102 dalmatinů / 102 Dalmatians (2000/100/USA, Velká Británie/Dobrodružný, Komedie, Rodinný) 40%

23.10.2023 14:10
JEDNOU VĚTOU
„Roztomilá štěňátka znovu v ohrožení!“

OBSAH
Módní návrhářka Cruella ve vězení podstoupila terapii, která změnila její povahu a učinila z ní milovnici zvířat. Po třech letech je propuštěna na svobodu s podmínkou, že odpracuje pět set hodin veřejně prospěšných prací. Zdá se, že se Cruella opravdu změnila. Přesvědčí se o tom sympatický Kevin Shepard, majitel psího útulku, který je ve vážných finančních potížích. Cruella všechny dluhy zaplatí a přestěhuje útulek do nových prostor. Pro Kevina pracuje kamarád Ewan, který má shodou okolností stejnou kurátorku jako Cruella, sympatickou Chloe Simonovou. Ta napravené návrhářce příliš nevěří. Doktor Pavlov, který měl na starost Cruellinu terapii, zjistí, že zvuk londýnského Big Benu ruší účinky této terapie. A právě to se stane Cruelle, která je při jedné z návštěv u Chloe vystavena intenzivnímu zvuku slavného zvonu. Znovu zatouží mít kožich z kůže malých dalmatinů a znovu se nedočkavě vrhne na své odložené kožichy. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Je na tom cosi fascinujícího a perverzního. Cruella de Vil je charakter, který vznikl explicitně proto, aby byl nenáviděn - ve filmech to je několikrát zmiňováno a postavy v obou verzích dokonce na konce explicitně finančně těží z toho, že Cruella je nenáviděna (v originálu prodáním písně o ní, v hraném remaku počítačové hry, kde je záporákem). Tento film otevírá její možnost rehabilitace, která je ale samozřejmě nemožná, protože celý tento svět existuje jen proto, abychom v něm tuto postavu nenáviděli. Je to svým způsobem existenciální peklo. Doktor Pavlov se může snažit o její převýchovu, seč může, ale dokud je její vězeňské číslo 6660, co se s tím dá vůbec dělat? Nakonec nejkladnější postavy ve filmu mají nejvíc jasno v tom, že Cruella bude vždy Cruella a myšlenka na její rehabilitaci je absurdní. Tenhle film je k tomu všemu nevědomky variací Mechanického pomeranče ohledně vztahu ke svobodné vůli. Je zábavné ty nezáměrné implikace promýšlet. (Přesto je ten film dost nesnesitelný a Close to tentokrát nedorovnává dostatečně. Vydržet u toho je výzva. Sám bych si přál, aby byl ten potenciál omotaný něčím zajímavějším.) (xxmartinxx) 2*

O něco málo slabší než první díl, přesto stále zajímavé, stále vtipné, stále originální. Originální je v tomto případě zejména Gérard Depardieu, jehož role je prostě geniální. A právě on z tohoto filmu dělá zajímavou podívanou. Ale nezastírám, že jsem na to koukal právě kvůli mé oblíbené rase psů, kterou dalmatinové bezpochyby jsou. A papoušek, který si myslí, že je rotvajler, taktéž nemá chybu. Celé je to velmi zajímavé. Prostě pohodová rodinná oddechovka, u které se pobaví děti i dospělí a která se bude líbit celé rodině. A pokud máte doma nějakého pejska, tak o to víc vám bude ten film blízký. Dávám tři hvězdičky, protože toto hodnocení podle mě plně odpovídá. Film splňuje parametry rodinného filmu a není nijak špatný, takže je to snímek, odpovídající průměru. (freddy) 3*

V dětství, dřív než jsem viděla 101 dalmatinů jsem viděla tohle pokračování. A možná proto k tomu mám blíže než k jedničce. Díky tomuto filmu zbožňuji papoušky, upřímně Pajda je nejlepší postavou v tomhle filmu a dabing Jiřího Korna je dokonalý. Samozřejmě mě těší i super obsazení, že se vrátila Glenn Close, nově tam byl Gerard, Ioan a Alice za mě super a na jedničku. Příběhově je to sice slabší, ale i tak mě to bavilo. (Streeper) 3*

VELKÁ RECENZE
-

O NATÁČENÍ
Snímek 102 dalmatinů je hraným debutem Kevina Limy, který se proslavil jako režisér fenomenálně úspěšného animovaného filmu ze Studia Walta Disneyho Tarzan. V tomto filmu propůjčila svůj hlas postavě Kaly Glenn Closeová, takže "Dalmatini" jsou jejich druhou spoluprací. Produkce 102 dalmatinů se ujal Edward S. Feldman, který pracoval na prvním díle jako výkonný producent. Dalším členem tvůrčího týmu byl filmový a divadelní kostýmní výtvarník Anthony Powell, nositel tří Oscarů, který předtím navrhoval kostýmy Glenn Closeové pro slavnou divadelní inscenaci Sunset Boulevardu od A. L. Webbera. Z tvůrčího týmu prvních "Dalmatinů" přišel i kameraman Adrian Biddle a výtvarník Assheton Gordon.
Realizace filmu by byla sotva myslitelná bez zkušeného špičkového trenéra zvířat Garyho Gera, který se podílel také na předchozím "dalmatinském" snímku. Gary a jeho tým osvědčených spolupracovníků strávili několik měsíců nejen tréninkem a přípravou čtyřnohých svěřenců, ale také vzornou péčí o ně a zajištěním těch nejlepších podmínek. Kromě dalmatinů se ve filmu objeví mnoho dalších psích ras. Exteriéry se natáčely v různých místech Velké Británie.
Nápad natočit pokračování "Dalmatinů" se zrodil před dvěma roky. Vše ale záviselo na tom, bude-li souhlasit Glenn Closeová. "Nevěřil jsem, že bychom ten film mohli udělat bez Glenn," říká producent Feldman. Glenn Closeová byla myšlenkou na pokračování nadšená: "Lákala mě myšlenka vrátit se k takové hrdince, jako je Cruella. Věděla jsem, že scénář je dobrý a že budu pracovat s talentovanými lidmi, z nichž mnohé jsem poznala již na natáčení prvního dílu," říká herečka, která se v superlativech vyjadřuje o mladém režisérovi filmu, jehož poznala díky spolupráci na Tarzanovi. "Je to velmi talentovaný umělec. Byla to pro něj velká výzva dostat šanci natočit pokračování tak úspěšného snímku. Myslím, že odvedl skvělou práci," dodává Closeová.
V režii animovaného a hraného filmu jsou přece jen rozdíly. "Cílem je vždy ztvárnit živoucí postavy," tvrdí Lima, ale dodává, že přece jen mezi těmito dvěma disciplínami nějaké rozdíly jsou. "Třásla se mi kolena, když jsem si pomyslel, že budu režírovat v té roli Glenn Closeovou. Spolupracoval jsem se slavnými herci při namlouvání hlasů k animovanému filmu, ale pracovat šest měsíců s Glenn na postavě, kterou stvořila a kterou znala lépe než kdokoli jiný, bylo dost strašidelné."
Glenn Closeová toužila svoji postavu z prvního filmu dále rozvíjet. "Pochopila jsem, že čím víc jsem zlá, tím jsem legračnější. Děti se bojí Cruelly, ale také jim dovoluje se smát. Je jako zlá hrdinka v pohádce, která představuje dětem temnější stránky života... Aby pochopily, co je dobro a světlo, musíte jim ukázat zlo. Tradičně to bývají různé čarodějnice nebo zlé macechy. Myslím, že Cruella je velmi tradiční pohádková čarodějnice."
Aby dosáhli ještě vyšší intenzity emocí a dostali film na novou úroveň, představili producent a režisér úžasnou novou postavu francouzského módního návrháře Jeana Pierra Le Pelta. "Myslím, že Le Pelt vnáší do příběhu svěžest a nový pohled." Producent Edward S. Feldman měl od počátku před očima jediného herce, který by tuto postavu mohl ztvárnit. "Nikdy jsem nechtěl Američana nebo Angličana s francouzským akcentem. Chtěl jsem skutečného Francouze, a když si takového opravdového Francouze představíte, pomyslíte hned na Gérarda Depardieua. Naštěstí jsem s ním dělal dva filmy - Zelenou kartu a Můj táta hrdina. Tak jsem mu zavolal a řekl, že bych byl rád, kdyby si zahrál ve filmu 102 dalmatinů postavu Le Pelta. On řekl, fajn. A já řekl, pošlu ti scénář. Hned souhlasil."
Práce s Gérardem Depardieuem velmi potěšila i Glenn Closeovou. "Je jedním z nejlepších světových herců. On je víc než živý člověk, on je živel." Depardieovi se jeho postava zalíbila: "Je zábavné hrát tak přímočarého hrdinu. Když jste zlý, jste velmi zlý. Le Pelt se nádherně hraje."
Pro oba hrdiny vytvořil řadu pozoruhodných kostýmů Anthony Powell. "Smysl Cruelliny postavy je ten, že je zblázněná do kožešin, ale na nějaký čas je z této své posedlosti "vyléčená". A s Cruellou, která není zlá, není žádná zábava. Bylo proto třeba udělat i "polepšenou" Cruellu něčím legrační a humornou." Podobná výzva byly pro Powella kostýmy pro francouzského módního návrháře Le Pelta. Jeho postava je stejně jako Cruella posedlá kožešinami. "Představil jsem si všechny módní návrháře, které znám, a z každého jsem si vypůjčil kousek. Takže je to vlastně taková laskavá pocta Karlu Lagerfeldovi, Johnu Gallianovi a Jean-Paulu Gaultierovi."
Gérard Depardieu na téma módy říká: "Já sám se o módu moc nezajímám, protože většinu volného času trávím na motorce. Ale Anthony Powell je velký návrhář, plný fantazie a představivosti a mně se opravdu líbí ty přehlídkové modely. Možná jsme se dost přiblížili realitě módního světa."
Postavou, která přešla z prvních Dalmatinů, je Cruellin služebník Alonso, opět ztělesněný Timem McInnernym. "Alonso zbožńuje Cruellu," přibližuje Glenn Closeová tohoto hrdinu. "Udělal by pro ni cokoli, i když ví, že ho zneužívá. Nyní, když se na scéně objeví Le Pelt, Alonso začne žárlit a bojovat o její pozornost. A tak se mezi těmito postavami vytvoří jakýsi bizardní trojúhelník."
Jako v každé správné pohádce, je i tady rovnováha mezi zlem a dobrem. Dobro představují Chloe, Kevin a zástup zvířátek.
Kevin Sheperd (Ioan Gruffudd) je naivní dobrácký ošetřovatel zvířat, který Cruelle uvěří, že to myslí se zvířecím útulkem dobře. Mladého britského herce Ioana Gruffudda objevil pro tuto roli producent Feldman, když ho viděl v televizi. Jednou z podmínek obsazení herce bylo, aby si rozuměl se psy. "Jsem z města a nikdy jsem kolem sebe psy neměl. Nikdy jsem nevlastnil žádného psího miláčka ani neměl přátele či sousedy, kteří by měli psa. Když jsem šel na konkurz a měl jsem hrát se psy, nikdy jste neviděli herce, aby tak přesvědčil režiséra, že je mezi psy celý život jako doma."
Protikladem důvěřivého a dobráckého Kevina měla být další postava Chloe, mladé kurátorky, která má sledovat, jak si Cruella vede po propuštění z vězení. "Potřeboval jsem někoho, kdo nikomu nevěří a není naivní. Alice Evansová byla pro tu roli ideální." Postava Chloe je pro mladou britskou herečku splněným snem. Minulé roky žila v Paříži, kde se její kariéra úspěšně rozvíjela. Herečka plynně hovořící italsky a francouzsky je jak ve Francii, tak v Itálii televizní hvězdou, i když teprve "Dalmatini" ji objevili pro britské publikum.
Neméně důležitými herci však byli ti čtyřnozí. Bez zkušeností a talentu předního trenéra zvířat Garyho Geka, který se podílel i na filmu prvním, by realizace podobného projektu nebyla myslitelná. "Hlavní rozdíl od předchozího dílu je ten, že na štěňata jsou kladeny mnohem větší "herecké" nároky. Zvláště pokud jde o postavu štěňátka, které vyzraje nad Cruellou." Režisér Lima k tomu podotýká: "Vím, že scénář byl v tomto směru náročnější, protože vyžadoval, aby i štěňata měla individuální charaktery. Myslím, že to, co trenéři na tomto filmu dokázali se zvířaty udělat, je pozoruhodné."
Výtvarník Assheton Gordon musel kvůli bezpečnosti štěňat uzpůsobit vždy scénu a místo natáčení ve spolupráci s Garym Gerem tak, aby se zvířátka nemohla nijak poranit. Gero začal na filmu pracovat začátkem května 1999, kdy poprvé přijel do Anglie. On a jeho tým trenérů začali vyhledávat a cvičit dospělé psy pro hlavní role. Všichni dalmatini, kteří byli v předchozím filmu použiti pro role Pongo a Perdy, se po natočení filmu vrátili do Spojených států a žili buď s Garym nebo s dalšími cvičiteli. Takže Gary jednoduše přivezl dva z nich, Frecklese a Maisie, aby hráli i v pokračování.
Gero všechny dospělé psy, kteří hráli ve 102 dalmatinech, koupil pro produkci. Všichni jsou už dnes ve Spojených státech a stejně jako jejich předchůdci ze 101 dalmatinů stráví zbytek života se svými cvičiteli.

Ocenění:
Academy Awards
2001 - Nejlepší kostýmy (nominace)

DABING
V českém znění: Valérie Zawadská - Glenn Close (Cruella Devil), Michal Dlouhý - Ioan Gruffudd (Kevin), Tereza Chudobová - Alice Evans (Chloe), Vladimír Čech - Gérard Depardieu (Pan le Pelt), Jiří Prager - Tim McInnerny (Alonso), Filip Švarc - Ben Crompton (Ewan), Jiří Korn (Hlas Pajdy), Jiří Hromada - David Horovitch (Dr. Pavlov), Dalimil Klapka - Ian Richardson (pan Torte), Jaroslav Kaňkovský - Ron Cook (pan Button), Jaromír Meduna - Jim Carter (detektiv Armstrong), Zdena Herfortová - Carol MacReady (Agnes), Bedřich Šetena, Antonín Navrátil, Radovan Vaculík, Alice Dvořáková, Radana Herrmannová, Tereza Křenová, Michaela Kunická, Pavel Kříž, Dominik Dvořák a další
Píseň Cruella De Vil 2000
Zpíval: Vladimír Kerndl
Hudební režie a text písně: Zbyšek Pantůček
Ve filmu byla použita Špagetová scéna s písní Bella Notte
Zpěv: Jiří Hruška, Karel Gult, Jiří Koutný a smíšený sbor pod vedením Aleny Rychetské
Hudební režie: Zoltán Liška
Texty písní: Eduard Krečmar
Vyrobilo: Barrandov studio a.s. - Dabing 1997
Překlad: Michaela Bruková
Zvuk: Marek Musil
Produkce: Alice Dvořáková
Umělecký dohled: Michal Wojnarowski
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Dialogy a režie: Jan Pecha
Vyrobilo: Studio Virtual v roce 2000

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 15.2.2001 Falcon
Premiéra USA: -22.11.2000 Buena Vista Pictures US
Premiéra Velká Británie: 5.1.2001
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.11.2001 (VHS) 5.11.2001, 5.11.2001 (DVD) 5.11.2001,
Poprvé na DVD: 5.11.2001 Warner Bros. CZ
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 11 681 379
Tržby celkem - $ 183 600 000
Návštěvnost v ČR 172 337
Náklady (Rozpočet) - $ 85 000 000

FILMY V SÉRII
101 dalmatinů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/ccj/
USA, Rodinný / Komedie / Dobrodružný, 1996
Režie: Stephen Herek, Hrají: Glenn Close, Jeff Daniels

102 dalmatinů gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa22/
USA / Velká Británie, Dobrodružný / Komedie / Rodinný, 2000
Režie: Kevin Lima, Hrají: Glenn Close, Gérard Depardieu

Cruella gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/02-original-dvd/
USA, Komedie / Krimi, 2021
Režie: Craig Gillespie, Hrají: Emma Stone, Emma Thompson
 
Tvůrci a herci
Kevin Lima (Režie), Edward S. Feldman (Produkce), David Newman (Hudba), Adrian Biddle (Kamera), Roger Pratt (Kamera), Gregory Perler (Střih), Priscilla John (Casting), Assheton Gorton (Scénografie), Anthony Powel (Kostýmy), Gary Summers (Zvuk), Gary Rydstrom (Zvuk), Shannon Mills (Zvuk), Norma Webb (Masky), Dodie Smith (kniha) (Předloha), Glenn Close (Herec), Gérard Depardieu (Herec), Ioan Gruffudd (Herec), Alice Evans (Herec), Tim McInnerny (Herec), Eric Idle (Herec), Carol MacReady (Herec), Ian Richardson (Herec), Ron Cook (Herec), JB Blanc (Herec), Sherwood Ball (Herec), Ben Crompton (Herec), Timothy West (Herec), Charles Simon (Herec), Ian Boo Khoo (Herec), Hugh Futcher (Herec), Dorothea Phillips (Herec), June Watson (Herec), Greg Bronson (Herec), David Horovitch (Herec), Kerry Shale (Herec)
 
2000/100/USA, Velká Británie/Dobrodružný, Komedie, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- Pokaždé, když si Glenn Close oblékla kostým Cruelly De Vil, žádný pes se k ní nepřiblížil.
- Když papoušek krade klíče od cel, říká: „Pes, James Pes.“ Je to narážka na známou hlášku britského agenta 007 Jamese Bonda.
- Scénář měl oproti prvnímu dílu na psí herce ještě větší nároky a navíc požadoval, aby štěňata měla individuální charaktery. Zvířecímu trenérovi Garymu Gerovi trval výcvik osm měsíců.
- V souladu s Disneyho tradicí byly v pár záběrech změněny siluety některých štěňat tak, aby vypadaly jako Mickey Mouse.
- Spousta štěňat našla svůj domov u některého z trenérů, zbytek prodali jejich chovatelé se speciálními papíry, na kterých byla poznámka, že si pes zahrál roli v tomto filmu.
- Pejska, který hrál dalmatina bez flíčků, si po natáčení adoptoval jeden z trenérů a pojmenoval ho Lala.
- Protože štěňata dalmatinů rostou příliš rychle, každé štěně si ve filmu zahrálo jen 2 týdny a následně muselo být nahrazeno mladším štěnětem.
- Cruellin politicky korektní kostým byl celý vyroben z černo-bílých bublinkových obalů.
- Film, který psi sledují, když jdou Chloe a Kevin na rande, je Lady a Tramp. V právě běžící scéně jsou Lady a Tramp v Tonyho italské restauraci. Stejně se v tomto filmu jmenuje restaurace, kam jdou Chloe a Kevin na rande.
- Ještě předtím, než byly dalmatinovy flíčky digitálně odstraněny, produkční tým vyzkoušel několik metod, které bohužel nefungovaly: např. psovi oblékli bíly obleček, zkoušeli mu dávat make-up a hledali nějakou podobnou psí rasu.
- Cruellina poznávací značka v předchozím filmu 101 dalmatinů byla DE VIL, v tomto filmu se ovšem změní na DEV IL. DEV 1L je ve Velké Británii legitimní poznávací značkou a mnoho lidí s touto značkou po předchozím dílu nezákonně přemístilo písmena na své značce, aby se jím lépe hláskovala.
- Na cele Cruelly je nápis "Vězeň 666-0".
- Dalmatin bez "flíčků" je nesmysl. Proto musely být všechny flíčky odstraněny na počítači.
 
Odkazy