Plavení hříbat / Plavení hříbat (1975/90/Československo/Drama) 55%

17.01.2024 00:33
JEDNOU VĚTOU
„Prázdniny studenta zemědělské školy Vinci Adámka v rodné vesnici na jižní Moravě jsou ryze pracovní. Natolik si oblíbí práci zootechnika, že zřejmě odmítne asistentské místo na vysoké škole.

OBSAH
Vinca, student pražské Vysoké školy zemědělské, prožívá v rodné vsi na jižní Moravě své poslední prázdniny. Během nich se má rozhodnout, zda přijme po ukončení studií místo asistenta na fakultě nebo se vrátí do Dobrého Pole a začne pracovat v místním družstvu, což si v průběhu 14 prázdninových dnů vyzkouší. Váhá mezi těmito nabídkami a je mu jasné, že v rodné obci, kde ho každý zná, si bude muset autoritu vybojovat daleko obtížněji než mezi posluchači na vysoké škole.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jedna z psychologických sond do vesnického života jihomoravské dědiny normalizační éry a především do problému odcizení se svému rodnému prostředí a hledání budoucího životního uplatnění v rozporu s očekáváním svých blízkých. Řada známých herců bezchybně ztvárnila typické vesnické postavy; od Jiřího Sováka, jako zemitého "sedláka" (nyní už pouze družstevníka) s gustem se rýpajícího v žumpě, přes vesnického furianta, Vladimíra Menšíka, kterému flaška přerůstá pomalu přes hlavu, až po nadšeného tanečníka Josefa Somra, který by pro strážnický festival obětoval poslední trenýrky. Snad jen Vlastimilu Brodskému se v hnoji hrabat nechtělo, a proto se spokojil s menší rolí předsedy družstva. (Pohrobek) 3*

Ivan Vyskočil hraje študenta hnojařiny, kterýmu zbejvá poslední rok studia a neví, jestli má radši dělat v kravíně v jeho rodný vesnici a nebo se odstěhovat do Prahy. Dost mě pobavilo, že tenkrát se na hnojárně učilo, jak kontrolovat olej v motoru a dokonce se tam dělal zápočet z jízdy na koni. Jinak je tohle "drama" spíš taková nepovedená komedie. Dramatická je snad akorát scéna, když V. Dlouhýho nakopne kůň a on chcípne. A pak možná ještě to, když Menšíkovi zdrhne manželka a on vzteky rozmlátí svůj nábytek jak Kolesa, když ho na pracáku nasrala úřednice. A co se týče hereckýho projevu Vyskočila, tak líp snad hrajou i ty křováci ve filmu Bohové musejí být šílení. (dobytek) 2*

Hynek Bočan natolik vstoupil po Pasťáku v 70. letech do bezvýzznamnosti, až je to s podivem k jeho čtyřem výrazným snímkům předešlé dekády. V polovině let 70. stvořil snímek, který odpovídal politickému zadání - tápaní představitele nehumanitní inteligence, nejlépe technika nebo zemědělského inženýra (jako v tomto případě). Osobně se domnívám, že takovýto námět nutně nemusí být úplně hloupým a realitě nebyl zcela vzdálen, po scénaristické stránce se mi zdál věrohodným (podobné typy jako hrdinův otec jsem při svém působení na venkovské škole ještě v 21. století zaregistroval). Brzdou jsou herečtí představitelé (Ivan Vyskočil, Jiří Sovák) a vůbec celková neosobitá a zaměnitelná realizace. Domnívám se, že kdyby film točil Karel Kachyňa, film by sice zůstal ideově v linii normalizační propagace práce (svým způsobem ale dílo navazuje na ruralistickou koncepci zakořeňenosti postav sedláků se svou půdou) a užitečné inteligence, ale nesporně filmem alespoň zajímavým, nikoliv zbytečným. (raroh) 1*

VELKÁ RECENZE
 Na začátku úspěšné spolupráce režiséra Hynka Bočana s moravským spisovatelem Janem Kostrhunem stálo drama Plavení hříbat z roku 1975. Po snímku inspirovaném spisovatelovou novelou Prázdniny následovala Tvář za sklem (1979), Pytláci (1981) a Vinobraní (1982). Protagonistou vyprávění, které se odehrává během léta v idylické jihomoravské vesnici, je student zemědělské školy Vinca Adámek. Má možnost zůstat na fakultě jako asistent, prázdninový pobyt v rodné vsi ho však donutí k úvahám, zda by se neměl věnovat „skutečné“ práci. Zatímco v roli Vinca se objevil Bočanův oblíbený herec Ivan Vyskočil, party vesničanů režisér obsadil dobovou hereckou elitou starší generace (Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Vladimír Menšík ad.). Role hrdinova nešťastného kamaráda Olina se ujal Vladimír Dlouhý.
Vinca Adámek, student Vysoké zemědělské školy v Praze, dostane po poslední zkoušce nabídku, aby zůstal na fakultě jako asistent. Spolužačka Ilona ho zve v době prázdnin na výlet na Oravu, Vinca však odmítne. Kdysi se o Ilonu ucházel, ale ta mu nabídla jen přátelství. Nyní má Vinca vážnou známost s učitelkou Marií. Kromě toho otec čeká, že bude o prázdninách pracovat v družstvu. Po návratu do rodné vesnice ho však otec překvapí ještě víc než obvykle. Bude muset zaskočit za zootechnika, který se svou kapelou jede na 14 dní na folklorní slavnosti ve Strážnici. Vinca se svého úkolu zhostí dobře. Se všemi družstevníky se dobře zná, chápe jejich starosti a dokáže i rázně zakročit. Nejvíce ho zaskočí smrt mladého Olina, kterého za bouře odhodil jeho milovaný kůň Lukava. Smutný Vinca odjede za Marií, ale tu cizí trápení nezajímá. Zootechnik se vrátí ze Strážnice s první cenou. S nadšením vypráví Vincovi o této události, když v tom přiběhne Vincův otec. Chlapci přijela návštěva - „nevěsta“. Není to však Marie, ale Ilona. Ilona se rodičům líbí, zvláště, když se okamžitě spřátelí s kozlem, na něhož je otec zvlášť pyšný. Druhý den ráno oba mladí lidé odjedou na své poslední prázdniny a je téměř jisté, že Vinca se po studiích vrátí domů.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.06.1976
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 3.5.2010 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 3.5.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Hynek Bočan (Režie), Ladislav Novotný (Produkce/Vedoucí výpravy), Zdeněk Liška (Hudba), Jiří Šámal (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Jan Oliva (Scénografie), Bohumila Maršálková (Kostýmy), Naděžda Hejnová (Kostýmy), Adolf Nacházel (Zvuk), František Čížek (Masky), Václav Šašek (Scénář), Ivan Vyskočil (Herec), Jiří Sovák (Herec), Helena Kružíková (Herec), Vlastimil Brodský (Herec), Kateřina Macháčková (Herec), Jana Švandová (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Jiřina Třebická (Herec), Václav Babka (Herec), Josef Somr (Herec), Míla Myslíková (Herec), Otto Budín (Herec), Jana Dítětová (Herec), Vladimír Hlavatý (Herec), Mirko Musil (Herec), Vladimír Dlouhý (Herec), Miloš Nedbal (Herec), Miroslav Homola (Herec), Vlasta Jelínková (Herec), Ladislav Suchánek (Herec), Milada Janderová-Kratochvílová (Herec), Alice Třísková (Herec), Kateřina Vlková (Herec), Jiří Holeček (Herec), Václav Roštlapil (Herec), Rudolf Chromek (Herec), Stanislav Litera (Herec), Vítězslav Jandák (Herec), Václav Michna (Herec), Václav Bahník (Herec), Oldřich Kaiser (Herec), Jiří Kvasnička (Herec), Marcel Vašinka (Herec), Jiří Zavřel (Herec), Vlastimil Zavřel (Herec), Vlastimil Slezák (Herec), Martin Stropnický (Herec), Petr Jákl st. (Herec)
 
1975/90/Československo/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Scénář je adaptací novely "Prázdniny" spisovatele Jana Kostrhuna, která vznikla jako příspěvek k 25. výročí združstevňování vesnice.
- Filmovanie prebiehalo v Prahe, Žíšove, Vrbiciach, Brumoviciach a Rakviciach.
- Filmový debut Martina Stropnického.
 
Odkazy