Expres foto / One Hour Photo (2002/92/USA/Drama, Thriller, Psychologický) 72% -Originál DVD-

21.11.2023 04:33
JEDNOU VĚTOU
„Není nic nebezpečnějšího než známá tvář.“

OBSAH
„Když listujeme albem fotografií, vidíme jen šťastné chvíle našeho života. Nikdo nechce mít snímek události, na niž by rád zapomenul,“ říká hlavní postava filmu Sy Parris. Už dvacet let dělá fotky v místním obchodním domě a vede dost smutný a osamělý život. Ti, co se sem přijdou vyfotit, si sotva všimnou muže za pultem. Jen Nina Yorkinová se na něho vždy usměje, pozdraví ho a odnese si další snímek šťastné rodinky. Yorkinovi jsou jeho nejlepší zákazníci - Sy sledoval před hledáček lásku Niny a jejího manžela Willa, viděl, jak jejich nyní devítiletý syn Jakob vyrůstá z plenek, ví všechno o jejich rodinných prázdninách. A protože svou práci dělá zodpovědně a dokonale, ve svém archivu schraňuje i fotografie, které vypovídají mnohem víc o osobním životě těch druhých. Jak rád by se stal součástí Yorkinovy rodiny, která z jeho pohledu má všechno, co on postrádá. Jenže pak zjistí, že není zdaleka tak dokonalá, rozhodne se, že s tím musí něco udělat a jeho záchranná mise končí bizarní konfrontací... Film režíroval Mark Romanek, v hlavní roli uvidíme Robina Williamse. (HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Koncert subtilního herectví depilované Mrs.Doubtfire aneb Agfě zvoní hrana.. Psychothriller o stalkingu s dobrým úmyslem zavřeným ve svěrací kazajce, geometricky čisté formě a hudbě vlévající benzín do plamenů znepokojivé atmosféry - škoda, že není Romanek (jako režisér) plodnější.. Na konci mi přišla myšlenka na crossover s Falling Down, protože ti dva kluci by si kápli do noty. D-Fens by brouzdal po městě s UZI a Seymour by za ním dělal fotky do alba: "Znechuceni morálkou společnosti".. (Gilmour93) 4*

„Jenom jsem fotil“ Fotografie – uchovatelé našich vzpomínek. Těch dobrých především, jak správně podotýká Seymour Parrish. Jenže naše životy tvoří i události méně líbivé. Ty, na které chceme zapomenout, ne si je prohlížet v rodinném albu. Seymour Parrish podobné fotky v tom svém rozhodně mít nechce. Námět hodný krvavého thriller přetvořil Mark Romanek v „přesymbolizované“ psychologické drama o rodině a svědomí. Robin Williams je trochu jako klaun, který odhodil všechny masky. Dokáže v jedné scéně bezbolestně přejít od milujícího strýčka k zákeřnému pedofilovi. Škoda, do jak nenápadité formy byl tvárný materiál jeho kvalit nalit. Závěrečné moralizování naštěstí patří do řádu těch cyničtějších a matný dojem z mizivé gradace zachraňuje sice nijak objevné, přesto působivé „sdělení“. 70% (Matty) 3*

One Man Show Robina Williamse, který nám po Insomnii ukazuje další mrazivou stránku svého herectví. Z komediální škatulky milerád odskakuje do ambiciózních projektů (brilantní Good Will Hunting, Insomnie) a s velkou elegancí a přehledem si střihne vážnější roli. Jeho osamělý podivín Seymour, leč na první pohled působí dojmem usměvavého dobráka, se pomocí své práce ve fotolabu denně pasivně setkával s příběhy svých zákazníků. Zejména rodina krásné Niny ho pohltila víc, než by bylo zdrávo. Režisér reklam a vyhledávaný klipař (Madonna) Mark Romarek ve svém debutu precizně vystavěl příběh a s pomocí jediné hvězdy a tísnivé atmosféry nahnal více „strachu“ než usekané hlavy v kdejakém hororu!! 70%. (castor) 4*

VELKÁ RECENZE
Seymour Parrish je muž středního věku, který nemá manželku ani děti a vlastně ani žádné přátele. Už mnoho let pracuje ve fotolaboratoři obchodního domu Savmart a jeho práce je mu vším. Denně mu před očima defilují stovky fotografií, na nichž občas vidí různé nechutnosti, nejčastěji ale šťastné tváře, smějící se děti a spokojené rodiny. I dnes přichází jeho oblíbená zákaznice Nina Yorkinová: její syn Jakob měl narozeniny, a tak mají plno fotek. Sy je nejen slíbí udělat ještě před zavírací hodinou - přestože je neděle -, ale ještě dá Jakeovi malý fotoaparát - prý pozornost podniku všem, kteří slaví narozeniny... Pouto, která váže Seymoura k této rodině, ale daleko přesahuje normální vztah: doma má celou jednu obrovskou stěnu polepenou nejrůznějšími fotografiemi ze života rodiny od chvíle, kdy se Nina s Willem vzali, přes narození Jakoba až po současnost. Nad fotkami - které před neznámými lidmi vydává za svou rodinu - Sy často sní, že je skutečný strýček malého Jakea a žije šťastně spolu s rodinou... V práci má ale Sy občas potíže, na které číhá jeho nadřízený Bill Owens, kterému se Parrish vůbec nezamlouvá. Dalo by se říct, že čeká na první příležitost, aby ho vyhodil. Sy se zbytečně pohádá s opravářem a Owen ho důrazně varuje, aby své chování korigoval. Sy je ovšem plně zaměstnán sledováním rodiny Yorkinů: chodí na fotbalový trénink, když hraje Jake, posadí se k Nině v bistru a pak se naoko diví, že oba čtou stejnou knihu, což si předem pečlivě zjistil. Ukáže jí fiktivní fotku své matky - ve skutečnosti je to stará černobílá fotografie krásné mladé ženy, kterou nedávno koupil.
Ale pak se stane něco, co Seymoura zcela vykolejí: jeho nadřízený Owen si ho pozve a položí mu prostou otázku: jak je možné, že bylo vyvoláno mnohem větší množství fotografií, než pak bylo skutečně prodáno zákazníkům? Sy se sice tváří, že o tom nic neví, pokouší se chybu svádět na stroj, případně na svého pomocníka Yoshiho, který má problém s počítáním, jelikož se ale jedná o stovky fotek, je jasné, že věci se mají jinak. Jde tajně na své bývalé pracoviště a prohlédne si vyvolané fotografie. Zjistí, že Maya Bursonová je Willovou milenkou. Kompromitující fotky dá do obálky pro Ninu a jen čeká, jak se věci vyvinou. Oknem ale vidí rodinu sedat ke stolu - a nic se neděje. Když si jde nechat vyvolat své vlastní fotky, ostře se pohádá s Owensem, který ho tam už nechce vidět. Tomu pak Yoshi přinese Syovy fotografie: je na nich Owensova malá dcerka, což lze považovat za jasnou hrozbu. Owens okamžitě uvědomí policii, která začne Parrishe hledat.

Ocenění:
Robert Awards (Danish Film Awards)
2003 - Mark Romanek (Nejlepší americký film) (nominace)

Critics Choice Awards
2003 - Robin Williams (Nejlepší herec) (nominace)

The Saturn Awards
2003 - Robin Williams (Nejlepší herec)
2003 - Nejlepší akční/dobrodružný/thriller film (nominace)
2003 - Mark Romanek (Nejlepší scénář) (nominace)
2003 - Connie Nielsen (Nejlepší herečka ve vedlejší roli) (nominace)
2003 - Reinhold Heil (Nejlepší hudba) (nominace)
 
Sundance Film Festival
2002 - Mark Romanek (Velká cena poroty za nejlepší hraný film) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS)
V českém znění: Jiří Prager – Robin Williams (Seymour Parrish), Michaela Kuklová – Connie Nielsen (Nina Yorkinová), Jan Šťastný – Michael Vartan (Will Yorkin), Radek Škvor - Dylan Smith (Jakob Yorkin), Zdeněk Mahdal - Eriq La Salle (detektiv James Van Der Zee), Antonín Navrátil - Gary Cole (Bill Owens), Libor Hruška, Miroslava Součková, Hana Krtičková, Michal Michálek, Martin Sobotka, Pavel Vondra, Bohdan Tůma, Ladislav Novák a další.
Překlad: Petr Finkous
Zvuk: Tomáš Marný
Dialogy a režie českého znění: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska, 2003

2.DABING (Prima)
V českém znění: Ladislav Mrkvička – Robin Williams (Seymour Parrish), Jitka Moučková – Connie Nielsen (Nina Yorkinová), Michal Jagelka – Michael Vartan (Will Yorkin), David Štěpán, Lukáš Hlavica, Libor Hruška, Pavel Vondrák, Nikola Votočková, Otmar Brancuzský, Klára Sochorová, Marek Libert, Libor Bouček, Svatopluk Schuller, Otto Rošetzký, Hana Talpová, a další
Překlad a úprava dialogů: Ivan Kotmel - Agentura K
Zvuk: Pavel Balcar
Produkce: Alena Kollerová, Jana Janoušková
Vedoucí dramaturg: Lucie Donátová
Šéfproducent: Jaroslav Richtr
Režie českého znění: Michal Michálek
Vyrobila: ve Studiu S pro ALFA CZ a.s. FTV Prima s.r.o., 2009.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR:
Premiéra USA: 13.9.2002 Fox Searchlight Pictures US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.8.2003 (VHS) Bonton Home Entertainment, 6.6.2003 (DSVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.6.2003 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 52 200 000
Náklady (Rozpočet) - $ 12 000 000
 
Tvůrci a herci
Mark Romanek (Režie), Christine Vachon (Produkce), Pamela Koffler (Produkce), Stan Wlodkowski (Produkce), Johnny Klimek (Hudba), Reinhold Heil (Hudba), Jeff Cronenweth (Kamera), Jeffrey Ford (Střih), Deborah Aquila (Casting), Tricia Wood (Casting), Tom Foden (Scénografie), Arianne Phillips (Kostýmy), Andrew DeCristofaro, Michael C. Casper (Zvuk), Cheri Minns (Masky), Mark Romanek (Scénář), Robin Williams (Herec), Connie Nielsen (Herec), Michael Vartan (Herec), Dylan Smith (Herec), Erin Daniels (Herec), Gary Cole (Herec), Nick Searcy (Herec), Eriq La Salle (Herec), Andy Comeau (Herec), Clark Gregg (Herec), Mark Romanek (Herec), Lee Garlington (Herec), Jim Rash (Herec), Dave Engfer (Herec), Peter Mackenzie (Herec), Robert Clotworthy (Herec), Wayne Wilderson (Herec), Megan Corletto (Herec), Paul Hansen Kim (Herec), Jimmy Shubert (Herec)
 
2002/92/USA/Drama, Thriller, Psychologický
 
Zajímavost k filmu
- Ve filmu použitém úryvku ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989) dabuje v českém znění Homera Simpsona Bohdan Tůma, který ve skutečném seriálu propůjčil hlas policistovi Clancy Wiggumovi.
- Režisér Mark Romanek si pro film bral inspiraci z různých starších filmů o osamělých mužích, jmenovitě např. Taxikář (1976).
- Ve sci-fi v TV, které Sy (Robin Williams) večer sleduje, postava pronáší výzvu jiné planetě, aby její obyvatelé žili v míru a přestali válčit, jinak přijdou do záhuby. Jedna z blahopřejných fotografií Yorkinsových na Syově stolku také nese výzvu „Žijte v míru“.
- Úryvek ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989), konkrétně z epizody Mys hrůzy (1993), který Sy (Robin Williams) večer sleduje v TV, kde Bart dostane výhružný dopis a jeho otec Homer se k tomu staví apaticky, může odkazovat na Syovo vlastní traumatické dětství plné šikany, ponižování, vyhrožování a odmítnutí jak ze strany okolí, tak ze strany jeho vlastního otce.
- Hlavní hrdina Seymour Parrish (Robin Williams) má příjmení s podobnou výslovností jako perish – záhuba, zkáza. Může souviset s jeho vlastním bezútěšným osudem případně s „rozsudkem“, který vykoná na panu Yorkinovi.
- Jména postav a věcí ve filmu odkazují na jména známých fotografů – Syův asistent ve fotolabu, Yoshi Araki (pojmenován podle Nobujošim Arakim), detektiv Van Der Zee (James Van Der Zee), detektiv Outerbridge (Paul Outerbridge), Maya Burson (Nancy Burson), zákazníci Savmartu paní von Unwerth (Ellen von Unwerth) a pan Siskind (Aaron Siskind). Hotel Edgerton, kde se odehrává konec filmu, je pojmenován po fotografovi Haroldu Eugenu Edgertonovi.
- Sci-fi snímek, který Sy (Robin Williams) sleduje v televizi, je Den, kdy se zastavila Země (1951).
- Přibližně v 15. minutě Sy (Robin Williams) sleduje na 2. epizodu 5. série seriálu Simpsonovi (od r. 1989) "Mys hrůzy", kdy chce Levák Bob zabít Barta. V atmosféře a pojetí postav scény seriálu lze nalézt paralelu s excentricitou hlavního hrdiny filmu.
- Sy (Robin Williams) sleduje v televizi scifi snímek Plán 9 (1959).
- Robin Williams si již jednou postavu s příjmením Parrish zahrál, a to ve filmu Jumanji (1995), kde ztvárnil Alana Parrishe.
- Sy (Robin Williams) řídí Toyotu Echo, model 2001.
- Číslo 23 sa často objavuje počas celého filmu, pretože produkčná spoločnosť sa volá "Catch 23".
- V jednej z úvodných scén je otvorený koláčik šťastia, na ktorom je napísané "Niekto chce, aby si bol šťastný." Režisér musel otvoriť 30 takýchto koláčikov, aby našiel ten správny odkaz použiteľný pre film.
- Robin Williams mal pôvodne hrať manažéra SavMartu, ale po druhom prečítaní scenára požiadal o rolu Sya.
- Hlavná úloha bola najskôr ponúknutá Jackovi Nicholsonovi, ktorý ju však odmietol.
- Robin Williams si kvôli filmu musel oholiť ruky a hornú časť hrudníka, pretože bol veľmi zarastený.
 
Odkazy