Prvok, Šampón, Tečka a Karel / Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021/118/Česko/Komedie, Drama) 69% -Originál DVD-

17.01.2024 04:47
JEDNOU VĚTOU
„Vsaďte na přátelství! Čtyři přátelé bojují s krizí středního věku plněním bláznivých úkolů."

OBSAH
V příběhu Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdovej chlap? Jak zabrání korozi svých ideálů, rozplynutí snů a scvrkávání varlat? Prvok, Šampón, Tečka a Karel se pokusí najít v sobě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada. Nebo aspoň odvahu za všech okolností říkat to, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč… (Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Já jsem hlavně rád, že jsem taky konečně cílová skupina nějakýho filmu a asi i proto mě to moc sedlo. Je tam humor, ale tak akorát, jinak jsem v mnohém všem čtyřem chlapům rozuměl. Patrika Hartla mám rád, ostatně jeho smích má opravdu nakažlivý účinek a se Studiem Dva mu rovněž fandím. Casting povedený, velmi zajímavě obsazený i opravdu hodně vedlejší role, je vidět, že Patrik je u herců oblíben. Titulní čtevřice jsou všechno sympaťáci a ještě ke všemu dobří herci, takže v tomto ohledu na kvalitku, ale já jsem hlavně nadšen, že jako chlap mám film u kterýho si můžu dát kdykoli pivko a popřemýšlet o mých krizích, o vztazích, o životě. Super díky, Patriku. (Enšpígfl) 5*

Jeden bude živit brzy šestičlennou rodinu, druhý u večeře poslouchá od vlastní matky stále stejné otázky, další může mít kteroukoliv si zachce a v práci točí televizní sračky, poslední neumí upřímně mluvit o svých pocitech, což zatraceně štve jeho manželku. O životní krizi se dá vyprávět poutavě i s nadhledem, obávám se, že nejen kvůli charakterům jako vystřiženým z učebnice se to spisovateli Patriku Hartlovi nepovedlo. O ženách se raději vyjadřovat nebudu, respektive jsou tu jen za jakési rekvizity, které ochotně roztahují nohy. Čtyři samostatné příběhy u sebe drží (vždy) sázka kamarádů z gymnázia, tudíž začneme holými zadky a vlastně se nikam moc neposuneme. Sázka je sázka, nikdo nechce být sráč, ale pokud nutně potřebuju novou práci, asi prostě neshodím před ředitelkou mateřské školy držící v ruce můj curriculum vitae všechny svršky. Zřejmě si mají dokázat, že stále ještě mají odvahu NĚCO udělat, ovšem reálně to neodhalí takřka nic. A vlastně v onom mile jednoduchém světě dokráčíme až do finále, přičemž na komediálním poli nepředvedeme (výjimkou je Hynek Čermák, kterému se u opačného pohlaví nedaří – i když vlastně daří) skoro nic. Potíž je totiž v tom, že jediné překážky a komplikace si pánové vytvářejí sami. Pokud nějakou, tak pochvalu si kromě (ale na to jsme už zvyklí) technické stránky zaslouží skvělé obsazení, protože chemie mezi hrdiny funguje slušně. A pak jsou tu všechny ty (místy zbytečné) epizodky, díky kterým se tu nicméně mohlo objevit skutečně obrovské množství roliček slavných tváří. Ovšem to přeci jaro nedělá… (castor) 3*

Českým filmům a zejména komediím se v posledních letech opravdu nedaří. Tohle se naštěstí povedlo a jednalo se o super podívanou! Určitě bych ocenil, kdyby dílo obsahovalo více výzev, z nichž zejména ta svlíkací tvořila zlatý hřeb celého sledování a pak také rozhodně mohem více té komedie. Takhle to bylo spíš drama několika mužů kolem čtyřicítky s občasnými vtípky, které tomu na vážnosti mnoho neubíraly. Tím pádem film nemůže konkurovat mým oblíbeným filmům které se dají znovu pustit prakticky kdykoli. Filmy jako například Účastníci Zájezdu, Pelíšky, či dokonce Rafťáci. Netvrdím tím však, že je takové provedení méně kvalitní. Pouze, dokud si stále pamatujete důležité části, tak stačí vidět pouze jednou. PS: V průběhu filmu potěšilo vidět snad všechny známé české a slovenské herce rozprášené v různých mini rolích. 72% (Eliott) 3*

VELKÁ RECENZE
Českým filmům a zejména komediím se v posledních letech opravdu nedaří. Tohle se naštěstí povedlo a jednalo se o super podívanou! Určitě bych ocenil, kdyby dílo obsahovalo více výzev, z nichž zejména ta svlíkací tvořila zlatý hřeb celého sledování a pak také rozhodně mohem více té komedie. Takhle to bylo spíš drama několika mužů kolem čtyřicítky s občasnými vtípky, které tomu na vážnosti mnoho neubíraly. Tím pádem film nemůže konkurovat mým oblíbeným filmům které se dají znovu pustit prakticky kdykoli. Filmy jako například Účastníci Zájezdu, Pelíšky, či dokonce Rafťáci. Netvrdím tím však, že je takové provedení méně kvalitní. Pouze, dokud si stále pamatujete důležité části, tak stačí vidět pouze jednou. PS: V průběhu filmu potěšilo vidět snad všechny známé české a slovenské herce rozprášené v různých mini rolích. 72%
Spisovatel a režisér Patrik Hartl přichází s příběhem natočeným podle svého stejnojmenného románu. Ze situace, kdy si čtyři kamarádi po dvaceti letech od maturity uvědomí, že nežijí tak, jak si v osmnácti vysnili, se ale stává vcelku humorná snaha o uchopení osudu do vlastních rukou.
Vyhořelí čtyřicátníci – mnohonásobný otec Prvok, povolný frajírek Šampón, drsňák Tečka a ze života unavený milionář Karel spolu uzavřou sázku. Každý z nich musí provést klukovinu jako zamlada, aby dokázal, že pořád ještě „není sráč“. Z pokusů jako na den nelhat nebo se svléct donaha na veřejnosti vzniká série bizarních příhod, na kterých Hartl ani ve filmu nešetří.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Film pojednává o čtyřech kamarádech, kteří si 20 let po maturitě přiznávají, že jejich život se nevyvíjí úplně tak, jak si představovali. Rozhodnou se tedy něco s tím udělat. Patrik Hartl během natáčení představil novinářům svůj film těmito slovy: „Film bude o kamarádství. A taky o tom, jak těžké je někdy nepodvádět. Nejenom třeba svou ženu nebo nejbližšího přítele, ale i sám sebe“.[5]
Hlavní hrdinové, Prvok, Šampon, Tečka a Karel, pětačtyřicátníci a bývalí spolužáci ze střední školy, se potýkají s krizí středního věku a řeší více či méně vážné závažné problémy ve svém životě.
Prvok je sice v osobním životě úspěšný a s manželkou očekávají příchod na svět již čtvrtého potomka, v pracovním životě se mu ale nedaří a potýká se s finančními problémy. Šampón je známý a oblíbený režisér nekonečných seriálů a reklam, má velký úspěch u žen, nicméně s žádnou nevydrží v dlouhodobém vztahu. Tečka se právě vrátil z vojenské mise v Afghánistánu a začíná učit na vojenské škole. Bydlí v bytě se svou matkou, která ho neustále nutí najít si ženu, což se mu kvůli jeho neohrabanosti nedaří. Karel je milionář, který vede úspěšnou IT firmu, jeho manželka je ovšem nešťastná z toho, že se téměř nevídají, nedaří se jim mít dítě a neví, jestli ji má stále rád.
Všichni kamarádi se setkávají na třídním srazu a přicházejí s nápadem, jak se neblahé situaci vzepřít: vsadí se. Podstatou sázky je to, že se některý z nich v nepříjemné situaci svlékne na veřejnosti do naha, natočí se na mobil a pošle nahrávku dalšímu, který na něj musí ihned navázat. Tato výzva ovšem odstartuje ještě další a mnohem vážnější události.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 29.7.2021 Bontonfilm
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.6.2022 (DVD) Bontonfilm Studios
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 10.6.2022 Bontonfilm Studios
Poprvé na DVD: 15.6.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 15.6.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 93 808 499
Návštěvnost v ČR 612 235
Náklady (Rozpočet) - Kč 40 200 000
 
Tvůrci a herci
Patrik Hartl (Režie), Martin Palán (Produkce), Mick Hawk (Produkce), Ondřej Kulhánek (Produkce), Vojtěch Frič (Produkce), Marek Doubrava (Hudba), Tomáš Sysel (Kamera), Ondřej Hokr (Střih), Petra Svarinská (Casting), Jan Vlček (Scénografie), Michaela Horáčková Hořejší (Kostýmy), Robert Dufek (Zvuk), Lukáš Moudrý (Zvuk), Veronika Riehs (Masky), Patrik Hartl (Scénář), Patrik Hartl (kniha) (Předloha), Martin Pechlát (Herec), David Švehlík (Herec), Hynek Čermák (Herec), Martin Hofmann (Herec), Daniela Kolářová (Herec), Kristýna Boková (Herec), Jana Kolesárová (Herec), Petra Polnišová (Herec), Barbora Poláková (Herec), Radek Jiříček (Herec), Martina Hekerová (Herec), Tony Mašek (Herec), Hana Vagnerová (Herec), Begum Burian (Herec), Zuzana Norisová (Herec), Tomáš Maštalír (Herec), Miroslav Lhotka (Herec), Petra Hřebíčková (Herec), Kryštof Hádek (Herec), Berenika Kohoutová (Herec), Eva Podzimková (Herec), Jiří Mádl (Herec), Martin Finger (Herec), Marika Procházková (Herec), Jakub Kohák (Herec), Tereza Blažková (Herec), Jiří Langmajer (Herec), Martin Sitta (Herec), Sabina Remundová (Herec), Jitka Schneiderová (Herec), Štěpán Benoni (Herec), Ľuboš Kostelný (Herec), Nikola Čechová (Herec), Monika Absolonová (Herec), Daniela Drtinová (Herec), Lucie Černá (Herec), Taťjana Medvecká (Herec), Pavla Tomicová (Herec), Zuzana Žáková (Herec), Kristýna Leichtová (Herec), Soňa Norisová (Herec), Jaromír Dulava (Herec), Terezie Vraspírová (Herec), Tereza Bebarová (Herec), Jan Meduna (Herec), Richard Fiala (Herec), Josef Hervert (Herec), Monika Zoubková (Herec), Klára Apolenářová (Herec), Victoria Kidane (Herec), Antonín Procházka (Herec), Jan Holík (Herec), Barbora Goldmannová (Herec), Petra Jindrová (Herec), Václav Jelínek (Herec), Jan Hofman (Herec), Eva Elsnerová (Herec), Lukáš Jurek (Herec), Tadeáš Horehleď (Herec), Yvona Jelénková (Herec), Libor Matouš (Herec), Alexis Crystal (Herec), Patricie Pagáčová (Herec), Sharlota (Herec), Kristína Martanovičová (Herec), Klára Šalomounová (Herec), Iveta Kindlmanová (Herec)
 
2021/118/Česko/Komedie, Drama
 
Zajímavost k filmu
- Lucie Černá (Horová) se kvůli roli ve filmu naučila boxovat.
- Plánovaná kinopremiéra byla z důvodu pandemie covid-19 a s tím spojených odkladech posunuta oproti plánu o sedm měsíců.
- Scény v úvodu, kde je Karel (Martin Hofmann) nahý, se natáčely v kancelářích firmy STRV v pražském Karlíně. V jednom záběru je vidět tamní zasedačka „At The Corner“.
- Děti v televizi sledují pořad TvMiniUni (od r. 2013).
- Hospoda, kde spolu sedí druhý den a plánují druhý úkol, je Potrefená husa na Andělu v Praze.
- Natáčelo se také v Nemocnici Na Františku a v pražském IKEMU.
- Hynek Čermák (Tečka) zde po většinu času filmu nosí bundu Artaxes Soft-Shell od výrobce Pentagon tactical.
- Modelka v Tečkově časopise a dívka z jeho erotických snů je rapperka Sharlota.
- „Líbilo se mi, že Patrik Hartl nedělal kompromisy, film natáčel tak, jak ho měl v hlavě. To je v dnešní době velká výjimka. A pak mě taky bavilo hrát s ostatními kluky. Jsou to parťáci, každý se o sebe sám postará, natáčení s nimi rychle ubíhalo. Takže já vzpomínám jen v dobrém,“ prohlásil Hynek Čermák.
- V Prvokovi je celkem devadesát postav a režisér Patrik Hartl si přál, aby i ty nejmenší, které se mihnou plátnem jen na pár sekund, ztvárnili špičkoví herci. Z miniúloh si herci vybírali sami.
- Filmová předpremiéra byla uvedená 16. 7. 2021 v Plzeňském Amfiteátru, kde ji uvedl režisér Hartl. Přišlo na ní cca 2 500 lidí.
- Hrnek z reklamy na zeleninovou polévku měl 4,5 m na výšku.
- Gay klub, kde vystupoval Prvok s „kapelou“, je klub Pantheon.
- Ústřední píseň filmu „Dobrá zpráva“ nazpívali Vojtěch Dyk, Dan Bárta, Matěj Ruppert a Vladimír 518. Hudbu složil Roman Holý a text napsal Dan Bárta.
- První klapka filmu padla poslední říjnový víkend roku 2019.
- V jednom rozhovoru režisér filmu Hartl prohlásil, že je přesvědčený, že film je lepší než knížka.
- Námět nejdříve Patrik Hartl zpracoval jako filmový scénář. Následně ho převedl do knižní podoby. Se scénářem pomáhala dramaturgyně Iva Jestřábová.
- Scény v policejní škole, supermarketu, na koncertě a gay klubu se natáčely v Plzni. Přihlásilo se více jak 500 místních komparzistů a vybráno jich bylo 250.
 
Odkazy
 

Hrají:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová, Martin Finger, Martin Sitta, Lucie Černá, Terezie Vraspírová, Kristína Martanovičová, Barbora Goldmannová, Libor Matouš, Tony Mašek, Antonín Procházka, Barbora Poláková, Hana Vagnerová, Martina Hekerová, Tadeáš Horehleď, Lucie Horčičková, Zuzana Žáková, Tereza Blažková, Nikola Čechová, Jiří Langmajer, Klára Apolenářová, Ľuboš Kostelný, Jan Meduna, Jan Holík, Richard Fiala, Tomáš Maštalír, Eva Podzimková, Václav Jelínek, Jan Hofman, Victoria Kidane, Begum Burian, Daniela Drtinová, Petra Hřebíčková, Jaromír Dulava, Petra Jindrová, Yvona Jelénková, Soňa Norisová, Patricie Pagáčová, Jitka Schneiderová, Pavla Tomicová, Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Štěpán Benoni, Kristýna Leichtová, Klára Šalomounová, Sabina Remundová, Sharlota, Monika Zoubková, Marika Procházková, Tereza Bebarová, Eva Elsnerová, Monika Absolonová, Lukáš Jurek, Josef Hervert, Taťjana Medvecká, Jakub Kohák, Berenika Kohoutová, Miroslav Lhotka, Radek Jiříček, Jan Šraitr, Kristina Šrubařová