Papežův vymítač / The Pope's Exorcist (2023/104/USA/Horor, Thriller) 64%

17.11.2023 18:47
JEDNOU VĚTOU
„Russell Crowe hraje otce Amortha, oficiálního vatikánského exorcistu, který při vyšetřování posedlosti dítěte démonem odhalí tajné spiknutí."

OBSAH
Film Papežův vymítač, který je inspirován skutečnými zápisky otce Gabriela Amortha, hlavního vatikánského exorcisty (Russell Crowe), sleduje Amortha, který se snaží vyšetřit děsivou posedlost mladého chlapce. Nakonec však odhalí po staletí staré spiknutí, které se Vatikán zoufale snažil utajit. (Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Podobné nadpřirozené náměty mám rád, takže s chutí přidám i tu čtvrtou hvězdu. Byť bez Russella by to bylo polovičaté a skoro bych měl dojem, že koukám na nějaké béčko. Julius Avery to ale technicky parádně zvládnul. Jsem rád, že do vymítačského hororu přispěl i někdo jiný, než James Wan. Je totiž znát, že se to také může dělat jinak a zatímco je, James Wan už svými vymítačskými produkcemi značně vyčpělý a zrecyklovaný, tady to na mě docela obstojně fungovalo. Ano, není to úplně strašidelné, ale zase je tu hlavní role Russella, která je založená na skutečné události a vymítá se tu ďábel, kterému tu navíc tvůrci dají docela solidní legendu. Za mě tedy spokojenost. (Malarkey) 4*

Klasické vymítáníčko střižené Danem Brownem a reklamou na skútr Lambretta. Nadstavbou měla možná být ta teze o vatikánském spiknutí (ups, to ne my, to on!), ale nakonec se vše rozplizlo v generickém konci, po kterém se otec Amorth nemusel obávat nočních můr (ty přijdou až v roce 1998 po MS ve fotbale). Nad svěcenou vodou to drží Maximus Scooterus, jehož svérázného kněze bych si dokázal představit ve dvojici s Jamesem Woodsem ze Scary Movie. Když můžou být Hopkins s Prycem Dva papežové, měli by dostat šanci i Dva vymítači.. (Gilmour93) 3*

Russell Crowe, pak Russell Crowe a potom zbytek… protože právě ten zbytek je rutinním opakováním toho, co už jsme mnohokrát viděli. Vrchní vatikánský exorcista se po několika případech předstírání vlivem psychické poruchy setkává se skutečným zlem. Synek z neúplné rodiny, která zdědila zchátralé opatství kdesi na španělském venkově, se totiž stává obětí posedlosti démonem. Crowe (když už ho dnes máme v těch Varech…) je tu za vtipkujícího a výstředního vymítače, který roky oddaně slouží církvi, stejně jako dokáže upozornit na její nebanální vady. Máme rok 2023, takže asi není překvapením, že se maskéři a trikaři vyřádili, tudíž přerod nevinného kluka ve zjizvené umaštěné monstrum s dunivým hlasem je fajn, několika působivých momentů se dočkáme, ale přes jednohubkový průměr se tvůrci nakonec (dle očekávání) nepřekulí. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
„98 procent případů, které řeším, jsou spíše prací pro lékaře a psychology. A těm zbylým dvěma procentům říkám – zlo,“ popisuje hned v úvodu hřmotný dobrák s tváří Russella Crowa svou práci vrchního vatikánského exorcisty. Vyprávění vychází z knih a vzpomínek Gabriela Amortha, který pracoval jako vrchní církevní vymítač celých 30 let až do své smrti roku 2016. Filmový příběh se vrací k začátkům jeho kariéry, konkrétně do roku 1987.
Po zveřejnění traileru se proti zobrazení Amortha ohradila Mezinárodní asociace exorcistů, kterou skutečný Amorth roku 1993 založil. Nejedná se totiž o umírněnou biografii, nýbrž o pravověrný vymítačský horor, jaký se od Vymítače ďábla ze 70. let objevuje každou chvíli. Nutno přiznat, že novinka nenabízí mnoho prvků, kterými může fanoušky série V zajetí démonů, Derricksonových mystérií V moci ďábla či Chraň nás od zlého či dalšího vykrádání původního Friedkinova díla ve filmech i seriálech skutečně překvapit.
Děj se odehrává na jednom kastilském opatství, kde stavební dělníci nevědomky uvolní po staletí spící zlo. Mocný démon začne terorizovat americkou rodinu, která chtěla sídlo rekonstruovat. Ovdovělá žena a její pubertální dcera se obrátí na místního kněze poté, co se obětí nečistých her stane nevinný syn. Mladý zástupce církve se obrátí na Vatikán a zanedlouho už Amorth nasedá na svůj skútr.
Crowe zvládá roli zdatného, leč trochu povýšeného a vtipkujícího vymítače bez problému, ohranému příběhovému konceptu navíc dodává aspoň lehce spirituální rozměr. Pro herce se jedná o první zářez do hororového žánru a je jasné, že ho na příběhu lákalo něco jiného než obligátní zvracení krve a křupání páteřních obratlů.
Tím je zřejmě nonkonformní postava samotného Amortha, který sice desítky let oddaně sloužil církvi, zároveň se však nebál upozorňovat na její nedostatky. I v Croweově podání nechce Amorth přistoupit na politické hry církevních hodnostářů, působí jako buřič a učiněný badass. Naštěstí se může spolehnout na podporu samotného papeže (Franco Nero), který mu osobně pomáhá, a díky němuž dokáže exorcista odhalit sofistikované spiknutí na způsob Šifry mistry Leonarda.
Těžko říct, nakolik Amorthovy rebelie vůči systému stojí na reálných základech, nakonec na tom ale příliš nezáleží. Důležitější je samotný fakt, že se film snaží pomocí témat individuální i kolektivní víry ozvláštnit subžánr vymítačského hororu. Crowe pojímá Amortha nikoli jako zaslepeného zástupce církve, nýbrž jako člověka z masa (hodně masa) a kostí, který si navzdory pravidelným zpovědím nedokáže určitá selhání odpustit. Navíc kvůli pohledu za vatikánskou oponu pochybuje o samotném smyslu institucionalizované víry. Ve filmu se opakovaně praví, že „naše hříchy si nás najdou.“
To jsou rozhodně zajímavé motivy dalece přesahují nejen limity žánru, ale bohužel také schopnosti tvůrců. Během produkce snímku došlo k mnoha zmatkům a průtahům včetně rozsáhlého přepisování scénáře a výměny režiséra. Tím je nakonec Julius Avery, podepsaný pod loňským Samaritánem se Sylvestrem Stallonem, náckovskou zombárnou Overlord či dramatem Syn zmaru s Ewanem McGregorem. V podobně zamotaných projektech se samozřejmě těžko určuje, do čeho všeho mohl režisér mluvit, každopádně Papežův vymítač Averymu v jeho průměrné filmografii ostudu dělat nebude – naopak do ni velmi dobře zapadne.
K nevyužitému potenciálu se přidává i symbolický rozměr démonického antagonisty, který by šlo mnohem lépe propojit s trochu tajemným příběhem vdovy. Musíme se však spokojit s rutinně ošklivou proměnou dítěte ve zjizvené monstrum s dunivým hlasem Ralpha Inesona, krok po kroku navádějící Amortha až ke značně brutálnímu finále, které si eRkový rating rozhodně zaslouží.
Už od úvodního ukázkového vymítání si však divák vzpomene na Constantina, který hýřil nápady a neotřelými řešeními přece jen v nepoměrně větším množství. Závěr pak otevírá a vzápětí zase trochu uzavírá možnost dalších pokračování, zřejmě však není důvod si představovat, že by Crowův vymítací šprýmař dosáhl takových úspěchů, aby někdo něco takového vůbec potřeboval.

DABING

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.4.2023 Falcon
Premiéra USA: 14.4.2023 Sony Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 8 540 651
Tržby celkem - $ 73 799 719
Návštěvnost v ČR 47 633
Náklady (Rozpočet) - $ 18 000 000
 
Tvůrci a herci
Julius Avery (Režie) (Produkce), Jed Kurzel (Hudba), Khalid Mohtaseb (Kamera), Matt Evans (Střih), Amy Dolan (Casting), Daniel Hubbard (Casting), Anne McCarthy (Casting), Alan Gilmore (Scénografie), Til Frohlich (Scénografie), Matthew Smith (Kostýmy), Rubén Serra (Kostýmy), Juan Olmo (Kostýmy), Beau Borders (Zvuk), Matthew Smith (Masky), Rubén Serra (Masky), Juan Olmo (Masky), Evan Spiliotopoulos (Scénář), Chester Hastings (Scénář), R. Dean McCreary (Scénář), Russell Crowe (Herec), Daniel Zovatto (Herec), Franco Nero (Herec), Alex Essoe (Herec), Peter DeSouza-Feighoney (Herec), Laurel Marsden (Herec), Paloma Bloyd (Herec), Cornell John (Herec), Tom Bonington (Herec), Alessandro Gruttadauria (Herec), Ralph Ineson (Herec), Pablo Raybould (Herec), Bianca Bardoe (Herec)
 
2023/104/USA/Horor, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Russell Crowe (Gabriel Amorth) se v rozhovoru k filmu vyjádřil, že žánr horor sice není něco, co by osobně vyhledával, protože v noci rád zhluboka spí, ale na roli ho zaujala osobní historie člověka, z níž je čerpán materiál jím ztvárněné postavy.
- Russell Crowe (Gabriel Amorth) se v rozhovoru zmínil, že humor, který vložil do postavy, je jeho vlastní hereckou interpretací, pro kterou sice v materiálech o její skutečné předloze nenašel definitivní důkaz, ale měl pocit, že je to ospravedlnitelné pojetí jejího charakteru.
- Po skončení závěrečných titulků je možno na fotce vidět skutečnou podobu Gabriella Amortha (Russell Crowe).
- Russell Crowe (Gabriel Amorth) si tímto filmem odbyl debut v hororovém filmu.
- Russell Crowe přišel s nápadem, aby Gabriel Amorth jezdil na vespě. Inspiroval se tím, že viděl kněze projíždět Římem na vespách a chtěl to zahrnout do filmu.
- Na speciálních efektech se podílelo pražské trikové studio UPP.
- Natáčení probíhalo v Irsku od 8. do 10.2022.
- Okrúhlu medailu, ktorú páter Gabriele (Russel Crowe) vo filme používa, je rubová strana svätobenediktínskej medaily. Nad krížom je slovo pax (pokoj), ktoré bolo benediktínskym heslom po stáročia. Okolo okraja zadnej strany medaily sú písmená VRSNSMV - SMQLIVB začiatočné písmená latinskej modlitby pri vyháňaní diabla: Vade retro Satana! Nunquam suade mihi vana! Sunt mala quae libas. Ipse venena bibas! (Odíď Satan! Nikdy ma nepokúšaj svojimi márnosťami! To, čo mi ponúkaš, je zlo. Vypi si ten jed sám!)
- Daniel Zovatto má rád horory, no pochádza z hlboko veriacej rodiny, preto požiadal svojich rodičov o súhlas a názor predtým, ako prevzal úlohu otca Esquibela.
- Podľa Russella Crowea počas jedného z premietaní na Novom Zélande si uvádzač vystrelil z divákov tým, že počas jednej z najdesivejších scén udrel metlou o stenu, čo divákov značne vydesilo.
- Film bol vydaný 7. apríla 2023, presne na 59. narodeniny Russella Crowea.
- Vo filme je scéna, kde Gabriele (Russel Crowe) odchádza od Kolosea v Ríme. Russell Crowe v rozhovore potvrdil, že išlo o malý odkaz na film Gladiátor (2000).
- Pápež v tomto filme, ktorého stvárnil Franco Nero, je beletrizovaným stvárnením Jána Pavla II., ktorý bol pápežom v roku 1986, kedy sa tento príbeh odohráva.
- Z Vatikánu bola vydaná správa, že ak by bol Gabriele Amorth nažive, bol by znechutený použitím jeho mena a zobrazením jeho postavy a bol by rozhodne proti filmu.
- Russell Crowe sa stretol s osobnými priateľmi Amortha, vrátane jedného, ??ktorý sprevádzal Amortha pri viac ako 150 exorcizmoch, aby lepšie spoznal postavu, ktorú hral.
- Pri výskume života a diela Gabriela Amortha Russell Crowe zistili, že Amorthovým osobným obľúbeným filmom bol Exorcista (1973).
- Vyjadrenie Medzinárodnej asociácie exorcistov, ktorá má viac ako 800 členov exorcistov a viac ako 120 pomocných členov po celom svete, k filmu: „Tento spôsob rozprávania o skúsenostiach Dona Amortha ako exorcistu, okrem toho, že je v rozpore s historickou realitou, skresľuje a falšuje to, čo sa skutočne žije a prežíva počas exorcizmu skutočne posadnutých ľudí."
- Skutočný Amorth pre The Sunday Telegraph v roku 2000 povedal: „Každý deň sa rozprávam s diablom. Rozprávam sa s ním po latinsky. Odpovedá po taliansky. Zápasím s ním deň čo deň, 14 rokov."
- Film je inšpirovaný životom talianskeho kňaza a exorcistu rímskej diecézy Gabriella Amortha
 
Odkazy