Přijela k nám pouť / Přijela k nám pouť (1973/77/Československo/Rodinný, Muzikál) % -Originál DVD-

17.01.2024 04:38
JEDNOU VĚTOU
„První český dětský muzikál Přijela k nám pouť je film s dětmi, o dětech a pro děti, s písničkami, tancováním a se spoustou příhod, které se udály díky příjezdu poutě na malou vesnici.

OBSAH
Ve vesnici Bystrá se bude v neděli konat pouť. Už se sjíždějí kolotoče a houpačky. V jedné z maringotek přijeli i sourozenci Janek a Žaneta, kteří zde po nějaký čas chodili do školy už loni a získali si kamarády. Místní děti se na celou tu slávu moc těší, ale ještě dřív je čeká jiná důležitá událost: sobotní fotbalový "mistrák" mezi domácími borci a jejich věčnými soupeři ze sousedního Skuhrova... První český filmový muzikál pro děti, o dětech a s dětskými herci v hlavních rolích natočila v roce 1973 Věra Plívová-Šimková (Jak se točí Rozmarýny; Krakonoš a lyžníci; Artuš, Merlin a Prchlíci).

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Klasický český film přední představitelky filmové a televizní tvorby pro děti a mládež Věry Plívové-Šimkové nejlépe ukazuje rozdíl v kvalitě tvorby a jejího přijímání tehdy a dnes. Dominantním rysem této doby bylo přiblížit její tradiční témata - nejen pohádková - co nejvíce současnosti a soudobému dětskému vnímání skutečnosti. Tvorba dnes zapomenuté a kdysi oblíbené folkové zpěvačky Zdeny Lorencové a jejích písní přesně dokresluje jak skvěle pojatou a zobrazenou psychologii dětských postav, tak prostředí a hodnot, kterými děti tehdyx opravdu žily. Byla to realita rané normalizace a její nejblahobytnější fáze, v níž přežívalo ledaccos z bezelstné sebedůvěry z šedesátých let. Film se stal startem pro mnoho budoucích uměleckých kariér (Marek Vašut, Zuzana Bydžovská, Miroslav Vladyka) a výrazně spoluzaložil tradici špičkových děl této oblasti žánru v sedmdesátých a osmdesátých letech. O jeho nadčasovosti se zřejmě bude ještě rozhodovat a lze ji považovat za otevřenou záležitost. (sportovec) 5*

Jedinečný, dětský filmový muzikál. Velmi krásné písničky, které nerušily a byly opravdu příjemné na poslech. Nemůžu uvěřit, že je ten film tak starý, to jsem ještě nějaký ten pátek chodila po houbách! Zároveň jsem se bavila pohledem na tu hromadu známých tváří, třeba na takového Marka Vašuta nebo Miroslava Vladyku - takové mladé ucha, haha. Zuzka Bydžovská byla jako dítě stejně škaredá jako je i dnes a ten její jedinečný smích! chraplavý, hýkavý ... no, úsměv mi vydržel po celou dobu vysílání. Jak už jsem v nějakém jiném komentáři k staršímu ČS filmu uvedla, tyhle snímky miluji. Pokaždé mě zavedou do vzpomínek na podobně strávené dětství, kdy byl člověk neustále v běhu někde venku na louce a v lese. (Ainy) 5*

Pěkně natočena letní pohoda. Doporučují v hnusných zimních večerech, možná vás nebude tolik otravovat věčné opakování dvou písniček. Ty písně jsou naštěstí docela povedené takže to přežijete i v horkých letních dnech, kdy naopak budete toužit po chladnějším počasí. Z toho vychází, že jediné co váš naštve (pokud jste soudní) je absolutně dementní chování malých fotbalistů, kteří prohrají zápas kvůli tomu, že fotbal není jejích nejsilnější stránka a hned se chtějí mstít klukovi z poutě, který jím chtěl pomoct (jak naznačuje písnička fotbal hraje jako Pelé, takže i ti antitalenti mohli vyhrát), ale podvodnicí z druhého mužstva ho zamkli v jeskyní. 60% (desEsseintes) 3*

VELKÁ RECENZE
 Pouť a utkání ve fotbale s kluky ze sousední vesnice – to jsou v životě venkovských dětí odjakživa důležité události. Ty tvoří základ i v příběhu dnes už klasického snímku zkušené režisérky Věry Plívové-Šimkové. V jednom z nejoblíbenějších dětských titulů sedmdesátých let se katalyzátorem událostí stávají sourozenci Žaneta a Janek, kteří přijeli do vesničky Bystré s kolotočáři. Dívenka si řeší roztržku s místní holčičkou Markétou, které nevrátila památník s posledními kresbami jejího milovaného dědečka. Janek se díky svým výjimečným hráčským schopnostem stane terčem útoku kluků ze sousedního Skuhrova. Mužstvo z Bystré totiž s Jankovou pomocí vyhraje každý zápas, takže je třeba samorostlého fotbalového šampiona vylákat do lesa a uvěznit v jeskyni. Přestože film Přijela k nám pouť předznamenává množství optimistických normalizačních snímků pro mládež, nabízí syrovější vhled do dětského světa, spojený se vzpomínkou na realističtější optiku šedesátých let. Žaneta v sobě nese bolest spojenou s nikdy nepoznanou matkou a popisované dětské půtky už připomínají brutální šikanu. Snímek Věry Plívové-Šimkové však navzdory tomu vyzařuje pozitivní atmosféru, která překrývá všechny stíny: svezení na kolotoči a louka plná motýlů dávají protagonistům zapomenout na rozporuplnou skutečnost. Film Přijela k nám pouť si udržuje dlouhodobou oblibu díky množství chytlavých písniček (přičemž nelze přehlížet ani podíl skladatele Petra Skoumala, který k filmu složil hudbu). Důležitým rysem filmu Věry Plívové-Šimkové je i přirozeně působící obsazení. Roli učitelky si zahrála teprve dvacetiletá Libuše Šafránková, kterou rok předtím proslavila titulní role ve Třech oříšcích pro Popelku (coby dívka na pouti se ve filmu mihne i hereččina sestra Miroslava). V dětských rolích na sebe upozornili talentovaní nováčci (Yvetta Kornová, Zuzana Bydžovská, Marek Vašut či Miroslav Vladyka).
Děti z Bystré čeká pěkný a napínavý víkend. V sobotu sehrají mistrovský fotbalový zápas s kluky z přespolního Skuhrova, v neděli je pouť s kolotočem, houpačkami a stánky s dobrotami. Do rodiny kolotočářů patří sourozenci Janek a Žaneta Markovi, které děti znají od loňska. Žaneta se tehdy spřátelila s děvčaty a Janek, výborný fotbalista, je vítanou podporou oddílu kopané. Před rokem byla největší Žanetinou kamarádkou Markéta. Ta se jí však nyní vyhýbá. Žaneta jí totiž nevrátila památník s posledními kresbami od Markétčina dědečka. Skuhrováci vědí, že prohrají, jestliže bude za Bystrou hrát Janek. Využijí proto sestru svého kapitána, které se podaří odlákat Janka do jeskyně. Zde mu chlapci zahradí východ. Ve vesnici nikdo neví, kam se Janek poděl. Začíná zápas, Markéta pozoruje, jak jejich družstvo prohrává. Odběhne raději domů a dozví se, že jí Žaneta vrátila památník. Než se s Žanetou usmíří, musí ještě donést babičce do Skuhrova koláčky. Cestou vysvobodí Janka a za snědené koláčky získá 20 jízd na kolotoči zdarma. Děti z Bystré se domnívají, že je Janek zradil, a proto vyhlásí pouti bojkot. Trest za jeho porušení je svržení do bahnitého rybníka. Postihne i Markétu a navíc jí kluci ostříhají krásné dlouhé vlasy. Markéta si však ze všeho dělá legraci. Má zase Žanetino přátelství a ví, proč si kamarádka nechala její památník: Tony od kolotoče tam nakreslil tvář maminky, kterou Žaneta nikdy nepoznala.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 15.11.1974
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.10.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Věra Plívová-Šimková (Režie), Vladimír Vojta (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Skoumal (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Miloslav Hájek (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Jana Ledecká (Kostýmy), Adolf Nacházel (Zvuk), Jaroslav Čermák (Masky), Věra Plívová-Šimková (Scénář), Renata Mašková (Herec), Yvetta Kornová (Herec), Ivana Maříková (Herec), Renáta Kolářová (Herec), Zuzana Bydžovská (Herec), Jana Matiášková (Herec), Dana Šindlíková (Herec), Roman Čada (Herec), Luděk Šnajdar (Herec), Marek Vašut (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Milan Bakeš (Herec), Marek Červinka (Herec), Jiří Ducháč (Herec), Luděk Kučera (Herec), Tomáš Šimek (Herec), Karel Aušprunk (Herec), Vladimír Krigl (Herec), Jan Dvořák (Herec), Libuše Šafránková (Herec), Václav Vydra nejml. (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Roman Skamene (Herec), Ľudovít Kroner (Herec), Václav Kotva (Herec), Josef Hlinomaz (Herec), Míla Myslíková (Herec), Petr Skarke (Herec), Miloslav Štibich (Herec), Karel Dellapina (Herec), Dana Francová (Herec), Milan Navrátil (Herec), Milan Dufek (Herec), Antonín Hájek (Herec), Mirek Řihošek (Herec), Jan Vančura (Herec), Jiří Veisser (Herec), Jan Vodňanský (Herec), Petr Starý (Herec), Adolf Nacházel (Herec), Ondra Kohoutová (Herec), Miroslava Šafránková (Herec), René Michalička (Herec), Ilja Prachař (Herec), Karel Augusta (Herec)
 
1973/77/Československo/Rodinný, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- Václav Vydra nejml. hrál vojáka základní vojenské služby, ačkoliv mu bylo v době natáčení 17 let.
- Andula (Ivana Maříková) má na sobě stejné šaty, které měla ve filmu Ať žijí duchové! (1977) blonďatá dívka, která zapisovala pod stromem do deníku zápis ze schůze o jednání o hradu.
- V tomto dětském filmu můžeme vidět poprvé před kamerou tyto hvězdy - Romana Čadu, Zuzanu Bydžovskou, Romanu Maškovou a Ivanu Maříkovou.
- Film se točil ve Vesci u Sobotky.
- Fotbalový zápas běžel víceméně v reálném čase. Jen občas do toho tvůrci filmu zasáhli, když potřebovali, aby tam byla nějaká konkrétní situace.
- Jediná Yvetta Kornová si z dětí nazpívala písničky sama.
 
Odkazy