Nyad / Nyad (2023/121/USA/Životopisný, Drama, Sportovní) 76%

17.11.2023 18:47
JEDNOU VĚTOU
„V šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky? Diana Nyad má prostě celoživotní sen a teď si ho chce splnit."

OBSAH
Před třiceti lety se Diana Nyad vzdala vrcholového sportu, aby se stala sportovní novinářkou. Nyní je jí šedesát a touží po dosažení dalšího cíle – chce přeplavat z Kuby na Floridu. Jedná se o trasu dlouhou téměř 170 kilometrů a mezi plavci se jí říká plavecký Mont Everest. A co víc! Diana chce být první, kdo tuto vzdálenost zdolá bez použití klece proti žralokům! Bez doprovodného týmu na lodi a podpory od nejlepší kamarádky a trenérky Bonnie Stoll by svou čtyřletou průpravu nikdy nezvládla.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už jsem si zvykl, že největší filmová překvapení přichází s filmy, od kterých vůbec nic nečekáte. A ideálně o nich do té doby ani nevíte. Nyad je totiž přesně ten typ filmu. Téma zajímavé, dokonce mám pocit, že i tady se tato informace novinami tak nějak pronesla, zpracování ve všech ohledech naprosto poctivé. Hlavně, co se týče hereckých výkonů. Annette Bening takřka oskarová, Jodie Foster taktéž a Rhys Ifans stačí, aby se někde objevil a už budu spokojený. Takže celkově vzato vydařené americké drama o síle lidského ducha a o překonání hranic. (Malarkey) 4*

Tradiční motivační film, že když něco chceš, zabejčíš se, tak to dokážeš. Tady byla síla především v tom, že ta zabejčená osoba je již dáma v určitém věku a poselství je teda jasný, věk nehraje roli, tu hraje vůle a vytrvalost. Neřkám, že na konci jsem frajerce nepřál a nebyl nadšen že madam přeplavala z bodu A do bodu B, ale na druhou stranu mě to nějak zásadně nestrhlo vůbec k ničemu. Film je natočen kvalitně, herecký výkony, no pokud Anette není ve vodě, tak docela fajn, film herecky táhne stále charismatická Jodie Foster. O Oscarech bych tady nemluvil, na druhou stranu, když někdo může nominovat Sílu psa, tak hloubš už s nominacema klesnout beztak nemůže, takže je to pasé. (Enšpígl) 3*

Vynikající dílko. Ta ženská je podle mě úplně stejně na palici pro své okolí, jako byl třeba Michael Jordan. Pro úspěch by sobě i všem v týmu nechala amputovat končetiny a jestli někdo jenom hlesne, z první tě pošle do hajzlu. Na druhou stranu ona i on tímto dokázali lidi ve svém okolí popohnat do levelů, kterých by nikdy nedosáhli a i z nich nakonec udělali šampiony. Nekompromisní motivátor, který ti strčí hlavu do záchodu a dokud nezačneš dýchat pod vodou, tak tě nechá zmodrat. Kuba, Florida, medúzy, žraloci, já sem byl strašně spokojený. Je to moje cílovka. Papa Hemingway mě okouzlil úplně stejně, to prostředí, to mě prostě chytlo v obou filmech za kardio.. Spokojenost s výborným filmem a výbornýma herečkama. Na konci bylo skoro nemožné odlišit herečku od reálné plavkyně. (MajkHany) 5*

VELKÁ RECENZE
Diana Nyad je americká spisovatelka, motivační koučka a především dálková plavkyně, která se v roce 1978, když jí bylo pouhých 29 let, rozhodla jako první člověk na světě doplavat z Kuby na Floridu bez klece proti žralokům a samozřejmě bez přestávky. Tehdy to skončilo neúspěchem. Snímek Nyad od oscarových režisérů dokumentu Free Solo Jimmyho China a Elizabeth Chai Vasarhelyi vypráví neuvěřitelný příběh téhle ženy, když se v 60 rozhodla tuto na první pohled nemožnou výzvu zkusit znova.
160 kilometrů poměrně neklidných vod dělí Kubu od nejjižnějšího města Spojených států Key West. A je to právě těchto 160 kilometrů, které nebojácné, tvrdohlavé, odhodlané a do nějaké míry traumatizované Nyad (Annette Bening) nedávají ani po 30 letech spát. Rozhodne se tak přesvědčit svoji bývalou partnerku, koučku a zároveň nejlepší přítelkyni (Jodie Foster), aby ji začala na tuto více než 50hodinovou plavbu opět připravovat.
Co následuje je víceméně typické sportovní drama, které má své vrcholy a pády. Zážitku pochopitelně značně pomůže, když si ty konkrétní zvraty nebudete zjišťovat předem, případně ten příběh neznáte, jsou tu totiž zároveň to jediné napínavé. U podobných filmů je vždycky maličko problém, že znáte, jak zhruba budou probíhat. V tomhle případě navíc tvůrci neudělali takřka nic proto, aby se tomu přesně nalajnovanému stylu vyprávění vyhnuli.
Zatímco tak sledujeme šedesátiletou paní testovat hranice lidského těla (což je samo o sobě samozřejmě strašně silné a inspirativní), příliš divácký zážitek to není. Bening i Foster hrají skvěle, obsazení Rhyse Ifanse jako neochotného navigátora taky neuškodilo, a během příprav na dlouhou plavbu se člověk dozví kupu opravdu zajímavých informací. Až jsem si často říkal, proč raději nesleduji dokument od těch samých tvůrců, protože zjevně mají vlohy pro tenhle žánr.
Nechci úplně psát, že Nyad není filmový příběh. On je. A řemeslně se mu navíc nedá nic moc vytknout. Vše je tu podle mustru na tom správném místě, plavby doprovází i šikovné textové info, scény na moři jsou fascinující i děsivé zároveň, a celé to působí dojmem, že se někdo opravdu snažil, aby snímek vypadal, pokud možno co nejautentičtěji. A v tom je právě ten kámen úrazu. Chybí tomu drama. Chybí tomu větší napětí. Chybí tomu scény, při kterých divák uvěří, že sleduje film, a nejen převyprávění příběhu s herci namísto skutečných osob. Jo, popisuje se to debilně, a jak uvidíte na známce níže, on to ve finále není až takový problém. Je to ale důvod, proč se jinak ambiciózní snímek nezařadí například k letošnímu Air nebo loňským Třinácti životům.
Za zmínku jistě stojí snaha zpracovat taky trauma a okolnosti sexuálního napadení, které Nyad údajně prožila ze strany svého kouče, když jí bylo teprve 16 let. Plavkyně tato obvinění vznesla v průběhu let několikrát, svůj příběh taky párkrát změnila, oficiálně se ale nikdy nic nepotvrdilo. V příběhu je to možná i proto podáno pouze ve formě útržkovitých flashbacků, které ale místy připomínají spíš halucinace. Nejsem si úplně jistý, že pro takový aspekt byla tahle forma tou nejlepší možností, ale budiž. Každopádně to snímek ke konci podává jako jasnou věc, která se stala, což je asi pochopitelné vzhledem k tomu, že se jedná o adaptaci její knihy, a ona to ve filmu chtěla mít. Nebudu teď řešit, jestli je to správné, nebo špatné, jenom řeknu, že v tomhle pojetí mi to přišlo jako nejslabší část filmu. A opět to dávám maličko za vinu režisérům. Zrovna v tomhle totiž mohla být ta filmovost a nečekaná síla, nakonec to ale působí víc křečovitě než cokoli jiného.
Nyad je tak na jednu stranu příjemně motivující film k tomu, abyste zvedli zadek a šli něco dělat. A to i když už jste takřka v důchodu, protože na splnění si snů není nikdy pozdě. Zároveň je to místy fakt únavná a těžká podívaná, nejen proto, že prostě sledujeme 65letou Bening trpět ve vodě všemi možnými způsoby. Pakliže vás tohle téma zajímá, není důvod, proč snímku nedat šanci, určitě jej oceníte. Rozhodně to ale není nejuniverzálnější podívaná na světě, další oscarový crowd-pleaser se tak bohužel nekoná. Asi to zní víc zklamaně, než to ve skutečnosti pocitově je, na „film Netflixu“ totiž Nyad funguje pořád skvěle a patří k jednomu z nejlepších, co tam teď najdete. Mohlo to ale zkrátka být určitě výrazně lepší.

DABING
1.DABING (Netflix)
V českém znění: Ilona Svobodová - Annette Bening (Diana Nyadová), Dagmar Čárová - Jodie Foster (Bonnie Stollová), Zdeněk Hruška - Rhys Ifans (John Bartlett), Matěj Havelka - Luke Cosgrove (Luke Tipple), Lukáš Hlavica - Eric T. Miller (trenér Jack Nelson), Martina Šťastná - Tisola Logan (Anna), Lucie Kušnírová - Erica Cho (Naomi), Klára Gibišová - Orpha Salimata (Mia), Silvie Matičková - Anna Harriette Pittman (mladá Diana), Jiří Krejčí - Garland Scott (Jon Rose), Ivana Měřičková - Anne Marie Kempf (Candace), Martin Kubačák, Tobiáš Skružný, Pavel Vondra
Překlad: Jan Zenáhlík
Produkce: Klára Šampalíková
Zvuk: Michael Drobný
Dialogy a režie: Jozef Kušnír
Pro Netflix vyrobila DW Agentura - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 3.11.2023 Netflix
Premiéra USA: 20.10.2023 Netflix
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
Poprvé na VOD: 3.11.2023 Netflix
 
Tvůrci a herci
Jimmy Chin(Režie), Elizabeth Chai Vasarhelyi (Režie), Andrew Lazar (Produkce), Teddy Schwarzman (Produkce), Alexandre Desplat (Hudba), Claudio Miranda (Kamera), Christopher Tellefsen (Střih), Valerie Daniella Hernandez Oloffson (Casting), Avy Kaufman (Casting), Kara Lindstrom (Scénografie), Elizabeth Boller (Scénografie), María Fernanda Sabogal (Scénografie), Kelli Jones (Kostýmy), Tom Fleischman (Zvuk), Daniel Curet (Masky),
 
2023/121/USA/Životopisný, Drama, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- Natáčení filmu probíhalo ve státech USA (městech Key West, Los Angeles) a dále pak ve státech Kuba a Dominikánská republika.
- Film se natáčel od 15.března do 15. května 2023.
 
Odkazy