Prázdniny pro psa / Prázdniny pro psa (1980/78/Československo/Komedie, Rodinný) 74% -Originál DVD-

17.01.2024 04:37
JEDNOU VĚTOU
„...hlavně, že se nikomu nic nestalo!“

OBSAH
Dobrodružství malého Petra, který tráví letní prázdniny na venkově u dědečka a babičky ve společnosti rozpustilého velšteriéra Bleka, svěřeného do jeho péče matčinou přítelkyní Alicí. Petr má problémy nejen se psem, jehož se zmocní zlý pan Plavec, ale i s partou místních dětí, která se na pražského kluka dívá dost nevraživě...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je velká škoda, že tyhle dětský prázdninový filmy už úplně vyhunuly. Protože co může člověku dodat víc élanu a optimismu než slunce, pohoda, prázdniny a alespoň chvilkový návrat do dětských let. Rozebírat herectví Tomáše Holého asi nemá cenu, on byl prostě děstká herečka jednička svý doby a basta. Samotný příběh je prostě krásnej letní příjemnej relax, akorát si vzít k televizi zmrzku a trošku si v pokoji zaletnit. Na nepřetržitý smích to možná není, ale na opakovaný úsměv a vzpomínky na vlastní prázdninové dětsví na chalupě je tenhle filmek určitě skvělá volba. (Enšpígl) 4*

Typická letní komedie s trochu prkenným Tomášem Holým, ale s výborným Bohumilem Vávrou v roli dědy, Věrou Tichánkovou v roli babičky, bezchybnou Hanou Maciuchovou a nesmrtelným Jiřím Hrzánem. Postava Drtikola v podání Vladimíra Kratiny zkultovněla a křivák hajný Oldřicha Navrátila z paměti také nevymizí. Režisérka Jaroslava Vošmiková má talent v načasování a podání vtipných scén, odvedla výbornou práci s herci a celé to má švih i spád. V oblasti filmů pro děti a mládež jde o jeden z (nej)povedenějších počinů. (kingik) 4*

Sice na můj vkus chvílemi velmi ztřeštěná rodinná komedie, ale i tak je to velmi hezký film. Pohodová atmosféra z toho jenom sálá a spoustu zábavy pro děti i jejich rodiče zažijete hlavně kvůli skvělému hereckému obsazení. Tomáš Holý ve své poslední roli opět kouzlí, neuvěřitelně roztomilá je manželská dvojice Naďa Konvalinková a Oldřich "Já se o svůj chrup nemusím bát" Navrátil a znamenitý Vladimír Kratina jako Drtikol. Tohoto herce já měl vždy moc rád a je škoda, že nedostal více příležitostí. Jeho vysoká postava a ostře řezaná tvář ho předurčovala k rolím drsných chlapíků, jako v zahraničí třeba Eastwood nebo Bronson. Škoda. Ale to jsem moc odbočil. Milý rodinný film, který se na obrazovkách (kdoví proč) moc často neobjevuje. 75%. (sud) 4*

VELKÁ RECENZE
 Mezi divácky úspěšné filmy s Tomášem Holým patří i komedie režisérky Jaroslavy Vošmikové z roku 1980. Obletovaná dětská hvězda v ní opakovala úspěšný model, spojený s trilogií Václava Gajera (Pod Jezevčí skálou /1978/, Na pytlácké stezce /1979/, Za trnkovým keřem /1980/). Také malý Pražák Petr tráví prázdniny na venkově u prarodičů. A podobně jako předtím Vašek, i on má věrného psího kamaráda – velšteriéra Bleka. Právě kolem zvídavého psíka se rozvíjí děj, ve kterém se malý hrdina musí utkat se ziskuchtivým panem Plavcem (Oldřich Navrátil), který Bleka ukradne. Najít cestu si hrdina musí i k partě místních kluků, vedených soutěživým Jardou (Pavel Stránský). Prázdniny pro psa se staly posledním titulem ve filmografii tehdy dvanáctiletého Holého, který se rozhodl hereckou kariéru ukončit.
Mrázovi se chystají na prázdniny. Rodiče jedou do lázní a malý Petr na venkov k dědovi a babičce. Do chaotických příprav přivede matčina přítelkyně ještě psa Bleka. Chce, aby se o něho Petr postaral. Děda radostně vítá Petra i psa, potřebuje spojence proti přísné babičce. Dědeček není příliš šikovný a babička často zažije s jeho nápady nepříjemné chvíle. Proto také prodá dědovu pušku lakomému Plavcovi. Petr má problémy s vesnickou partou dětí, kterou vede Jarda. Kluci jsou trochu zlomyslní, ale postupně se s Petrem spřátelí. Jarda se cítí ohrožen, ze msty pustí Bleka z vodítka a ten uteče do lesa, kde ho děti marně hledají. Psa totiž zatím chytil Plavec a vydává ho za svého. Babička si prodej rozmyslela, vrátila Plavcovi peníze a vyžádala si pušku zpátky. Robustní řidič Drtikol chce rázně zasáhnout, ale Blek mezitím Plavcovi utekl. Drtikol donutí zloděje, aby mu dal peníze, které dostal od Petrovy babičky, pro dědu za ukradeného psa. Rodiče přivezli Petrovi darem psíka stejné rasy, ale on ho bude muset dát náhradou majitelce Bleka. Z auta, kterým se vracejí domů, zahlédne chlapec ztraceného Bleka a vyběhne za ním. Drtikol dohonil Mrázovy a dává jim peníze od Plavce. Ti je odmítnou a náhlý poryv větru bankovky vynese do vzduchu. Dědeček na dvorku je překvapený, když z nebe začnou padat stokoruny.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.7.1981
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 21.4.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.4.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Jaroslava Vošmiková (Režie), Václav Rouha (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Skoumal (Hudba), Andrej Barla (Kamera), Jaromír Janáček (Střih), Aleš Voleman (Scénografie), Ludmila Novotná (Kostýmy), Aša Teršová (Kostýmy), Roman Hloch (Zvuk), Stanislav Petřek (Masky), Antonín Máša (Scénář), Tomáš Holý (Herec), Bohumil Vávra (Herec), Věra Tichánková (Herec), Jiří Hrzán (Herec), Hana Maciuchová (Herec), Oldřich Navrátil (Herec), Naďa Konvalinková (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Pavel Stránský (Herec), Monika Kvasničková (Herec), Roman Šmalcl (Herec), Jakub Heglas (Herec), Jana Břežková (Herec), Valentin Kryštof (Herec), Helena Růžičková (Herec), Jitka Molavcová (Herec), Vlastimil Venclík (Herec), Jarmila Derková (Herec), Magda Dolejšová (Herec), Antonín Hausknecht (Herec), Jindřich Bílek (Herec), Marie Holá (Herec), Lída Borovcová-Marečková (Herec), Vladimír Hrabánek (Herec)
 
1980/78/Československo/Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Snímek měl původně režírovat autor námětu a scénáře Antonín Máša. Byl však v nemilosti ústředního dramaturga Ludvíka Tomana, který látku svěřil méně zkušené Jaroslavě Vošmikové.
- Petrův (Tomáš Holý) filmový pes je rasy Velšteriér, pocházející z Walesu. V této oblasti byl používán k lovu jezevců a lišek.
- Rosťa (Vlastimil Venclík) přijel ve filmu na návštěvu německým vozem Trabant 601 vyráběným mezi lety 1964-1988, Milan Mráz (Jiří Hrzán) jezdil vozem Škoda 100 vyráběným v Československu v letech 1969-1977 a Drtikol (Vladimír Kratina) Tatrou T813.
- Za natáčecí den dostávali všechny děti ve filmu 120 Kč.
- Představitel Drtikola Vladimír Kratina neměl v době natáčení řidičské oprávnění.
- Pozorné ucho zaznamená, že od 10. minuty filmu Jiřího Hrzána začne mluvit někdo jiný. Hrzán v roce dokončení filmu zemřel a část postsynchronů za něj nadaboval pan Hrabánek.
- Natáčelo se v obci Bohuliby.
- Bleka si ve filmu zahrál skutečný pes Tomáše Holého Alton.
- Toto byl poslední český film, který Tomáš Holý natočil. Bylo mu 12 let, poté už se herectví nevěnoval.
 
Odkazy