Léto s kovbojem / Léto s kovbojem (1976/89/Československo/Komedie, Romantický) 73% -Originál DVD-

23.10.2023 14:10
JEDNOU VĚTOU
„Emancipovaná psycholožka nachází muže svého srdce v pasákovi krav…“

OBSAH
Hlavními postavami je mladá psycholožka Doubravka a vesnický mladík Honza Macháček. On je traktorista, který při ztřeštěné sázce dočasně přišel o řidičský průkaz, takže teď pase družstevní stádo krav, ona je na chatě se svým chlapcem Bobou, který nepříliš úspěšně studuje medicínu a právě se připravuje na opravné zkoušky. Honzova bezprostřednost, optimismus a přístup k životu i práci ostře kontrastuje se sobeckým, slabošským a nevyrovnaným Bobou a Doubravka si stále víc uvědomuje, že její cit k Bobovi zmizel a doopravdy má vlastně ráda Honzu. Otázkou je, jak se na takovou partii bude dívat její poněkud konzervativní rodina...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Léto s kovbojem reprízují české komerční televize pravidelně každý rok. Těžko říct, proč tomu tak je, na úkor jiných mnohem lepších komedií. Film je divácky úspěšný, o tom není pochyb, ale rozhodně se u něj nesmějete od začátku do konce. Film má několik silnějších momentů v podobě situační komiky, v některých případech podivných, ale vtipných absurdit. Největším kladem však je fakt, že Ivo Novák dokázal najít sílu a potenciál jednotlivých herců a podle toho jim ve filmu přidělit role. Mám na mysli především J. Hanzlíka jako lehkomyslného Honzu, D. Kolářovou jako pontecionální "starou pannu" Doubravku, S. Budínovou jako Honzovu svéráznou maminku, M. Rosůlkovou a D. Medřickou jako lehce trhlé babičky, O. Víznera jako lehce nevyrovnaného Bobu, nebo V. Galatíkovou jako lékařku v kosmetickém ústavu. (Bart) 4*

Asi nejlepší dílo režiséra Nováka i autorky literární předlohy Jaromíry Kolárové. Komunistická teze o všespasitelné - nejlépe dělnické - lidovosti a prostotě je ztlumena do rozverné pohody komických příhod českého venkova, v níž se může naplno probudit a rozvinout lidství obou protagonistů (tehdy se běžně soudilo, že Hanzlík s Kolářovou hrají v tomto i dalších filmech, jež spolu natáčeli, sami sebe, jsouce manželi). Odlehčený satirický pohled se věcně vyrovnává s prvními projevy konzumismu (chata, na níž Doubravka-matka tráví své prázdniny s nenadaným Bobou), i poněkud přepjaté romantiky jézedďáckého venkova. Nevítězí ani přelidovělý Macháček, ani přepečlivá učitelská dcera. Vítězí normálnost a radost ze života, připravené podstoupit v podstatě pozitivní plnost života se všemi nároky, jež s sebou nese. Nadčasovost něžného humoru a nenápadného, ale pronikavého pohledu na dobovou současnost proto nikoliv nečekaně strhuje i dnes na sebe poměrně velkou diváckou pozornost. Nechichotavého smíchu, který má svou hodnotu mravní i lidskou, totiž nikdy není dost. (sportovec) 4*

"Já znám široko daleko všechny krávy, ale Vás jsem tady ještě neviděl." Být pasákem krav, tak bych si se zadanou intelektuálkou nic nezačínal, protože by mi určitě omlátila Freuda o hlavu. Honza je však statečný, jde do toho a já mu fandím. Navíc mi již v mládí vysvětlil, proč není vhodné nechat si vytetovat ženské jméno na tělo. Za to díky. Ovšem mám o něj trochu strach, protože tři tchýně učitelky jsou určitě horší než stádo krav. Tak bojuj, kovboji, dá-li se tak nazývat někdo, kdo nemá klobouk, proklatě nízko zavěšené Smith and Wessony, ostruhy ani laso, nekouří Marlbora a nemluví americky. (Jara.Cimrman.jr) 3*

VELKÁ RECENZE
Divácky nejoblíbenějším titulem ve filmografii režiséra Iva Nováka se stala prázdninová komedie Léto s kovbojem, kterou zkušený tvůrce natočil podle knižní předlohy a scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové (1919–2006) v roce 1976. Ta pracovala už na adaptaci své knihy Holky z porcelánu, kterou v roce 1974 režíroval Juraj Herz, s nímž se podruhé autorsky spojila díky životopisnému dramatu o komunistické novinářce Jožce Jabůrkové Zastihla mě noc (1985). V rámci trojice scenáristických počinů Kolárové má ovšem milostná romance mezi mladou psycholožkou Doubravkou a pasákem družstevních dojnic Honzou samozřejmě blíž k vyprávění o radostech a strastech zaměstnankyň jednoho skladu porcelánu. Scenáristce se povedlo skloubit požadavky barrandovské dramaturgie na angažovanou romanci s čistou žánrovou podívanou. Vznikla tak jedna z mála romantických komedií sedmdesátých let, které pozornost publika dodnes zajišťuje inteligentní nadsázka, pohodová letní atmosféra i přesné herecké obsazení. Český venkov Kolárové a Novákovi neposloužil tak jako později v komediích ve stylu Troškovy série Slunce, seno… jako zdroj populistického humoru a postav bizarně rázovitých „vidláků“. Spíš než mladík Honza, degradovaný kvůli opileckému poklesku z traktoristy na pasáka krav, si ironický odstup vysloužili návštěvníci z města: upjatá, obrýlená Doubravka, její konzervativní rodina i nevyrovnaný, slabošský přítel Boba. Režisér Ivo Novák se lakonicky vyrovnává jak s normalizačním syndromem chatařství, tak s nutností představit socialistický venkov coby bezproblémovou idylku. Honzova čiperná bezprostřednost a pozitivnost pak působí jako hodnoty, které vracejí do oběhu normální, obyčejné vztahy. Novák navýšil kvality svého snímku tím, že rozvinul komediální potenciál dvojice Jaromír Hanzlík Daniela Kolářová. V dalších rolích září Oldřich Vízner coby Boba, Slávka Budínová jako Honzova svérázná maminka a Marie Rosůlková s Danou Medřickou jako lehce trhlé babičky.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Mladá psycholožka Doubravka se při koupání v tůni seznámí s Honzou Macháčkem, který nedaleko odtud pase družstevní stádo krav. Honzovi se svérázná dívka zalíbí od prvního pohledu a Doubravce rovněž bezprostřední chlapec imponuje. Začnou se scházet. Honza je z početné rodiny, na „kovboje“ byl degradován, když pod vlivem alkoholu havaroval s traktorem a byl mu odebrán řidičský průkaz. Doubravka na chatě pečuje o studenta medicíny Bobu, který se už po třetí připravuje na jedinou zkoušku. Je sobecký a ve své nejistotě se k Doubravce chová lhostejně a urážlivě. Honza se domnívá, že se Doubravka stará o jakéhosi blázna. Brzy se však dozví, že Boba je Doubravčin milý. Dívka zase objeví na jeho ruce vytetované jméno jiné dívky a o nesnáze je postaráno. Boba zkoušku opět neudělá, ale jeho obratná matinka se spřátelí s rodinou profesora, u něhož Boba neuspěl. Pozve je na chatu, kde Boba začne flirtovat s profesorovou dcerou. Doubravka odjede domů, Honza se vydá za ní. V její rodině, čítající matku, babičku, prababičku a otce, požádá o dívčinu ruku. Je však všemi ženami odmítnut. To ovšem nepočítají s Honzovou vytrvalostí a Doubravčinou láskou. Ve vesnici se slaví svatba Honzovy bývalé dívky s jeho bratrem, na střeše Honzovy chalupy se objímají Doubravka a Honza.
 
Postavy a obsazení
• Daniela Kolářová - Doubravka, psycholožka
• Jaromír Hanzlík - Honza Macháček, traktorista a pasák krav
• Oldřich Vízner - Boba Karásek, student medicíny
• Květa Fialová - Bobova maminka, Karásková
• Libuše Švormová - Doubravčina maminka
• Dana Medřická - Doubravčina babička
• Marie Rosůlková - Doubravčina prababička
• Jiří Pleskot - Doubravčin otec
• Jan Skopeček - Honzův nevlastní otec
• Slávka Budínová - Honzova matka
• Bohuš Záhorský - Honzův dědeček
• Hana Čížková - Jitka, Honzova bývalá dívka
 
DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.10.1976
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 8.10.2004 Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.5.1998
Poprvé na DVD: 1.10.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Ivo Novák (Režie), Jiří Pokorný (Produkce/Vedoucí výroby), Zdeněk Liška (Hudba), Jan Čuřík (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Karel Vacek (Scénografie), Bohumila Maršálková (Kostýmy), Ivo Špalj (Zvuk), Pavel Jelínek (Zvuk), Jiří Šimon (Masky), Jaromíra Kolárová (Scénář), Jaromíra Kolárová (kniha) (Předloha), Daniela Kolářová (Herec), Jaromír Hanzlík (Herec), Oldřich Vízner (Herec), Marie Rosůlková (Herec), Dana Medřická (Herec), Libuše Švormová (Herec), Bohuš Záhorský (Herec), Květa Fialová (Herec), Slávka Budínová (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Josef Somr (Herec), Valentina Thielová (Herec), Lenka Kořínková (Herec), Hana Čížková (Herec), Míla Myslíková (Herec), Věra Galatíková (Herec), Hana Pastejříková (Herec), Jan Skopeček (Herec), Robert Vrchota (Herec), Eva Vlachová (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Evžen Illín (Herec), Ivana Maříková (Herec), Igor Nachtigal (Herec), Václav Trégl (Herec), Karel Hábl (Herec), Mahulena Bočanová (Herec), Roman Čada (Herec), Michal Dlouhý (Herec), Jana Homolková (Herec), Renáta Homérová (Herec), Věra Kolářová (Herec), František Kubíček (Herec), Věra Laňková (Herec), Václav Matějíček (Herec), Libuše Matějová (Herec), Ela Poznerová (Herec), Jitka Nováková (Herec), Josef Palacký (Herec), Šárka Štembergová (Herec), Luděk Šnajdar (Herec), Petr Marek (Herec), Slávka Hamouzová (Herec)
 
1976/89/Československo/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Oldřich Vízner se přiznal, že si přál hrát kovboje a ne egoistického medika. Během premiéry a dlouho po ní mu pak nikdo neřekl jinak než Boba.
- Režiséru Ivo Novákovi, který během filmování dotvářel pohodovou atmosféru, přezdívali Ubohobak. „Když to napíšete azbukou, tak to přesně takhle vypadá,“ vysvětloval Jaromír Hanzlík.
- Točilo se v okolí České Lípy, kde měl Ivo Novák a kameraman Rudolf Milič chalupu. Vesnice, kde se film odehrává, nese jméno Bezdědice. Rybník, ve kterém se koupe Doubravka (Daniela Kolářová), se nachází u obce Malá Lečice.
- Souběžně s tímto filmem pracovala Daniela Kolářová také na snímku Na samotě u lesa (1976). Jak se svěřila, byla to někdy válka produkcí.
- Daniela Kolářová, představitelka Doubravky přizanala, že snímek viděla pouze 2krát.
- Jako 8letý se ve filmu objevil i Michal Dlouhý jako mladší bráška kovboje (Jaromír Hanzlík) Láďa. Šlo tehdy o jeden z jeho prvních filmů vůbec.
- Hned po filmu Noc na Karlštejně (1973) jde o druhý film, kde Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík ztvárnili zamilovaný pár.
- Titulky s herci a všemi účinkujícími ve filmu jsou promítány před filmem, nikoliv po jeho skončení, jak to bývá zvykem.
- Po seriálu Taková normální rodinka (od r. 1971) se jedná již o druhý projekt, ve kterém se coby matka a dcera setkává Dana Medřická a Marie Rosůlková.
- Při koupání v rybníku zastoupila za Danielu Kolářovou dvojnice.
- Ve filmu o "fiflence", kterou hraje Lenka Kořínková, zazní, že je jí 15 let. V době natáčení jí však bylo už dvacet.
 
Odkazy