Příště budeme chytřejší, staroušku! / Příště budeme chytřejší, staroušku! (1982/94/Československo/Komedie) 56% -Originál DVD-

17.01.2024 04:39
JEDNOU VĚTOU
„Satirická komedie o dvou podvodníčcích, kteří nedokáží odolat pokušení snadného zisku“

OBSAH
Satirická komedie režiséra a scénáristy Petra Schuilhoffa PŘÍŠTĚ BUDEME CHYTŘEJŠÍ, STAROUŠKU!, líčí osudy dvou podvodníků, kteří neustále narážejí na protřelejší a zkušenější soupeře. Ve svém úsilí dosáhnout snadného zisku často vystřídají několik zaměstnání a vymyslí celou řadu originálních podvůdků a zlodějin. Pokaždé však na jejich nápadech vydělá někdo jiný. A když se chtějí pomstít svým vykutáleným sokům, skončí nakonec tam, odkud na začátku vyšli - za mřížemi ...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Komedie, která sází na tehdy populární herce, už po své obsahové stránce notně zestárla. Přesto i dnes touha bezpracně přijít k penězům zůstává stále aktuální. Peterka s Augustem mají prostě smůlu, že každá jejich akce, kterou podniknou, skončí nezdarem. A přitom je to dvojice natolik sympatická, že je divákovi až líto, že vyjdou naprázdno. Komedii by prospělo, kdyby se pořád neopakovaly stejné vtipné situace a děj se někam posunul. Ke konci se to už omrzelo. 60% (kingik) 3*

Já nevím jak vy, ale já na těchhle filmech nejen vyrostl, ale mně se líbí i dnes v té záplavě nových českých hořkých komedií a všem ostatním braku je to domácky zábavný. Možná jsem orientován až příliš do minulosti, ale co už. Zábava to je, koukat na dva smolaře, větší než divák taky není k zahození a když už se jim nakonec něco podaří, skončí to opět smolně. A na to, že je Peterkovi šedesát, to musíte uznat, že vypadá zatraceně dobře. (monolog) 4*

Mě se prostě takové humorné filmy o špatné totalitní době líbí. O době, ze které si scénáristé, režiseři a herci dělali srandu, přestože byla špatná. O době, kdy "všichni měli všechno a nikdo nic". Tehdejší pořekadlo "Kdo nekrade, okrádá rodinu" bylo nanejvýš platné. A dělat si srandu i v době špatné, to jediné pomáhalo tu dobu přežít". Proto to mé vysoké hodnocení. (Kimon) 4*

VELKÁ RECENZE
Posledním titulem ve filmografii režiséra Petra Schulhoffa se stala v roce 1983 komedie o čerstvě propuštěných zlodějích, kteří se marně pokoušejí sekat dobrotu. Schulhoff tak uzavřel dekádu, kterou věnoval převážně právě satirickým příběhům zaměřeným proti různým nešvarům soudobé společnosti. Tento autor obracel svůj zájem především k pošramoceným mezilidským vztahům (komedie zesměšňující počítačovou seznamku Hodíme se k sobě, miláčku…? /1974/, dvojí kritika maloměšťáctví ve filmech Zítra to roztočíme, drahoušku…! /1976/ a Co je doma, to se počítá, pánové… /1980/, satira na misantropii Já už budu hodný, dědečku! /1978/). Zaujaly ho však i podvodné praktiky náborářů do státních podniků (Já to tedy beru, šéfe…! /1977/). Komedie Příště budeme chytřejší, staroušku! se dotýká obou tematických okruhů: jednak sleduje vztah dvou vypečených recidivistů, jednak popisuje špinavé praktiky, jejichž prostřednictvím se obohacovali vykutálení rozkrádači socialistického majetku… Zloději Karel Vašátko a Gustav Makovec se po propuštění z vězení marně pokoušejí začít nový život. Kolem nich je ovšem plno pokušitelů, kteří jejich poctivé snahy maří. Zkušenosti z autodílny a závoznické firmy ve Vašátkovi a Makovcovi probudí novou kreativitu, takž začnou čile okrádat své naivní bližní. Jejich plány jim však nikdy nevyjdou tak, jak by chtěli: jejich podvody a zlodějny se vždy obrátí proti nim. O poctivém přístupu k životu rychle přestanou uvažovat: jde přece jen o to, aby byli příště chytřejší… Prostá anekdota o podvedených zlodějích posloužila Petru Schulhoffovi, jenž se rovněž ujal scénáře, jako základ oddechové lidové komedie. Hlavních role ztvárnili Karel Augusta a František Peterka, který patřil k režisérovým oblíbeným hercům a objevil se ve většině jeho děl. Také další party Schulhoff svěřil osvědčeným domácím komediálním hercům – Heleně Růžičkové, Janu Skopečkovi a Vladimíru Hlavatému.
Po odpykání trestu se Gustav Makovec a Karel Vašátko rozhodnou, že začnou nový poctivý život. Najdou si práci v autodílně podniku Frigotherm, kde jejich předsevzetí brzy vezme na své. Splní mistrovo přání, aby ze zachovalého vozu udělali na pohled vrak. Plánovaný podvod se nepovede a mistr jim neprodlouží smlouvu. Nové zaměstnání získají jako řidič a závozník v podniku Kotlana. Makovec vyřeší problém nevytíženosti auta sestrojením skládací bedny, která u silničních kontrol vzbuzuje dojem, že auto je plně naloženo. Vedoucí však s jeho nápadem nechce mít nic společného a oba propustí. Makovec zuří a přesvědčí Vašátka, aby přepadli starého Kulíka, který nosí na poštu tržbu z obchodu. Ale ani tento trik jim nevyjde. Hospodská Julinka jim nabídne výhodný“kšeft“. Za slib deseti procent mají odvézt načerno získaný alkohol. Díky důmyslnému Makovcově plánu se akce zdaří. Julinka jim místo peněz nabídne zdarma jídlo. Další akce se týká kožichu, který chce jejich známý Babánek pro svou ženu. Oba výtečníci kvůli tomu navštíví divadlo a kožich se jim podaří odcizit. Babánek jim však dá za kožich jen pár stovek. Oba se odškodní až při fingovaném prodeji chaty Julince. „Vypůjčí“ si přepychové auto a jedou na výlet. Na břehu rybníka se opijí a usnou. Jejich spánek využije rybář, který ukradne Makovcovo sako, v němž zahlédl bankovky, a prchá na motocyklu. Okradení zloději ho pronásledují.Překročí rychlost a hlídka VB zastaví je i rybáře. Vzájemně se obviňují z krádeže, až skončí na vyšetřovně. Při výslechu nejsou schopni vysvětlit původ peněz a nakonec skončí opět ve vězení. Utěšují se, že příště budou chytřejší.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 31.12.1982
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 10.1.2005 (VHS) Bontonfilm, 10.1.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 10.1.2005 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Petr Schulhoff (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výroby), Milan Dvořák (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Ján Chaloupek (Střih), Bohumil Pokorný (Scénografie), Marta Kaplerová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Jiří Budín (Masky), Petr Schulhoff (Scénář), Karel Augusta (Herec), František Peterka (Herec), Helena Růžičková (Herec), Jaroslav Heyduk (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Václav Štekl (Herec), Božena Böhmová (Herec), Zdeněk Dítě (Herec), Vladimír Hlavatý (Herec), Eva Svobodová (Herec), Jiří Lír (Herec), Jana Altmannová (Herec), Vítězslav Černý (Herec), Adolf Filip (Herec), Miloslav Homola (Herec), Dalimil Klapka (Herec), Bohuslav Čáp (Herec), Zuzana Burianová (Herec), Věra Kalendová (Herec), Vladimír Salač (Herec), Josef Střecha (Herec), Karel Smrž (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec), Jan Skopeček (Herec), Antonín Hardt (Herec), Aja Farkačová (Herec), Jiří Havel (Herec), Vladimír Hrubý (Herec), Vladimír Ptáček (Herec), Raoul Schránil (Herec), Karel Vavřík (Herec), Oldřich Velen (Herec), Gustav Vondráček (Herec), Roman Skamene (Herec), Vlastimila Vlková (Herec)
 
1982/94/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Poslední film Petra Schulhoffa. Natáčel ho už těžce nemocen.
- Filmovanie prebiehalo v Prahe, Ondřejove, Unhošti a Třemblatoch.
- Reálne hrozilo, že film skončí v trezore, alebo v lepšom prípade bude úloha Vašátka preobsadená a dotočená znova, nakoľko Karel Augusta v podnapitom stave prehlásil o vtedajšom prezidentovi Gustavovi Husákovi, že je vôl.
- Hlavné úlohy mali pôvodne hrať Jiří Sovák a Vladimír Menšík.
- František Peterka ve filmu realizoval svou dávnou myšlenku v podobě použití chraplavého gangsterského hlasu, který mu byl v minulosti ve filmu Černý vlk (1971) vysloveně zakázán. Režisér Schulhof měl také výhrady, ale Peterka se schválně vymluvil na nachlazení.
- Obraz, který uklidňuje, namaloval v roce 1567 Pieter Bruegel a nese název "The Land of Cockaigne".
- Zdeněk Srstka byl nadabován Mirko Musilem.
- František Peterka se zmíní o obci Ovčařice, kde se těží na dole sádrovec. Jméno obce je vymyšlené, taková obec v ČR neexistuje.
 
Odkazy