Rachel Stoneová: Sázka na Srdce / Heart of Stone (2023/124/USA/Akční, Krimi, Thriller) 52%

17.01.2024 04:43
JEDNOU VĚTOU
„Agentka ve službách záhadné mírové organizace musí co nejdřív zastavit hackerku, která se jim snaží ukrást nejcennější a zároveň nejnebezpečnější zbraň."

OBSAH
Rachel Stoneová (Gal Gadot) je nezkušená technička v elitní jednotce MI6, kterou vede hlavní agent Parker (Jamie Dornan). Její tým MI6 však netuší, že Stoneová ve skutečnosti pracuje pro Chartu – tajnou mírovou organizaci, utajenou i před ostatními špiony, která využívá špičkové technologie k neutralizaci globálních hrozeb. Rachel byla vycvičena jako dokonalá profesionálka, fenomenální agentka v terénu, která se drží mise, sleduje informace a nikomu nevěří. Když rutinní misi zmaří záhadná hackerka Keya Dhawan (Alia Bhatt), Racheliny dva životy se střetnou. Zatímco se žene za ochranou Charty a snaží se překonat nepřízeň osudu, zjistí, že lidský přístup může být její největší předností. (Netflix)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
V porovnání s tím co Netflix po nás fluše jako své hlavní blockbustery už dlouhá léta je tohle klenot. Akční scény jsou , jak to jen správně napsat - dobře zrealizovaný- to bude asi to nejbližší slovo k mé myšlence. Jasně je to tradičně femme power, ale já se bojím, že tady bude hůř až přijde na řadu 3 až 25 pohlaví , tak to ještě na všude přitomné ženský hrdinky budu vzpomínat s velkou vděčností a na filmy už se definitivně vyseru. Jo střílí se tam, honí se tam, fightuje se tam, holky jsou sympošky, to takhle po dobře propečené kachničce a chlazeném pivku rozhodně nemůže ublížit. Možná trošku humoru a nadhledu by neškodilo. (Enšpígl) 3*

S ohledem na to, co na nás Netflix ve většině případů sype (a ano, přiznávám, že od samého začátku není mým šálkem kávy), je to ještě solidní průměr. Scénáristé ani režisér se příliš nezapotili, herci strávili na place nemnoho dní, nechali se frknout na plakáty, udělali okolo nějaké to haló a jdeme zase dál. Absolutní kočka Gal Gadot tu vystupuje coby nezkušená technická podpora MI6, ale ve skutečnosti kope za jinou organizaci, která naopak těží z toho, že je špičkově vycvičeným zabijákem. Postav je tu víc a každá má své plány, mezi kterými se musí tahle izraelská rodačka zorientovat, a hlavně seřezat několik chlapíků či vystřílet pár zásobníků. Digitálních kousků a výbuchů mělo být rozhodně míň, režisér si zřejmě došel prostě jen pro výplatu, protože se to celé postupně stává nezajímavé, sterilní a nevtahující (a rovněž bez vtipu) a nejednomu divákovi je v druhé polovině evidentně šumák, co se před kamerou děje. (castor) 3*

ady si někdo chtěl udělat svůj vlastní Mission Impossible Fallout a nevěděl jak na to. Příliš velké ambice a přitom drželi esa v rukávu, než je zahodili. Prvních 40 minut filmu je totiž vlastně velmi fajn a já si to užíval. Premisa agentky, která je zkušenější, ale v rámci infiltrace musí dělat že není, byla super. Stejně tak dynamika týmu, se kterými musí dělat že kamarádi, ale nesmí si to dovolit. To film ale zahodí proto, aby si hrál na něco víc, ale nemá na to. Téma chladné počitačové logiky proti lidské empatii prostě nefunguje, není dostatečně probádané a ani nijak nesouvisí s konfliktem s hlavním záporákem. Prostě bída. Přitom to mohla být super, akční, špionážní a zábavná jednohubka a to i přes nulové charisma a talent Gal Gadot. (Algernons) 2*

VELKÁ RECENZE
To je přesně tajná agentka Rachel Stone v podání herečky Gal Gadot. Rachel pracuje v utajení jako nezkušená technička pro MI6. Ano, je to přesně tak, je tajnou agentkou, která infiltrovala další špionážní organizaci, tak dobrá je. Ve skutečnosti je totiž agentkou Charty, supertajné organizace, o které neví ani CIA nebo MI6, jež pracuje v pozadí a pomáhá MI6 a spol. vyřešit tajné a nebezpečné mise za pomoci své sítě zkušených špiónů a vyspělého počítačového programu pojmenovaného Heart (Srdce). Co se však stane, když se tato jedinečná technologie dostane do rukou někoho nebezpečného, kdo chce za její pomoci zničit svět? Jediný, kdo tomu všemu může zabránit je Rachel.
Tak se představuje „děj“ akčního snímku Rachel Stoneová: Sázka na Srdce, který nedávno vyšel na Netflixu. Za jeho vznikem stojí režisér Tom Harper (Vzduchoplavci) a scenáristické duo Greg Rucka (Old Guard: Stará Garda) a Allison Schroeder (Skrytá čísla). Ti společně přináší chaotickou a neoriginální podívanou, která hlavně nudí. Dvouhodinová stopáž se neskutečně vleče a ve filmu se neděje nic zajímavého nebo klíčového, co by nějak upoutalo pozornost. Děj se skoro celou dobu nikam moc neposouvá a je často jen změtí neoriginální akce (k té ještě později).
Navrch toho pak působí většina příběhu jako docela nepovedená parodie na Mission: Impossible. Najdeme tu skutečně mnoho paralel: všestranná tajná agentka, která infiltruje jiné špionážní organizace a pomáhá jim, ale v jednu chvíli se z ní stane psanec a pro větší dobro musí jít proti svým lidem, celou dobu jí pak pomáhá vyspělá technologie, jakou svět ještě neviděl, máme tu i supertajnou organizaci, která pracuje ve stínu CIA a jiných společností (Charta vs. IMF, obě mají velmi podobný koncept) a záporáka, který se chce zmocnit nebezpečné technologie, aby zničil svět. Všehovšudy zkrátka nic, co bychom ještě neviděli.
I veškeré honičky a akční scény jsou neoriginální a nenápadité. V první řadě se jich zde nachází opravdu přehnaně moc, jako by s nimi snad chtěli tvůrci zakrýt nedostatky děje (či jeho víceméně kompletní nepřítomnost). Akce je však, ač se kaskadéři a grafici sebevíc snaží, nudná a přehnaně rádoby efektní a přecpaná nejrůznějšími prvky. Tvůrci se až okatě snaží navodit atmosféru akčních scén z Mission: Impossible, je v tom však jeden háček: nemají Toma Cruise, který činí z Mission: Impossible to, čím je. Místo toho herci přenechávají veškeré bitky a nebezpečné scény kaskadérům, díky čemuž vzniká vyumělkovaná, neupřímná a prostě nudná akce. Zvláště, když víme, že v době Johna Wicka, Mission: Impossible nebo Rychle a zběsile, to jde zkrátka lépe.
Vrcholem celé podívané je pak výkon Gal Gadot jakožto představitelky hlavní hrdinky. Gadot podává strnulý výkon, který se nijak neliší od jejích předchozích přednesů. Izraelská rodačka zkrátka působí ve všech svých rolích stejně mechanicky a bez emocí (ač se o ně snaží), vlivem čehož se zdají být všechny její postavy totožné. Buďme upřímní, Gal Gadot zkrátka vždycky „hraje“ to samé, kdyby aspoň měla to charisma jako Dwayne Johnson nebo Ryan Reynolds (kteří také vždy hrají všechny své postavy na jedno brdo).
Naštěstí to však po herecké stránce vytahuje aspoň trochu Jamie Dornan. Irský herec, který se proslavil jako svůdný milenec Christian Grey v trilogii Padesát odstínů, zde dokazuje, že hrát skutečně umí. Dornan odvádí skvělou a výraznou práci a přesvědčuje nás, že mu jeden velmi specifický typ rolí (bez spoilerů) neskutečně sedí.
Co se týče zbytku obsazení, tak, snad až na výjimku Matthiase Schweighöfera jako Jacka (česky Srdcový Kluk), zde není nikdo nijak obzvlášť výrazný. Německý rodák Schweighöfer, který se objevil například v Armádě mrtvých nebo Plavkyních, má ve své malé vedlejší roli dostatečně výrazný a dobře zapamatovatelný přednes.
V závěru je Rachel Stoneová: Sázka na Srdce dalším nudným a neoriginálním akčňákem z dílny Netflixu, který se zařadí bok po boku Grey Mana, Vykoupení nebo Red Notice. Celkový příběh nepřináší nic, co bychom už dříve neviděli (i když se o to sebevíc snaží) a nebaví ani akce, která je chaotická a není vůbec nápaditá. Nepomáhá moc ani herecké obsazení, v čele se strnulou Gal Gadot, která opět „hraje“ týž postavu jako ve všech svých předchozích snímcích. Snad jediným plusem je Jamie Dornan, kterému zde role skutečně sedla a můžeme jen doufat, že ho v podobných úlohách uvidíme častěji.

DABING
1.DABING: (Netflix)
V českém znění: René Slováčková - Gal Gadot (Rachel Stoneová), Ondřej Brzobohatý - Jamie Dornan (Parker), Michal Holán - Matthias Schweighöfer (Srdcový kluk), Nikola Heinzlová - Alia Bhatt (Keya), Lucie Juřičková - Sophie Okonedo (Nomád), Libor Bouček - Paul Ready (Bailey), Jitka Jirsová - Jing Lusi (Yangová), Marek Libert - Enzo Cilenti (Mulvaney), Ondřej Dvořáček - Archie Madekwe (Ivo), Eliška Balzerová - Glenn Close (Kárový král), Petr Stach, Martina Šťastná, Tomáš Borůvka, Anna Theimerová, David Voráček, Jan Battěk, Jiří Ployhar, Petr Gelnar, Svatopluk Schuller, Michal Gulyáš, Tomáš Juřička, Barbora Mašlová
Překlad: Tomáš Cipro
Produkce: Jana Hynková
Zvuk: Jiří Čada, Marek Fialka
Výsledný mix: Marek Fialka
Dialogy a režie: Jakub Hejdánek
Pro Netflix vyrobila DW Agentura - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 11.8.2023 Netflix
Premiéra USA: 11.8.2023 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 11.8.2023 Netflix
 
Tvůrci a herci
Tom Harper (Režie), David Ellison (Produkce), Gal Gadot (Produkce), Dana Goldberg (Produkce), Don Granger (Produkce), Bonnie Curtis (Produkce), ulie Lynn (Produkce), Jaron Varsano (Produkce), Steven Price (Hudba), George Steel (Kamera), Mark Eckersley (Střih), Julie Harkin (Casting), Charles Wood (Scénografie), Julian Day (Kostýmy), Lee Walpole (Zvuk), Tom Williams (Zvuk), Karen Cohen (Masky), Claire Matthews (Masky), Greg Rucka (Scénář), Allison Schroeder (Scénář), Gal Gadot (Herec), Jamie Dornan (Herec), Sophie Okonedo (Herec), Alia Bhatt (Herec), Archie Madekwe (Herec), Matthias Schweighöfer (Herec), Jing Lusi (Herec), Enzo Cilenti (Herec), Paul Ready (Herec), Jon Kortajarena (Herec), Jónas Alfre? Birkisson (Herec), Gunnar Bersi Björnsson (Herec), Helga Kristín Helgadóttir (Herec)
 
2023/124/USA/Akční, Krimi, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Na pozici executive producer najdeme mmj. také Grega Rucku, komiksového autora sólové Wonder Woman.
- Natáčelo se v jižním Tyrolsku, Londýně, Reykjavíku a Lisabonu. Natáčelo se více než 5 měsíců - od 26. ledna do 28. července 2022.
 
Odkazy