Plane / he Plane (2023/107/USA, Velká Británie/Akční, Thriller, Dobrodružný) 66%

17.01.2024 00:32
JEDNOU VĚTOU
„Pád letadla byl jen začátek."

OBSAH
Skotský pilot dopravního letadla Torrance (Gerard Butler) má velké problémy, neboť po zásahu bleskem vypadnou v letadle navigační přístroje a je nucen letět naslepo. Když to vypadá, že bude muset sednout na vodu, tak na poslední chvíli zahlédne ostrov. Podaří se mu s letadlem přistát, ale tím to vše v podstatě začíná, protože jsou na ostrově, který ovládají vzbouřenci a oficiální Filipínská vláda s tím nehodlá nic dělat. Na palubě převážel také nebezpečného trestance, kterému se při přistání zabil ozbrojený doprovod.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Když kapitán Butler vítá v úvodu cestující na palubě a mluví o svém éru, že je „pretty much indestructible“, tak my už dobře víme, že mluví o sobě. Pasažéry vezme dvakrát do nebe a zpět, pro militantní separatisty má nachystané peklo. On má totiž kromě Plane i Plan (byť občas hodně blbý).. Jako jo, dobře, ale vzpomeňme si, jak by to vypadalo třicet let zpátky s Brucem Willisem. Jedno žváro za druhým, sada hlášek v interakci s postavou Mikea Coltera a na konci možná ve schránce pohlednice z nějaké exotické destinace, která naznačuje, že to s penězi v tašce klaplo. Nejsou tady sice takové věci, jako čumák letadla, co zastaví pět centimetrů od cisterny s kerosinem, ale Richetův snímek se bere tak vážně, že by se nad tím pousmál i Leslie Nielsen.. (Gilmour93) 3*

Skok o minimálně dvacet let zpět, aneb stárnoucí, ale pořád solidní ranař Gerard Butler tentokrát nehlídá hlavu státu, ale je kapitánem letadla druhořadé aerolinky, pasažéry osobně vítá na palubě, vtipkuje směrem k nim z kokpitu, zanadává si, že mu nějaký hlavoun přikáže proletět nepříjemnou bouří, aby firma ušetřila pár tisíc za palivo. Navíc do letadla neplánovaně nastoupí mezinárodně hledaný zločinec, ovšem dá se od začátku odhadnout, že bude kopat za správný tým. Zbytek se odehraje po nouzovém přistání na odlehlém ostrově plném nasupené party teroristů... Butler tentokrát není tak nekompromisní bijec, na to má druhé, ale samozřejmě stoprocentní srdcař, který svou posádku prostě nedá. K postavám si nicméně pražádný vztah nevybudujeme, takže je divákovi docela šumák, kdo přijde o hlavu (nejde si každopádně nevšimnout modelky Kelly Gale). I mezi kapitánem a vězněm chybí chemie. Co ale nechybí je průměrná akce, závěrečný vítězný potlesk na několika frontách, řada náhod, štěstíčka i neautentických situací. (castor) 3*

Bum bác! Letadlo i s pasažéry jde k zemi. A od okamžiku šťastného přistání vyvěrá na povrch samé filmové klišé. Gerard Butler coby pilot  dopravního letadla přistane uprostřed filipínskeho ostrova, s černým vězněm na palubě a separatistickou skupinou v zádech. Ukáže se, že černoch není z nejhorších a s hrdinným kapitánem spojí síly. A když celá posádka padne záhy do zajetí, nikdo nepochybuje o tom, že tihle dva maníci je z toho vysekají. S drobnou pomocí přivolaných žoldáků. Film měl takovou unavenou režijní formu. Jean-François Richet v minulosti natočil mnohem zajímavější snímky, určitě netočil plytké akčňáky, kterým se tento blíží. Zamrzí, že se spokojil jen s hrstkou drsných scén, neboť scény průstřelů a podřezaných hrdel vypadaly pěkně. CGI efekty téměř na podřadné úrovni. Letadlo prolétávající bouří se směle dalo srovnat s tím nejhorším z trikové oblasti z před dvaceti lety. A oběma pilotům operujícím v kabině letadla ještě před katastrofou dělá společnost okatá zadní projekce. Akce bez překvapivého nápadu, to samé platí i o scénáři. Matt Cook a J.P. Davis byli na vyhazov. Všechno okoukané z jiných filmů, stokrát omleté postupy a naprosto vše stoprocentně předvídatelné. Ostrov a Gerard Butler naprosto v pohodě, Marco Beltrami a Marcus Trumpp také hudebně přijatelní a Brendan Galvin za kamerou udělal filmu chutný vizuál. Film je ale naprosto stižený delikátně omletým obsahem, s malým momentem překvapení, navíc podpořený neprůbojnou režií. 6/10(kingik) 3*

VELKÁ RECENZE
Tvorba francouzského režiséra Jeana - Plane5 resizeFrançoise Richeta není pro naše publikum neznámá. Již za svou prvotinu Místo činu byl nominován na Césara. Skutečný úspěch však přišel až s filmem Přepadení 13. okrsku a pak prý s nejdražším dvoudílným francouzským filmem o gangsteru Mesrineovi. 1 a Veřejný nepřítel č.2: Epilog. Velkou hereckou příležitost dostal v obou dílech Vincent Cassel a režisér za oba filmy získal Césara. Mistr napětí a akčních filmů se nezapřel ani ve svém nejnovějším díle na Slovensku nazvaném Myday, známějším však pod názvem Plane.
Příběh začíná na letišti kde kapitán letadla Brodie Torrance (Gerard Butler) spěchá na svůj let, chce to mít rychle za sebou, protože slíbil jediné Plan2 resizedcéře, že oslaví s ní Nový rok. Pasažérů je málo, vždyť je Silvestra, jediný rušivý moment však nastane, když nečekaně nastoupí na palubu ozbrojený muž a nebezpečným vězněm Luisem Gaspareem (Mike Colter). Trochu ho to znepokojí a také nepotěší avizovaná bouře, kterou má proletět. Jako druhého pilota mu přidělí mladého Děleho (Yoson An). Bouře je horší než kapitán předpokládal, do letadla udeří blesk, což je prý normální a nic mimořádného, ??ale tenhle byl tak silný, že vyřadil přístroje a musí přistát na neznámém ostrově někde na Filipínách. Pokud jste čekali drama ve vzduchu, jakých je nepočítaně, dramatickým přistáním vše teprve začíná. Na tento opuštěný ostrov v džungli se neodváží ani oficiální filipínské vládní jednotky, vládne tam bezpráví a vražedná banda.
Není to tedy jen film o leteckém neštěstí, jehož součástí je hysterie a strach pasažérů, což zaviní i smrt několika z osazenstva a co čert nechtěl mezi nimi i strážce vězně. A od toho momentu, jak Plane4 resizesa k němu chovat je jen a jen na rozhodnutí kapitána. Brodie je zodpovědný, ale tvrdý muž, který se ničeho jen tak nezalekne a zřejmě při pohledu na neduživé pasažéry a ženy se rozhodne sejmout pouta Luisovi a vybrat se s ním hledat pomoc. Se zamhouřením očí nad některými schválnostmi i ne zcela uvěřitelnými věcmi (známými klíšé) je celý film v podstatě bojem dvou silných a zodpovědných mužů, připravených chránit slabší. Zač Luisa dlouhá léta hledali a zazkli ne podstatné, jisté je jen to, že to prý byla mladická nerozvážnost a aby nemusel do vězení přidat se na dvacet let k cizineckým legiím, konkrétně francouzským. Netřeba zdůrazňovat, že je to muž činu, vycvičený k boji a má k tomu i všechny předpoklady. Ale rovnocenným partnerem je mu i neméně zkušený, ošlehaný a trénovaný kapitán. Život trosečníků je tedy v rukou této dvojice. A aby v plné Plan5 resizeparádě mohli předvést své schopnosti jim tvůrce i scénáristé Matt Cook a J.P. Davis nabídli dostatek příležitosti. A navíc dialogy nejsou banální, přesně odpovídají ději a žánru akčního filmu.
Jean François Richet si skoro v každém filmu dá spoustu práce s výběrem herců. Jak jsem již zmínila V Nepříteli číslo 1 a 2 to byl populární francouzský herec Vincent Cassel, tentokrát padla volba na glasgowského rodáka Geralda Butlera, který debutoval ve filmu Paní Brownová, viděli jsme ho v bondovce Zítřek nikdy neumírá, Dracula 2000, Dracula 2000 : Bitva u Thermopyl, Boewulf: Král barbarů. Za důstojného partnera mu vybral amerického herce Louise Gaspareho, který se zaskvěl jako boxer ve filmu Million Dollar Baby. No zahrál si iv známých seriálech Právo a pořádek, Plan7 resizePorota, v populární Pohotovosti, ale také v seriálu The Parkers. Těžko dát jednomu přednost, ale pokud bych se měla rozhodnout, tak je to Loius Gaspare. Part pro tuto postavu je mimořádně dobře napsaný charakter, mnoho toho nenamluví spíše jedná a věříme mu co dělá. Uvěříme mu, že je to v podstatě slušný člověk, který se kvůli nepříznivým okolnostem dostal do maléru, ale ví co je správné a co ne. Je to sice zabiják, ale jen ve službách chránit slabší, bezbranné. Podobný charakter je i dosti problematický kapitán. Měl v životě dost problémů a z pilota prvního rangu klesl do nejnižší kategorie. Letadlo je jeho svět a ochrana života pasažérů posvátná. Na tyto dva je příběh postaven a do třetice, aby to bylo pestřejší, patří i druhý pilot, zdánlivě nesmělý, ale moudrý a odhodlaný Dele v sympatickém podání Yosona Ana. Ostatní jsou spíše dobře vybrány postavy a postavičky vhodně zapadající do akčního i dramatického děje.
Snímek Myday by však až tak nezaujal kdyby Richet byl slabším režisérem a neuměl příběh vyprávět plynule a přitom dostatečně dramaticky. Jedna akční scéna střídá druhu, vždy je na co se dívat a divák se ani chvíli nenudí. Aby však nevznikl dojem, že film je něco mimořádného, ??musím upozornit, že v rámci svého žánru patří jen k tomu lepšímu a ničím nevyniká nad průměr. Je to velmi dobré a solidní řemeslo, vyšperkované výbornými hereckými výkony, živou a nervní kamerou Brendana Galvina, kterému již samotné prostředí filipínské džungle nabídlo mnoho možností, co plně zúročil a doplněno dramatickou hudbou Marca Beltramiho, Marcuse Trumppa.
Pokud bychom si za každou cenu chtěli vybrat myšlenku, kvůli které se vyplatí jít do kina, tak je to Plane6 resize především známá pravda, že připraveným i štěstí přeje. No je to poněkud zjednodušené konstatování, neboť kromě brilantně zvládnutých scén bitev a přestřelek, které přilákají zejména mladé diváky, je to i příběh o odpovědnosti za osud bezbranných, zamyšlení se nad tím, že ani jeden člověk není černobílý, že v krizových situacích pomůže jen chladná hlava, hysterie věci jen ztíží. Řeknete si – to přece všichni víme. Ale někdy se i přes takový příběh vyplatí nad tím zamyslet a utvrdit se v tom. Ale co mně nejvíc z celé letecké havárie a tragédie, která pokračovala na neznámém ostrově, utkvělo je fakt, že na světě jsou stále místa, kde bezpráví, vraždění a hrůzovláda existují, i když v tomto případě je to jen fantazie filmařů. To by si po dlouholetém klidném období poněkud lhostejná Evropa měla uvědomit a nemávnout nad tím jen rukou. I na to lze odpovědět, že to víme. Jistěže víme, jen se podle toho nechováme.

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Zdeněk Mahdal - Gerard Butler (Brodie Torrance), Roman Hajlich - Yoson An (Samuel Dele), Ondřej Kavan - Mike Colter (Louis Gaspare), Martin Zahálka - Tony Goldwyn (Scarsdale), Libor Hruška - Paul Ben-Victor (Terry Hampton), Libor Terš - Evan Dane Taylor (Datu Junmar), Pavel Dytrt - Claro de los Reyes (Hajan), Jiří Krejčí - Otis Winston (RCMP), Petr Gelnar - Joey Slotnick (Matt Sinclair + titulky), Filip Švarc, Rudolf Kubík, Zdeněk Rohlíček, Jan Battěk, Radovan Vaculík, Zuzana Ďurdinová, Anna Novotná, Helena Němcová, Jana Zenáhlíková, Jessica Bechyňová, Eliška Nezvalová, René Slováčková
Překlad: Milan Stejskal
Zvuk: Petr Šimůnek
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Klára Šumanová
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Pro-Time - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 13.1.2023 Lionsgate US
Premiéra Velká Británie: 27.1.2023 Lionsgate UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 52 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Jean-François Richet (Režie), Gerard Butler (Produkce), Jason Constantine (Produkce), Lorenzo di Bonaventura (Produkce), Eda Kowan (Produkce), Alan Siegel (Produkce), Mark Vahradian (Produkce), Marco Beltrami (Hudba), Marcus Trumpp (Hudba), Brendan Galvin (Kamera), David Rosenbloom (Střih), Anne McCarthy (Casting), Morgan Robbins (Casting), Kellie Roy (Casting), Mailara Santana (Scénografie), Erinn Knight (Kostýmy), Odin Benitez (Zvuk), John Blake (Masky), Nicole Leano (Masky), Matt Cook (Scénář), J.P. Davis (Scénář), Gerard Butler (Herec), Mike Colter (Herec), Daniella Pineda (Herec), Yoson An (Herec), Tony Goldwyn (Herec), Lilly Krug (Herec), Paul Ben-Victor (Herec), Remi Adeleke (Herec), Joey Slotnick (Herec), Kelly Gale (Herec), Tara Westwood (Herec), Oliver Trevena (Herec), Evan Dane Taylor (Herec), Kate Rachesky (Herec), Amber Rivera (Herec), Rose Eshay (Herec)
 
2023/107/USA, Velká Británie/Akční, Thriller, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Štúdio chcelo pre film iný názov, ale Gerard Butler (Brodie Torrance) trval na jednoduchosti názvu.
- Natáčanie filmu prebiehalo v Portoriku počas leta 2021.
 
Odkazy