Princezna zakletá v čase / Princezna zakletá v čase (2020/115/Česko/Pohádka, Fantasy, Komedie) 71% -Blu-ray-

17.01.2024 04:44
JEDNOU VĚTOU
„Česká fantasy pohádka“

OBSAH
Princeznu Ellenu od narození provází příslib mocné kletby, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien. Kletba se má naplnit v den Elleniných dvacátých narozenin, jakmile zapadne slunce. Avšak ve chvíli, kdy zajde poslední sluneční paprsek a vše se zdá ztraceno, princezna zjišťuje, že zůstala uvězněná v čase. Pokaždé, když se kletba naplní, Ellena procitne do dne svých dvacátých narozenin a je nucena ho prožít celý znovu. Aby zachránila své království i sebe samotnou, musí v sobě nalézt odvahu a čisté srdce a dávné kletbě se jednou provždy postavit.(Bohemia MP)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vždy jsem tvrdil, že naše země je z filmařského hlediska stvořená pro to, aby v ní vznikaly nádherné pohádky, popřípadě fantasy. Vždyť tyto dva žánry se nemají problém propojit. Máme tu členitou krajinu, šikovné řemeslníky a filmaře, kteří by nějaký námět mohli převést do reálného světa a to je vlastně i jeden z důvodů, proč se rok co rok těším na vánoční svátky - až se zase budu moci vpravit do těchto fantastických světů a přijít na jiné myšlenky. Navíc sem tam se to tvůrcům i podaří a udělají mi radost nějakým pěkným filmovým zážitkem. Aktuálně mám ale v hlavě Princeznu zakletou v čase. Nádherná víc fantasy, než pohádka, která pracuje s klasickým tématem časové smyčky, do toho nabízí neotřelá herecká jména, totálně ultra boží hudební podklad a efekty, za které by se nestyděl kdejaký fantasy trhák. Paráda! Tohle jsem si prostě musel užít. A myslím si, že jakmile bude příležitost, rád si tuto pohádku užiju znova! (Malarkey) 5*

Přestože Princezna nečaruje s moc originálními vizuálními a vypravěčskými nápady, jde o zábavný mix různých žánrových vzorců a zřejmě nejvíc cool českou pohádku, jakou jsem doteď viděl. Scénář s množstvím vatových scén, slepých narativních uliček a jalových dialogů, někdy dvojnásob mučivých kvůli postsynchronům, by potřeboval pročistit (115 minut stopáže příběh fakt ospravedlnit nedokáže), distribuce informací je prapodivná a sázka na ty nejtradičnější hodnoty otravná (love conquers all). Zároveň se tvůrcům eklektickou kombinací domácí pohádkové tradice a moderních zahraničních fantasy (hádám, že režisér bude velký fanoušek Maleficent a disneyovek, v nichž nesmí chybět muzikálová vsuvka) podařilo vytvořit poměrně funkční a soudružný fikční svět, který nebudí nechtěný smích a pocit trapna (to jen když dojde na medovníkový product placement) a je řízen smysluplnými pravidly. Dojem velkoleposti navzdory zjevně omezené výpravě (vesměs jen jeden hrad s hrstkou dvořanů, jedna jeskyně a pár exteriérů) zdárně navozuje velkolepá hudba a obstojné triky. Přes zmíněnou tradičnost pak oceňuji, že hlavní postavou je žena, která navíc prochází určitým vývojem a jejíž úspěch závisí na opuštění role dámy v nesnázích, pasivně čekající, až princ prolomí její kletbu. Eliška Křenková coby suše hláškující, nad milostná a jiná dobrodružství protagonistky povznesená alchymistka, by pak zasloužila spin-off. 70% (Matty) 3*

Jelikož se díky zkušenostem z posledních let novodobým českým í slovenským filmům obloukem vyhýbám, bylo pro mě obrovským překvapením, ohodnotit pěti hvězdami právě pohádku, na které se také dívám pouze sporadicky. Tento film je osvěžující pohádkou s motivem časové smyčky a kvalitou bych ji přirovnal k starým českým klasikám typu S čerty nejsou žerty a nebo Tři oříšky pro Popelku, neboť jsem z podobně zaměřených filmů nadšený jen malokdy. Jedanlo se o velice zábavné a milé fantasy, celé to dávalo dokonalý smysl a hlavně zde hrály samé sympatické postavy s překrásnou princeznou v hlavní roli. Finální souboj mě už jen utvrdil v plném počtu hvězd a určitě se nebráním toto dílo v budoucnu pustit znovu. 86% (Eliott) 5*

VELKÁ RECENZE
Princezna Ellena (Natalia Germani) je drsná, možná trošku namyšlená slečna, která nese od narození na bedrech příslib mocné kletby od čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá). Ve chvíli, kdy má dojít k naplnění kletby a království má být uvrhnuto do temnoty, princezna zjistí, že zůstala, jak napovídá název, uvězněná v čase  - každé ráno se znovu a znovu probouzí do dne svých dvacátých narozenin. Aby zachránila své království, vydává se za pomoci kamarádky Amélie (Eliška Křenková) a dávné lásky (Marek Lambora) na dobrodružnou misi.
Po letošním Palm Springs nabízí snímek oblíbený motiv časové smyčky, tentokrát ale velice netradičně v české pohádce. Film má spád, nechybí mu vtip, sympatické postavy a krásné lokace. Tvůrcům se podařilo využít prvky fantasy, které pohádce dávají další body k dobru, což se u českého filmu obvykle příliš nepovede, protože snaha o jakoukoliv fantasy v tuzemských podmínkách spíše vzbuzuje u diváka úsměv. Bohužel ale ne v dobrém slova smyslu, což u Princezny zakleté v čase naštěstí neplatí.
Kromě povedeného scénáře se vydařila i práce s kamerou (Pavel Kopp) - záběry na jeden z nejkrásnějších hradů u nás, moravský Bouzov, berou dech, stejně jako na Točník, a připomínají kvalitu zahraniční produkce. Střih, který je použit při opakování téhož dne stále dokola, je perfektní a díky němu má film spád a divák se ani na chvíli nenudí. Nutno pochválit i režiséra Petra Kubíka, který sice za sebou nemá velké kinohity, ale u Princezny zakleté v čase ukázal, že má české kinematografii co nabídnout.
Problémem českých filmů a pohádek bývají vizuální efekty, které obvykle nevypadají dostatečně profesionálně a mohou celý dojem z filmu zkazit. V Princezně jsou však na nebývale vysoké úrovni - kouzla vypadají věrohodně, přirozeně a vůbec ne tak, jak jsme z tuzemské produkce zvyklí, přičemž za trikový vrchol platí závěrečná scéna, kdy nastane boj s mocnostmi zla. Ten sice mohl být trochu delší a velkolepější, ale to je jen malý detail na jinak perfektní vizuální stránce.
Samostatnou kapitolou je potom hudba. Lukáš Daniel Pařík a Tomáš Valenta za sebou nemají stovky skladeb pro film, ale to, co předvedli u Princezny, je neuvěřitelné. Hudba naprosto odpovídá době středověkých hradů a dokresluje celou atmosféru filmu. Motiv písně "Tam za řekou", kterou nazpívala Tereza Mašková s herci, provází celý film. Samotnou píseň uslyšíme také z úst Elišky Křenkové jak během filmu, tak u závěrečných titulků, a mohu říct, že její syrové a přirozené podání zní mnohem lépe. Škoda jen, že není tato verze nikde k poslechnutí. Co se naopak nepovedlo, je dabing postav v postprodukci – zvuk je občas posunutý oproti dialogům, což působí rušivě.
V hereckém obsazení vynikají neokoukané mladé tváře v čele s Natalií Germani. Ta se během filmu mění z otravné namyšlené princezny do sympatické a odvážné nástupkyně trůnu, která si umí poradit s každou situací. Další výraznou a divácky oblíbenou postavou je suše hláškující kamarádka Amélie v podání Elišky Křenkové nebo Lamborův princ Jan, který je sice méně výrazný, ale nepůsobí to rušivě, jelikož měl tuto povahu danou scénářem. Pak je tady Simona Zmrzlá v roli démonické Murien, která umí být tak děsivá, že má tendenci mladší diváky budit ze spaní.
Tvůrci českých pohádek se často uchylují k začleňování vlezlých vedlejších postav do příběhu (například vodník v poslední Troškově pohádce Zakleté pírko), které po první půlhodině filmu lezou divákovi na nervy svým pitvořením. Tady však žádnou takovou postavu nenajdete. Ať už jde o vtipnou dvojici Písařík-Ouvín, starostlivou chůvu Veroniku Freimanovou nebo krále v podání Jana Révaie, všichni zvládají své role na výbornou.
Princezna zakletá v čase je jedna z nejlepších pohádek posledních let. Škoda jen, že přišla do kin v tomhle období, protože potenciál na to, aby byla minimálně tak úspěšná jako poslední Anděl Páně, určitě má. Jde o perfektní zábavu, kde těch 115 minut uběhlo jako nic, a tak nezbývá než se těšit, až pohádku (snad) uvidíme o Vánocích na některých z našich televizí.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Král Aspánie Robert VIII., pán hradu Trojříčí, žádá prince ze sousedních království o pomoc v boji s čarodějnicí Murien, která před dvaceti lety proklela jeho dceru Ellenu a zabila královnu. Vládce nabízí půl království tomu, kdo kletbu zlomí tím, že získá dívčino srdce. Pohledný princ Jan, který se s princeznou přátelil v dětství, vyrazí na pomoc. Ráno urozenou dívku probudí krákání vrány, což věští blížící se kletbu. Nenaložená Ellena vyhodí bílou růži z vázy oknem ven, ze země ji zvedne strážný. Vystraší ji myš v komnatě. Strážní v brnění hlídají dveře jejího pokoje a čtou v knize První lovec čarodějnic. Jejich paní má dnes narozeniny, mají přikázáno doprovázet ji na každém kroku, hrad by neměla vůbec opustit. Ellena se baví s chůvou v kuchyni, kde se chystá slavnostní hostina. Ta doufá, že princové kletbu zlomí, ale dívka jejich schopnostem nevěří. Avšak zaujme ji zpráva, že se k hradu blíží dávný přítel Jan. Navzdory zákazu jde nakoupit potřebné věci do kuchyně na trh v podhradí. Poddaní dívku uctivě zdraví a blahopřejí jí k narozeninám, ona je však povýšeně přehlíží. Když vidí v akci kapsáře, nijak nezasáhne. Odměřená princezna s doprovodem pořídí u trhovkyně zeleninu. Kletby, která má nastat večer, se prý nebojí. Vychytralý kejklíř dává publiku hádanky a shrábne groše od sázejících, již správnou odpověď nenašli. Vrchní alchymista Archivald králi potvrdí, že se obávaná čarodějnice vrátila. Pozvání panovníka vyslyšel jen princ Jan z Calderonu. Ellena předá nákup chůvě bez jablek na štrúdl. Žena Jana vychvaluje, z čehož princezna není nadšená. Urozený mladík dorazí ke králi. Vzpomene svůj slib pomoci, který kdysi Elleně dal. Archivald ho seznámí s nálezem textu, podle něhož kletbu zlomí jen láska silnější než strach z vlastní smrti. Vládce doufá, že mladík tento cit v jeho dceři probudí. Král do boje povolal i dva temné, trochu popletené čarodějobijce. Princezna s přítelkyní Amélií trénují lukostřelbu. Probírají kletbu, podle níž hrad po západu slunce pohltí temnota. Čarodějnice Murien se usadí v opuštěném strážním hradu a vykouzlí krystal ve tvaru růže. Jan chce předat osobně princezně červenou růži, ta je však zaneprázdněna garderobou. Na narozeninové hostině se Ellena k Janovi chová odtažitě. Po králově přípitku zmizí slunce za třetím pahorkem a na hřbetu dívčiny ruky se rozzáří zlatá runa. Hrad a okolí pohltí tma a vypukne černá bouře. Král dá Janovi pokyn, aby Ellenu rychle políbil, ale svíce i přesto v sále zhasnou. Nečas zavládne i v podhradí. Druhý den se vše opakuje: dívčino probouzení v komnatě, krákání vrány, vyhození růže, myš v pokoji… Také rozhovory se strážnými a s chůvou v kuchyni probíhají stejně jako minulý den. Dívka si znepokojeně uvědomí, že už to jednou bylo. Na tržišti zažívá znovu již známé, pro její okolí však nové situace. V předvečer dostane opět červenou růži od prince a hostina se odehraje ve stejném duchu jako včera, i s polibkem, jenž kletbu nezastaví. Další den probíhá totožně. Princezna si ráno prohlíží zlatý kříž na ruce, bílou růži hodí naštvaně z okna i s vázou a trefí poddaného. Strážnému před komnatou doplní konec věty v knize, kterou si muž nahlas čte. V kuchyni se marně snaží chůvě vysvětlit, že prožívá stejný den znovu. Na lekci lukostřelby dívka to samé líčí kamarádce, ale ta jí nevěří, protože kletba nic o opakování dne neříká. Podle chůvy se dívka zapomněla radovat z každého dne, jako to uměla v dětství. Zachmuřené princezně radí, aby zase „žila“. Ellena se proto rozhodne užít si den a s úsměvem míří na hostinu, kde se „vzpříčí etiketě“. Laškuje s princem, ironicky komentuje průběh večera i přípitek a Janovi při polibku žertem uhne s tím, že pusa „uletěla“. Svíce opět zhasnou. „Jasnozřivá“ princezna vstává zvesela. Vypustí sovu, aby ulovila myš. Na strážného před komnatou je milá. Cpe se koláči s vědomím, že za jeden den přece neztloustne. Užívá si lukostřelbu a žertuje o polibku, který má dostat. Vyrazí s princem na projížďku. Na trhu uhodne hádanku kejklíře a zloděje chytí šípem při činu, za což sklidí potlesk. Dalším opakováním je Ellena naopak otrávená a uvědomuje si, že „užívat si“ nic nezmění. Svěří se Amélii, že dobrodružství, která s nikým nesdílí, ji netěší. Chůvu přesvědčí o probíhající kletbě tím, že ví dopředu, co je potřeba nakoupit. Ta míní, že kletbu zlomí láska, nikoli jen polibek. Ellena proto pozve Jana na lukostřelbu. On však odmítne, protože střílet neumí. Napodruhé mu navrhne projížďku na koních a sklenku vína, které ale princ nepije. Když jí napoví, že má rád čaj s mlékem a skořicí, princeznina další nabídka ho potěší. Urozená dvojice, kterou pojí zážitky z dětství, si užívá vyjížďku na koních. Jana zaujme zlatá „runa času“ na princeznině ruce, kterou obvykle schovává. Mladík si znak pamatuje. Napadne ho dávná hra: Elleně začne házet bodláky do vlasů. Nazítří k tomu dívka prince sama pobídne a oba se pobaví. Jan si při laškování vzpomene na zemřelou maminku a Elleně chce říct něco, co ještě nikomu nepověděl. Na hostině princezna zasedne hned vedle Jana a červenými šaty chce ladit s jeho oblekem. Polibek ani tentokrát bouři nezastaví. Ellena se Jana dotčeně zeptá, jak to, že ji nemiluje. Archivald princeznu, nespokojenou s kolotočem událostí, uklidňuje: její runa času má ochranné kouzlo. Zajistí, že právě čas bude jejím služebníkem. Princezna musí buď najít pravou lásku nebo se vydat zabít čarodějnici Murien. Alchymista dívku nabádá k opatrnosti. Ellena ráno strážným ujede na koni. U brány starého hradu potká dva čarodějobijce, kteří se marně snaží otevřít bránu. Vrátí se za Archivaldem a ten jí vysvětlí kletbu. Murien chtěla pro svůj věčný život Elleninu duši. Získala ji lstí, když po králi požadovala za záchranu království před blížící se černou bouří splnit po roce jediné přání. Panovník odmítl a Archivald dívce otiskl na ruku runu času. Hrad je uzamčen mocným kouzlem, klíč musí Ellena najít podle legendy v Oživlých skalách. Ellena poprosí o pomoc přítelkyni i nápadníka, kterého přesvědčí tím, že mu poví něco, co on ještě nikdy nikomu neřekl. Vydají se na cestu. Jezero přeplují v rybářské loďce, kterou vyčaruje Amélie po rozluštění znaků prvního runového písma na kamenech. Je totiž Archivaldovou učednicí. Dojdou ke skále s Ústy pravdy, jež princezna žádá o zámečnický svitek, avšak dostanou hádanku a musí pokračovat přes Šeptající mlhy, kde Jan pohotově Ellenu zachytí při pádu ze srázu. Naleznou kamenné Ucho tajemství, kterému zkouší říct nějaké tajemství, ale nic se neděje. Za soumraku si rozdělají oheň, když opět dorazí bouře, která straší celý lid. Dobrodruzi zpívají píseň Tam za řekou. Další den se Ellena radí s Archivaldem. U Ucha tajemství se znovu obrací na přátele s hádankou: jakou pravdu by oni chtěli znát, avšak stydí se na ni zeptat? Amélii „správně“ zajímá, proč princezna žalovala jejím rodičům, že chodí na hodiny alchymie. Důvodem byla dětská závist, za kterou se jí kamarádka omluví. Jan neví, proč ho Ellena nezvala na dětské oslavy svých narozenin, což však není „pravé“ tajemství a princezna s princem se malicherně pohádají. Mladík přizná, že chce hlavně vědět, zda ho princezna miluje. Odpovědi „ne“ ani „ano“ neplatí, až „nevím“ je správná. Trojice pokračuje dál pro svitek. Najdou zářící Oči světla vytesané u jezerní skály. Princezna doplave ke svitku, který se zjeví nad hladinou, ale nedá se chytit, neustále jí „uniká“, až definitivně zmizí. Napříště pro svitek zamíří pod hladinou a z vody se vynoří nečekaně, tím ho získá. Přečte jej u brány strážního hradu a ta se otevře. V tmavém sále už čeká Murien: Ellena po ní chce zrušení kletby a je připravena s ní bojovat. Čarodějnici to rozesměje a princeznin doprovod promění ve zvířata. Odráží střelbu z luku a dívku nechá zkamenět. V dalších dnech princezna a přátelé postupně vylepšují strategii boje i s pomocí kouzelných předmětů. Ellena podle knihy strážných pochopí, že je potřeba zničit zdroj Murieniny moci, krystal v podobě růže. Jan se v šermířském souboji s Murien vyzná z ryzí lásky k princezně. Je poražen kouzlem, Ellena čarodějnici slibuje pokračování. Murien dívku připraví o runu času na ruce, a zruší tak Archivaldovu ochranu. Princezna po probuzení zjistí, že runa zmizela. Den jejích narozenin se tedy už opakovat nebude, chce si jej užít. Bílou růži nevyhodí z okna, ale daruje ji jednomu ze strážných, na které je nezvykle milá a oslovuje je jmény. Na trhu se zdraví s lidmi, vytrestá zloděje, poradí správnou odpověď na hádanku kejklíře. Chůvě donese nákup a dá jí růži. Přátelé nemají čas vymýšlet nový plán, řídí se scénářem předchozích dnů. Ellena při projevu varuje poddané před černou bouří, mají včas utéct. Uchu tajemství řekne, že neví, zda prince Jana miluje, ale tentokrát je to chyba. Překvapená dívka tedy lásku přizná. Se svitkem dorazí k bráně, Amélie odvede čarodějobijce. Jan s Ellenou se mezitím vyznají z citů. Princ své milé řekne, že byla jediná, kdo ho dokázal, navzdory její občasné nesnesitelnosti, po smrti matky rozveselit. K výpravě se tentokrát přidá i Archivald, čarodějobijci, strážní a další lidé, ale Murien všechny útoky odráží a bojovníky znehybní. Jan chce Ellenu ochránit vlastním tělem, ta se však stačí postavit před něho a Murienin paprsek zasáhne ji, takže zkamení. Čarodějnice zjistí, že oni z lásky obětovali život jeden pro druhého, což způsobí, že ztuhne. Amélie konečně rozbije krystal a Murien se promění v prach. Ostatní obživnou. Hrdinská výprava se vrací na hrad a informuje krále o skonu čarodějnice. Černou bouři, která se znovu přiblíží, tentokrát polibek lásky spolehlivě odežene a temno v zemi pomine. Dívka najde v komnatě u postele svatební šaty. Archivald píše kolegům alchymistům o prolomení kletby, ochranném kouzlu jeho runy času a o nadějném novém začátku. Janův královský otec přivítá svatebčany na svém zámku. Snoubenci v noci odplují člunem na místo oddání. Amélie, nyní již vyučená alchymistka s novým znakem runy přes oko, jejich svazek zpečetí. Z opuštěného strážního hradu vyletí vrána.

Premiéra ČR: 17.9.2020 Bohemia MP
Premiéra Slovensko: 10.12.2020 Magic Box
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 30.4.2021
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 30.4.2021
Poprvé na DVD: 5.5.2021 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 5.5.2021 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 9 840 124
Návštěvnost v ČR 84 782

BONUSY Blu-ray
• Jak se točila pohádka Princezna zakletá v čase
Díl 1.Nahlédněte do zákulisí natáčení nové české pohádky
Díl 2.Kaskadéři, kostýmy, make-up
Díl 3.Scénář, honoráře, smlouvy
Díl 4.Jak se točí pohádka část 4
Díl 5.Jak se točí pohádka část 5
 
FILMY V SÉRII
Princezna zakletá v čase gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa264/
Česko, Pohádka / Fantasy / Komedie, 2020
Režie: Petr Kubík, Hrají: Natalia Germani, Eliška Křenková

Princezna zakletá v čase 2 gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/princezna-zakleta-v-case-princezna-zakleta-v-case-2020-115-cesko-pohadka-fantasy-komedie-76/
Česko, Pohádka / Fantasy / Komedie, 2022
Režie: Petr Kubík, Hrají: Eliška Křenková, Natalia Germani
 
Tvůrci a herci
Petr Kubík (Režie), Igor Kryštof (Produkce), Viktor Kryštof (Produkce), Lukáš Daniel Pařík (Hudba), Tomáš Valent (Hudba), Pavel Kopp (Kamera), Matěj Jankovský (Střih), - (Casting), Vladimír Pešek (Scénpgrafie), Pavel Svoboda (Scénografie), Helena Tavelová (Kostýmy), Pavel Špatný (Zvuk), Lukáš Ujčík (Zvuk), Jan Vacek (Zvuk), Hana Šímová (Masky), Petr Kubík (Scénář), Lukáš Daniel Pařík (Scénář), Viktor Krištof (Scénář), Natalia Germani (Herec), Eliška Křenková (Herec), Marek Lambora (Herec), Jan Révai (Herec), Simona Zmrzlá (Herec), Roman Zach (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Martin Dejdar (Herec), Martin Písařík (Herec), Terezie Holá (Herec), Jakub Ouvín (Herec), Vladimír Polák (Herec), Pius Okaba (Herec), Magdaléna Malinová (Herec), Pavel Richta (Herec), Elizabeth Drobotová (Herec), Michal Škach (Herec), Anežka Přikrylová (Herec), Viktor Krištof (Herec), Igor Krištof (Herec), Roman Doubrava (Herec)
 
2020/115/Česko/Pohádka, Fantasy, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Zámek, ze kterého pochází princ Jan (Marek Lambora), je ve skutečnosti Zámek v Sobotíně a představitel princova otce (Milan Hroch) je ve skutečnosti majitelem zámku.
- Role alchymistky Amélie a strážného Martina byly tvůrci napsány přímo pro jejich představitele Elišku Křenkovou a Martina Písaříka.
- Runy, které používají alchymisté a čarodějové, se od sebe vzhledově liší. Alchymistické runy jsou ostřejších hranatějších tvarů, zatímco runy, které používají čarodějové, jsou více zaoblené.
- V pohádce se pracuje s celkem šesti prvorunami, z nichž jednou je i prvoruna času, zvaná také jen jako runa času, kterou má princezna Ellena (Natalia Germani) na ruce. Dalšími prvorunami jsou pak například prvoruna života a prvoruna smrti.
- Runy, které jsou v pohádce použity, vycházejí ze skutečného runového písma, avšak pro potřeby pohádky byl jejich skutečný tvar a význam upraven.
- Film získal cenu Trilobit 2021 v kategorii „Cena dětské poroty - Berounský medvídek“. Na Los Angeles Movie Awards získal film v roce 2021 tato ocenění: Nejlepší film, režie, kostýmy, scénografie, střih a hudba.
- Při natáčení pohádky byly těhotné hned 3 herečky: Natalia Germani (princezna), Simona Zmrzlá (Murien) a Elizabeth Drobotová (venkovanka Jana).
- „Musím říct, že na Točníku jsem nikdy nebyl. Je to taková zřícenina. Byli jsme tam první den. Bylo obrovské vedro a byli jsme poprvé v kostýmech. Ještě jsme s nimi nebyli sžití, a to vedro bylo opravdu únavné. Musel jsem si ten první den ale zároveň pochválit, protože předtím byly čtené zkoušky, takže jsme na ten první den nastoupili a už jsme věděli, co konkrétně máme dělat a znali jsme se mezi sebou, takže to bylo mnohem příjemnější, než kdyby ty čtené zkoušky nebyly,“ popsal první natáčecí den Marek Lambora.
- „Je to udatný šermíř a vítěz mnoha šermířských klání, ale má jednu velkou slabinu, což je princezna Ellena. Miluje ji již od dětství a od té doby se snaží nějakým způsobem o její srdce. Ale jak to tak bývá, není to jednoduché, takže se během celého filmu snaží, aby se do něho taky zamilovala,“ přibližuje prince Jana jeho představitel Marek Lambora.
- Většina herců absolvovala kaskadérský trénink akrobacie na závěsných lanech.
- Během natáčení u „Národního památníku odposlechu“ bylo několik lidí ze štábu zasaženo letícími šípy, včetně kameramana Pavla Koppa.
- Na téměř 20 minutách trikových záběrů pracovalo ostravské QQ studio v celkovém počtu 9 lidí bezmála půl roku.
- Roli princezny Elleny získala slovenská herečka Natalia Germani. „Jsem poprvé v roli princezny. Pro mě je zajímavé, že to není klasická pyšná princezna. Postavy jsou normální lidé, nejsou to karikatury. Stýkají se s normálním problémy, tedy až na ty fantasy prvky. A snaží se vše řešit lidskou cestou,” řekla.
- Pro scény, kdy Eliška Křenková (Amélie) jezdí na koni, byla použita dublérka.
- „Chtěli jsme udělat pohádku, která se bude opírat o tradiční české pohádky, ale zároveň bude jiná. Proto diváci uvidí prvky, které známe spíše ze zahraničních fantasy příběhů. Zářící runu na ruce princezny nebo magii při střetu čarodějnice s alchymisty. Samozřejmě nechybí ani vtipné scény, ale prioritou je pro nás kvalitní příběh,“ řekl režisér filmu Petr Kubík.
- Kvůli epidemii koronaviru se odložila premiéra pohádky do kin, která byl plánovaná na 19. března 2020.
- Při besedě s herci před premiérou filmu bylo naznačeno, že tvůrci pracují i na druhém díle.
- Herečka Natalia Germani je v českém znění předabována Jitkou Moučkovou.
- Kromě okolí Lipnice se natáčelo například v zámeckém resortu v Sobotíně na Šumpersku, na hradě Točník na Berounsku nebo na hradě Bouzov. Natáčení trvalo 23 dní, z toho 4 dny se natáčelo v lomech v Lipnici nad Sázavou.
 
Odkazy