Přítelkyně smrti (TV seriál) / Totenfrau (Thriller Rakousko, 2022, 4 h 16 min (Minutáž: 41–45 min)) 67%

17.01.2024 00:32
JEDNOU VĚTOU
„Žena se rozhodne za každou cenu zjistit, kdo jí zabil manžela"

OBSAH
Přítelkyně smrti je rakouská televizní série, ve které se hlavní hrdinka rozhodne za každou cenu vypátrat vraha svého manžela. Při tomto hledání ale bezděky objeví nejtemnější a nejskrytější tajemství lidí, kteří žijí kolem ní. Seriál Přítelkyně smrti je natočen podle stejnojmenného románu Bernharda Aichnera.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdo přetrpí první dvě epizody, dočká se vcelku solidní detektivky. Co je však velmi nebezpečné je scéna, kdy dcera ukradne mamince formaldehyd, že se s ním budou sjíždět na párty. Formaldehyd silně dráždí sliznice i plíce, při požití způsobuje těžké záněty až vředy v trávicím ústrojí. V těle se pak metabolizuje na kyselinu mravenčí a metanol, což jsou látky, které v těle opravdu nechcete. Takže pokud detektivku sleduje nějaký puboš a řekne si, že by to s tím formaldehydem mohl zkusit, pravděpodobně umře. Navíc je formaldehyd karcinogen, takže i když neumře, dostane raka. To by se z té detektivky mělo okamžitě odstranit, nebo alespoň na začátku napsat nějaké varování, než bude průser. Jinak solidní průměr. (futislav) 3*

Klasická mystery kriminálka..... Samotné prostředí temného horského městečka a pohřebního ústavu je zajímavé. Hlavní hrdinka je sympatická a psycho zároveň.... Má to rychlý spád a manžel, který umírá hned na začátku má tajemství. Problém je s pomstou manželky, to je trochu přehnané. Ikdyž na Babu Yagu nemá ?? Vraha jsem tipoval od druhé epizody a trefil jsem se. Čím dál tím více mi vyhovuje počet epizod 6 (Daiker) 4*

Jsem typ člověka, kterej spíš preferuje filmy před seriály. Jelikož seriály jsou na mě moc časově náročný. Film si pustím dodívám a hotovo. Seriál je většinou běh na dlouhou trať. A když seriál tak ideální jsou pro mě takový minisérie o pár dílech. Teď už k hodnocení seriálu. Samotnej příběh sice nenudí, stačí na to aby utáhl tuhle minisérii ale nějak extra neohromí. Nebyl to prostě ten typ seriálu u kterýho je člověk "nadrženej" na každej další díl, protože je napnutej jak struna a chce těch dílů sjet co nejvíc naráz. Takže jak už jsem psal. Nenudil jsem se, podívat se na to dalo ale není to nic z čeho bych byl úplně odvařenej. (pornogrind) 3*

VELKÁ RECENZE
-

SEZNAM EPIZOD
1.série (2022)
DÍL 1: Mezi mrtvými (Im Reich der Toten) - Poklidný život majitelky pohřební služby převrátí naruby tragická nehoda, při které zemře její manžel. Něco tu ale nehraje.
DÍL 2: Velcí umělci (Ein ganz großer Künstler) - Blumová se rozhodne postarat o vystrašenou Dunju, která znala Marka, a z jeho smrti začne podezřívat mocnou rodinu Schönbornových.
DÍL 3: Strach z živých (Fürchte dich vor den Lebenden) - Při pátrání po mužích, kteří napadli Dunju, se Blumová ocitne na děsivých místech. Její rodinu ale mezitím začne sledovat podivné auto
DÍL 4: Mateřská láska (Mutterliebe) - Blumová si promluví s paní Schönbornovou, která podle ní stojí za únosem jejího syna, a pak vláká jiného člena jejich gangu do smrtící pasti.
DÍL 5: Přírodní rovnováha (Im Gleichgewicht der Natur) - Velitel policie začne podezřívat Blumovou, že má prsty v nedávných událostech. Massimo objeví jasné důkazy. Blumová se ocitne ve velmi nebezpečné situaci.
DÍL 6: Až do konce (Bis ans Ende) - Policie předvede k výslechu Blumovou, která pak na schůzce s Massimem přijde na to, jak se celá věc odehrála.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Lucie Vondráčková - Anna Maria Mühe (Brunhilde Blumová), Jan Šťastný - Felix Klare (Massimo Ricci), Karolína Křišťálová - Emilia Pieske (Nela Thalerová), Pavel Rímský - Hans Uwe Bauer (Karl Thaler), Radek Škvor - Yousef Sweid (Reza Shadid), Eliška Balzerová - Michou Friesz (Johanna Schönbornová)
Dále v českém znění: Terezie Taberyová - Romina Küper (Dunja), Jakub Saic - Shenja Lacher (Edwin Schönborn), Zbyšek Horák - Simon Schwarz (kněz Herbert Jaunig), Tereza Chudobová - Andrea Wenzl (Ute Ricci), Václav Šanda - Sebastian Hülk (Dr. Benjamin Ludwig), Pavel Vondra - Gregor Bloéb (Bertl Puch), Bohuslav Kalva - Heinz Trixner (Franz Theile), Adéla Kubačáková - Monica Anna Cammerlander (Heidi Schauerteová), Jan Škvor - Maximilian Kraus (Mark Thaler), Jan Köhler, Sára Nygrýnová, Petra Tišnovská, Viktor Vích Antonio, Anna Nemčoková, Milan Bouška, Libor Terš, Zdeněk Hruška, Jiří Köhler a další
Překlad: Zuzana Schwarzová
Produkce: Zdena Sirotková
Zvuk: Jan Klimeš
Výsledný mix: Jan Simon, Jiří Nižník
Dialogy a režie: Jan Žáček
Pro Netflix vyrobilo Studio Beep ve studiu babidabi - 2022

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.1.2023 Netflix
Premiéra USA: 5.1.2023 Netflix
Premiéra Rakousko: 7.11.2022 ORF
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 5.1.2023 Netflix
 
Tvůrci a herci
Nicolai Rohde (Režie), Wolfgang Mueller (Produkce), Thomas Hroch (Produkce), Benito Mueller (Produkce), Patrick Kirst (Hudba), Stephan Burchardt (Kamera), - (Střih), - (Casting), - (Scénografie), Anna Zeitlhuber (Kostýmy), Mirage Zamprioli (Zvuk), - (Masky), Mike Majzen (Scénář), Barbara Stepansky (Scénář), Anna Maria Mühe (Herec), Robert Palfrader (Herec), Felix Klare (Herec), Simon Schwarz (Herec), Michou Friesz (Herec), Gregor Bloéb (Herec), Yousef 'Joe' Sweid (Herec), Romina Küper (Herec), Hans-Uwe Bauer (Herec), Emilia Pieske (Herec), Andrea Wenzl (Herec), Stephanie Lexer (Herec), Gerhard Liebmann (Herec)
 
2022/256/Rakousko/Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení seriálu probíhalo v Rakousku v lokalitách Vídeň, Ternitz, Sellrain od 20.4.2021 do 9.7.2021
 
Odkazy