Létající Čestmír (TV seriál) / Létající Čestmír (TV seriál) (Fantasy / Rodinný / Komedie Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)) 74% -Originál DVD-

23.10.2023 14:10
JEDNOU VĚTOU
„Čestmír Trnka se dostane na planetu květin, odkud si přinese zázračná semínka."

OBSAH
Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ze spolupráce dua Vorlíček/Macourek většinou vzešly kousky s bezbřehou fantazií. I tady se dá pobavit, ačkoliv nápady s kouzelnými květinami, se daly využít ještě líp. Jen když si představím, jakou kouzelnou moc všechny květiny měly, a ono se to nějak moc točilo v uzavřeném kruhu jednoho městečka. Rodina Blechovic byla povedená a vůbec všichni herci do svých rolí dali maximum, ale ten nevyužitý potenciál tam prostě lze cítit. Naštěstí to bylo vyvážené po stránce gagů a velmi obstojné po stránce trikové, i když to všechno mělo nakročeno k groteskní naivitě. Panovaly menší nejasnosti ohledně účinků kouzelných květin. Některé měly trvalý účinek zdokonalení člověka, některé jen krátkodobý. Pro seriál platí naštěstí ten první případ. 80% (kingik) 4*

Planeta květin? Zázračná semínka? Co takhle pro děti obzvláště nebezpečná propagace psychotropních látek? Vždyť takové objemné těleso jako je Čestmír by mohlo "plachtit" leda po inhalaci toluenu.. Klasický případ vděčnosti za cokoliv, co se v dětství hýbalo na TV obrazovce (v tomto případě lítalo), což ovšem neznamená, že by se z podobného seriálového soudku točilo v současnosti něco srovnatelného, či snad dokonce lepšího. (Gilmour93) 3*

Seriál nesoucí se v duchu: pojďme si udělat prdel z vážné sci-fi a udělejme to pro děti. Tam sci-fi a fantasy patří! Nakonec ale přeci jen vzniklo komediální dílko, které se o svou nesmrtelnost postaralo a to právě díky, komunisty zatracovanému, sci-fi prvku. Bylo to takové světlo na konci tunelu komunistické éry v Československu. Bohužel to ale ještě stihli sprznit pesničkou od Michala Davida. Nárožný a jeho idiotská seriálová famílije byli opravdu skvělí a uličnický Čestmír vlastně také. (Segrestor) 3*

VELKÁ RECENZE
Československý legendární sc-fi seriál podle scénáře M. Macourka o kouzelných rostlinách, jejichž aromatické účinky dodávaly lidem neobyčejné schopnosti. V titulní a ve své životní roli Čestmíra Trnky, majitele létací a stárnoucí květiny, se představil jedenáctiletý L. Bech. Zázračné účinky mimozemských kytek byly využity s nekalým úmyslem místním holičem Bedřichem Blechou (tradičně dokonalý P. Nárožný) pro své osobní obohacení, místo aby byly zkoumány v místním Ústavu pro zdokonalování člověka a použity pro dobro všeho lidstva, jak si přál Čestmír a jeho přátelé.
V dětských rolích se představili Ž, Fuchsová, J. Kleibl a holičův hloupý syn Oskar, díky kytce chytrosti dočasně proměněný v génia, v podání A. Kaly. Velký a stěžejní zdroj zábavných scén ve velmi povedeném, mimořádně vtipném šestidílném seriálu, nabízí situace, v nichž se Čestmír díky stárnoucí kytce promění do podoby svého otce V. Menšíka a jejich dvojí podoba způsobuje jisté potíže. V dalších rolích se objevilo mnoho našich předních herců, vyjmenuji snad jen J. Sováka (profesor Langmajer a ředitel zmíněného Ústavu), I. Janžurovou v roli paní Blechové a J. Bohdalovou coby nepříliš oblíbenou učitelku Klepáčovou. Seriálovou mileneckou dvojici představoval skutečný pár I. Vyskočil, jakožto kontroverzní učitel Filip Janda a I. Andrlová v roli Čestmírovy starší sestry Aleny. Dle tradice zaujal v prvních dílech svým neopakovatelným komickým stylem i L. Kopřiva, tentokrát jako inspektor kvality výzkumu onoho vědeckého ústavu, vedeného profesorem Langmajerem.
Kromě nich doplňuje seriál pana Vorlíčka, jenž se natáčel v Mělníku, mnoho menších postav, jejichž společné umění a vtipný scénář, typický pro scénaristu i režiséra, přispívají k zábavě, již ocení divák každého věku.

O NATÁČENÍ
Jen málokterý seriál patří k osmdesátým letům víc než Létající Čestmír. Mnoho kamerových triků a zároveň nemoc jednoho z hlavních herců však přidělaly tvůrcům nejednu vrásku. Stejně jako neposedný hlavní hrdina. Od poslední klapky seriálu letos uplynulo čtyřicet let.
Jen stěží byste ve vodách české kinematografie hledali pohádkovější dvojici než tu, kterou tvořili Miloš Macourek (†75) s Václavem Vorlíčkem (†88). A to doslova. Po fenomenálním úspěchu Arabely se tak přirozeně čekalo na jejich další seriálový počin.
Po čtyřech letech se diváci konečně dočkali a v roce 1984 se na televizních obrazovkách poprvé představuje šestidílný seriál Létající Čestmír. Příběh malého baculatého chlapce, který cestou do školy zakopne o tajemný modrý kámen, jenž ho přenese na planetu květin, zaujal děti i dospělé již po prvním díle. A nemohl za to jen skvěle promyšlený scénář, ale hlavně obsazení.
Zvučná jména jako Zdena Hadrbolcová (85), Petr Nárožný (84) nebo Iva Janžurová (81) slibovala výtečný počin. Sám sebe při natáčení překonal i Vladimír Menšík (†58), jenž byl vážně nemocný. Přesto si natáčení nemohl odpustit, i když dobře věděl, že na něj na place bude muset dohlížet zdravotní sestra. Ta byla připravena kdykoli zasáhnout, kdyby se mu přitížilo.
„Byl skvělý a chtěl si povídat i s námi, dětskými herci. Dokázal si se mnou sednout a klábosit s dvanáctiletým klukem o tom, co ho štve a baví,“ konstatoval Lukáš Bech (50), který byl jako kluk výjimečný nejen svým hereckým výkonem v roli Čestmíra Trnky, ale i nezaměnitelným chraplavým hlasem. Ten mu zůstal dodnes.
Natáčelo se od srpna 1982 do března 1983. „Čestmír byl mou poslední velkou spoluprací s Vladimírem Menšíkem. Už trávil mnoho času v maskérně, kde dostával kapačky a nechával si píchat injekce,“ vzpomínal na natáčení režisér Václav Vorlíček.
Seriál se natáčel osm měsíců, takže na každý díl byl vyhrazen více než měsíc. To je v dnešní době nevídané, ale pokud se tehdy očekával výborný výsledek, bylo nutné si na něj počkat. Tím spíš, že velkou část peněz na vznik Létajícího Čestmíra poskytla koprodukce ze Spolkové republiky Německo. Tam si posléze Čestmíra přejmenovali na jejich zemi bližšího Ferdinanda.
Po předešlé zkušenosti s pohádkovou Arabelou tvůrce nezaskočily ani složité létací triky. Ty vyřešili buď tím, že využili zadní projekce a za herci pozadí promítali, nebo loutkami.
„Nejnamáhavější bylo pro herce létání bez triku. To probíhalo tak, že jsem si musel lehnout na desku připevněnou na jeřábu, která byla vytvarována podle mého hrudníku. Nejdříve mě takhle zavěsili a pak až oblékali a líčili. Někdy to trvalo hodiny,“ prozradil Bech.
Ten nebyl před kamerou žádným nováčkem a hodně z toho těžil. Moc dobře si byl totiž vědom, že si může dovolit cokoli, ale nikdo se mu neodváží nic říct, protože ho zkrátka potřebují.
Tvůrcům samotným ale nejvíce zavařila na první pohled naprosto běžná scéna. To když Antonín Kala (51) alias záporák Oskar Blecha vyhazuje z okna právě Vladimíra Menšíka.
„Byl tam za něj kaskadér. Točili to trikovou kamerou. Potom to bylo střiženo od momentu, kdy on skočil z postele na zem. Pod kobercem byla trampolína, on se od ní odrazil a v té chvíli jsem ho teprve chytal a vyhazoval z okna ven. Zkoordinovat skok a odraz bylo hodně těžké,“ popisoval Kala.
Představitelé dětských rolí vzpomínají s oblibou právě na okamžiky, kdy se natáčelo létání. Antonín Kala, který hrál záporňáka Oskara Blechu, visel zrovna ve vzduchu, když se přehřála kamera, a proto se musela udělat hodinová přestávka.
„Aby mě technici nemuseli odmontovat a zase složitě věšet, hodinu jsem visel na drátech. A kaskadéři si se mnou z nudy začali v osmi metrech házet. Tenkrát jsem poničil pár dekorací, ale naštěstí jsem vyvázl bez zranění,“ popisoval po letech Kala.
Lukáš Bech zase vzpomínal na podmínky, za kterých se točilo: „Když se přestavoval obraz, tak jsem takhle visel i několik hodin. Od potu mi rezivělo brnění a byl jsem mokrej, protože se většinou točilo v ateliéru při umělém osvětlení a v ohromných vedrech.“
Herci v seriálu létali díky důmyslnému systému, se kterým přišel kameraman a trikový mistr Vladimír Novotný řečený Mulínek (†82). Těm, kteří měli vzlétnout, se pod vrchní vrstvu oblečení navlékl železný plát, jakési brnění, a od něho vedla k mechanizmu umístěnému pod stropem ocelová lanka.
Přestože lanka byla tenká, ale filmaři i tak museli řešit problém, jak to udělat, aby si jich v záběrech nikdo nevšiml. A tak se před kameru postavilo sklo, které se přesně v místech, kudy lanka vedla, potřelo vepřovým sádlem. Díky němu bylo sklo ještě průhledné, ale lanko už nebylo vidět, protože obraz se trochu rozostřil.
Rodinná sci-fi komedie nabízí příběh o kouzelných rostlinách z Planety květin a o tom, co všechno se může stát, když se kytky způsobující létání, mládnutí, stárnutí, větší sílu nebo chytrost, dostanou do nepovolaných rukou.
S triky si tvůrci museli poradit ještě postaru, bez počítačů. Kouzelné květiny pro seriál vyrobil trikový výtvarník Boris Masník (71), řada proměn se ale realizovala bez trikových odborníků, jen díky hereckému umění.
Vzpomeňme na koncert Ivy Janžurové a Petra Nárožného, kdy po přičichnutí ke květině dobra rozdávají veškerý svůj majetek, nebo na proměnu jejich syna Oskara Blechy z nejhloupějšího žáka v naprostého génia a vědeckou kapacitu.
Ačkoli fenomenální úspěch Arabely tvůrci překonat nedokázali, Létající Čestmír patří stále mezi seriálové evergreeny a televize ho dodnes reprízují. Seriál viděli diváci kromě Německa i ve Vietnamu, Mongolsku, Maďarsku, Bulharsku a v Polsku.

V seriálu se vyskytují tyto zázračné květiny:
Létající květina - kdo si k ní přičichne, dokáže létat.
Květina stárnutí - kdo si k ní přičichne, zestárne.
Květina dobra - kdo si k ní přičichne, má touhu dělat ostatním radost, a to i na svůj vlastní úkor.
Květina inteligence - kdo si k ní přičichne, stane se velmi inteligentním a získá mnoho vědomostí.
Květina zdraví - kdo si k ní přičichne, tomu se vyléčí všechny nemoci včetně padání vlasů.
Květina síly - kdo si k ní přičichne, má velkou fyzickou sílu.
Květina sluchu - kdo si k ní přičichne, získá dobrý sluch. Například slyší rozhovory lidí i na velkou vzdálenost.
Bílá květina - kdo si k ní přičichne, omládne do dětských let.
Účinek květiny zdraví a bílé květiny je trvalý, zatímco účinek ostatních květin po určité době zmizí.

Obsah dílů
1. série (1983)
Díl 1: Modrý kámen (Modrý kámen) - Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy.
Díl 2: Šest květináčů (Šest květináčů) - Zatím, co si Čestmír se spolužáky Davidem a Barborkou užívají kouzelné moci květiny stárnutí a létání, dojde v místním holičství k politováníhodné události. Syn holiče Blechy, ťulpas a nešika, tu zničil profesoru Langmajerovi, vedoucímu Ústavu pro zdokonalování člověka, nenahraditelný vědecký materiál. Čestmírova sestra Zuzanka, která v Ústavu také pracuje, vymýšlí se svým přítelem, učitelem Filipem Jandou, jak milovanému profesorovi pomoci. Jako zázrakem se objeví svit Modrého kamene a učitel Filip Janda se dostane na Planetu květin. Zanedlouho se vrací se semínky květin dobra, inteligence, dokonalého sluchu, síly, zdraví a věčného mládí, kterých by měl profesor Langmajer využít k zdokonalení člověka. Filip se Zuzankou semínka zasadí do šesti kořenářů a uloží do ústavního skleníku. Mladí lidé netuší, že je sledoval náhodný chodec, holič Blecha.
Díl 3: Geniální rodina (Geniální rodina) - Doma u Blechů vykvetla nejdříve květina dobra. Blechovi v eoufórii rozdají půlku bytu, ale když jejich syn Oskar zjistí, že přišel o své věci, v návalu vzteku vyhodí květinu dobra do smetiště. Najde ji Čestmír s Davidem a odnesou ji do školy. Jen si k ní učitelka Klepáčová přivoní, zapomene na zkoušení a slibuje dětem dva roky prázdnin. Škola je plná veselí a dobré nálady. Zcela opačná atmosféra panuje v Ústavu. Místo kouzelných květin, které měly zachránit vědecké renomé profesora Langmajera, vyrostla v kořenáčích obyčejná pažitka. Zuzanka dostává výpověď. U Blechů vykvetla květina inteligence a přihlouplý Oskar rázem exceluje ve škole, kam právě zavítal japonský pedagog. Učitel Filip Janda, který Oskara přiučoval, se na slávě malého Blechy docela rád přiživí. Vynese mu to pohrdání Zuzanky, Čestmíra, Davida i Barborky, kterým leží na srdci, jak usvědčit holiče Blechu z krádeže květin.
Díl 4: Velký vezír (Velký vezír) - Díky kouzelným květinám získali Blechovi dominantní postavení ve městě. Holič Blecha úspěšně konkuruje profesionálním lékařům, jeho syn Oskar se stal vedoucím Ústavu pro zdokonalování člověka a dává výpověď profesoru Langmajerovi. Čestmír, David a Barborka sice jednají, ale až při druhé návštěvě v bytě Blechových se zdá, že se jim podaří odnést květiny z nepovolaných rukou. V poslední chvíli se ale domů vrací Oskar. Vzhledem k tomu, že děti k téhle riskantní návštěvě využily květiny stárnutí a podoba obou chlapců je identická s podobou jejich otců, pana Pelce a pana Trnku čeká okamžitá výpověď z Ústavu. Trnkovi tu musejí navíc ihned vyklidit služební byt. Stěhují se na strom v parku, kde je také najde učitel Filip Janda. I on je bez místa, neboť se konečně odhodlal a veřejně prohlásil Blechovy za podvodníky.
Díl 5: Rodina na větvi (Rodina na větvi) - Vypadá to, že štěstí přeje Blechovým. Ze Švédska přijíždí doktor Ohlson seznámit se se zázračným vědcem Oskarem, kandidátem na Nobelovu cenu. Děti se Zuzankou a učitelem Filipem Jandou jdou ale tvrdě za svým cílem znemožnit Blechovy. Učiteli se podaří zvláštním magnetem zablokovat trezor s květinami a Oskar nedostane svou "dávku" inteligence. Jeho chování doktora Ohlsona vyděsí a chápe už, jakým omylem by bylo udělit Nobelovu cenu tomuto primitivovi. Doktor Ohlson urychleně odjíždí. Holič Blecha se ale nemíní vzdát. Podaří se mu magnet z trezoru odstranit, Oskara znovu nadopovat inteligencí, ale večeře, na níž chtěl syna předvést jako ideálního kandidáta na Nobelovu cenu nové vědecké návštěvě ze Švédska, končí fiaskem. O to, aby se Oskar znovu znemožnil, se postaral Čestmír a spol. Děti čeká ještě těžký zápas s Blechovými, ale ve chvíli, kdy kouzelné květiny spase ústavní koza, mají z poloviny vyhráno.
Díl 6: Poslední květina (Poslední květina) - Holič Blecha, i když ví, že o kouzelné květiny definitivně přišel, nechce se svého výsadního postavení ve městě vzdát. Zoufale se snaží udržet zdání, že se nic nestalo. Oskara drží v pozadí a sám dokončí jeho bláznivý preparát na zdokonalení lidského čichu. Podivné vedlejší účinky tablet navodí podezření švédských expertů, kteří je ochutnali. Zoufalý Blecha ví, že ztracené renomé mu může vrátit jen Modrý kámen a inzeruje, že jej koupí. Profesor Langmajer si inzerát přečte a zjistí, že podobný kámen má ve své sbírce. Je to tedy on, kdo se naposledy dostává na Planetu květin a tam si přivoní ke květině věčného mládí. Vrací se zpět jako malý, bezstarostný chlapec, raduje se ze své nové podoby a Čestmír se postará o to, aby ho jeho rodiče adoptovali. Modrý kámen navždy zmizel z našeho světa, na Planetu květin už se nikdo nepodívá. Ostatně, kouzelné květiny splnily svůj pozemský úkol. Podvodníky vytrestaly a poctiví lidé je k ničemu nepotřebují. Ale přece jen jedna květina tu Čestmírovi a dětem zůstala - květina létání. Za odměnu za jejich statečnost a také proto, že létat je tak krásné!

Postavy a obsazení
• Lukáš Bech - žák Čestmír Trnka
• Jan Kreidl - žák David Pelc
• Žaneta Fuchsová - žačka Barbora Bartáková
• Antonín Kala - žák Oskar Blecha
• Vladimír Menšík - Zbyněk Trnka, Čestmírův otec a správce Ústavu pro zdokonalení člověka
• Zdena Hadrbolcová - Helena Trnková, Čestmírova matka
• Ivana Andrlová - Zuzana Trnková, Čestmírova sestra a asistentka v Ústavu
• Petr Nárožný - Bedřich Blecha, holič, Oskarův otec
• Iva Janžurová - holička Blechová, Oskarova matka
• Ivan Vyskočil - učitel Filip Janda
• Jiří Sovák - profesor Otakar Langmajer, ředitel Ústavu pro zdokonalení člověka
• Nelly Gaierová - Otylka Langmajerová, jeho sestra
• Marie Rosůlková - Cecilka Langmajerová, jeho sestra
• Jiřina Bohdalová - učitelka Klepáčová
• Stella Zázvorková - ředitelka školy
• Martin Růžek - profesor Ohlsson
• Jiří Lábus - žák David Pelc - jako dospělý
• Simona Stašová - žačka Barbora Bartáková - jako dospělá
• Viktor Král - Otakar Langmajer - po omládnutí
• Alena Karešová - vypravěčka (jen hlas)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 21.prosince 1984 - 26.prosince 1984
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 3.12.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Václav Vorlíček (Režie), - (Produkce), Karele Svobota (Hudba), Emil Sirotek (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Milan Nejedlý (Scénografie), Irena Greifová (Kostýmy), Ludmila Ondráčková (Kostýmy), František Fabián (Zvuk), Milan Novák (Masky), Jiří Šimon (Masky), Miloš Macourek (Scénář), Václav Vorlíček (Scénář), Lukáš Bech (Herec), Žaneta Fuchsová (Herec), Antonín Kala (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Petr Nárožný (Herec), Iva Janžurová (Herec), Ivana Andrlová (Herec), Ivan Vyskočil (Herec), Jiřina Bohdalová (Herec), Jiří Sovák (Herec), Viktor Král (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Josef Somr (Herec), Karel Augusta (Herec), Stella Zázvorková (Herec), František Filipovský (Herec), Svatopluk Skládal (Herec), Luděk Kopřiva (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Luděk Sobota (Herec), Ladislav Šimek (Herec), Martin Růžek (Herec), Milan Riehs (Herec), Čestmír Řanda st. (Herec), Václav Postránecký (Herec), Bronislav Poloczek (Herec), Vít Olmer (Herec), Jiří Lábus (Herec), Ladislav Křiváček (Herec), Václav Kotva (Herec), Jiří Kodet (Herec), Jan Kanyza (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Jaroslav Heyduk (Herec), Vlastimil Hašek (Herec), Karel Effa (Herec), Josef Dvořák (Herec), Antonín Molčík (Herec), Mirko Musil (Herec), Marie Málková (Herec), Miloslav Homola (Herec), Karel Houska (Herec), Bohuslav Čáp (Herec), Raoul Schránil (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Jana Viščaková (Herec), Dana Syslová (Herec), Simona Stašová (Herec), Miluše Šplechtová (Herec), Regina Rázlová (Herec), Marie Rosůlková (Herec), Josef Kubíček (Herec), Alena Kreuzmannová (Herec), Jaroslava Kretschmerová (Herec), Věra Kalendová (Herec), Jiřina Jelenská (Herec), Nelly Gaierová (Herec), Jana Břežková (Herec), Pavel Zedníček (Herec), Oldřich Velen (Herec), Jaroslav Tomsa (Herec), Běla Jurdová (Herec), Zdeněk Stehlík (Herec), Jan Kreidl (Herec), Viktor Maurer (Herec), Alena Karešová (Herec), Jana Andresíková (Herec), Ludmila Roubíková (Herec)
 
1983/258/Československo, Západní Německo/Fantasy, Rodinný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice.
- Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda.
- Petr Nárožný a Iva Janžurová si později zahráli manželský pár Kostečkových v seriálu Cirkus Humberto (od r. 1988).
- Lietanie hercov bolo vytvorené pomocou oceľových drôtov uchytených v strope, na ktoré boli následne herci prichytení a museli tam zostať aj počas porúch techniky, nakoľko uchycovanie lán bolo časovo zdĺhavé.
- Keď Oskar Blecha (Antonín Kala) vyhadzoval von oknom Čestmírovho otca (Vladimír Menšík), herca zastúpil kaskadér a scéna bola natočená tak, že od momentu, keď skočil z postele na zem, bola pod kobercom trampolína, on sa od nej odrazil a v tej chvíli ho len Oskar chytal a vyhadzoval z okna von. Bolo to natáčané trikovou kamerou a skoordinovať skok bolo dosť náročné.
- Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie.
- Antonín Kala (Oskar Blecha) prišiel na konkurz vďaka hercovi Ottovi Šimánkovi, ktorý naňho upozornil aj režiséra Vorlíčka.
- Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč.
- Seriál sa natáčal osem mesiacov.
- V dobe natáčania stálo naozajstné holičstvo takmer v susedstve toho, ktoré si vybrali a upravili filmári.
- Ústavom pre zdokonalenie človeka bol v skutočnosti Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve.
- Filmovou riekou Doubravkou bola v skutočnosti rieka Labe.
- Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku.
- Dana Syslová a Vlastimil Hašek zde hrají manžele. V době natáčení byli ve skutečnosti taky manželé.
 
Odkazy
 

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil, Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák, Viktor Král, Lubomír Kostelka, Josef Somr, Karel Augusta, Stella Zázvorková, František Filipovský, Svatopluk Skládal, Luděk Kopřiva, Zdeněk Srstka, Luděk Sobota, Ladislav Šimek, Martin Růžek, Milan Riehs, Čestmír Řanda st., Václav Postránecký, Bronislav Poloczek, Vít Olmer, Jiří Lábus, Ladislav Křiváček, Václav Kotva, Jiří Kodet, Jan Kanyza, Vladimír Hrabánek, Jaroslav Heyduk, Vlastimil Hašek, Karel Effa, Josef Dvořák, Antonín Molčík, Mirko Musil, Marie Málková, Miloslav Homola, Karel Houska, Bohuslav Čáp, Raoul Schránil, Jitka Zelenohorská, Jana Viščaková, Dana Syslová, Simona Stašová, Miluše Šplechtová, Regina Rázlová, Marie Rosůlková, Josef Kubíček, Alena Kreuzmannová, Jaroslava Kretschmerová, Věra Kalendová, Jiřina Jelenská, Nelly Gaierová, Jana Břežková, Pavel Zedníček, Oldřich Velen, Jaroslav Tomsa, Běla Jurdová, Zdeněk Stehlík, Viktor Maurer, Alena Karešová, Jana Andresíková, Lída Roubíková, Alena Karešová (vypravěč), Simona Vrbická, Jana Páleníčková, Pavel Havránek, Veronika Týblová, Soňa Dvořáková, Tomáš Sláma, Sabina Remundová, Theodora Remundová, Karel Hovorka st., Ivan Richter, Jana Robenková