Pumpaři od Zlaté podkovy / Pumpaři od Zlaté podkovy (1978/84/Československo/Krimi) 56%

17.01.2024 04:40
JEDNOU VĚTOU
„Snadno vydělané peníze voní krásněji než benzin.“

OBSAH
I když se krade snad všude, málokdy se to vyplácí. Kriminální příběh o malé i větší hospodářské kriminalitě. Také nový zaměstnanec, který nastupuje k benzínovému čerpadlu, záhy obdrží rady starších a zkušenějších, jak snadno přijít k velkým penězům. Aneb prý zábavná rozprava o tom, jak rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví vlastně podvrací republiku.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Benzín a klid. Vyčerpávající stanice hospodářské kriminality, která trapně maskuje světla samoobslužné pumpy plechovkami od oleje a strašidelně napsané postavy fanfarónstvím. Do toho tematicky pěje Kája Gott, procvičuje se hantýrka kšeftařů za hranou zákona, policejní vyšetřování prakticky neexistuje a Jirka Krampoul vypadá, že každou chvíli přejde do módu Surio Mario. Mimochodem, jeho rvačka u popelnic s Mr. Orange Bartoškou byla famózní. Kdyby nebyl Bruce Lee už pět let mrtvý, věřil bych, že stojí za její choreografií..  (Gilmour93) 2*

Kdo by si nechtěl krapet napumpovat do svojí kapsy? Příležitost dělá zloděje. Velké plus Zlaté podkovy je, že jedna polovička herecké sebranky byla na tu dobu neokoukaná a ta druhá ještě nestačila zesenilnit. Mínus má u mě ale za žánr-nežánr, protože na kriminálku je to měkké jako spadaná švestka a na rodinný film je v něm zase málo dětí. Musely to tenkrát být ale časy; 96,40 za skoro plnou nádrž, to dneska bych si za ty prachy na benzince stěží koupil bagetu a kafe... (Pepinec) 3*

Podvody byly jsou a budou a to nejen na pumpách..Hospodářská kriminalita, machinace kolem socialistického benzínu a nafty, kšefty s valutama (příklad 100 DM od tiráka velice solidních 800 Kčs), kdo v tom uměl chodit a měl kus štěstí, po převratu se z něj stal milionář a začal třeba podnikat s těmito původně špinavými penězi, takových případů je, kdo ne, šel bručet, ale i ten se později nějak uživil, s kontakty a tučným kontem to vždycky nějak šlo..Zelenou měli právě tihle pumpaři, zelináři, řezníci, veksláci, taxikáři, partajní/svazáčtí funkcionáři ap. Krampol, Vinklář, ti vždycky hráli takový hle vyčůránci a uměli to, nastrčený Bartoška který chtěl rychle na oko zbohatnout se teprve učil, páč něco z tu dobu obkoukal...:-) Stbáci nebyli ale vůbec blbí, moc dobře tito lidé sledovali a věděli o nich.. Závěrečná honička na naše poměry docela slušná..Normalizační příběh hodně poplatný době vzniku, stejně tak jako písně od Karla Gotta, podobný případ byl zaznamenán například v Havl. Brodě také někdy v 70 letech. (Karlos80) 3*

VELKÁ RECENZE
"Slečno, stojíte mu na hadici. Ne nohou, autem." Není to určitě jediná smrtící replika, která touhle normalizační krimi prosviští. Paradoxně film samotný nesviští tempem a vleče se. Rozkrádat majetek v socialistickém vlastnictví by se mělo neustále. Koumák Vávra na to má vlastní glejt. S partou pumpařů, které šéfuje, rozjel na benzínce šmelení ve valutách. Tohle místo je teď pro ně zlatý důl. A zapíjet to chodí ke Zlaté podkově. Kšefty se daří do doby, než na pumpu přijmou mladíka, který nepřišel kšeftovat, ale zjednat spravedlnost. A spadla klec. Klec i deka spadla na sérii normalizačně tendenčních kriminálek zesnulého režiséra Otakara Fuky, jehož režijní řemeslnost nikdy neplnila vysoké nároky. I tahle krimi řemeslnost postrádá. A nejen to. Je i nechtěně směšná.
Vinklář hraje kšeftaře, který ovládá půl tucet světových jazyků. Jeho zdůvodnění, jak toho dosáhl, hlava nebere, ale huronský smích si neodpustíte. Vinklář podal přiměřeně slizký výkon, věčně nabručený, ale vlastně jsem s ním byl spokojený. Jeho dva parťáci, Krampol a Moravec, byli už trochu parodie, hlavně Krampol to zabíjel svými hláškami. Ke konci dostal akční scénu. Sepral se s Bartoškem o kufřík s penězi. Kopy naznačené, teatrální pády, jeden přes zábradlí, druhý do přistavených popelnic. Vše završené příšerně fušerskou automobilovou honičkou obou protagonistů. Zbývá dodat, že "závod" si dal na tu dobu luxusní meďour s oprýskaným fiatem. Mercedes uvízl v hroudě písku a Krampol byl dopaden. Scéna z technického hlediska směšná, to ano, ale byl jsem za ni vděčný, neboť utahaný film se na závěrečnou čtvrthodinku trochu rozjel. Do té doby to bylo poměrně tragické. Blbé dialogy, katastrofální režie i scénář. Prostředí benzínové pumpy za socialismu bylo vskutku neotřelé a dostalo značný prostor, ale stejně se z toho nic nevytěžilo. Scénář si dovolil i vlažné pokusy o erotiku, kterou prezentovala rádoby svůdná dvojčata(!).
Přijít s takovou blbostí, to chce odvahu. Ženské úlohy měly snad jen jednu jedinou výhodu, a sice tu, že až na Slunéčkovou, je nehrály příliš známé herečky. Socialistický luxus v podobě tehdy nedostupného zboží, které představovaly cigarety a whisky, to pro tento film byla symbolika. A hrozba Vény a Bédi za každým rohem asi dnes už nikomu napětí do žil nenahrne. Za téměř adrenalinově akční závěr a hereckou squadru se dá nějaká ta hvězdička pustit. Ve výsledku to svým blbým pojetím utvořilo jakousi vzájemně nesouvisející krimi trilogii, do níž spadají "Mravenci nesou smrt" a Zlaté rybky". 40% (kingik)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.1.1979
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 26.10.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 26.10.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Otakar Fuka (Režie), Eliška Nejedlá (Produkce), Jiří Šust (Hudba), Josef Hanuš (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Oldřich Bosák (Scénografie), Irena Greifová (Kostýmy), Ladislav Hausdorf (Zvuk), Valerie Černá (Masky), František Příhoda (Masky), Otakar Fuka (Scénář), Vojtěch Měšťan (Scénář), Josef Vinklář (Herec), Jiří Bartoška (Herec), Miroslav Moravec (Herec), Jiří Krampol (Herec), Jaroslava Pohlová (Herec), Alena Pohlová (Herec), Václav Lohniský (Herec), Karolina Slunéčková (Herec), Brigita Hausnerová (Herec), Jan Přeučil (Herec), Míla Myslíková (Herec), Gabriela Osvaldová (Herec), Jiří Kodet (Herec), Jiří Lír (Herec), Jan Kuželka (Herec), Jan Schánilec (Herec), Jiří Pleskot (Herec), Adolf Filip (Herec), Jiří Bruder (Herec), Viktor Maurer (Herec), Antonín Hardt (Herec), Hana Packertová (Herec), Karel Bělohradský (Herec), Stanislav Litera (Herec), Zdena Burdová (Herec), Karel Hábl (Herec), Henrietta Kohoutová (Herec), Jiří Wimmer (Herec), Josef Šebek (Herec), Vladimír Hrubý (Herec), Lena Birková (Herec), Miroslav Homola (Herec), Milan Klacek (Herec), Václav Kotva (Herec), Růžena Lysenková (Herec), Yvona Odehnalová (Herec), Jožka Stoklasa (Herec), Josef Střecha (Herec), Marcela Vraná (Herec), Václav Syřiště (Herec), Jan Kreidl (Herec), Miroslav Kubišta (Herec), Jana Boušková (Herec), Eva Boušková (Herec), Alena Procházková (Herec)
 
1978/84/Československo/Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Právě z tohoto filmu pochází zlidovělá hláška "karate je svinstvo", kterou zde pronesla postava Jiřího Krampola ve scéně, kdy lakomému taxikářovi kolenenem promáčkne kapotu.
- Kriminální komedie byla natočena na motivy volně zpracovaného konkrétního případu rozkrádání u benzínového čerpadla.
- Motorest se nachází ve Zdibech a jmenuje se Stará pošta. Pumpa, kde byl zaměstnán Černý (Jiří Bartoška), je dnes čerpací stanice Benzina v ul. Poděbradská v Praha 5 v Motole. Pumpa pod mostem, kde posléze pracoval Dvořák (Václav Lohniský), je v současnosti čerpací stanice Robin Oil v ul. Strakonická v pražské Malé Chuchli. Motel Zlatá podkova, dnes Hotel Golf, se nachází v ul. Plzeňská v Praze 5 v Motole.
 
Odkazy