kontaktech gaunerů na politiky nepochybuju a vždy mně to spolehlivě nasere, takže tady to měl film s mejma emocema hodně jednoduchoučký. Druhá část byla více thrilerová řekl bych a v ní mě nejvíc zaujala bezmoc český policie proti mafiánsko - politické koalici. Film jsem dojížděl vytočenej do červenýho, protože se mně v hlavě honily všechny ty kauzy z poslední doby a mám sto chutí vzít plavky a jít dělat barmana někam na ostrov Svatýho Tomáše, žrát mořský dary a pozorovat velký prdele tamních domorodek. Když se odprostím od emocí a myšlenek, který ve mě film vyvolal a který jsou jeho největším argumentem pro vysoký hodnocení, musím filmu přiznat i velmi kvalitní herecký výkony, zejména Ondra Vetchý je fakt milionovej. Možná moh mít Příběh kmotra více gradující finále a celkově větší tempo, ale jak říkám nejpodstatnější jsou u mně vždy emoce a ty byly. (Enšpígl) 4*

Je jedno, kdo kde tuneloval, koho uplácel, na koho sháněl kompromitující materiál, kdo je prolhaný a kdo prohnilý. Tenhle zahořklý český kousek á la na každou svini by mělo jednou dojít, nás protáhne několika společenskými náladami a pokusí se nás přesvědčit o tom, že před sebou máme sakra velký příběh. Ve skutečnosti se toho o prohnilosti moc nedozvíme, když jde do tuhého, uskočí se a slibně rozjetou situaci pak tvůrci zbytečně rozmělní. Vaculíkovy voice-overy nakonec nevadí (on samotný mě ale příliš neoslovil), Vetchý je na tom o poznání lépe, jejich společné scény fungují. Chronologický pohled na vzestup gaunera nicméně nestrhne, zdviženému ukazováčku na zkorumpovanou policii, justici i politiku chybí „opravdová“ naléhavost. Znovu vadí ono neosobní řemeslné tajtrdlíkování, naštěstí je snaha kopírovat vizualitu zaoceánských thrillerů jen v první půlhodince. I tak by měl někdo za to laciné experimentování s kamerou a střihem vrátit honorář. Místy slušné, místy hodně k smíchu. Ve výsledku slabší tři hvězdy!! (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Pustit se do filmu, jehož hlavním tématem je lhaní, politické machinace, vydírání, vraždy a hrabání si do vlastní kapsy chce pořádnou dávku odvahy. Režisér Petr Nikolaev, od něhož jsme mohli vidět například Báječná léta pod psa nebo Lidice, se nezalekl a přináší nám snímek, jež je inspirovaný bestsellerem Jaroslava Kmenty „Kmotr Mrázek“.
Příběh Kmotra vypráví o životě mafiánského bosse Františka Vedrala (Ondřej Vetchý) v letech 1987 až 2006. Postupně nám ukazuje, že když člověk nebyl líný, neštítil se nekalých praktik a měl známosti na těch správných místech, mohl dosáhnout neskutečného bohatství a ještě větší moci. František Vedral, kromě svojí rodiny, miloval obojí a řídil se několika prostými motty, mezi něž patří i „Všichni jsou ke koupi, anebo na prodej.“
V roli vypravěčů se střídají již zmíněný Vedral a policista Cajthaml (Lukáš Vaculík). Ten velkou část svého života obětoval honbě za tímto velice nebezpečným zločincem. Jenže chapadla „Krakatice“ sahají proklatě hluboko, což na vlastní kůži pocítí nejen on, ale i jeho věrní spolupracovníci. A samozřejmě i nic netušící občané České republiky.
Jak sám režisér říká, snímek je pouze inspirovaný skutečnými událostmi. Jedná se o umělecké podání, ve kterém nelze přímo ukázat prstem. Příběh Kmotra není dokumentárním filmem, ani literaturou faktu. Jeho poslání ovšem není pouze pobavit, ale probudit v lidech zájem o probíranou tématiku a touhu zjistit si více. A to se mu skutečně daří. Postupně se propracováváme klíčovými Vedralovými kroky v průběhu polistopadového vývoje a dozvídáme se hrůzná tajemství.
Již na první pohled je vidět, že nejnovější Nikolaevův počin nepatří k tuctovým a snaží se být jiný než obvyklé české filmy. Střih i struktura vyprávění, jež jsou inspirované americkými kriminálními seriály, dodávají snímku šmrnc a příjemné tempo. I tak mohla být práce s kamerou ještě odvážnější a oprostit se od domáckých stereotypů.
I přes vážnost probírané problematiky, hrůzná úmrtí a vydírání je tíživá atmosféra odlehčena několika málo vtípky a ironickými narážkami zasahujícími až do kategorie černého humoru. Nemyslete si ale, že budete z kina odcházet s úsměvem na rtech. Očekávejte spíše hlavu plnou vtíravých otázek. Nebýt některých dobových přešlapů, kterých si jistě pozorný divák všimne, byl by výsledný dojem ještě o něco lepší.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.10.2013 Bioscop
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 9.7.2014 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 7.5.2014 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 40 317 097
Návštěvnost v ČR 295 683
 
Tvůrci a herci
Petr Nikolaev (Režie), David Rauch (Produkce), Petr Nikolaev (Produkce), Kristian Koll (Hudba), David Ployhar (Kamera), Adam Dvořák (Střih), Rudolf Kinský (Scénografie), Evženie Rážová (Kostýmy), Jakub Čech (Zvuk), Martin Jílek (Zvuk), Jana Radilová (Masky), Ivana Chlostová (Masky), Petr Nikolaev (Scénář), Miroslav Oščatka (Scénář), Ondřej Vetchý (Herec), Lukáš Vaculík (Herec), Jan Vondráček (Herec), Jiří Dvořák (Herec), Vica Kerekes (Herec), Pavel Nečas (Herec), Kryštof Hádek (Herec), Andrej Hryc (Herec), Filip Kaňkovský (Herec), Jiří Vymětal (Herec), Vladimír Brabec (Herec), Petr Jeništa (Herec), Zuzana Čapková (Herec), Kristýna Frejová (Herec), Ivan G'Vera (Herec), Jiří Černý (Herec), Ladislav Županič (Herec), Jiří Ployhar ml. (Herec), Pavel Gajdoš (Herec), Oldřich Vlach (Herec), Karel Wiencek (Herec), Daniel Šváb (Herec), Jiří Král (Herec), Martin Janouš (Herec), Martin Dusbaba (Herec), Ladislav Ondřej (Herec), Zdeněk Maryška (Herec), Adéla Němečková (Herec), Roman Boháč (Herec), Martin Diro (Herec), Josef Dorážka (Herec), Otmar Brancuzský (Herec), Patrik Kytka (Herec)
 
2013/99/Česko/Drama, Krimi, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Počáteční impuls k realizaci Příběhu kmotra byl před pěti lety, kdy si režisér a scénárista Petr Nikolaev přečetl článek o Františku Mrázkovi, který prodal židovské náhrobní kameny jako dlažební kámen. Scéna se ve filmu skutečně objeví.
- Osvícený fotbalový stadion, který v 51. minutě ukazuje Vedral (Ondřej Vetchý) svému kumpánovi Tiplovi (Jan Vondráček) ze své filmové vily, je do obrazu dosazen uměle. Na jeho místě je kladenská pekárna Kompek. Přesto odpovídá místnímu stadionu Františka Kloze, který je ovšem ve skutečnosti na druhé straně, zakrývají ho domy a je zrcadlově obrácen.
- Režisér Petr Nikolaev prohlásil o Františku Mrázkovy: „Ten, kdo nezná knihy Jaroslava Kmenty, těžko uvěří, že v naších podmínkách taková osoba mohla existovat.“
- Scenáristé spolupracovali s kriminalisty Karlem Tichým a Hynkem Vlasem, kteří kauzy vyšetřovali ve skutečnosti a v době uvedení stojí mimo službu.
- Mrázek podnikal spolu s Tomášem Pitrem a Miroslavem Provodem, kteří byli nepravomocně odsouzeni za daňové podvody.
- V první polovině roku 1993 založil František Mrázek s Karlem Gottem a Miroslavem Provodem Nadaci Karla Gotta Interpo.
- Dobré vztahy udržoval Mrázek s někdejším ministrem financí Ivo Svobodou či s vlivným poslancem ČSSD Josefem Hojdarem.
- František Mrázek byl zastřelen pravděpodobně nájemným vrahem ve středu 25. ledna 2006 na parkovišti před sídlem své společnosti v budově Nové Dvory v Durychově ulici v pražské čtvrti Lhotka.
- Krycí jméno Vedral si Mrázek zvolil po svém fotbalovém spoluhráči z dorostu v Dobrém Poli.
- K filmu byl pozván pro věrohodnost příběhu pozván bývalý elitní vyšetřovatel ÚOOZ Hynek Vlas.
- V dopise advokáta rodiny Mrázkových Milana Hulíka filmařům ze dne 9. 10. 2013 stálo: "S ohledem na blížící se uvedení filmu do kin Vás, vyzýváme k zdržení se používání jména Františka Mrázka, jeho podobizen, obrazových snímků, obrazových a zvukových záznamů týkajících se osoby Františka Mrázka v souvislosti s filmem Příběh Kmotra… Vyzýváme vás, aby součástí úvodních titulků, tedy před začátkem filmu, bylo ve velikosti písma 26, po dobu 12 sekund vždy písemně, čitelně uvedeno: 'Nejedná se o pravdivý životní příběh Františka Mrázka, ale o fikci'." Kdyby tak učiněno nebylo, byl by klient nucen učinit další právní kroky a žádat mimo jiné zákaz promítání, či odstranění fiktivních scén, spolu s finančním odškodněním.
- Ještě před koncem natáčení v červnu 2013 poslal advokát Ivana Langera tvůrcům filmu dopis, aby se zdrželi jakéhokoliv užívání Langerova „jména a příjmení či identity“. Podle producenta ve filmu však Langer vůbec nevystupuje, kauza podnikatele Sekyry tam oproti předloze chyběla.
- Panství Františka Mrázka se nachází u Českého Brodu, kde žil v době uvedení filmu syn a dcera skutečného Františka Mrázka.
- Režisér filmu Petr Nikolaev je jen o šest měsíců mladší, než byl skutečný František Mrázek. I proto si Nikolaev myslel, že může Mrázkovu dobu, motivaci a postupy chápat lépe, než kdyby točil film o někom, kdo žil před sto lety.
- Postava podnikatele Františka Mrázka se ve filmu jmenuje František Vedral. Ve skutečnosti bylo jméno Vedral Mrázkovo krycí jméno.
- Hlavní postavu Františka Mrázka měl původně ztvárnit herec Marko Igonda. Ten v kriminálním seriálu Expozitura (od r. 2008) z produkce TV Nova hrál osobního strážce postavy jménem Mráz (David Prachař), která byla inspirována podnikatelem Františkem Mrázkem. Nakonec byla postava přeobsazena Ondřejem Vetchým.
- Režiséra Petra Nikolaeva k natočení snímku inspirovala kniha Jaroslava Kmenty s názvem "Kmotr Mrázek" z roku 2007, která popisuje život skutečné osoby - kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Mnoho kauz a detailů je však ve filmu oproti knize pozměněno. Lze konstatovat, že film je na reálných základech postaven z 90 %. Některé dialogy jsou například čerpány z autentických policejních odposlechů.
- Natáčení začalo v pátek 25. listopadu 2011 ve Voděradských bučinách u Jevan, kde se natáčela scéna fingované sebevraždy. Mrtvolu s useknutou hlavou ztvárnil Filip Kaňkovský. Dále se z části natáčelo v Kladně a Praze. Vila, ve které Vedral (Ondřej Vetchý) bydlel, je ve skutečnosti kladenskou Galerií. Fotbalový stadión, na který má výhled ze své terasy, je vzdálen něco přes kilometr a hraje na něm dnes již divizní tým - SK Kladno. Fotky z jeho fotbalového mládí vznikly u jiného místního klubu, a to TJ Slovan Kladno. Filmování skončilo v červnu 2013. Točilo se také v divadle ve Slaném a v motorestu Kersko.
 
Odkazy