Probudím se včera / Probudím se včera (2012/120/Česko/vKomedie, Sci-Fi) 66%

17.01.2024 04:45
JEDNOU VĚTOU
„Komedie ze školního prostředí o cestě za studentskou láskou do nedávné minulosti“

OBSAH
Komedie s originální zápletkou, v níž si věčně svobodný profesor češtiny Petr, díky třídnímu srazu uvědomí, že jediná dívka, kterou kdy miloval, byla jeho spolužačka Eliška. Tehdy v sedmnácti letech, nenašel odvahu jí říct, že ji má rád a ona se pak navždy vytratila z jeho života. Petrovi se naskytne jedinečná šance. Cestovat zpět v čase do svých stu-dentských let a vrátit se do června 1989, kdy chodil do třeťáku. Dostane možnost napravit, co promeškal. Jenže zahrávat si s minulostí není jen tak. Návraty nejsou nikdy snadné. Petr se dostává do změti komplikací a průšvihů, které naštěstí řeší s vtipem, nadhledem a drzostí, kterou dobře zná od svých vlastních studentů. Postačí však tyhle zbraně na to, aby přes-vědčil Elišku o svých citech a získal její lásku?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Slyšel jsem na tenhle film v okolí dost chvály. Říkal jsem si, že by nemusel bejt špatnej, a že bych možná ty hrozně vokatý product placementy mohl hodit za hlavu. Dobrý bylo, že product placement byl prakticky jenom v současnosti. Jakmile příběh vlítnul do roku 1989 o product placement neštěknul ani pes. Z toho ale pramení i celkové hodnocení. Já bych za nápad určitě dal hvězdičku. Se zpracováním už je to ale horší. Přítomnost byla natočená jak Ordinace v růžové zahradě včetně samotných herců. Scény z roku 1989 pak vypadají, jak kdyby je točil úplně jiný režisér. Jiná atmosféra, jiní herci, jiná kvalita. Ten rozdíl kvality je až hrůzný. Za rok 1989 si to ale vyslouží minimálně tři hvězdičky, protože některé scénky neměly chybu. Proto si myslím, že nápad nebyl špatný, škoda jenom toho špatnýho zpracování. No a závěr, ten byl na tom úplně nejhůř. Učitel češtiny Petr si změnil život, ale v poslední scéně vlastně vůbec nevěděl, jak ho prožil, hlavně, když je to tak, jak to chtěl v roce 1989. Bomba. Takže on si v roce 1989 změnil život a pak do roku 2011 fungoval jako robot bez myšlení. To bylo fakt debilní. A nebylo to jediný, co mě na filmu štvalo. Třeba koukám rád i na evropské filmy a opravdu málokdy vidím v evropských filmech Product placement. Tady učitel češtiny Petr nasedne do auta a pije Big Shock s logem brutálně viditelným snad přes celý filmový plátno. Pak si sedne do hospody, která má viditelně hlavní logo Labutě a pije Lobkowicze, kterej má logo snad všude. I na záchodě. Nakonec si dá Orbitku a odjede v super sporťáku z Wolfsburgu. No, fakt paráda. Nebejt těch skvělejch fórků, které filmy zachránily, tak je to na odpad. (Malarkey) 3*

Překvapivě dobré. Dokonce moc dobré!! Žánr české komedie už pár let solidně nefunguje, takže moc nechápu ta odsoudivší slova všude kolem. Já se (což se u tuzemské komediální kinematografie moc často nestává) trapně necítil a dostal oddechovou a navrch vtipnou jednohubku, kterou tu a tam všichni potřebujeme. Profesor češtiny a dějepisu na gymnáziu Petr si uvědomí, kde pramení jeho série nevydařených partnerských vztahů. Za vším může fakt, že z hlavy nikdy pořádně nedostal (ani pod sukní nebyl úspěšný) bývalou spolužačku Elišku, s kterou léta páně 1989 navštěvoval gymnázium. O pěkných pár kilo těžší, o několik vrásek a pytlů pod očima „hezčí“ se to rozhodne změnit. Stačí moderní technologie v opuštěné továrně (co už?) a Petr se znovu ocitá ve svém osmnáctiletém já. A tady teprve začíná slušná zábava, pramenící ze slastí i strastí studentského života. Zvlášť když mladík zná budoucí (revoluční) změny. A nejen z toho tvůrci poměrně umně těží. Osobně jsem nečekal nějakou radikalizaci společnosti bojující proti neudržitelnosti tehdejších poměrů, pustil jsem si oddychovou látku (smysl experimentu musíme pochopitelně nechat za hodně bytelnými dveřmi) a tu jsem také dostal. Je toho opravdu hodně, co nefunguje, promíchává nepromísitelné a zůstane na půli cesty, ale také (i když si vybírá poměrně jednoduše zesměšnitelné situace) se dokáže trefit do diváckého vkusu. Na vlezlý product placement si už divák musel zvyknout, karikaturní postavičky z našich filmů zřejmě nikdy nevymizí a Šmídmajerův problém s tempem pro tentokrát omluvím. Mádl je fajn, taneční vsuvka potěší, Krejčíř v lavici překvapivě taky!! Pro mě hodně silné tři hvězdy.. (castor) 3*

Středoškolský profesor je nespokojený především v oblasti svých milostných vztahů. A svoje pošramocené avantýry si vyřeší či napraví vědeckým experimentem přesouvající jedince, jako je on, do minulosti, a tam už to nějak dopadne. A dopadlo to docela nevšedně, z hlediska novátorství či obnovy scifi českých komedií po pěkné řádce let se zadělalo na opravdu na víc, než jen na obyčejnou a tak nějak dopředu odhadnutelnou záležitost. Děj je rozvrstvený do více či méně zábavných epizod, co se nalézají v ohnisku dvou hodin. Výsledkem je odpočinková komedie s řadou povedených i originálních fórků. Bavil jsem se. Klady: Mádl v budoucnosti zdatně napodobující Blažkovy grify+několik opravdu zábavných a originálních momentů s dobrým načasováním + pěkné herečky +dobře vystižený konec éry devadesátých let, respektive těsně před revolucí + Zuzana Kopřivová je lepší "materiál" než Eva Josefíková + zdařilá ruská parodie na Facebook neboli "Licokníga" a další narážky na současné fenomény +originálně a vtipně pojatí rodiče hlavního hrdiny. Zápory: děj omezující se v přítomnosti na okatý "product placement - slabý hudební doprovod - o scifi zde jde jen velmi okrajově a je poměrně triviálně pojato. 70% (kingik) 4*

VELKÁ RECENZE
Středoškolský profesor je nespokojený především v oblasti svých milostných vztahů. A svoje pošramocené avantýry si vyřeší či napraví vědeckým experimentem přesouvající jedince, jako je on, do minulosti, a tam už to nějak dopadne. A dopadlo to docela nevšedně, z hlediska novátorství či obnovy scifi českých komedií po pěkné řádce let se zadělalo na opravdu na víc, než jen na obyčejnou a tak nějak dopředu odhadnutelnou záležitost. Děj je rozvrstvený do více či méně zábavných epizod, co se nalézají v ohnisku dvou hodin. Výsledkem je odpočinková komedie s řadou povedených i originálních fórků. Bavil jsem se. Klady: Mádl v budoucnosti zdatně napodobující Blažkovy grify+několik opravdu zábavných a originálních momentů s dobrým načasováním + pěkné herečky +dobře vystižený konec éry devadesátých let, respektive těsně před revolucí + Zuzana Kopřivová je lepší "materiál" než Eva Josefíková + zdařilá ruská parodie na Facebook neboli "Licokníga" a další narážky na současné fenomény +originálně a vtipně pojatí rodiče hlavního hrdiny. Zápory: děj omezující se v přítomnosti na okatý "product placement - slabý hudební doprovod - o scifi zde jde jen velmi okrajově a je poměrně triviálně pojato. 70%

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.3.2012 Bioscop
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 10.10.2012 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 10.10.2012 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 22 943 342
Návštěvnost v ČR 229 766
Náklady (Rozpočet) - Kč 16 500 000
 
Tvůrci a herci
Miloslav Šmídmajer (Režie), Miloslav Šmídmajer (Produkce), Zdenek Merta (Hudba), Martin Duba (Kamera), Petr Kozák (Střih), Adam Dvořák (Střih), Zdeněk Flemming (Scénografie), Robert Vaněk (Scénografie), Jana Konečná (Kostýmy), Pavel Dvořák (Zvuk), Adéla Robová (Masky), Lumír Holčák (Scénář), Jiří Mádl (Herec), Eva Josefíková (Herec), Filip Blažek (Herec), Viktor Preiss (Herec), Miroslav Táborský (Herec), Nela Boudová (Herec), Petr Nárožný (Herec), Zlata Adamovská (Herec), Svatopluk Skopal (Herec), Milan Šteindler (Herec), Boris Hybner (Herec), Ljuba Krbová (Herec), Martina Preissová (Herec), David Matásek (Herec), Bohumil Klepl (Herec), Martin Zounar (Herec), Tomáš Váhala (Herec), Jakub Štáfek (Herec), Karel Šíp (Herec), Filip Cíl (Herec), Michael Foret (Herec), Michal Hruška (Herec), Tomáš Matonoha (Herec), Dana Černá (Herec), Eliška Křenková (Herec), Simona Postlerová (Herec), Jitka Čvančarová (Herec), Anna Polívková (Herec), Petr Forman (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Jana Doleželová (Herec), Martin Donutil (Herec), Jana Pidrmanová (Herec), Jan Hraběta (Herec), Ladislav Ondřej (Herec), Jan Vondráček (Herec), Roman Šebrle (Herec), Zdeněk Barták (Herec), Richard Nedvěd (Herec), Zdeněk Hruška (Herec), Barbora Červenková (Herec), Pavlína Šmídmajerová (Herec), Barbora Jánová (Herec), Petra Štíbrová (Herec), Zuzana Kopřivová (Herec)
 
2012/120/Česko/vKomedie, Sci-Fi
 
Zajímavost k filmu
- Dve pesničky do filmu, "Severní vítr" od J. Uhlíře a "Reklama na ticho" od skupiny Team, vybrali v predstihu sami diváci na základe súťaže hlasovania, ktorú organizovali servery Bioillusion.cz a Seznam.cz. V snímke je možné počuť takisto skladby "Největší z nálezů a ztrát" a "Nonstop" od Michala Davida.
- Kapela, ktorá hrala na záverečnom večierku školy, bola No Name.Lt - amatérska skupina založená v roku 1982.
- Přibližně 14. 6. 1989 jdou Petr (Jiří Mádl) a Eliška (Eva Josefíková) do kina na Hříšný tanec (1987). Ten měl ale v tehdejší Československé republice premiéru až 1. 8. téhož roku.
- Brečtan sa stal najčastejšou pomôckou pre prekrytie drobných detailov v exteriéroch, ktoré už nekorešpondovali s minulosťou - tv satelity, nové dopravné značenie, vývesky nad obchodmi alebo autá na ulici, ku ktorým sa nikto nehlásil a nebolo ich možné odtiahnuť.
- Nebýva zvykom, aby sa tá najzložitejšia a najľudnatejšia scéna nakrúcala medzi prvými. Pri tomto filme to bolo práve naopak. Scéna veľkej zábavy na posledný školský deň prišla na program v druhý natáčací deň.
- Vo filme hrajú niekoľko menších rolí tiež populárne žuvačky Orbit, ktoré sa stali hlavným partnerom filmu. O žuvačky sa zvádza bitka v škole, žuje sa v aute, doma a predávajú sa aj v Tuzexe.
- Pri natáčaní filmu padlo celkovo 1 974 klapiek.
- Režisér neuvažoval o Jirkovi Mádlovi do úlohy Petra od samého začiatku. Pozval si ho na kástingy, keď sa hľadala Eliška - hlavná ženská postava, aby sa dievčatám lepšie hralo, keď bude vedľa nich inšpirujúci herec.
- Zlata Adamovská si s chuťou zahrala profesorku matematiky a chémie, predmetov, ktoré ako študentka nemala nikdy rada.
- Eva Josefíková (mladá Eliška) nepoznala dovtedy svoju hereckú kolegyňu Martinu Preissovú (stará Eliška) a nemohla uveriť, že jej môže byť niekto tak podobný.
- Iva Janžurová odmietla rolu učiteľky ruštiny.
- Zmíněná adresa Vrchlického 7, kde má bydliště Květa (Eva Josefíková), je smyšlené a skutečnosti neodpovídá.
- Původně chtěli tvůrci filmu použít na scénu z koupaliště bílého králíka. Nakonec ale kvůli „běhavosti“ zvolili druh králíka s hnědou srstí.
- Jiří Mádl není přílišný milovník zvířat, což i ten nejpomalejší ze tří králíků, které filmaři během natáčení použili, vycítil a před Mádlem utíkal jako o život. Štáb pro natáčení využíval jednoho „běhavého“, jednoho „pomalého“ a jednoho „stojícího“.
- Filipovi Blažkovi se při natáčení ve škole stala zajímavá příhoda s jednou z mnoha krásných středoškolaček. Při natáčení se režiséra Miloslava Šmídmajera zeptal, zda má ke studentce při scéně ve třídě jít blíž. Než od režiséra uslyšel odpověď, zašeptala krásná školačka a herečka zároveň, že klidně může, že jí to rozhodně nevadí. Přestože byl v tu chvíli mezi nimi věkový rozdíl cca 20 let, Filip Blažek se červenal.
- Králíka Waldemara si "zahráli" celkem 3 králíci.
- Po pohádce Peklo s princeznou (2009) se jedná o druhou spolupráci Jiřího Mádla a Miloslava Šmídmajera.
- Jiří Mádl se ve filmu objevuje jako 18letý, zatímco Filipu Blažkovi bylo v roce 1989 16 let.
- Počas záverečných titulkov môžeme sledovať vystrihnuté scény.
- Milan Šteindler a Jiří Mádl se znovu potkávají v roli studenta a učitele. Poprvé se v podobné sestavě setkali ve snímku Gympl (2007).
 
Odkazy
 

Hrají:

Jiří Mádl, Filip Cíl, Eva Podzimková, Filip Blažek, Svatopluk Skopal, Ljuba Krbová, Viktor Preiss, Anna Polívková, David Matásek, Martin Zounar, Miroslav Táborský, Petr Forman, Tomáš Matonoha, Nela Boudová, Petr Nárožný, Zlata Adamovská, Milan Šteindler, Boris Hybner, Martina Preissová, Bohumil Klepl, Tomáš Váhala, Jakub Štáfek, Karel Šíp, Michael Foret, Michal Hruška, Dana Černá, Eliška Křenková, Simona Postlerová, Jitka Čvančarová, Zdena Hadrbolcová, Jana Doleželová, Martin Donutil, Jana Pidrmanová, Jan Hraběta, Ladislav Ondřej, Jan Vondráček, Roman Šebrle, Richard Nedvěd, Zdeněk Hruška, Barbora Červenková, Pavlína Šmídmajerová, Barbora Jánová, Petra Štíbrová, Zuzana Koś Kopřivová, Ivan Lupták, Pavel Richta, Alexander Hemala, Jan Musil, Julie Štandera, Zuzana Pillmann, Prokop Rímský, Zdeněk Barták