Metanol (TV film) / Metanol (TV film) (Drama / Krimi Česko, 2018, 2x90 min (Alternativní 179 min)) 84%

21.11.2023 04:31
JEDNOU VĚTOU
„Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete?"

OBSAH
Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vlastně je film spíš na čtyři hvězdičky, ale pátou jsem se nakonec rozhodl dát za to dokonalé souznění scénáristů, režisérky, kameramana, tvůrce hudby a samozřejmě i ne příliš okoukaných herců, což vlastně filmu jde k plusu. Osobně jsem ale byl překvapený, že za tímto stojí samotná Česká televize. Námět je totiž geniální. Sám si moc dobře pamatuju celou tu metanolovou aféru a dodnes na ní vzpomínám. Nikdy jsem se ale uceleně nedozvěděl, jak to vlastně s tím pančováním bylo. No a tady to mám krásně a na čisto. V prvním díle z pohledu obviněných a v druhém díle z pohledu vyšetřovatelů. Klobouk dolů Česká televize! Vydala si do světa jeden z nejlepších českých filmů za poslední roky. A přitom si na to ani nepotřebovala miliony ze státního fondů jako třeba Filip Renč za Lídu Baarovou, kterej jí za kopu státních peněz ještě k tomu dokázal hodně slušně dojebat. (Malarkey) 5*

Tady Česká televize trefila bingo svým námětem a bohudík svým zpracováním nic nezprasila, takže divácké koncese pro jednou byli kvalitně investovány. Nechci ještě propadat bujarímu veselí, že se v zemi mlékem a strdím oplývající konečně něco podařilo, když ještě čekáme na druhý díl, ale první krok šel správným směrem. Takhle si představuji moderní thriller, s dynamickou kamerou a tahem na bránu. Prakticky debutující Terezka Kopáčová z lehkostí válcuje zkušené televizní režisérské matadory. Vysoko nastavenou laťka z prvního dílu se podařilo udržet, dokonce emotivní dopad díky scéně u soudu byl ještě vyšší a musím říct, že krom pachatelů považuju za lidský dobytky všechny ty právníky, které hájí prokazaletný zmrdy a vrahy a říkají tomu práce. Jediný co ve druhém díle nepovažuji za úplně vydařené, byla orientace v postavách a v distribuci chlastu. To, ale nemění nic na pocitu, že jsem viděl velmi kvalitní záležitost. (Enšpígl) 4*

Stává se to jednou za pár let, ale na Kavčích horách hrábli do plných a ve správný okamžik z odstupu vydestilovali jednu z nejbizarnějších kauz českého lihového byznysu. První polovina šlape bez zaškobrtnutí a divák jenom žasne, jak dvojka absolutních kreténů smíchá várku, za kterou se barmanské certifikáty neudělují ani v nejzapadlejším koutu východní Moravy. Režisérka to do diváka pumpuje po panácích, ale neúnavně, přičemž ji drží zneklidňující cimbál a skvělí herci (shrbený Vaculík budí sympatie, Máj vztek a Bambušek dává lekci zmrdismu na roky dopředu). Když do hry vstoupí policejní tým, nabere to úplně jiný směr a začne to téct po litrech (emoce i napětí), přičemž si to chvílemi hrábne daleko za běžný žánrový rámec českých kriminálek. Neokoukaní herci (výborný Finger a charismatický Fridrich) jedou bravurně napsané dialogy, nikde to nedrhne, a i když víte, kdo si v závěru odnese doživotí a kdo to uhraje přes advokáty, nedá vám to vydechnout. Čert vem zjednodušení, tohle je kvalitní demižonek, ze kterého jsem tři hodiny degustoval opravdu rád. (Isherwood) 5*

VELKÁ RECENZE
Metanolová aféra byla jednou z největších současných kriminálních kauz na našem území. Pamatuje si na ní snad každý, dotkla se skoro všech, buď přímo, nebo nepřímo. Ale co se vlastně ve skutečnosti stalo a kdo za tím vším stál?
To odkrývá nový dvoudílný film z dílny České televize, za jehož vznikem stojí režisérka Tereza Kopáčová a scenáristka Lenka Szántó. Ty společně vytvořily poutavý příběh inspirovaný skutečnými událostmi, který rozdělily do tří rovin. V té první se věnují obětem Metanolu, v druhé pachatelům a jejich pozadí a ve třetí rovině se zaměřují na kriminální vyšetřování policie. A Kropáčová se Szántó povedeně propojily tyto tři linie. Snímek objektivně ukazuje, co se ve skutečnosti dělo a nabízí divákům unikátní pohled na věc, a v každé ze dvou částí na to šli tvůrci trochu jinak.
V prvním díle se příběh věnuje obětem metanolové kauzy a těm, kteří to celé způsobili. Na jedné straně sledujeme osudy obyčejných lidí, jejichž životy se drasticky změnily. Na straně druhé je nám nabídnut pohled na autory celé aféry, kdo byli, proč vlastně učinili to, co učinili a jaký dopad měl skandál na ně. V druhé epizodě pak sledujeme policejní vyšetřování a pohled kriminalistů na celou věc. Dalo by se také říct, že druhá polovina příběhů je více akční a nabízí zajímavý vhled do celé události. Pro obě části jsou pak charakteristické silné postavy, na kterých je postaven celý příběh.
K tomu se váže i herecké obsazení, které je zde opravdu povedené. Bylo zjevné, že tvůrci pečlivě vybírali představitele svých postav. Díky tomu tak každá z nich působí věrohodně a autenticky. Jeden z nejvýraznějších výkonů podal David Máj, který v příběhu ztvárnil Rudu Fulína, strůjce celého maléru s metanolem. Sám herec ho popisuje jako milujícího manžela a otce, hlavního míchače, vraha a blba. A tím přesně je. Máj tyto jeho rysy dobře podtrhává a vytváří postavu, která i když je zločincem, tak s ní chvílemi soucítíme, protože to není onen typický padouch. Není v jádru špatný, jeho úmysly nejsou zlé, není to vrah, jen si chce zkrátka přivydělat a vymyslí dobrý kšeft (nebo si to aspoň myslí). A to přesně pozorujeme na výkonu Máje, který nám předvádí obyčejného člověka, jehož blbost má za následek nejednu tragédii. Druhým výrazným záporákem je Lukáš Vaculík, kterého je poněkud netypické vidět v takové roli. Tvůrci si s tím však poradili, proměnili hercovu tvář hezounka a vytvořili z něj nesympatického kriminálníka, na zážitku dodává i Vaculíkův chladnokrevný výkon. Opomíjet by se neměla i ruka zákona, dva hlavní vyšetřovatele zde ztvárňují Martin Finger a Vasil Fridrich. Ti se předvedli coby drsní, ale féroví policisté, kteří mají za úkol vyřešit spletitý případ. Finger i Fridrich dobře ztvárňují, jaký dopad měla celá událost na kriminalisty a jak významný případ to byl pro dějiny naší republiky. Navíc se oba herci vzájemně dobře doplňovali a vytvořili sehraný tým. Neméně emocionální výkony pak předvedli i Veronika Freimanová, Kristýna Podzimková či Vladimír Kratina, coby oběti metanolové aféry.
Na konto toho je nutno zmínit, že některé věci jsou ve snímcích smyšlené, zvláště pak u postav autoři trochu fiktizovali, zkrátka jen proto, že se nechtěli dotknout skutečných lidí, kterých se případ týkal. A to je pochopitelné. V jádru je však děj postavený na skutečných faktech, získaných detailní rešerší případu ze strany Kropáčové a Szántó. Ty samy podotýkají, že ty nejvíce surrealistické a nejšílenější momenty jsou skoro vždycky ty nejautentičtější.
Metanol dobře poukazuje na to, jak hluboko může klesnout lidská hloupost a jak hrozivé následky může mít nerozvážné uvažování. Jeden z vyšetřovatelů docela dobře vystihnul počínání pachatelů, když prohlásil: „Oni to asi nevěděli, ale měli to vědět.“ Kromě skvělého hereckého obsazení a autentického prostředí nám příběh přináší i unikátní pohled na případ, který už známe, očima pachatelů, obětí a vyšetřovatelů. Nadto jde i o velmi kvalitní kriminálku inspirovanou skutečnými událostmi, které má většina z nás ještě v živé paměti. Tak tedy na zdraví! Anebo raději ne.

SKUTEČNOST
Jako metanolová aféra nebo též metanolová kauza, methanolová kauza či kauza metanol se označuje událost započatá v září roku 2012, kdy v Česku a Polsku došlo k sérii otrav metanolem. Do 29. ledna 2013 na otravu zemřelo 47 občanů České republiky, tři občané Polské republiky a desítky dalších byly hospitalizovány; mnozí lidé utrpěli trvalé poškození zraku. Toto číslo však nebylo konečné kvůli tomu, že množství jedovatého metanolu stále kolovalo mezi lidmi. Proto se i po hlavní vlně otrav stále objevovaly nové oběti.
Policejní pátrání vyústilo v případ s největším počtem obviněných v dějinách české kriminalistiky. Po 18 dnech od první otravy policie 24. září 2012 oznámila, že kriminalisté objevili zdroj jedovatého metanolu. Metanol podle nich pocházel z ČR, byl řádně zakoupený a dodaný do opavské firmy, odkud putoval na černý trh. Policie také zadržela trojici hlavních podezřelých: obchodníka z Podkopné Lhoty Jiřího Vaculu, slovenského občana Rudolfa Fiana a tuzemce Tomáše Křepelu, majitele firmy z obce Řitka. Muži údajně dobře věděli, že namíchali „smrtící koktejl“. Fian byl obviněn z obecného ohrožení a Křepela byl stíhán za pomoc k trestnému činu.12. října obvinila policie z obecného ohrožení třetího muže, distributora ze Zlínska, který smrtící směs namíchanou v Opavě dále šířil. Dne 4. února 2015 potvrdil Vrchní soud v Olomouci doživotní tresty odnětí svobody pro Rudolfa Fiana a Tomáše Křepelu, Dne 30. března 2018 potom tyto tresty potvrdil i Nejvyšší soud

SEZNAM EPIZOD
1.série ()
DÍL 1: Epizoda 1 (Epizoda 1) - Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší...
DÍL 2: Epizoda 2 (Epizoda 2) - Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé?

Postavy a obsazení
• Lukáš Vaculík - Jiří Malota
• David Máj - Rudolf Fulín
• Tomáš Bambušek - Tomáš Sikora
• Vasil Fridrich - kpt. Marek Hálek
• Martin Finger - kpt. Tomáš Zakopal
• Kristýna Podzimková - Iveta Ožanová
• Jiří Hána - analytik Hána
• Ondřej Nosálek - státní zástupce Pavel Nebeský
• Jiří Kout - státní zástupce Marek Straka
• Veronika Freimanová - Jaroslava Gawlasová
• Dušan Sitek - Josef Gawlas
• Vladimír Kratina - Karel Chmiela
• Barbora Bočková - Jana Chmielová
• Tereza Lášková - Julie Chmielová
• Roman Zach - šéf ÚOOZ Roman Chalaš
• Marta Falvey Sovová - Alena Fulínová
• Lívia Bielovič Sabol - Světlana Sikorová
• Sophia Šporclová - Natálka Fulínová
• Daniil Bubník - Honzík Fulín
• Radim Jíra - Milan Ožana
• Vít Gajdoš - Míša Ožana
• Lukáš Melník - Martin Frýda
• Alena Doláková - Marie Podleská
• Petr Halíček - analytik Trachta

Ocenění:
Český lev
2018 - Lenka Szántó, Matěj Podzimek, Michal Reitler, Tereza Kopáčová (Nejlepší televizní film nebo minisérie) (nominace)

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 22.4.2018 Česká televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 30.5.2018 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Tereza Kopáčová (Režie), Michal Reitler (Produkce), David Hlaváč (Hudba), Pavel Berkovič (Kamera), Michal Hýka (Střih), - (Casting), Pavel Ramplé (Scénografie), Petra Krčková (Kostýmy), Ivan Horák (Zvuk), Jiří Čermák (Zvuk), Robert Slezák (Zvuk), Kateřina Sittová (Masky), Lenka Szántó (Scénář), Matěj Podzimek (Scénář), Lukáš Vaculík (Herec), David Máj (Herec), Vasil Fridrich (Herec), Martin Finger (Herec), Tomáš Bambušek (Herec), Kristýna Ryška (Herec), Jiří Hána (Herec), Kryštof Bartoš (Herec), Ondřej Nosálek (Herec), Jiří Kout (Herec), Veronika Freimanová (Herec), Dušan Sitek (Herec), Vladimír Kratina (Herec), Barbora Bočková (Herec), Tereza Lášková (Herec), Roman Zach (Herec), Václav Šanda (Herec), Marta Falvey Sovová (Herec), Sophia Šporclová (Herec), Daniil Bubník (Herec), Roman Vávra (Herec), Vít Gajdoš (Herec), Lívia Bielovič (Herec), Lukáš Melník (Herec), Alena Doláková (Herec), Jan Vápeník (Herec), Lukáš Bech (Herec), Gabriela Hyrmanová (Herec), Jan Vaši (Herec), Roman Slovák (Herec), Zdeněk Julina (Herec), Josef Zýka (Herec), Václav Havelka (Herec), Petr Halíček (Herec), Jan Václavík (Herec), Karel Wiencek (Herec), Jan Holík (Herec), Jiří Zapletal (Herec), Jaroslav Pížl (Herec), Jan Chudý (Herec), Jan Kopal (Herec), Václav Veselý (Herec)
 
2018/180/Česko/Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Fulínovi mají jako melodii dveřního zvonku „Není nutno“.
- Budova Krajského soudu, kterou můžeme vidět ke konci 2. části, je ve skutečnosti Zlínská poliklinika. Dále budova Krajského ředitelství policie je ve skutečnosti budova č. 32 ve Svitu. Skutečné Krajské ředitelství je od toho filmového vzdáleno asi 250 m.
- Spolumajitel firmy Fros, Tomáš Fládr, si zahrál ve druhém díle.
- Natáčelo se také v prostorách, kde se měl metylalkohol míchat. Tedy v prostorách bývalé Opavie v Lepařově ulici. V areálu sídlí firma Fros, jejíž zaměstnanci se ve filmu objevili jako komparzisté.
- Hlavního distributora si zahrál Lukáš Vaculík, přičemž ve skutečnosti se tato osoba jmenuje Jiří Vacula. Je tedy zajímavostí tato podoba jmen. (Jim008)
- Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání.
- Při přípravě scénáře Lenka Szántó prohlásila: „Nemohla jsem uvěřit, když jsem si přečetla, že dva z pachatelů se snažili alkohol s metanolem prodat i po konci prohibice, ačkoli už velmi dobře věděli, že i jejich lahve jsou s metanolem a mohou zabít. Normálně si opatřili nové kolky, zfalšovali certifikáty o původu lihu a vyjednávali s odběratelem, který jim slíbil dostat alkohol do maloobchodní sítě. Kdyby se jim to povedlo, umřou tisíce. Už předtím jsem si kladla otázku, proč se nikdo z pachatelů nesnažil distribuci alkoholu zastavit, když zjistil, že je nebezpečný. Ale vidět důkazy o tom, že to někdo šíří s plným vědomím toho, že další lidé mohou umřít, to pro mě byl šok.“
- Scenáristka Lenka Szántó psala scénář podle jí dostupných materiálů v Izraeli, kde trvale bydlí. Do Česka jezdila pouze kvůli rozhovorům s aktéry celého příběhu.
- V roku 1992 došlo zatiaľ k najväčšej otrave ľudí na svete metylalkoholom. Stalo sa to v Indii a zomrelo pri tom 684 ľudí. Všetci vinníci, ktorí to mali na starosti, dostali trest smrti. K najväčšej metanolovej otrave v Európe prišlo v Estónsku. Prípad sa nazval Metanolové otravy v Pärnu, kde zomrelo na následok otravy 68 ľudí, 40 ľudí bolo postihnutých slepotou či poškodením mozgu, iné vážne postihnutia utrpeli traja ľudia. Hlavný vinník bol odsúdený iba na 5 rokov a jeho hlavný distribútor iba na 2 a pol roka. Ďalších šesť spolupáchateľov dostalo ročné tresty, asi 12 ďalších ľudí dostal trest na pol roka. Neočakávane mierne tresty viedli k vážnej diskusii v estónskej spoločnosti a spôsobili pokles nelegálneho predaja alkoholu.
- V histórii prvá metanolová kauza bola vo vtedajšom Československu už v roku 1941. Predmetom kauzy bolo, že hostinský zakúpil z neprevereného zdroja lieh, ktorý následne pridával spoločne s vodou do nápojov a tie predával svojim hosťom. Jeden zákazník, ktorý požil alkoholický nápoj obsahujúci lieh bez overeného pôvodu o dva dni neskôr zomrel na otravu metylalkoholom. Hostinský prišiel o živnosť a rodine musel zaplatiť jednorazovo 8000 korún a každomesačnú rentu 270 korún po dobu 20 rokov.
 
Odkazy