Prezident Blaník / Prezident Blaník (2018/95/Česko/Komedie) 64% -Originál DVD-

17.01.2024 04:37
JEDNOU VĚTOU
„Celovečerní film Prezident Blaník vypráví příběh lobbisty Antonína Blaníka, který se rozhodne kandidovat na prezidenta České republiky."

OBSAH
Hlavní hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Celovečerní film navazuje na úspěšný seriál Kancelář Blaník.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je mi jasný, že humor Tondy Blaníka není pro intošky. Je to taková ta navoněná sprostota na úrovni. Na úrovni proto, že v sobě i přes ty kokoty a a čuráky skrývá celou řadu vychytaných vtipů, které srůstají spolu s realitou druhé regulérní volby prezidenta v rukou samotného lidu. Fascinující bylo, jak do takového filmu dokázal dorvat tolik veřejných postav a ještě si z nich udělat legraci. Fascinující bylo i to, že tu pozurážel snad každýho kandidáta na prezidenta a ještě ten film nakonec vydal. Věřím, že musel být zážitek něco podobného vůbec natočit. I proto dávám čtyři hvězdy. Dlouho jsem se tak nezasmál u české komedie, jako u Prezidenta Blaníka. Navíc si myslím, že za sto let tenhle film bude mít silnou vypovídající hodnotu o české politice. (Malarkey) 4*

Lék pro středních deset miliónů, jehož vedlejšími účinky jsou roztříštěnost (symbolem budiž Tondovy morální veletoče), kontraproduktivní střihové exhibice a nedostatečně vyždímaná camea. Medikament na bázi satiry, který musí být podán okamžitě, protože dle odborníků má expiraci v řádech měsíců. No, když se tak kolem sebe podívám, nejsem si jist.. A víte co? Patří nám to.. Miloš se kdysi nechal slyšet, že třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Asi to tak v rámci rovnováhy zařídila příroda, protože za chvíli by se dobro nemělo kde vysrat.. (Gilmour93) 3*

Překvapivě průměrné a nezábavné v porovnání s kultovním mateřským seriálem. Celovečerní Prezident Blaník mě docela zklamal. Přitom na Streamu jsem se na něj vždy velmi těšil. Ono to, co funguje a je skvělé v krátkém ,,internetovém" formátu, ve formátu celovečerního filmu může působit úplně jinak - místy nudně, bez děje, fórky a gagy pořád na stejné kopyto, jakožto film téměř bez šťávy. Fungující politická satira na platformě celovečerního filmu je u nás prostě zakletá... (celovečerní Česká soda budiž čestnou výjimkou) (Radek99) 3*

VELKÁ RECENZE
Antonín Blaník se uchází o funkci prezidenta České republiky. Aby taky ne. Jak sám praví: “Když se budu mít dobře já, budete se mít dobře i vy, a já už se dobře mám!” Jeho arogantní chování s vulgárním vyjadřováním je sice nadsázkou, bohužel nám připomíná i smutnou realitu o naší politické scéně. Za autogram na podpisovém archu dostanete od Tondy kostku másla. A to už něco znamená. Pokud vás dostatečně nepřesvědčí jeho módní outfit, jistě to zvládnou jeho oddaní asistenti Žížala (Michal Dalecký) a Lenka (Halka Třešňáková). Nemá ale Blaník za lubem ještě něco jiného?
 Na základě úspěšného internetového seriálu o arogantním lobbistovi v podání Marka Daniela se tvůrci rozhodli natočit celovečerní film. Mají ale na to, aby hodinu a půl bavili diváky? Bezpochyby. Inspirací jim totiž vždy bylo reálné politické dění, takže jim volba nového prezidenta přihrála pořádnou dávku materiálu k satirickému komentáři. Snímek se točil takřka do posledních chvil před premiérou, aby odpovídal výsledku voleb, proto se mu daří být velmi aktuální. Koho snad staronový prezident nepotěšil, může si zlepšit náladu alespoň v kině. A vůbec nevadí, pokud seriál neznáte, stačí, když máte patřičný smysl pro humor.
Česká (nejen) politická scéna a její aktéři vybízí k parodování sami o sobě, v režii Marka Najbrta se tedy úspěšně daří kriticky píchnout do mnoha kauz. Ať už jde o zakopnutí na schodech, české vlajky na billboardech nebo mánii kolem zdraženého másla. Vše využívá Tonda Blaník ve svůj prospěch, a to s jediným cílem, aby udělal “největší kšeft svého života”. I když se plán začne hatit, poradí si. Pomůže mu v tom mnoho známých osobností: Tomáš Sedláček, Ladislav Špaček, Tomáš Klus, Olga Sommerová, Ivan Bartoš… Pochopitelně zde vystupují i skuteční kandidáti, sice už méně dobrovolně, ale snaží se z přepadení filmovým štábem vybruslit se ctí. Velkou zásluhu na působivém výsledku má bezpochyby střih Michala Hýky a atmosféru dokresluje hudba skupiny Midi Lidi.
Postupem času už děj odbočuje od reality více a více, snaží se kloudně uzavřít příběh hlavní postavy, a tato snaha je spíše rozpačitá. Nelze opomenout ani fakt, že film se svou tendencí být co nejaktuálnější sám odsoudil k tomu, že velmi rychle zestárne a diváci už se k němu vracet nebudou. Přijetí snímku notně záleží jak na vašem smyslu pro humor, tak na volebních preferencích. Pokud ho ale chcete vidět, rozhodně byste s návštěvou kina neměli otálet.
Celovečerní cynická komedie o Antonínu Blaníkovi je symbolickým filmovým pivem, kterým můžeme zapít hořkou pachuť z prezidentských voleb. Účast kandidátů a celé řady známých osobností, ať už dobrovolná či náhodná, dělá z tohoto počinu absurdní reality show. Scénář, skvěle adaptovaný na skutečné dění, využívá nejednu proběhlou kauzu stoprocentně ve svůj prospěch. Je to film s tragikomickým nádechem, který dokáže překvapovat od začátku do konce.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.2.2018 Falcon
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 20.8.2018
Poprvé na DVD: 8.8.2018 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 23 774 663
Návštěvnost v ČR 174 333
Náklady (Rozpočet) - Kč 18 500 000
 
Tvůrci a herci
Marek Najbrt (Režie), Milan Kuchynka (Produkce), Pavel Strnad (Produkce), Midi Lidi (Hudba), Jan Baset Střítežský (Kamera), Martin Štěpánek (Kamera), Havel Parkán (Kamera), Katerina Oujezdská (Střih), Katerina Oujezdská (Casting), Jan Novotný (Scénografie), Michaela Huffsteter (Kostýmy), Jan Štindl (Zvuk), David Titěra (Zvuk), Veronika Riehs (Masky), Tomáš Hodan (Scénář), Robert Geisler (Scénář), Jan Bartes (Scénář), Marek Najbrt (Scénář), Marek Daniel (Herec), Michal Dalecký (Herec), Halka Třešňáková (Herec), Jakub Železný (Herec), Jan Potměšil (Herec), Tomáš Sedláček (Herec), Ladislav Špaček (Herec), Vladimír Škultéty (Herec), Tomáš Klus (Herec), Olga Sommerová (Herec), Helena Třeštíková (Herec), Miloš Zeman (Herec), Jiří Drahoš (Herec), Michal Horáček (Herec), Andrej Babiš (Herec), Anna Čtvrtníčková (Herec), Aleš Háma (Herec), Mirek Topolánek (Herec), Jan Hřebejk (Herec), Tomáš Hodan (Herec), Robert Geisler (Herec), Ivan Bartoš (Herec), Václav Klaus (Herec), Petr Fiala (Herec), Roman Vaněk (Herec), Jaroslav Hutka (Herec), Miroslav Kalousek (Herec),
 
2018/95/Česko/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Marek Daniel si už počtvrté zahrál posledního prezidenta Československa a prvního prezidenta České republiky Václava Havla. Předchozí tři zkušenosti byly v rámci historického cyklu České století (od r. 2013). Konkrétně v epizodách Je to jen rock'n'rol (2014), v Poslední hurá (2014) a Ať si jdou (2014).
- Při brněnské slavnostní premiéře bylo jako občerstvení pro diváky připraveno na 350 panáků Becherovky.
- Natáčení probíhalo od poloviny září 2017 a skončilo až 16. ledna, tedy pár dní po prvním kole prezidentských voleb.
- Filmařům se podařilo zorganizovat úspěšnou crowdfundingovou kampaň, v níž vybrali téměř dva miliony českých korun, ačkoli žádali 1,5 milionu korun. Na vznik filmu přispělo 3219 fanoušků Tondy Blaníka.
- Snímek měl původně připraveno několik konců, aby správně odpovídal a koreloval konečnému výsledku prezidentských voleb pro rok 2018. Výsledná podoba filmu se tak upravovala prakticky až na poslední chvíli, neboť snímek šel do kin pouhých šest dní po oznámení výsledků voleb druhého kola.
- Scéna s Andrejem Babišem je čistou improvisací, tvůrci filmu o jeho přítomnosti předem nevěděli.
- Původní záměr tvůrců filmu byl, aby Antonín Blaník (Marek Daniel, který by se úředně přejmenoval) skutečně na presidenta kandidoval, ale nakonec to Daniel kvůli své povaze nerváka odmítl.
- Spoiler: Scéna s Milošem Zemanem vznikla náhodně, tvůrci filmu u Pražského hradu natáčeli zrovna ve chvíli, kdy přijel maďarský president. Zeman jim zamával na upozornění své manželky Ivany, že mají v ruce ceduli na jeho podporu.
 
Odkazy