Poslední skotský král / Poslední skotský král (2006/117/Velká Británie/Drama, Životopisný) 80%

17.01.2024 00:32
JEDNOU VĚTOU
„Okouzlující, fascinující, vražedný... Cesta do šokujícího zákulisí jedné z nejstrašnějších hrůzovlád v Africe“

OBSAH
Příběh začíná v okamžiku, kdy čerstvě vystudovaný skotský lékař Nicholas Garrigan (James McAvoy) odlétá do Ugandy. Od návštěvy exotické země si slibuje vzrušující zážitky, romantiku a radost z toho, že může pomáhat tam, kde ho lidé opravdu potřebují. Krátce po svém příletu je přivolán na místo nehody – nový prezident Idi Amin naboural se svým Maserati do krávy. Garrigan situaci vyřeší a svou odvážnou přímostí si Amina získá. Amin, který byl už dříve posedlý skotskou historií a kulturou, si Garrigana ihned oblíbí a nabídne mu, aby se stal jeho osobním lékařem. Tuto nabídku mladý doktor nemůže odmítnout – a právě tady začíná jeho cesta do šokujícího zákulisí jedné z nejstrašnějších hrůzovlád v Africe. Film Poslední skotský král, který byl natočen ve Velké Británii a Ugandě za podpory místních obyvatel, je ojedinělou sondou do světa nemilosrdného diktátora, který Ugandě vládnul v sedmdesátých letech.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Forest Whitaker je poslední skotský král nebo já tomu po shlédnutí tohoto filmu opravdu věřil. Proč? Hlavně díky excelentnímu hereckému výkonu, za který získal i Oscara a rázem se mi dostal na nejvyšší příčku černošškých herců současnosti. Celkově je film spíše ponurý, škodolibý, ale snaží se ukázat největšího tyrana Ugandské historie trochu z jinačí stránky než se zdá být, jenže ta pravá se více drápe na povrch a nakonec ho také zavrhne. Ono po celou dobu filmu má divák takový divný pocit, že je něco špatně, nejde o zpracování, ale o příběh samotný. Nepotěší, opravdu dvakrát ne a akce se také příliš neobjeví, i když tady je jí trochu zbytečně. Zajímavé to jistě je, ale že by to mělo nějaký hluboký spád to zas ne.(Malarkey) 3*

Velmi rád filmům, které ukazují skutečnou Afriku "nadržuji" jednou hvězdičkou a to je zde právě ten problém. Celou dobu jsem měl dojem že koukám " jen" na thriller z Ugandy. Pouze díky naprosto skvělému hereckému výkonu Foresta Whitakera jsem cítil hrůzu, kterou pro obyvatele Ugandy vyvolává dnes naštěstí už jen jméno generála Idy Amina. Je to také hlavně jeho zásluha, že film má 3 hvězdičky. Film vůbec nevysvětluje, proč lidi na začátku jeho krutovlády Amina oslavovali . Nejvíce mě však mrzí, že film opravdu není o jednom z nejhorších tyranů Afriky, prestože se tak tváří. Kdyby totiž byl, nemohli by být nezmíněny skutečné zvěrstva téhle lidské bestie jako : vyvraždění domorodců kmene Pokot a zanechání jejich mrtvol napospas hyenám, vymáhání informací pod pohrůžkou uříznutí penisu mačetou /což skutečně udělal !! / Ovšem tyto "krásy" stihnul jako obyčejný genrál. Jako prezident se "rozjel" ve velkém : zabití svého syna a ochutnávka jeho srdce na doporučení kouzelníka, lidské orgány v lednici, zákon o možnosti střelby do davu. Tyto informace nechť poslouží k dokreslení Vašeho názoru na Idu Amina - Řezníka z Kampaly ! Pokud však chcete vidět "pouze" dramatický film z Afriky můžete si v klidu přidat ještě jednu hvězdičku. Já čekal trošku více -- ukázku lidské bestie v plné síle. (Enšpígl) 3*

Brilantní herecký výkon Foresta Whitakera netřeba komentovat. Ve chvíli, kdy vystoupí na pódium a hovoří ke "svému lidu", bych mu to sežral i s navijákem, stát v tom davu... Další aspekty filmu jsou už bohužel slabší. Velmi dobré herectví Jamese McAvoye dojíždí na scénář filmu, který činí jeho postavu zbytečně předvídatelnou a vůbec dělá z mrazivé výpovědi o jednom (dalším) paranoidním sociopatovi v čele státu jakousi nevyváženou podívanou, která na těch nesprávných místech jen klouže po povrchu, sem tam nabídne opravdu silný, někdy "pouze" naturalistický moment, a v tom zbytku se chová jako nějaký populární bestseller s poměrně tuctovou zápletkou. Jistě, dalo by se dát vyšší hodnocení jako ocenění za to, že konečně někdo promluvil k masám o tom, co za zvěrstva se dělo v Ugandě za vlády božského imperátora, ale to by ten film musel vypadat poněkud jinak. Poslední Skotský Král je nadprůměrný film s výbornými herci, ale jako celek mohl a měl být daleko lepší. 70% (Gemini) 3*

VELKÁ RECENZE
Idi Amin Dada byl báječný společník a krutý vrah. Díky Forestu Whitakerovi mohou tyhle rozporuplné pocity prožít i diváci.
Hrdinou filmu Poslední skotský král natočeného podle skutečné události ze 70. let je mladý skotský doktor Nicholas, který se hned po absolutoriu vydává na misi do Afriky - nespíš z touhy po dobrodružství, užitečnosti i vzrušení.
A dobrodružství opravdu přijde, i když trochu jiné, než jaké si původně představoval. Jeho zosobněním je ugandský prezident Idi Amin ztvárněný Whitakerem.
Amin doktora hned při prvním setkání při dopravní nehodě na venkově  okouzlí sílou své osobnosti tak, že Nicholas se rozhodne mu zůstat nablízku jako osobní lékař. Užívá si pozlátka života mezi ugandskou elitou a přízně od velkého obdivovatele Skotska - odtud trochu zavádějící titul.
Je to fascinující hra, v níž mladý lékař naivně setrvává, někdy dokonce  sám "z dobré vůle" vlastně donáší. Jenže čím déle po jeho boku setrvává, tím mu je jasnější, že za dobrosrdečnou Aminovou skořápkou vězí domýšlivý a krutý diktátor.
Na povrch vyplouvají krutosti jedné z nejstrašnějších afrických hrůzovlád - masakrování tisíců civilistů i stovek protivníků, chladnokrevná vražda, znetvoření nevěrné manželky, brutální týrání těch, kteří se mu znelíbí.
Vystřízlivší doktor se rozhodne vrátit domů; ale už se příliš zapletl do Aminových osidel. Oboustranné okouzlení vyprchává a smyčka kolem Skotova krku se utahuje víc a víc se vzrůstající Aminovou paranoiou, pocitem ohrožení i zakázaným vztahem Nicholase s jednou z Aminových žen.
Poslední skotský král je sice další freskou odehrávající se na lákavě barevném africkém kontinentu. Na rozdíl od řady snímků z poslední doby - Krvavý diamant, Nepohodlný, Syriana - jde politika (i globalizace) stranou. Ale nemizí úplně, jen je to souboj tělo na tělo.
Poslední skotský král je mnohem víc portrétem jednoho diktátora-psychopata a jeho stihomamu, megalomanie a krutosti. A Forest Whitaker si právem za tuhle roli odnesl Zlatý globus i největší šance na zisk Oscara.
V jeho podání je nejhorší diktátor dějin Ugandy rozlomenou osobností. Žádným hastrošem ve špinavé uniformě, ale kultivovaným, charismatickým i zlověstným mužem, který vtipkuje a navenek se chová inteligentně i civilizovaně, ale zároveň nesnáší odpor. Je vztahovačný, vzteklý a čím dál paranoidnější.
Afrika je kolébka civilizace - Arabové odtud ukradli medicínu, Řekové filozofii, hřímá ke svému lidu a hned druhý den ráno si nevinně hraje se svými dětmi. Ale Whitaker není chvíli zábavný společník a chvíli ďábel.
Ten kontrast je v něm vnitřně přítomný v každé chvíli a ještě posiluje zlověstnost diktátora, který byl po všech krutostech, které zahrnovaly i masakr 300 tisíc poddaných, roku 1979 svržen.
Film je vyprávěný tradičně, nebere si ovšem servítky, co se zobrazování krutostí týče. Pomsta na manželce Kay či finále na letišti překonává všechno, co bylo na plátně předtím, a slabším povahám může způsobit nevolnost.
Útěchou jim může být, že Nicholas má na konci podle žánrových pravidel thrilleru víc štěstí než rozumu. Další už ho mít nemusí, naznačuje film. Ale je to mnohem víc než varování do Lonely Planet pro mladé "nezávislé" travellery. Spíš otazník nad sladkou svůdností moci i diktatur.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Nicholas Garrigan (James McAvoy) se rozhodne po malé oslavě jeho promoce změnit svůj život a odcestovat na lékařskou praxi do světa a vymanit se tak z nudného života s rodiči ve Skotsku. Z náhodného zabodnutí prstu do glóbusu dá přednost pro něj zcela neznámé Ugandě před Kanadou, kterou „trefil“ první.
Cestou na ugandský venkov, kterou absolvuje autobusem, se Nicholas seznamuje s místní kulturou i ženami, které jsou jeho vášní. V zapadlé malé nemocnici, svém novém působišti, nabírá lékařské zkušenosti. V té době nedaleko probíhá míting generála Amina (Forest Whitaker), který se zrovna dere k politické i vojenské moci země. Nicholas spolu se svou anglickou kolegyní Sarou (Gillian Andersonová) se jedou na akci podívat. Zatímco Sara je k projevům a celému Aminovu divadlu skeptická, Nicholas je nadšen. Později akci na její popud opouštějí předčasně. Během návratu do nemocnice je dožene vojenská ozbrojená hlídka s tím, že měl generál nehodu a potřebují lékaře.
Amin, jehož vůz se srazil s krávou, je ošetřován Nicholasem, zatímco majitelé zvířete, které řve bolestí, se ho snaží uklidnit. Nervózní Nicholas je několikrát prosí, ať trápící se zvíře zabijí. Když se nic neděje vytrhne překvapenému generálovi, jemuž obvazoval ruku, pistoli z jeho opasku a zvíře zastřelí. V tu chvíli na něj míří několik samopalů a rozpálený Amin na něho vykřikne, co si to jako Brit dovoluje. Nicholas uvědomíc si vážnost celé situace jakoby mimoděk pronese, že je Skot, nikoli Brit, což mu zachrání život, neboť generál má pro Skotsko slabost a situace se uklidní. Pak se zase Nicholas se sestrou vrací zpět.
Po čase si pro Nicholase přijede Aminův poradce a odveze ho vládním vozem do Kampaly a jeho paláce. Tam se ho zeptá, chce-li být jeho osobním lékařem. Po krátkém rozhodování souhlasí. Časem se stávají blízkými přáteli. Nicholas si užívá luxusu darovaného již od Amina - prezidenta a nic netuší o jeho hrůzovládě. Honosí se umělým titulem „Poslední skotský král“, účastní se skotských přehlídek ugandské armády, žije nad poměry. Postupem se však seznamuje se záhadnými praktikami svého chlebodárce i s jeho vlastností nikomu nevěřit. K tomu všemu prožívá tajný románek s Kay (Kerry Washington), jednou z Aminových žen, který vyúsťuje v její otěhotnění. Kvůli shodě událostí nemůže dojít k plánovanému potratu a Nicholasova milenka utíká do své rodné vesnice za nejistou pomocí šamana. V těchto událostech se vše začíná obracet proti mladému lékaři. Je mu prohledán byt, sebrán britský pas a nahrazen nepoužitelným ugandským, čímž se mu zavírá cesta ze země. Postupné uzavírání hranic, vyhoštění cizích státních příslušníků, informační embargo a další věci kolem Aminova režimu otevírají Nicholasovi oči a jeho jediným přáním je dostat se ze země.
Po neúspěšném pokusu odstranit Amina pomocí pilulek, které diktátor užívá, se Nicholase během tiskové konference u příležitosti přistání uneseného letadla Air France na letišti v Entebbe zmocní Aminovi strážci a mučí ho. Amin mu vyčte jeho poměr se svou ženou Kay, o kterém se dozvěděl, a nechá ho napospas svým osobní strážcům. Mezitím před novináři prohlašuje, že pro unesené jsou připravena dvě letadla, která je dopraví domů.
Aminovi strážci jdou po Nicholasově omdlení celý akt zapít s tím, že se k němu vrátí. Nicholase mezitím vzkřísí jeho přítel z nemocnice, ugandský doktor Junju (David Oyelowo), který celý průběh sledoval z úkrytu. Poskytne Nicholasovi základní ošetření, aby byl schopen se dostat k letadlu připravenému pro unesené, což se mu také podaří. Sám za to však zaplatí životem - když Amin zjistí, že Garriganovi pomáhal utéci, nechá ho zastřelit.

Ocenění:
Academy Awards
2007 - Forest Whitaker (Nejlepší herec v hlavní roli) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2007 - Forest Whitaker (Nejlepší herec v hlavní roli)
2007 - Jeremy Brock, Peter Morgan (Nejlepší adaptovaný scénář)
2007 - Výjimečný britský film
2007 - Nejlepší film (nominace)
2007 - James McAvoy (Nejlepší herec ve vedlejší roli)

British Independent Film Awards (BIFA)
2006 - Kevin Macdonald (Nejlepší režisér)
2006 - Úspěch po technické stránce
2006 - Nejlepší britský nezávislý film (nominace)
2006 - James McAvoy (Nejlepší herec) (nominace)
2006 - Forest Whitaker (Nejlepší herec) (nominace)
2006 - Jeremy Brock, Peter Morgan (Nejlepší scénář) (nominace)

European Film Awards
2007 - Kevin Macdonald (Nejlepší film) (nominace)
2007 - Kevin Macdonald (Nejlepší režie) (nominace)
2007 - James McAvoy (Nejlepší herec) (nominace)
2007 - Anthony Dod Mantle (Nejlepší kamera) (nominace)
2007 - Alex Heffes (Nejlepší hudba) (nominace)
2007 - Kevin Macdonald (Cena diváků) (nominace)

Golden Globes
2007 - Forest Whitaker (Nejlepší herec - drama)

Critics Choice Awards
2007 - Forest Whitaker (Nejlepší herec)

Florida Film Critics Circle Awards
2006 - Forest Whitaker (Nejlepší herec)

Los Angeles Film Critics Association Awards
2006 - Forest Whitaker (Nejlepší herec)

New York Film Critics Circle Awards
2006 - Forest Whitaker (Nejlepší herec)

DABING
V českém znění: Martin Sobotka - James McAvoy (Dr. Nicholas Garrigan), Jana Musilová - Gillian Anderson (Sarah Merritová), Martin Zahálka - Forest Whitaker (Idi Amin), Jitka Moučková - Kerry Washington (Kay Aminová), Luděk Čtvrtlík - Simon McBurney (Stone), Jiří Valšuba - David Oyelowo (Dr. Junju), Jaroslava Brousková, Bedřich Šetena, Petr Pelzer, Antonín Navrátil, Ivo Novák, Bohdan Tůma, Vladimír Fišer (titulky)
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Lukáš Polifka
Produkce: Marek Hrazdil
Dialogy a režie: Ladislav K.J. Novák
Vyrobilo: Studio Virtual 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 8.2.2007 Bontonfilm
Premiéra Velká Británie: 12.1.2007 20th Century Fox UK
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 8.2.2010 (Bontonfilm)
Poprvé v TV: 14.12.2008 HBO
Poprvé na DVD: 28.5.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 8.2.2010 (Bontonfilm)

Tržby v ČR - Kč 1 315 717
Tržby celkem - $ 48 618 191
Návštěvnost v ČR 14 287
Náklady (Rozpočet) - $ 6 000 000
 
Tvůrci a herci
Kevin Macdonald (Režie), Andrea Calderwood (Produkce), Lisa Bryer (Produkce), Charles Steel (Produkce), Alex Heffes (Hudba), Anthony Dod Mantle (Kamera), Justine Wright (Střih), Jina Jay (Casting), Michael Carlin (Scénografie), Tina Jones (Scénografie), Michael O'Connor (Kostýmy), Martin Steyer (Zvuk), Christian Conrad (Zvuk), Sharon Martin (Masky), Barrie Gower (Masky), Peter Morgan (Scénář), Jeremy Brock (Scénář), Giles Foden (kniha) (Předloha), Forest Whitaker (Herec), James McAvoy (Herec), Kerry Washington (Herec), Simon McBurney (Herec), David Oyelowo (Herec), Stephen Rwangyezi (Herec), Abby Mukiibi Nkaaga (Herec), Adam Kotz (Herec), Gillian Anderson (Herec), Barbara Rafferty (Herec), Giles Foden (Herec), Martina Amati (Herec)
 
2006/117/Velká Británie/Drama, Životopisný
 
Zajímavost k filmu
- Celosvětová premiéra proběhla 1. září 2006 na Telluridském FF.
- Během natáčení závěrečné scény mučení došlo k incidentu, který režisér okomentoval slovy: "James byl nervózní, protože si myslel, že to bude bolet. Když jsme ho poprvé vytáhli nahoru, tak omdlel. Nikdo v tu chvíli však netušil, co se stalo. Strašně jsem se lekl, že někdo udělal chybu a Jamese skutečně probodl hákem. Naštěstí byl mimo sebe jen pár vteřin."
- Snímek je adaptací fiktivního románu anglického spisovatele Gilese Fodena „Poslední král Skotska“. Inspiraci autor čerpal ze svého pobytu v Africe, kam se s rodiči přestěhoval a pobýval do 26 let.
- V žádné z hlavních rolí se ve skutečnosti neobjevil ani jediný Uganďan, dokonce i Dr. Junju (David Oyelowo), který pomáhá Garriganovi na klinice, pochází z Nigérie.
- Jeden z členů ochranky, která se pohybuje kolem Aminiho je ve skutečnosti velmi populární místní zpěvák.
- Při natáčení poslední scény na letišti James McAvoy omdlel. Scéna se natáčela 6 dní, záběry na letišti byly zároveň posledními záběry, které štáb natočil.
- Interierové záběry na letišti na konci filmu se natáčeli ve skutečnosti v místní knihovně během víkendu. Byl to jediný způsob, jak dostat na natáčení všechen kompars bílých místních neherců, pro které by letiště bylo moc daleko.
- Sluha v domě Kay, který otevře dveře Nicholasovi a řekne mu, že šla do lesa, je ve skutečnosti místní herec, který během natáčení fungoval jako asistent Foresta Whitakera.
- Režisér se před natáčení potkal s televizním reportérem britského kanálu 4 jménem John Snow, který pracoval v době Aminiho režimu v Ugandě pro Reuters a ten mu potvrdil, jak schopný řečník to byl. Dokázal si na svou stranu získal novináře, kteří přicházeli na tiskovou konferenci nažhaveni a odcházeli s úsměvem. Díky tomu byl pak i jeho portrét mimo Ugandu velmi zkreslený. Tisková konference ve filmu je založená na jeho zážitcích.
- Některé fotky obětí režimu Amina, které jsou k vidění ve filmu, jsou skutečné.
- Při konkursu předvedl Whitaker režisérovi nacvičenou řeč Aminiho ke své ochrance, po té, co se ho pokusili zavraždit v autě. Do té doby ho měl Kevin Macdonald za plachého introverta, ale po předvedeném monologu se rozhodl herce obsadit. V komentáři přiznal, že z něj šel strach.
- Scéna, ve které se pokusí prezidenta zabít se musela natočit na poprvé, protože při ní byla zničena druhá, nepojízdná limuzína, která patřila skutečnému Aminovi. Podruhé by se natočit nedala.
- Červená židle, na které sedí Forest Whitaker na zahradní slavnosti, patřila skutečnému diktátorovi. Sedával na ni při jednání parlamentu.
- Při pracovní schůzce v parlamentu se představí bělovlasý muž u stolu jako rakouský ministr zahraničí, je ve skutečnosti bývalý velvyslanec Německa, který dodnes v Ugandě žije a muž s plnovousem vedle něj je Velvyslanec Rakouska.
- Záběr u bazénu, ve kterém závodí Amin se svými ministry je remake z dokumentu, který o ugandském prezidentovi vzniknul. Bazén je skutečným, ve kterém se Amin koupal. Samozřejmě, že každý takový závod prezident vyhrál.
- Většina kostýmů Amina byla navržena podle skutečného oblečení, které diktátor nosil, včetně teplákové soupravy, ve které hraje fotbal. Například medaile, které nosí na svých uniformách jsou repliky skutečných medailí, které si sám sobě udělil, aniž by kdokoliv znal jejich přesný význam.
- První večírek, na který pozve Amin Nicolase a představuje ho svým ženám, se natáčel v Uganském parlamentu. První žena, kterou mu představí slovy, že s ní měl pět dětí, je ve skutečnosti produkční, která měla na starosti casting, stejně tak druhá žena byla z afrického štábu.
- Režisér potkal Gillian Anderson v porotě filmového festivalu a nabídnul jí roli. Vzala ji hlavně proto, že se chtěl zbavit image detektivky a také proto, že byla několikrát v Africe se svým manželem a natáčení v Ugandě ji zaujalo.
- V rámci natáčení filmu se Forest Whitaker naučil svahilsky, přibral přes 25 kilo a spřátelil se s rodinou krvežíznivého státníka.
- Samotný Idi Amin se stal součástí popkultury a odkazy na něj se objevili například v písních Manic Street Preachers či rapera jménem Nas. V televizi si ho podal Benny Hill ve své legendární show a objevil se také ve skeči Saturday Night Live. Vidět ho též můžeme v úvodní scéně parodie Bláznivá střela (r. David Zucker, 1988) a na konci Team America: Světový policajt (r. Matt Stone a Trey Parker, 2004).
 
Odkazy