Princezna se zlatou hvězdou / Princezna se zlatou hvězdou (1959/78/Československo/Pohádka) 77% -Originál DVD-

17.01.2024 04:44
JEDNOU VĚTOU
„Slavná česká pohádka o krásné Ladě, zlém králi Kazisvětovi a dobrém princi Radovanovi."

OBSAH
Jedna z klasických českých filmových pohádek, nepostrádající nic z toho co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny Lady. Je tu hodná a moudrá chůva, která má nejen pana krále pod palcem, ale také dobrou radu po ruce. Je tu pohádkový myší kožíšek, který skryje princezninu krásu při útěku z království. A je tu království prince Radovana s královskou kuchyní, kde přestrojená Lada nalezne azyl mezi kuchtíky pod přísným okem hlavního královského kuchaře, který ač bručoun má stejně dobré srdce jako jídla, která s láskou připravuje svému princi. A samozřejmě je tu princ, který se zamiluje do krásné paní, kterou zahlédne na zámeckém plese a netuší, že jako kuchtička myje v jeho královské kuchyni nádobí.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V mnoha ohledech minimálně na české poměry unikátní pohádka - u mě ale neboduje hlavně kvůli tomu brždění děje "esteticky a umělecky" hodnotnými vsuvkami. Každopádně role prince Radovana udělala z Pepíčka Zímy bosse všech bossů - však jeho chrabrý mečík shora učinil to, co v zemi Ladiných niv zdola hrdinný sociálně uvědomělý lid (na který se Lada typicky buržoazně nespolehla a kvůli tomu musela absolvovat exil a celou tu šarádu;)). A to se za komančů muselo cenit víc než kdy jindy:) Přiznejte si ale, že nejvíc si odsud nepamatujete nikoho jiného než Martina Růžka jako Krále Kazisvěta;) Hlavně za něj červených 70%. (Gemini) 3*

Klasická česká pohádka ze zlatého filmového fondu. Princezna se zlatou hvězdou je sice ještě produktem konzervativní filmové éry, kdy se především sázelo na umění a vše vně se podřizovalo umělecké složce. Všechny dialogy jsou tedy psány ve verších, herci a herečky z dnešního pohledu mile přehrávají a vznosně gestikulují, skvostné herecké obsazení a režie nestora Martina Friče nedovoluje slabý herecký výkon... Co ale rozhodně povznáší celou tuto pohádku je přítomnost roztomilého humoru a z mého subjektivního pohledu role krále Kazisvěta v podání Martina Růžka (sice nepokrytě vulgarizujícího tehdejšího německého ideového nepřítele jasnou stylizací do germánské rituality a symboliky, ale přesto zahraného rozkošně a karikovaného spíše k úsměšku než k ostouzení). Milá a nekonfliktní pohádka... (Radek99) 4*

A je tu zas vánoce-nevánoce to vůbec nevadí, nesmrtelná, stále stejně přirozená, kouzelná, nádherná a hlavně nikdy neokoukatelná klasika, ač příliš pestrobarevná a deklamovaná tak stále pěkná, navíc s jistým mírotvorným posláním. Herci naprosto přirození žádná hra. Stanislav Neumann však jednoznačně nejlepší, pro rádce Theodora Pištěka hereckého rekordmana to byla bohužel poslední filmová role. Společně s Pyšnou princeznou ji řadím na úplně ty nejvyšší příčky co se týče té pravé pohádkovosti a pak samozřejmě i svého žánru. ps: Pepíček Zímů v dobách temna vyinkasoval za svou hlavní roli neuvěřitelných 550 kč! a bylo hotovo, a jak zahrál-vlastně všichni dejte mu milión a akorát ho rozmazlíte a výkon žádný že pánové producenti..? Hrát za hubičku a především pro lidi= vážit si role, i za tak malý v té době jen průměrný peníz (plat)-:) (Karlos80) 4*

VELKÁ RECENZE
 Podle lidového příběhu převyprávěného Boženou Němcovou, který do podoby divadelní hry převedl K. M. Walló, natočil v roce 1959 Martin Frič jednu z nejoblíbenějších českých filmových pohádek. Titulní hrdinka v podání Marie Kyselkové je odvážnou dívkou, která před hrozbami nevítaného ženicha, krále Kazisvěta, uprchne ze zámku svého ustrašeného otce. Princezna Lada skryje svou krásu i zlatou hvězdu na čele pod kapuci ošumělého myšího kožíšku a najde místo jako kuchtička v paláci sousedního panovníka – moudrého Radovana (zpěvák a příležitostný herec Josef Zíma). Ten ovšem v usmolené kuchyňské pomocnici nakonec objeví svou vyvolenou… V roli mocichtivého Kazisvěta naplnil Martin Růžek prototyp německého uchvatitele, kterého z Ladiny země v duchu dobové ideologie nakonec vyžene prostý lid.
Starý král Hostivít má krásnou dceru Ladu, princeznu, kterou zdobí zlatá hvězda na čele. Na námluvy přijíždí zlý a bohatý král Kazisvět VI., ale Lada se za něj nechce provdat. Na radu chůvy uprchne princezna oblečená do kožíšku z myších kůží do světa. Když přejde hory a doly, dojde až do líbezné země prince Radovana. Jako chudá dívka zakuklená v šedém kožíšku získá místo pomocné kuchtičky na Radovanově zámku. Tam se právě chystá slavnost, na které by si měl princ vybrat nevěstu. Oblíbený vladař je rozumný a chtěl by se oženit z lásky. Odmítne proto pyšnou Florindellu i rozmazlenou Glorii. Lada, která je na prince zvědavá, se převlékne do jediných hezkých šatů, které si vzala s sebou při útěku, a vmísí se mezi hosty. Radovan ji pronásleduje po celém zámku. Mladí lidé se do sebe na první pohled zamilovali, ale Lada prince odmítne, protože nechce ohrozit jeho ani jeho zemi. Poté, co si vymění prsteny, Lada uteče. Ráno je opět v kuchyni ve svém převleku. Nevšimne si, že jí princův prsten upadl do chystané polévky. Když princ prsten najde, ví už, kde má Ladu hledat. Pozná ji i v kožíšku. Do zámku dorazil Kazisvět se svými dvořany. Princ je však nebojácně zažene. Pak už může dojít ke slavné svatbě Lady a Radovana.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 18.12.1959
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.7.1992 (VHS) Lucernafilm Video, 9.12.2003 (DVD) Filmexport Home Video
Poprvé na VHS: 16.6.1995 Lucernafilm Video
Poprvé na DVD: 1.12.2003 Filmexport
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Martin Frič (Režie), Rudolf Wolf (Produkce/Vedoucí výroby), Bohuslav Sedláček (Hudba), Jan Roth (Kamera), Jan Kohout (Střih), Bohuslav Kulič (Scénografie), Věra Hromádková (Kostýmy), Aša Teršová (Kostýmy), Emanuel Formánek (Zvuk), Gustav Hrdlička (Masky), K. M. Walló (Scénář), Martin Frič (Scénář), K. M. Walló (divadelní hra), Božena Němcová (kniha) (Předloha), František Smolík (Herec), Martin Růžek (Herec), Marie Kyselková (Herec), Josef Zíma (Herec), Jarmila Kurandová (Herec), Stanislav Neumann (Herec), Eduard Kohout (Herec), Josef Vinklář (Herec), Stella Májová (Herec), Květa Fialová (Herec), Theodor Pištěk (Herec), Karel Effa (Herec), Miroslav Svoboda (Herec), Terezie Brzková (Herec), Jiří Ouhela (Herec), Jan Skopeček (Herec), Václav Švec (Herec), Josef Skrčený (Herec), Alois Dvorský (Herec), Věra Benšová (Herec), Luka Rubanovičová (Herec), Zora Doskočilová (Herec), Zdena Bronislavská (Herec)
 
1959/78/Československo/Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Film sa mal končiť prípitkom zúčastnených, vrátane kráľovského páru. Marie Kyselková, predstaviteľka princeznej Lady, si však od režiséra vynútila, že na konci musí byť bozk.
- Dobová kritika zaujala k filmu negatívne stanovisko. Vyčítala mu ťažkopádnosť, zlé herecké výkony, prefarbenosť i presladenosť scenára.
- K vážnemu úrazu prišiel František Smolík (Kráľ), keď ho Marie Kyselková (princezná Lada) prišla ráno pozdraviť a takmer mu korunkou vypichla oko.
- K jednej scéne bol pripravený veľký hrniec šľahačky a starí maškrtní páni Theodor Pištěk, Eduard Kohout a Stanislav Neumann si dávali tak dlho do nosa, až im musel režisér vynadať, inak by im šľahačka na nakrúcanie nezostala.
- Josef Zíma (Radovan) mal na konci šermovania zlomiť meč, ktorý bol z jednej strany napílený, ale zlomil ho z opačnej strany a rozrezal si kožu na stehne.
- Martin Růžek (kráľ Kazisvět) pred natáčaním šermiarskej scény nikdy nedržal meč v ruke.
- Josef Zíma (Radovan) celú noc pred nakrúcaním prvej milostnej scény slávil narodenie dcéry Zuzanky, nespal ani minútu a nakoniec ho musela zachrániť maskérka.
- Marie Kyselková (Lada) mala so zlatou hviezdou nemalé problémy. Skoro ráno ju s parochňou prilepili a až večer dávali dole. Po niekoľkých dňoch mala cez čelo, od ucha k uchu, jeden červený rozožraný pruh.
- Oba hlavní představitelé této pohádky, herci Marie Kyselková a Josef Zíma, museli nosit během natáčení na hlavách paruku.
- Exteriéry se natáčely na zámku v Průhonicích. Sídlo prince Radovana (Josef Zíma) se natáčelo na hradě Kokořín.
- Marie Kyselková (Lada) byla v době natáčení těhotná.
- Film vidělo v kinech přes 6 milionů diváků.
- Poslední film Terezie Brzkové, zemřela ve věku 91 let.
- Marie Kyselková dostávala za jeden den 200,- Kčs, tehdy to byly velmi slušné peníze!
- Josef Zíma dostal za roli prý jen 550 Kčs.
- Původně dostala Marie Kyselková jen malou roli. Ale těsně před natáčením onemocněla herečka hlavní role Miriam Hynková a tak se Martin Frič rozhodl právě pro Marie Kyselkovou.
- Jediná česká veršovaná pohádka.
- Pro Marii Kyselkovou (princezna Lada) to byla poslední filmová role.
- Poslední filmová role Theodora Pištěka (rádce).
- Název se leckdy uvádí špatně jako Princezna se zlatou hvězdou na čele ("na čele" do názvu nepatří).
 
Odkazy