Pátek třináctého / Friday the 13th (2009/93/USA/Horor) 43%

17.01.2024 00:40
JEDNOU VĚTOU
„Klasický horor se znetvořeným vrahem v masce, který se mstí a po lesích vraždí každého, koho potká.“

OBSAH
Vítejte zpátky v Crystal Lake v tomto mrazivém přepracování kultovního hororu Pátek třináctého. Clay Miller se ve snaze najít svou ztracenou sestru vydává do tajuplných lesů v okolí legendárního jezera Crystal Lake, kde pod tlejícími stromy narazí na zchátralé zbytky starého obydlí. A to není jediné, co vyčkává ukryto v hustém lese. I přes varování policie a místních usedlíků Clay sleduje těch pár stop, které má, s pomocí mladé dívky Jenny, co sem přijala s partou kamarádů ze školy strávit divoký víkend. Všichni zde ale najdou víc, než vůbec chtěli. Netuší, že vstoupili do rajónu jedné z nejhrůznějších postav americké filmové historie – děsivého zabijáka vyzbrojeného mačetou, který v Crystal Lake loví nevinné … Jasona Voorheese. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na jeden pohodový večer naprosto příhodný film. Pátek třináctýho - typický horor s kopou lidí a jedním vrahem. Hlavou mi ale pořád nešel fakt, kde se ti další a další lidi brali, protože se ve filmu zabije daleko víc lidí, než se vůbec objeví v titulkách. Člověk má tak jít na film s tím, že od něj má něco očekávat, a já od filmu očekával sračku, kterou jsem ve výsledku taky dostal. Natočená je dobře, to se jí upřít nedá, ale zbytek je prostě hrůza hrůzoucí, bez logiky, bez myšlenky...nehledě na to, že zdejší odborníci v tom ještě vyhledali fakt, že je tohle remake a tak ten film sundali ještě do větších sraček. Nejlepší by bylo, kdyby si Jason vyhledal zdejší odborníky, co tuhle databázi kurvěj a pořádně je vykuchal. Alespoň by byl od nich pokoj a konečně by takovejhle horor měl nějakou hodnotu. (Malarkey) 1*

Tak se nám tým Crystal Lake Machetes pokusil oživit brankářskou legendu Jasona Vorheese. Betony, lapačku a vyrážečku suší na dně jezera, místo brankářské hole třímá symbol názvu klubu a vzhledem k tomu, že novým koučem je packal Nispel, nemůže jeho celek nyní směřovat jinam, než do sestupových vod plných sraček.. On totiž pan režisér točil dle premisy, že když je noc, tak je tma, když je tma, není nic vidět a když není nic vidět, skryje se i diletantství v oblasti budování atmosféry, či napětí. A ono ne. Tohle nezachrání ani několik párů pohupujících se nádob se silikonem.. Vždycky když sleduji remaky hororů, v nichž má své kostnaté prsty pan Bamblbí Bay, mám pak celý den pátek třináctého s černou kočkou, co přeběhne silnici a stěhovákům na chodníku proskočí zrcadlem.. (Gilmour93) 1*

Záměrem filmařů bylo oprášení původního snímku z roku 1980. Snímku, který je mnohými považován za kult, ač přesně nevím proč. To by patrně byli schopni vysvětlit milovníci béčkového hororu. Nicméně, remake z roku 2009 nepřináší nic nového. Film bude zřejmě populární u teenagerů, stejně jako kupříkladu Stmívání. Poměrně strhující je první desetiminutovka, kdy mrtvoly létají vzduchem stejně jako létaly puky soupeřů do naší branky na letošním mistrovství světa v hokeji. Naprosto ideální podívaná k popcornu. Tedy ten film, nikoliv hokej...:-) Poté nastupuje řada dosti zdařilých fórků, jako například věta: "...máš velkolepý kozy a krásně umístěný bradavky!" K popukání je též moment, kdy budoucí černošská oběť vyběhne z domu čelit zabijákovi s pánvičkou a sekyrkou...:-) Děj samotný nás nemá čím zaskočit ani překvapit, za vše, co na plátně uzříme, lze dosadit název jiného slavnějšího kamaráda. Ať již Texaského masakru nebo hor, co mají oči. Moje doporučení však zní - jděte na to, poněvadž kdo ví, kdy do kina zase přijde něco podobného. (Pepinec) 3*

VELKÁ RECENZE
O zbytečnosti hororových remaků už jsme popsali stohy virtuálního papíru. Hollywoodské účetní, námětovou krizi a Michaela Baye ale nezastavíte, takže můžeme jen brečet nad tím, jak všechny tři legendy hororového nebe (Freddy Krueger, Jason Voorhees, Michael Myers) dávají hlavu na špalek. Zatímco u Kruegera půjde o férový restart a Michael Myers je spíš reimaginace, Pátek Třináctého se snaží být něčím mezi a postupně z toho ztrácí hlavu nejen uječení teenageři, ale i samotný divák.
Logických puzzlů se ale bát nemusíte. Mačeta, hokejová maska a přesně třináct obětí. Do téhle rovnice si Marcus Nispel nenechá sáhnout a vesele oprašuje svoje kamerové filtry, které zvládají iluzi amerického buranova na jedničku. Nový Pátek ve skutečnosti připomíná nový Texaský masakr motorovou pilou až příliš. Jenom musíte sexy Jessicu Biel v upnutém tričku vyměnit za zřejmě sexy Jareda Padaleckiho na rozepnutém harleyi. Odkazů k Odpadlíkovi už se na internetu udělalo hodně, mám pocit, že opomenout tenhle vtípek by bylo chybou, stejně jako neodkázat k Travisu Van Winkleovi, který hraje postavu, jež se svým chováním, vzezřením i jménem nebezpečně podobá tomu troubovi, co ho v úvodu Transformers opustila Megan Fox, když ji nenechal řídit auto. Oficiální to není, ale pravděpodobně jde o Bayův vtípek = jednu a tutéž postavu.
Maličkosti však můžeme řešit později. Skalní fandy jezerního zabijáka by mohlo zajímat, že film v sobě mixuje prvky úvodní Pátkové trilogie (Jason vyleze z jezera, pomstí maminku, najde masku atd.) a v úvodu velmi chytře klame tělem. Prvních dvacet minut totiž vypadá jako skok rovnýma nohama do tuctové hororovky. Partička táborníků, vtípky o trávě, naštvaný Jason, několik kreativních smrťáků a... jedeme domů? Ne, děj se teprve pořádně rozjíždí a do hry se dokonce dostává milovaný aspekt pomsty, i když v nepřímém formátu. Padalecki totiž hraje bratra nezvěstné táboračky, rozdává v okolí letáky a snaží se přijít všemu na kloub. Když přijedou DRUZÍ táborníci, začne se Jason zase nudit a všechno se rozjede na ještě vyšší otáčky. Tahle scenáristická myška na ploše 97 minut (krvavější DVD verze má mít o deset víc) relativně funguje, ale je to veškerá "vyčůranost", kterou můžete od děje čekat. I druhý tým čekatelů na mačetu do hlavy/zad/rozkroku/ohryzku (Jasonův oblíbený salónní trik) spadá do kategorie zbohatlík, sexbomba, ukecaný Afroameričan, sexbomba, kamarád zbohatlíka, zábavný Asiat a vcelku hezká a vcelku chytrá dívka, jež prohlédne vratkou duši zbohatlíka a ujede s Padaleckim na harleyi vstříc jisté záchraně (i když...).
Opět se nabízí otázka, proč něco podobného točit, když už to dávno stojí a mohlo by to i s dvacet, třicet let starým datem výroby děsit současnou generaci? Horor s podobně tupou zápletkou zkrátka dneska neohromí. Dějové mechanismy v něm působí zastarale, bez ohledu na množství popkulturních odkazů, jimiž je obložíte. A z Jasona se vytratila veškerá chuť k zabíjení. Obětí je "pouze" třináct (chápu vztah k názvu, ale je to dvanáctý Pátek v řadě a ty předchozí šly s počtem mrtvol nad dvacet) a přitlačit by se dalo i na kreativitě. Jason prostě po někom něco hodí nebo udělá rutinní zásek mačetou. Bez zájmu, bez nálady, bez přidané hodnoty. Výjimku tvoří snad jen rambovské zabití šípem, vzbuzující podobné rozpaky jako kdyby Michael Myers někoho zabil mašlovačkou namočenou v kyselině dusičné. Velmi, velmi netradiční.
O zbytku filmu to tvrdit nemůžeme. Všechno lze vypočítat pět minut předem a Jason to má snad až příliš snadné. Nahání hodné i zlobivé teenagery jako poděšené slepice a kdyby si dával pozor kam šlape, nikdo z nich nemá šanci ho sejmout. Dokonce ani Padalecki, který musí kromě zdravého vzteku a koňsk... pardon lidské síly, spoléhat na to, že kukuč jeho sestry se náhodou podobá mladé mamince Voorheesové. Jason je z toho trochu na větvi, takže hrdinové asi tak třikrát utečou jasné kremaci. To všechno samozřejmě k žánru patří a Nispel zaslouží jedničku nejen za tak akorát špinavý vizuál, ale i za poslušné následování pravidel žánru.
Z kolejí však neuhne ani na poslední chvíli, takže si připadáte jako kdybyste koukali na remasterovanou 80s klasiku, nikoliv na něco nového, co má udělat další krok v sérii. Někdo si třeba řekne, že je to tak dobře. Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Jenže Nispel udělal. V očích nejvěrnějších nesmrtelného Jasona zabil. Sebral nemotrného, leč nezastavitelného nekňubu a servíruje rychlého wrestlera s olympijskými schopnostmi (vrh, střelba, běh, skok), který probíhá povědomými (z předchozích dílů) událostmi svého života tak nějak napřeskáčku. Z pro laika snesitelné jednohubky, která by bez slavného jména zapadla, se tak může stát velmi bolestivá podívaná. Záleží na vás, jak se k tomu postavíte. Já osobně jsem příliš netrpěl a po průšvihovém Krvavém Valentýnovi a řadě starších hororů črtaných podle pravítka, jsem si docela odpočinul u něčeho, co alespoň předstírá old school přístup. Na pár vteřin se objevilo i klasické šeptací hudební téma a jsou tu i rozumně otevřená vrátka pro sequel. Pokud by v něm Padalecki konečně vzal do ruky něco ostrého a začal Jasonovi sloužit k něčemu jinému než rozehřívacímu driblování, možná by to s tímhle nechtěným levobočkem nemuselo být marné. Další vySÁWání našich peněženek snad zatím nehrozí, ale když si vzpomenu na prequel k Masakru, možná by bylo dobře, kdyby Nispel natočil i dvojku. Ta krvavá ušmudlanost mu zjevně sedí.

O NATÁČENÍ
“Když točíte takovýto film, zeptáte se nejdřív sami sebe, ‘Proč se lidi na tyhle horory dívají pořád dokola?’” říká režisér Marcus Nispel. “Pak jim musíte dát, to, co chtějí, ale ne přesně to, co očekávají. Pak je to bude bavit.”
“Jason Voorhees, Darth Vader, Freddy Krueger… je pár padouchů, kteří když vás jednou chytí, tak už vás nepustí,” říká herec Jared Padalecki. “Zajímá vás, co dalšího provedou, jakou spoušť napáchají příště. I když jste žádný z těch filmů neviděli, určitě jste o nich slyšeli. Všichni slyšeli o Jasonovi.”
Po úspěchu Masakru motorovou pilou v roce 2003 se producenti společnosti Platinum Dunes Michael Bay, Andrew Form a Brad Fuller dali znovu dohromady s režisérem Nispelem, aby do kin přivedli novou verzi Pátku třináctého.
Producent Fuller vysvětluje: “Díky tomu, že Masakr motorovou pilou měl takový úspěch, sedli jsme si s Michaelem a Drewem a řekli si, ‘Jaké další filmy jsme měli rádi, když jsme vyrůstali? Pátek třináctého nás všechny napadl jako první.” “Všichni jsme cítili, že by bylo skvělé vrátit postavu Jasona Voorheese zpátky do kin,” dodává Form.
“Všichni tři jsme zaprvé milovníci hororů, zadruhé producenti a všichni jsme vyrostli na různých verzích hororu Pátek třináctého,” popisuje Fuller. “Byly mimořádné a svým způsobem strašně zábavné. Vytvořily vlastní typ hororu, který si oblíbila velká část diváků. Takže když máte příležitost natočit takový film a ještě k tomu jste velký fanda hororů, nedokážete říct ne.”
V pátek 13. června 1958 se dva instruktoři letního tábora v Crystal Lake vypařili od táborového ohně, aby si na chvíli užili zakázaného randění. Později byli nalezeni zavražděni neznámým násilníkem. Za více než dvacet je znovu postavený tábor připraven na slavnostní otevření. Místní blázen organizátory varuje, že “tábor krve”, jak místu on říká, je prokletý, ale správce a jeho mladí instruktoři ignorují pověru, aby jen o málo později byli zavražděni Pamelou Voorhees, ženou, jejíž syn Jason se v roce 1957 utopil. Její řádění přežil pouze jeden instruktor, který později odvyprávěl hrůzy a násilí prožitých během 24 hodin, a které v roce 1980 šokovaly a děsily diváky prvního filmu Pátek třináctého.
Drsné a přímočaré násilí prolomilo dosavadní hranice, film byl předchůdcem nové éry hororu a okamžitě se z něj stala klasika a kasovní trhák. Následné remaky udělaly z Pátku třináctého jednu z nejúspěšnějších hororových sérií všech dob, která se kromě kin dostala na televizní obrazovky, do komiksů a počítačových her. Hlavní postava - zrůda Jason a jeho poznávací znamení - hokejová helma se staly součástí moderní pop kultury. Partneři z Platinum Dunes cítili, že uzrál čas pro obnovu.
Režisér Marcus Nispel, hnací síla štábu při natáčení Texaského masakru motorovou pilou pracuje výjimečným, velmi kreativním způsobem. “Marcus má mimořádný cit pro kompozici, díky tomu a opětovné spolupráci s kameramanem Danielem Pearlem jsme si byli jistí, že obrazově bude náš nový film unikátní a bohatý.” Producent Fuller pokračuje, “Marcus perfektně, lépe než kdo jiný, zvládá načasování leknutí. Je to podobné, jako když režisér komedie přesně ví, kam dát vtip. Marcusovy filmy jsou kromě toho plné divoké energie.”
“Producentům a scénáristovi jsem řekl, ‘Jakkoliv to uděláte, vraťte do toho filmu zábavu a najděte způsob, jak zapracujeme podzemní elektrickou síť, se kterou bude Jason “pracovat”,’” popisuje Nispel. “Protože si myslím, že v dnešní době většině lidí letní tábory nepřijdou strašidelné, potřebovali jsme něco víc.”
Pátek třináctého je sedmým společným projektem producentů Fullera a Forma. “Měli jsme štěstí, že scénáristé Damian Shannon a Mark Swift, kteří napsali scénář k hororu Freddy vs. Jason, nadšeně přijali naši nabídku,” říká Fuller. “Věděli jsme, že se o Jasona a jeho dědictví zajímají stejně jako my a že vymyslí scénář, který bude obsahovat to nejlepší z předchozích filmů a zkombinují to s něčím novým a zajímavým. Trefili se přesně do černého.”
“Byl jsem nadšený, když jsem dostal do ruky ten scénář,” říká k tomu Nispel. “Je to pořád ten samý, fascinující Jason, ale navíc ukázali jeho další temné stránky, které jsme dosud neviděli.”
Scénáristé se rozhodli jít zpět ke kořenům Jasona na začátku série. “Chtěli jsme se vrátit k základům a vrátit Jasona zpět do lesů,” vysvětluje Swift.
“Chtěli jsme, aby byl příběh drsnější a odvážnější než v posledních letech, aby Jason byl rychlý a odhodlaný jako nikdy předtím,” dodává Shannon. “Chtěli jsme, aby žil v lesích, respektive přežíval, jako by to byl opravdový člověk.”
“Jason brání své území, jako lovec,” uvádí Shannon. “Nepotlouká se jen tak náhodou kolem. Když vstoupíte do jeho teritoria, začne své území chránit a vy za to tvrdě zaplatíte.”
Režisér ocenil respekt, s jakým scénáristé k hlavní postavě přistoupili. “Neudělali z něj zrůdu nebo zločince. Je to prostě anti-hrdina. Mně nadpřirozené postavy nezajímají. Děsí mě to, že někdo jako Kožená tvář (z Texaského masakru…) nebo Jason může bydlet v sousedství.”
Jeden z nejtěžších okamžiků psaní scénáře bylo rozhodnutí, kde příběh začít a co z předchozích 11 filmů do nového hororu použít. “Znovuuvedení tak kultovní záležitosti je vždy velký risk. Musíte se zavděčit dvěma různým skupinám divákům,” říká producent Fuller. “ Na jedné straně jsou skalní fandové, kteří příběh znají a na novou verzi se půjdou podívat ze zvědavosti a budou velmi kritičtí. Druhou skupinou jsou diváci, kteří Jasona neznají, ale mají rádi dobré horory. Jediným způsobem, jak uspokojit obě skupiny, bylo ukázat jim něco, co nikdy předtím neviděli a navázat to na legendární momenty z předchozích filmů.”
Když byl hotový scénář, filmaři se soustředili na casting mladých herců, kteří jako studenti nevědomky vstoupí na území vraha. První postavou je Clay Miller, mladík hledající svou sestru, která se ztratila po víkendovém výletu do přírody. Do role byl obsazen Jared Padalecki, hvězda televizní show “Supernatural”.
“Clayova sestra zmizela beze stopy před více než měsícem a on chce vědět, co se s ní stalo,” vysvětluje Padalecki. “Zaklepe na dveře letní chaty u jezera a zůstane tam s partou mladých lidí, kteří tam přijeli na víkend.”
Při pátrání po sestře se Clay seznámí s Jennou, která tam tráví víkend s přáteli. Hraje ji Danielle Panabaker. “Jenna chodí s Trentem, jehož rodiče vlastní ten nádherný dům u jezera. Svůj vztah s Trentem ale nebere nějak zásadně, není si jistá, jestli v něm vůbec chce pokračovat.” Ne každý si Jennu oblíbí, do chaty přijede s jedním klukem a tam se zaplete s dalším. Danielle postavě propůjčila svoji přirozenou naivitu, která divákům pomůže pochopit, proč Jenna udělala, to co udělala...
Jejího “přítele” Trenta hraje Travis Van Winkle, kterého si producenti všimli díky malé roli v Transformerech. “Trent je povrchní frajírek,” říká režisér Nispel bez obalu. “Je arogantní, ale zároveň musel být sympatický, jestli něco takového vůbec jde.”
“Trent se snaží zaujmout, takže vymyslí plán, že s partou kamarádů odjedou k rodičům na chatu, kde se mu určitě podaří Jennu získat,” vysvětluje Van Winkle. “Bohužel věci neběží tak, jak si je naplánoval”.
Postavy Lawrence a Chewie, které hrají Arlen Escarpeta a Aaron Yoo, do děje vnášejí okomžiky zábavy, jako nejlepší kamarádi, kteří si nenechají ujít žádnou party.
“Chewie je dvorní vtipálek,” směje se Aaron Yoo. “Někdo mi řekl, že v takovémhle filmu je nutné, abyste viděli umírat klauna. Producenti nám řekli, ‘Nemusíte dělat nic strašidelného, jenom buďte vtipní. Když nebude, hodíme vás do lisu na maso a pak vás pošleme domů...’” Samozřejmě doufáte, že vtipkovali, ale v hororu si nikdy nemůžete být jistí.
“Chewie a já jsme novodobí Wonder Twins (komiksové postavy) a když jsme spolu, je to nářez,” popisuje Escarpeta. “Lawrence a Chewie jsou totální kombo - je to jako, když si dáte hamburger, hranolky a všechny ty kalorie, co jsou v tom. Má to skvělou chuť, ale kazí vás to. Z každého, koho si vezmeme do merku, si děláme legraci.”
Ztracenou Clayovu sestru Whitney hraje Amanda Righetti z televizní show “The Mentalist.” “Když vznikly první filmy o Crystal Lake, byla jsem ještě dost malá. Ale postavu Jasona si pamatuju dobře,” vzpomíná Righetti. “Na castingu mi nedali číst scénář, takže to byla dost náhoda, že jsem roli dostala. Když jsem pak četla scénář, byla jsem nadšená, neboť postava Whitney má zajímavý, nečekaný oblouk. Kromě toho nevíte, kdo bude žít a kdo zemře, což vás udržuje pořád v napětí.”
Nejdůležitější postavou, pro kterou filmaři museli najít herce, byl psychotický zabiják, který po lesích běhá s mačetou a hokejovou maskou na obličeji, nový Jason Voorhees. Tentokrát si pro jednu z nejznámějších hororových postav tvůrci vybrali herce a dubléra Dereka Mearse.
“Věděli jsme, že chceme velkého chlapa,” říká režisér Nispel. “Už jsme měli Jasona, který měří přes metr osmdesát, takže bylo jasné, že potřebujeme vysokého herce a vysokého dubléra, který za něj bude dělat triky.”
“Když Derek vstoupil do místnosti a my viděli, jak je stavěný a jak chodí, věděli jsme, že on bude Jason,” vzpomíná producent Form. “Měl přesně stavěnou postavu, jakou jsme hledali a kromě toho měl tu nezměrnou výhodu, že byl zároveň dublér.”
Filmaři a scénáristé se dlouho zabývali otázkou, co bude mít Jason na svém znetvořeném obličeji. Poprvé diváci Jasona spatřili na konci prvního filmu, když na ně vyskočil z vod Crystal Lake. V druhém filmu si na hlavu nasadil pytel. Až ve třetím filmu série si nasadil hokejovou masku, což z něj udělalo jednu z nejpopulárnějších postav moderních hororů.
Filmaři se rozhodli, že na začátku se Jason dočasně vrátí k látkovému pytli, aby měli diváci možnost zjistit, jak se dostane k hokejové masce a stane se z něj ten Jason. “Snad na to fanoušci přijdou,” říká scénárista Swift. “Tuto scénu jsme psali s přesvědčením, že je to ten zásadní moment filmu.”
Vytvoření masky a pytle byl úkol pro odborníka na masky a make-upy Scotta Stoddarda. Ten se rozhodl, že Jason v jeho podání zůstane více “lidský”, protože každý sériový vrah v sobě nese minulost, kvůli které se z něj stal sociopat. A právě Jason je ukázkový případ.
Dalším prvkem, který kromě Jasonovi masky chtěli tvůrci vrátit do filmu, byl bezstarostný přístup party studentů, kteří se přijeli ke Crystal Lake pořádně pobavit. Tento přístup ve stylu “sex, drogy a rock & roll” byl charakteristický pro první filmy série a nyní se vrací.
Poslední díl v natáčecím puzzle, který chybělo najít a správně zasadit, bylo vytipování lokace, kde se bude děj odehrávat. V původním filmu se natáčelo v malých městečkách státu New Jersey - Blairstown a Hope.
Tentokrát si filmaři vybrali texaský Austin. Fuller vysvětluje, “Místní filmaři jsou výborní, už jsme zde natočili čtyři filmy a vždy jsme byli velmi spokojení.” Přesto scénář si vyžadoval husté lesy a průzračné vody. To nebylo jednoduché, takže výsledkem je, že Crystal Lake, které diváci uvidí na plátně, jsou ve skutečnosti tři nebo čtyři různá jezera.
Jedna z věcí, kterou si museli autoři rozhodnout, byla, zda bude jejich Jason superhrdina nebo skutečný člověk. Rozhodli se, že je to skutečný chlap. A když je opravdový, kde tedy žije? Kde se schovává těch dvacet nebo třicet let, které uplynuly od doby, kdy byla jeho matka zavražděna? Jeho domovem se stal starý, opuštěný a uzavřený lom uprostřed hustých lesů. Žije tam v podzemí a ven vychází jen pro jídlo. Nikdo neví, kde je. Nikoho neobtěžuje a nikdo neobtěžuje jeho. Ve filmu se samozřejmě stane, že skupina mladých lidí ho začne otravovat. Vyruší ho, což neměli dělat, což způsobí, že začne dělat věci, které by neměl dělat. To je počátek znovuzrození Jasona Voorheese.

DABING
V českém znění: Jan Maxián - Jared Padalecki (Clay), Daniel Dítě - Richard Burgi (šerif Bracke + titulky), Jitka Ježková - Amanda Righetti (Whitney), Filip Švarc - Aaron Yoo (Chewie), Libor Bouček - Travis Van Winkle (Trent), Ivana Korolová - Danielle Panabaker (Jenna), Marek Libert - Kyle Davis, Jonathan Sadowski (Donnie, Wade), Michal Michálek - Ben Feldman (Richie), Radek Kuchař - Arlen Escarpeta (Lawrence), Jana Páleníčková - America Olivo, Julianna Guill (Amanda, Bree), Vojtěch Hájek - Nick Mennell (Mike), Hana Krtičková - Willa Ford (Chelsea), Jan Škvor - Ryan Hansen (Nolan), Daniela Bartáková - Rosemary Knower (stará dáma), Otmar Brancuzský
Překlad: Robert Hájek
Zvuk: David Pavlíček
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Hana Krtičková
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2009

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 23.4.2009 Bontonfilm
Premiéra USA: 13.2.2009 Warner Bros. US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 31.8.2009 (DVD) Magicbox
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 31.8.2009 Magicbox
Poprvé na DVD: 31.8.2009 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 31.8.2009 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 2 260 989
Tržby celkem - $ 92 700 000
Návštěvnost v ČR 20 634
Náklady (Rozpočet) - $ 19 000 000

FILMY V SÉRII
Pátek třináctého gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-friday-the-13th-1980-95-usa-horor-thriller-mysteriozni-61/
USA, Horor / Thriller 1980
Režie: Sean S. Cunningham, Hrají: Betsy Palmer, Adrienne King

Pátek třináctého 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-2-friday-the-13th-part-2-1981-87-usa-horor-akcni-mysteriozni-thriller-63/
USA, Horor / Akční 1981
Režie: Steve Miner, Hrají: Amy Steel, John Furey

Pátek třináctého 3 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-3-friday-the-13th-part-iii-1982-95-usa-horor-65/
USA, Horor 1982
Režie: Steve Miner, Hrají: Dana Kimmell, Paul Kratka

Pátek třináctého 4 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-4-friday-the-13th-the-final-chapter-1984-90-usa-horor-63/
USA, Horor 1984
Režie: Joseph Zito, Hrají: Erich Anderson, Corey Feldman

Pátek třináctého 5 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-5-friday-the-13th-a-new-beginning-1985-92-usa-horor-mysteriozni-thriller-54/
USA, Horor / Mysteriózní 1985
Režie: Danny Steinmann, Hrají: John Shepherd, Marco St. John

Pátek třináctého 6: Jason žije gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-6-jason-zije-jason-lives-friday-the-13th-part-vi-1986-86-usa-horor-akcni-thriller-66/
USA, Horor / Akční 1986
Režie: Tom McLoughlin, Hrají: Thom Mathews, David Kagen

Pátek třináctého 7 gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/patek-trinacteho-7-nova-krev-friday-the-13th-part-vii-the-new-blood-1987-88-usa-horor-drama-sci-fi-54/
USA, Horor / Drama 1988
Režie: John Carl Buechler, Hrají: Kane Hodder, Lar Park-Lincoln

Pátek třináctého 8 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-8-jason-na-manhattanu-friday-the-13th-part-viii-jason-takes-manhattan-1989-100-usa-horor-46/
USA, Horor 1989
Režie: Rob Hedden, Hrají: Kane Hodder, Jensen Daggett

Pátek třináctého 9 gastonrolinc.webnode.cz/news/patek-trinacteho-9-jason-goes-to-hell-the-final-friday-1993-89-usa-akcni-horor-34/
USA, Akční / Horor 1993
Režie: Adam Marcus, Hrají: John D. LeMay, Kari Keegan

Jason X gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/jason-x-jason-x-2001-93-usa-akcni-horor-sci-fi-thriller-36/
USA, Akční / Horor 2001
Režie: James Isaac, Hrají: Kane Hodder, Lexa Doig
 
Pátek třináctého gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa231/
USA, Horor, 2009
Režie: Marcus Nispel, Hrají: Jared Padalecki, Danielle Panabaker
 
Tvůrci a herci
Marcus Nispel (Režie), Andrew Form (Produkce), Brad Fuller (Produkce), Michael Bay (Produkce), Sean S. Cunningham (Produkce), Steve Jablonsky (Hudba), Daniel Pearl (Kamera), Ken Blackwell (Střih), Jeremy Conway (Scénografie), Mari-An Ceo (Kostýmy), Stephen P. Robinson (Zvuk), Tony Lamberti (Zvuk), Oleg Kulchytskyi (Zvuk), Kevin Kirkpatrick (Masky), Damian Shannon (Scénář), Mark Swift (Scénář), Jared Padalecki (Herec), Danielle Panabaker (Herec), Amanda Righetti (Herec), Travis Van Winkle (Herec), Aaron Yoo (Herec), Derek Mears (Herec), Jonathan Sadowski (Herec), Julianna Guill (Herec), Ben Feldman (Herec), Arlen Escarpeta (Herec), Ryan Hansen (Herec), Willa Ford (Herec), Nick Mannell (Herec), America Olivo (Herec), Richard Burgi (Herec), Chris Coppola (Herec), Nana Visitor (Herec), Stephanie Rhodes (Herec), Kyle Davis (Herec), Kathleen Garrett (Herec)
 
2009/93/USA/Horor
 
Zajímavost k filmu
- Film měl velké potíže s ratingovou komisí MPAA, která požadovala z původní verze odstranit 16 scén. Nakonec byl rating R (mladiství pod 17 let pouze v doprovodu rodičů) schválen až na devátý pokus.
- Roli Tomyho Jarvise měl opět ztvárnit Corey Feldman, pro kterého byla role napsána, ale herec mezitím začal natáčet snímek Buráci (1985). Scénář byl tedy poupraven a Feldman se ve filmu objeví jen na chvíli jako 12letý Tommy na začátku filmu. Staršího Tommyho hraje John Shepherd.
- Nepočítáme-li křičení a další zvukové projevy, tak postava Tommyho Jarvise (Corey Feldman a John Shepherd) řekne jen 24 slov za celý film.
- Když Tommy Jarvis (John Shepherd) vstoupí do kanceláře dr. Matthewa Lettera (Richard Young), můžeme si všimnout malé černobílé fotky anglického zpěváka a skladatele Johna Lennona.
- Jake (Jerry Pavlon) a Robin (Juliette Cummins) sledují na pohovce snímek oceněný šesti Oscary Místo na výsluní (1951).
- Scéna, ve které Jason (Tom Morga) honí Pam (Melanie Kinnaman), se natáčela o Halloweenské noci, 31. října 1984.
 
Odkazy