Princ Bajaja / Princ Bajaja (1971/73/Československo/Pohádka) 57% -Originál DVD-

17.01.2024 04:43
JEDNOU VĚTOU
„O statečném princi, který za pomoci kouzelného koně získá princeznu“

OBSAH
Hrdinou populární pohádky je mladý princ, který se po smrti rodičů vydává do světa. Při svém putování se seznámí s kouzelným mluvícím koněm a zamiluje se do krásné princezny Slavěny. Na radu svého koně si zaváže jedno oko, předstírá němotu a vstoupí do služeb zámeckého zahradníka. Podle zvuků, které vydává, mu začnou přezdívat Bajaja. Když se však objeví drak a žádá princeznu, jinak zničí celé království, oblékne Bajaja zbroj a na svém koni princeznu zachrání. Splní však slib, který koni dal a odjíždí z místa boje nepoznán. Toho využije podlý Černý rytíř a pod hrozbou si vynutí princezninu přísahu, že to byl on, kdo ji zachránil...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jmenuji se Bachacha. Tahle pohádka mně nepřijde diváky moc vyhledávaná. Nikdo moc o ní nemluví, nikdo ji moc nevychvaluje. A mně to nedalo a pokusil jsem se zjistit, co je toho příčinou. Předně není natočena podbízivou a ani příliš atraktivní formou. Zvolená režie je pro běžného diváka až téměř "těžkotonážní". Podobnou režii měl také Třetí princ s Trávníčkem. Rovněž výběr herce do hlavní role jde dost proti proudu obvykle zaběhaným a osvědčeným typům na role princů. Divácké představy tak může snaživý Ivan Palúch naplnit a taky nemusí. Ani Magda Vášáryová není princeznou, ze které se zatají dech. Známý příběh pak plyne se svými vrcholy a propady. A pohádková atmosféra na diváka dýchne jen velmi málo, ačkoliv si myslím, že nějaké to svoje kouzlo tahle pohádka určitě má. Když k tomu připočtu Kachlíkův poctivý filmový přístup, vychází mně z toho pohádka, kterou si opakovaně hned tak nedám, protože má potíže s tempem a občas se vleče, ale není důvod ji zatracovat. Nové verze se rozhodně hned tak nedočkáme, co kdyby se jí náhodou ujal Troška a udělal Bajaju roztomile žvatlavým princem. To by teprve byla pohádková katastrofa. 60% (kingik) 3*

Tak trochu jiná pohádka, která v mých očích nedosahuje kvalit svých současníků a navíc nemám v přílišné oblibě hrdiny, kteří pod chatrnou záminkou záchrany dcer zajisté zdegenerovaných královských rodů vybíjejí ohrožené živočišné druhy, ale vedle současných pohádkových katastrof pořád vybraný kousek a navíc to k místu, kde se Bajaja natáčel, mám, co by Luděk Daněk diskem dohodil. A malebně pochmurná atmosféra těch míst působí s nezmenšenou silou, což dokládá fakt, že mnozí z těch, kteří tam se mnou zabrousili, postupně umlkali a jevili známky neklidu. Ale dost možná to nebylo způsobeno tísnivým kouzlem lesů a skal, nýbrž zcela jednoduše tím, že nevypadám jako Magda Vašáryová před sedmatřiceti lety. (Faidra) 4*

Slovenské pohádky české spisovatelky mají své neopakovatelné kouzlo. A stavějí tak pomyslnou laťku pro každého, kdo je chce převést do filmové řeči, proklatě vysoko. V případě BAJAJI - už to jméno je mnohovýznamové - se oběma scénáristům minimálně podařilo dostat do filmu Němcové neuvědomovaný vlastní bohatý tvůrčí vklad (Kachlíkův BAJAJA rozhodně není DVACÁTÝM DEVÁTÝM). Mnohé může být v této souvislosti zpochybňováno, je však zřejmé, že volba krajiny, mystické ovzduší, skrytý i viditelný boj dobra se zlem tu mají skutečně bájeslovnou - ne jen "pouze" pohádkovou - atmosféru. Ivan Palúch je opravdu "šumný chalan" a mladičká Magda Vášáryová skutečně krásnou princeznou Slavěnou. Děj má svou gradaci a i poučenému divákovi se značnou autorskou zručností sugeruje pocity nepředstíraného napětí a nejistoty. Plnokrevná pohádka tak zůstává plnokrevnou pohádkou i tam, kde ji vývoj filmového řemesla (to slovo rozhodně není míněno hanlivě) viditelně překonává. Co zůstává nepřekonané a minimálně pro mne stálé, to je onen opojný pocit krásy a vnitřního uspokojení z báječné pohádky, která, převedena na stříbrné plátno, je ještě hezčí a vábivější než ve své literární podobě. Určitě nejsem sám. (sportovec) 5*

VELKÁ RECENZE
Božena Němcová, je osiřelý princ, jenž během putování po světě naslouchá radám svého mluvícího koně. Když se mladík zamiluje do krásné princezny Slavěny, poradí mu kouzelný lichokopytník, aby se na královském dvoře vydával za němého zahradnického pomocníka. Inkognito zachová vznešený hrdina i po vítězném boji se zběsilým drakem, který ohrožuje království. Umožní tak ovšem zákeřnému Černému rytíři, aby si na zachráněné panně vynutil svědectví o vlastní statečnosti. Hrdina, kterému se přezdívá Bajaja podle zvuků, které jako němý vydává, se osvědčí i ve všech následujících obtížných zkouškách… Přestože triková podoba draka (koncepce: Vladimír Brehovszký, konstrukce: Bohumil Bednář) samozřejmě neodpovídá moderním digitálním standardům, povedlo se Kachlíkovi s kameramanem Jiřím Macákem vytvořit pohádkovou atmosféru, vytěženou především z „mystických“ exteriérů natáčených v okolí Hrubé Skály. Zatímco titulní hrdina má tvář slovenského herce Ivana Palúcha a hlas Petra Štěpánka, Magda Vášáryová zůstává celistvě neodolatelnou princeznou Slavěnou. Černého prince si zahrál František Velecký, který se po boku Vášáryové objevil už coby Mikuláš v historickém dramatu Františka Vláčila Marketa Lazarová (k němuž napsal scénář v roce 1967 právě František Pavlíček). Hlas Bajajově padoušskému protivníkovi ovšem propůjčil zkušený Petr Čepek.
Mladý princ po smrti rodičů opustí tvrz a vydá se na zkušenou. Osud ho zavede do království, jehož král hledá pro dceru ženicha. Princ se v krčmě setká se směšným princátkem, zlodějským kytaristou a Černým princem. Před družinou Černého prince ho zachrání kůň mluvící lidským hlasem a donese ho k zámeckému parku. Zde spatří princeznu Slavěnu a rázem se do ní zamiluje. Předstírá němotu a vstoupí do služeb zámeckého zahradníka. Podle zvuků, které vydává místo řeči, dostane přezdívku Bajaja. Pochybní návštěvníci krčmy, které Bajaja poznal, se ucházejí o princeznu. Když se však objeví trojhlavý drak, žádný princezně nepomůže. Zachrání ji Bajaja se svým věrným koníkem. Je zraněn a princezna mu ováže ránu svým šátkem. Bajaja se nedá poznat, vyžádá si od Slavěny jen prsten a odjede. Po jeho odjezdu donutí Černý princ, který vše pozoroval z bezpečného úkrytu, princeznu, aby prohlásila, že ji zachránil on. Z nechtěného sňatku ji vysvobodí starý zvyk: hozené jablíčko se dokutálí k pravému ženichovi, jímž je Bajaja. Bajaja rychle zmizí a v nastalém klání zvítězí nad všemi Černý princ. Bajaja se však vrátí, už jako rytíř, a v tvrdé srážce porazí Černého prince i jeho kumpány. Při jejich pronásledování se ztratí a objeví se na zámku opět jako Bajaja. Smutná princezna se mu svěří se svou lásk

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 17.12.1971
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 28.4.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Antonín Kachlík (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce), Vladimír Sommer (Hudba), Jiří Macák (Kamera), Jaromír Janáček (Střih), Milan Nejedlý (Scénografie), Eva Lackingerová (Kostýmy), Ladislav Hausdorf (Zvuk), František Malec (Masky), František Pavlíček (Scénář), Eva Košlerová (Scénář), Božena Němcová (kniha) (Předloha), Ivan Palúch (Herec), Petr Štěpánek (Herec), Magda Vášáryová (Herec), František Velecký (Herec), Karel Hábl (Herec), Jiří Krampol (Herec), Josef Kubíček (Herec), Gustav Opočenský (Herec), Karel Augusta (Herec), Jiří Ptáčník (Herec), František Kubíček (Herec), Vladimír Hlavatý (Herec), Miroslav Vlček (Herec), Josef A. Stehlík (Herec), Vlasta Jelínková (Herec), Milan Jonáš (Herec), Karel Dellapina (Herec), Karel Fiala (Herec), Petr Skarke (Herec), Josef Šebek (Herec), Jana Možíšová (Herec), Jarmila Orlová (Herec), Johana Saudková (Herec), Hana Vítková (Herec), Vladimír Brehovszký (Herec), Jiří Kryšpín (Herec), Václav Mařík (Herec), Miroslav Mokošín (Herec), Vladimír Zoubek (Herec), Jan Krafka (Herec), Ilona Jirotková (Herec), Ivan Anthon (Herec), Jaroslav Holeček (Herec), Jaroslav Vidlář (Herec), Karel Anderle (Herec), Václav Formánek (Herec), Zdeněk Houška (Herec), Ivan Chrz (Herec), Petr Lebeda (Herec), František Plecháček (Herec), Ivo Prokop (Herec), Miloslav Průša (Herec), Robert Ritschel (Herec), Tomáš Svoboda (Herec), Josef Šolc (Herec), Jan Bozáň (Herec), Hynek Býček (Herec), Jan Minář (Herec), Jiří Pecháček (Herec), Jan Touška (Herec), Vít Buček (Herec), Stanislav Malý (Herec), Karel Engel (Herec), Petr Čepek (Herec), Josef Hlinomaz (Herec)
 
1971/73/Československo/Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Režisér Kachlík uvedl, že Bajajova (Ivan Palúch) koně zastupovalo koní pět, protože ani jeden neuměl všechny požadované kousky.
- Krk draka měl dvanáct metrů a tři metry měřila jedna hlava. Celková velikost tvora pak byla 36 metrů.
- Rudolf Kachlík uvedl, že Bajaja (Ivan Palúch) měl původně jezdit na arabském koni. Ten se ale při souboji s drakem splašil a utekl. Dále pak vyzkoušel ještě jedenáct koní, ale u všech byl výsledek totožný. Teprve dostal radu, aby Bajaju posadil na vysloužilého cirkusáka, který skutečně zůstal při souboji s drakem chladný. Palúch měl však s koněm problémy. protože jakmile jej chtěl pobídnout do cvalu, naučený kůň se místo toho vzepjal. Jindy se zase posadil a jednou si dokonce lehl na bok. Trvalo nějakou dobu, než se Palúch naučil způsob, jak koně pobídnout ke zrychlení.
- V scéne kde Bajaja (Ivan Palúch) bojuje s drakom, mal iného koňa, pretože pôvodný sa bál svetiel a dymu.
- Herci vo filme bojujú so skutočnými zbraňami.
- Film získal cenu na MFF dětského filmu v Benátkách.
- Pohádková hospoda, kde princ zachrání koně a ten ho na oplátku vyveze z obklíčení loupežníků, je Kopicův statek, který stojí mezi Hrubou skálou a Valdštejnem.
- Na zámku Hrubá Skála se točila hostina a rytířské klání, posléze i bitva s družinou Černého prince. Odjezd princezny Slavěny do dračí sluje byl realizován na mostu u hradu Valdštejn.
- Místo, kde kůň s Bajajou nocují, se jmenuje Adamovo lože, a je nedaleko od zámku Hrubá Skála.
- Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří.
- Na dotaz, proč v českém filmu účinkovali slovenští herci, odpověděl režisér Kachlík, že uměli velice dobře jezdit na koni, což v té době umělci z české provenience nedokázali.
- V původní pohádce jsou v královské rodině tři princezny a Bajaja bojuje tudíž se třemi draky. Nemusí ale soupeřit s proradným Černým princem.
- V titulcích je uvedena jako autorka scénáře Eva Košlerová. Ta ale pouze kryla skutečné autorství zakázanému Františku Pavlíčkovi.
- Pohádka se natáčela převážně v Českém ráji, zejména v okolí a na zámku Hrubá Skála, zřícenina hradu se jmenuje Pirkštejn a nachází se v obci Rataje nad Sázavou.
 
Odkazy
 

Hrají:

Ivan Palúch, Petr Štěpánek, Magda Vášáryová, František Velecký, Karel Hábl, Jiří Krampol, Josef Kubíček, Gustav Opočenský, Karel Augusta, Jiří Ptáčník, František Kubíček, Vladimír Hlavatý, Miroslav Vlček, Josef A. Stehlík, Vlasta Jelínková, Milan Jonáš, Karel Dellapina, Karel Fiala, Petr Skarke, Josef Šebek, Jana Možíšová, Jarmila Orlová, Johana Saudková, Hana Vítková, Vladimír Brehovszký, Jiří Kryšpín, Václav Mařík, Miroslav Mokošín, Vladimír Zoubek, Jan Krafka, Ilona Jirotková, Ivan Anthon, Jaroslav Holeček, Jaroslav Vidlář, Karel Anderle, Václav Formánek, Zdeněk Houška, Ivan Chrz, Petr Lebeda, František Plecháček, Ivo Prokop, Miloslav Průša, Robert Ritschel, Tomáš Svoboda, Josef Šolc, Jan Bozáň, Hynek Býček, Jan Minář, Jiří Pecháček, Jan Touška, Vít Buček, Stanislav Malý, Karel Engel, Petr Čepek, Josef Hlinomaz