Mocný vládce Oz /Oz: The Great and Powerful ( 2013/125/USA/Fantasy, Dobrodružný, Rodinný) 59%

17.11.2023 18:46
JEDNOU VĚTOU
„Druhořadý kouzelník je vržen do boje o moc, který svádějí tři čarodějnice.“

OBSAH
Oscar "Oz" Diggs je charismatický, ale nepříliš úspěšný cirkusový kouzelník. Při vystoupeních předvádí své iluzionistické triky, ale i šarm prohnaného a nemilosrdného svůdníka. Díky rozhořčené reakci manžela jedné z oklamaných žen se ocitá na útěku v horkovzdušném balónu. Balón se ale ocitne ve víru rozběsněného tornáda a přenese Oscara do pohádkové země Oz. Díky přezdívce si ho obyvatelé kouzelné říše ztotožní s vyvoleným mužem, který má podle dávného proroctví jejich zemi zachránit před úklady zlé čarodějnice. Seznámí se s laskavou kouzelnicí Theodorou a dozvídá se, že zemi kdysi vládl její otec, kterého zahubila její proradná sestra Glinda. Se svou druhou sestrou Evanorou už dlouho čekají na čaroděje, který zbaví zemi zlé čarodějnice i náletů jejích příšer. Neochotnému hrdinovi se na nebezpečnou výpravu nechce, když ale zjistí, že by se mohl stát králem a vlastníkem bájného zlatého pokladu, společně se sluhou Finleym, létající opicí a osiřelou porcelánovou Panenkou se vydává na cestu. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jak to tak bývá, na ČSFD se občas sejmou filmy, od kterých by před premiérou plno lidí očekávalo minimálně poctivou filmařskou zábavu. Sam Raimi tak určitě není žádnej malej blbec a tak bylo jasné to, že to, co tady natočí nebude žádná jeho typická žánrovka, ale komerční standard, který dokáže vydělat prachy. Když pominu chvílemi dost ztřeštěný střih nebo pošahanou kameru, musím ale uznat, že na to, jak to tady lidi kritizují a hází tenhle film do těžkého průměru, jsem já byl vcelku spokojen. Jasné, je vidět, že film se celý odehrává před modrým plátnem, ale mně to nevadilo. Nápad samotného příběhu je dost rozdílný od toho, co byste očekávali. Alenku tady nehledejte. Místy je to strašidelné, především tedy postavy samotných čarodějnic, čímž se režisér nezapře...a místy to vysloveně dokáže zvednout náladu a rozesmát. Což je dost důležité vědět. Ten film to v sobě má. To, že není takový, jak si tady každej vysnil a pak to sejmul, to je věc druhá. Sam Raimi prostě natočil pohádku, se vším všudy, která jenom tak trošku připomíná příběh bratrů Grimmových, což se dalo čekat. Nic víc, nic míň. Já byl spokojený a musím uznat, že ta filmová proměna Jamese Franca tady neměla chybu. (Malarkey) 4*

Mocný vládce OZ je jako návštěva cirkusového stanu s kouzelníkem v levném a roztrhaném obleku. Na první pohled vás láká na (na/vy)leštěný povrch, tají vám svou vnitřní prázdnotu a doufá, že se necháte jednoduchými triky ošálit a udivit. Dobře se na to dívá, protože pan režisér Raimi si hraje jak malé dítě (černobílý začátek+formát obrazu), ale už pád balonu do vody (on se potopí, ale kouzelník pak ve vodě v klidu stojí ani ne po pás?) ukáže pravdu, že jde o prvoplánovou hříčku větší promyšlenosti a s vnucenými pointami vtipů. Tolik barev a kýče... Právě ta podoba s Alenkou z říše divů, od vizuálu a barev až po plakát, je nepopiratelná. Škoda jen, že si Raimi za vzor nevzal spíše Karlíkovu továrnu (a Danny Elfman s ním, jeho kvalita hodně klesá poslední roky...). Kam se ztratila ta vnitřní sebereflexe OZe, kde vzala Michelle Williams ten obličej (ta snad byla na plastice) a proč je Rachel Weisz spíše srab než zlá kouzelnice? Pohádková objednávka, kterou tornádo vzalo... PS: přes ty negativa, je to rozhodně příjemná oddechová podívána s kýčovitými obrazy a barvami, i když ke skutečné pohádce má daleko (Djkoma) 3*

Raimiho nespoutaná imaginace, přiměřené dávkování třetího rozměru a především iluze v iluzi. Plně chápu ty, co by více zaujal dětem zapovězený žánr a nepatrně pozměněný název Mocný vládce koz - i já osobně jsem si třeba představil, jak si mě čarodějka Weisz posazuje na lopatu, nicméně v rámci pestrobarevného Disneyho odkazu, naivní pohádky, či uctivého přivonění k plenkám kinematografie se jedná o nadstandardní počin - scénu "zhmotnění" mocného čaroděje Oz aneb praxinoskop v praxi pak lze dokonce považovat v její hravé potrhlosti za úchvatnou. Raimi sice možná není čaroděj, ale kouzelník určitě.. (Gilmour93) 4*

VELKÁ RECENZE
Sam Raimi je režisér, ke kterému se přívlastek „kultovní" hodí jako k málokomu. Jeho trilogie Evil Dead se stalo hororovou klasika, ale povedlo se mu hodně úspěšně nastartovat comicsový boom se Spider-Manem a zároveň v hned několika filmech ukázal, že nemá problém ani s vážnější látkou. Mocný vládce Oz ovšem od začátku vypadal jako tak trošku umělý projekt, o nějž nejspíš nikdo z Raimiho fandů moc nestál. Na druhou stranu původní Čaroděj ze země Oz je za mořem považován za pohádku nejpohádkovější, takže by to teoreticky měl být hit. A tím žádný filmař neopovrhne.
Ovšem hit a dobrý film jsou dvě zcela odlišné věci. V případě Mocného vládce Oze naštěstí o vyložený průšvih nejde. Režiséra byste však po zádech nejspíš taky nepoplácali. Tenhle obří projekt za nějakých dvě stě milionů dolarů se totiž chtěl svézt na Burtonově Alence v říši divů a nikdo z tvůrců se to nesnažil popírat. Takže bych teď klidně mohl napsat, že pokud se vám Alenka líbila, zvládnete i Oze a jestliže jste u sedmisté šestnácté spolupráce Tima Burtona a Johnnyho Deppa trpěli jako člověk s kapkou hudebního vkusu na koncertu Michala Davida, radši zůstaňte doma. Ale to by vám asi nestačilo, že ne? No budiž.
Mocný vládce Oz rozhodně není špatný film a i když má něco přes dvě hodiny, uteče poměrně rychle. Jednoduše proto, že se v něm pořád něco děje nebo hýbe. Stylový úvod natočený ve formátu 4:3 a černobíle celkem jasně naznačí, že Raimi hodlá hodně pomrkávat na fanoušky legendárního Čaroděje a samotná země Oz je tak barevná, že nejspíš zjistíte, že existují barvy, o nichž jste donedávna vůbec netušili. Zamrzí, že se tak nějak počítá s tím, že divák tohle prostředí už zná, takže ani samotný Oz se moc nediví, když mu do kalhot vleze hromada zubatých potvor a potká létajícího opičáka v portýrské uniformě. Jasně, je to pohádka, ale člověk by čekal, že něco takového hrdinu alespoň malinko rozhodí, když už ho to nepřivede k šílenství.
Celý film vůbec víc spoléhá na nostalgii a na návrat do známého světa než na příběh. Tady máme makové pole, ve kterém člověk okamžitě usne, tuhle vyskočí lev, tenhle člověk se zmíní, že umí vyrábět hadrové panáky a celou dobu se chodí po podezřele žluté cestičce. Američtí diváci si tedy budou můžou zasoutěžit, co všechno poznají, u nás to bude trošku těžší. Příběhově totiž Mocný vládce Oz moc nezaujme. V zásadě jde o klasickou historku o tom, jak jeden bezcharakterní hajzl začal konat dobro, zamiloval se do jedné čarodějnice, druhou potrestal a třetí narostl zelený rypák. Vše se tu děje spíš z pokynu režiséra než díky smysluplnému příběhu. Samotný Oz je jednu chvíli prvotřídní svině, která by zasloužila pár facek, a po minutě ve společnosti Michelle Williams je z něj borec, jenž má motivační řeč lepší než Mel Gibson ve Statečném srdci. Ale co, u filmu pro děti musíme být v tomhle směru trošku tolerantnější
No a pak tu jsou postavy. Je sice fajn vidět, že James Franco si to celé nesmírně užívá a nebere se úplně vážně, ovšem jakmile na scénu nastoupí téměř osmdesátiletý Bill Cobbs s nejúchylnějšími vousy všech dob a miniverze 50 Centa, je člověku trošku smutno, protože právě díky podobně přestřeleným hovadinám ze z do té doby celkem roztomilého filmu stává něco, co může poškodit dětský mozek na hodně dlouhou dobu. Kýč není problém, ale musí se s ním zacházet opatrně.
Mocný vládce Oz řekl v trailerech vše podstatné a nabízí ve své celovečerní podobě přesně to, co sliboval. Barevná blbina plná více i méně dobrých triků, přeplácaný svět, sympatické obsazení a několik ran, co šlo vedle. V roce 2013 si Hollywood pod pojmem "dokonalý rodinný blockbuster" představuje přesně tohle. Žádné překvapení v dobrém nebo špatném smyslu vás nečeká a opravdu nafasujete další Alenku v říši divů. I když Raimiho verze je možná přeci jenom méně bizarní.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Děj filmu začíná v roce 1905 v americkém Kansasu, kde vystupuje druhořadý kouzelník Oscar Diggs v cirkusu. Po představení ho navštíví v maringotce jeho dívka Annie, která právě obdržela nabídku k sňatku od mladého farmáře z okolí. Annie doufá, že toto sdělení přiměje Oscara k žárlivosti a bude se s ní chtít oženit sám. Ale Oscar ji poradí ať se vdá, protože on má dobrodružnou povahu a proto se pro ženění nehodí. V tom uslyší, že se k maringotce řítí cirkusový zápasník, který se doslechl, že Oscar flirtoval s jeho ženou. Oscar uniká v horkovzdušném balónu, ale je vtažen do tornáda, které ho zanese do magické země Oz. Tam se setká s půvabnou, ale naivní čarodějkou Theodorou, která věří, že Oscar je čaroděj, který má podle proroctví zničit zlou čarodějku, která zabila krále země Oz. Theodora ho doprovází do Smaragdového města a doufá, že si ji Oscar vybere jako svoji partnerku. Po cestě Oscar zachrání kouzelnickým trikem létajícího opičáka Finleyho před lvem. Finley mu za záchranu nabídne své služby a po zbytek cesty nese jeho zavazadlo.
Ve Smaragdovém městě se Oscar seznámí se sestrou Theodory, čarodějkou Evanorou, která mu ukáže zlatý poklad. Řekne mu, že ho získá jen tehdy pokud je zbaví zlé čarodějnice, která žije v Temném lese. Musí zničit její hůlku, zdroj její síly. Při cestě do lesa Oscar a Finley prochází kolem poničené Porcelánové vesnice. Tam objeví malou Panenku, která naříká, protože zlá čarodějnice rozbila její domov a přitom pochroumala i její nohy a ona nemůže chodit. Oscar má ve své brašně lepidlo a nohy jí spraví. Panenka se hned rozhodne , že je bude na jejich cestě za zlou čarodějnici doprovázet. Když se dostanou do lesa a získají hůlku, zjistí že "zlá čarodějnice" je ve skutečnosti Glinda, hodná čarodějka, dcera zesnulého krále a zlá čarodějnice je Evanora. Oscar je při setkání s Glindou překvapen, že je velice podobná Annie, kterou opustil v Kansasu. Glinda přenáší Oscara a jeho doprovod do jejího království na jihu Země Oz. Mezitím Evanora ve Smaragdovém městě pozoruje v křišťálové kouli útěk Oscara s Glindou a vysílá za nimi svoji armádu a létající monstra. Theodora pochopí, že Evanora je tou zlou čarodějnicí a netají se svou lítostí nad tím, že ji Oscar podvedl a uprchl s Glindou. Evanora ji na zlomené srdce nabízí kouzelné jablko. Když si z něj Theodora ukousne, její lítost se změní ve zlobu a ona se promění v nebezpečnou zelenou čarodějnici, létající na koštěti.
Ve svém království představí Glinda všem obyvatelům Oscara jako mocného čaroděje, který je přišel zachránit před zlými silami. Sama ale brzy pochopí, že Oscar není tím za koho ho mají. Přesto mu důvěřuje a snaží se Oscara přesvědčit, aby se pokusil nezklamat důvěru lidí. Oscar se nejprve zdráhá a nevěří si, ale když uspává Panenku, vzpomene si na "čaroděje" Edisona a dostane nápad. Lidé v království jsou všeumělové a dokáží vyrobit cokoliv. Nejprve tak vyrobí umělou armádu ze slámy, kterou posunují po Makovém poli ke Smaragdovému městu. Obě čarodějnice proti nim vyšlou svá létající monstra, která se nadýchají makové vůně a odpadnou. Oscar nechá také vyrobit promítací přístroj se zvětšovacím objektivem a s jeho pomocí promítne svůj zvětšený obraz v trůnním sále Smaragdového města. Za pomoci kouřových efektů, zesíleného hlasu a ohňostroje vytvoří dokonalou iluzi mocného a nezničitelného čaroděje. Zastraší tím zlé čarodějnice Evanoru a Theodoru, které nenávratně prchnou ze země. Oscar s Glindou se mohou rozhodnout, zda se vrátí do reality, nebo zůstanou v říši fantazie.

Ocenění:
The Saturn Awards
2014 - Nejlepší fantasy (nominace)
2014 - Danny Elfman (Nejlepší hudba) (nominace)
2014 - Gary Jones (Nejlepší kostýmy) (nominace)
2014 - Robert Stromberg (Nejlepší scénografie) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Martin Písařík - James Franco (Oz), Šárka Vondrová - Michelle Williams (Annie / Glinda), Zuzana Vejvodová - Mila Kunis (Theodora), Irena Máchová - Rachel Weisz (Evanora), Igor Chmela - Zach Braff (Frank / Finley), Josef Somr - Bill Cobbs (Mistr), Anna Marie Jurková - Joey King (Panenka), Luděk Čtvrtlík - Tony Cox (Knuck), Jana Janěková - Abigail Spencer (May), Milan Slepička - T.J. Jagodowski (starosta), Lukáš Jurek - Arnold Agee (kovář), Martina Randová - Deborah Puette (pekařka), Monika Hladová - Theresa Tilly (švadlena), Karel Gult - John Paxton (starý všeuměl), Jiří Havel, Zdeněk Hess, Jindřich Hinke, Martin Janouš, Lukáš Král, Stanislav Lehký, Petr Lněnička, Luděk Nešleha, Klára Nováková, Adéla Nováková, Anna Nováková, Otto Rošetzký, Monika Schullerová, Martina Šťastná
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Marek Hrazdil, Majda Holubcová
Zvuk: Robert Slezák
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Mariusz Arno Jaworowski
Hudební režie: Ondřej Izdný
Text písně, dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2013

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 7.3.2013 Falcon
Premiéra USA: 8.3.2013 Walt Disney US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: -
Poprvé na DVD: 3.7.2013 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 3.7.2013 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 12 423 912
Tržby celkem - $ 493 311 825
Návštěvnost v ČR 84 935
Náklady (Rozpočet) - $ 215 000 000
 
Tvůrci a herci
Sam Raimi (Režie), Joe Roth (Produkce), Danny Elfman (Hudba), Peter Deming (Kamera), Bob Murawski (Střih), John Papsidera (Casting), Robert Stromberg (Scénografie), Nancy Haigh (Scénografie), Gary Jones (Kostýmy), Marti D. Humphrey (Zvuk), Petur Hliddal (Zvuk), Kymber Blake (Masky), Yesim 'Shimmy' Osman (Masky), Steve La Porte (Masky), Michael Mills (Masky), Yolanda Toussieng (Masky), David Atherton (Masky), Peter Montagna (Masky), Jamie Kelman (Masky), Ken Diaz (Masky), Judy Chin (Masky), Howard Berger (Masky), Greg Nicotero (Masky), Robert Kurtzman (Masky), Linda Rizzuto (Masky), Monique Venier (Masky), Vivian Baker (Masky), Ozzy Alvarez (Masky), Mitchell Kapner (Scénář), David Lindsay-Abaire (Scénář), James Franco (Herec), Mila Kunis (Herec), Rachel Weisz (Herec), Michelle Williams (Herec), Zach Braff (Herec), Abigail Spencer (Herec), Joey King (Herec), Bruce Campbell (Herec), Bill Cobbs (Herec), Martin Klebba (Herec), Ted Raimi (Herec), Tony Cox (Herec), Tim Holmes (Herec), Kef Lee (Herec), Robert Stromberg (Herec), Gene Jones (Herec), Channing Pierce (Herec), Toni Wynne (Herec), Christy Edwards (Herec), Cameron Barnett (Herec), Timothy Patrick Quill (Herec), Christophe Zajac-Denek (Herec), Betsy Baker (Herec), Colin Bryant (Herec), Michael Dault (Herec), Calhoun Koenig (Herec), Suzanne Keilly (Herec), John Paxton (Herec), Shannon Murray (Herec), William Dick (Herec), Kevin Thompson (Herec), Bart McCarthy (Herec), Neil Ellice (Herec), Bella Shepard (Herec), Eric Potts (Herec), Emma Raimi (Herec)
 
2013/125/USA/Fantasy, Dobrodružný, Rodinný
 
Zajímavost k filmu
- V čase 1:27:00 až 1:28:00 visí v domě čarodějnice Glindy (Michelle Williams) nad krbem obraz „Youth“ (1893) autora William-Adolphe Bouguereaua (1825–1905). Před Glindiným domem můžeme také v čase 1:14:00 vlevo spatřit sochu Lédy s labutí. Zatímco interiér Glindina domu/zámku je zařízen ve stylu secese, tak Smaragdové město je v architektonickém stylu art deco.
- Zajímavá je skutečnost, že těsně před tím, než začal Disney připravovat snímek, uvažovalo studio Warner hned o třech různých "Ozovských" projektech. V plánu bylo pokračování muzikálu s názvem "Oz: Návrat do Smaragdového města", ve kterém měla s novým zlem bojovat Dorotčina vnučka. Produkční společnost Drew Barrymore připravovala moderní adaptaci příběhu a velkofilmový remake chystal také Guillermo Del Toro, který poté, co se vzdal natáčení filmové série Hobit, hledal příhodnou zakázku. Projekt se nakonec dostal až před Alana Horna, tehdejšího šéfa Warneru, nicméně studio se tehdy zaleklo možného pošpinění odkazu klasického filmu z roku 1939 a čerstvě chystaného konkurenčního projektu studia Disney a z natáčení sešlo. Pikantní je, že Horn krátce na to Warner opustil, byl zaměstnán v Disneym a dohlížel právě na dokončení tohoto snímku.
- Disney si musel dávat pozor na to, aby si - byť nechtěně - nevypůjčil cokoliv z filmu Čaroděj ze země Oz (1939), na kterého má práva Warner. Proto se v Disneyho filmu nemohly objevit například rubínové střevíčky, ve kterých se v roce 1939 procházela Judy Garland, čarodějnice musela být vyvedena v jiném odstínu zelené a jinak muselo vypadat i Smaragdové město. Při natáčení prý dokonce byli přítomni právníci, kteří pečlivě hlídali, aby filmaři omylem něco „neokopírovali“.
- Smaragdové město nápadně připomíná ztracené město Atlantis ze seriálu Hvězdná brána: Atlantida (od r. 2004).
- Ve filmu Čaroděj ze země Oz (1939) se Glinda (Billie Burke) představuje jako čarodějka severu, v tomto snímku se postava představuje jako čarodějka jihu.
- V literární předloze je uvedeno, že čaroděj ze země Oz (James Franco) postavil Smaragdové město, avšak v tomto filmu už stojí.
- Na výzdobu kostýmů a trůnu bylo použito přes 260 000 křišťálů Swarovski.
- Sam Raimi měl původně připravovat a režírovat film Warcraft (2013). Nakonec však začal pracovat na tomto filmu.
- Danny Elfman, který se s Raimim rozešel ve zlém po filmu Spider-Man 2 (2004), přísahal, že bude raději dělat číšníka, než aby znovu zažil podobnou zkušenost, kterou zažil s Raimim. Přesto však hudbu k filmu složil.
- Film je částečnou adaptací titulu „Čaroděj ze země Oz“ od amerického spisovatele Lymana Franka Bauma.
- Rachel Weisz měla ve stejné době příležitost zahrát si ve filmu Bourneův odkaz (2012), a proto s přijmutím role váhala. Nakonec si zahrála v obou filmech.
- Do rolí čarodějnic tvůrci zvažovali obsazení Olivie Wilde, Amy Adams, Blake Lively, Kate Beckinsale, Keiry Knightley a Rebeccy Hall.
- Hilary Swank a Michelle Williams byly pro roli Evanory režisérovou první volbou, ale studio Disney chtělo obsadit Rachel Weisz. Zlou Evanoru nakonec ztvárnila Rachel Weisz a role dobré čarodějky Glindy připadla Michelle Williams.
- Role Glindy byla nabídnuta Blake Lively, avšak ta ji odmítla kvůli natáčení filmu Savages (2012).
- Do jedné z rolí tvůrci zvažovali obsazení Christopha Waltze.
- S nabídkou zahrát si roli Oze byl osloven Robert Downey Jr. a Johnny Depp.
- Do role Franka tvůrci zvažovali obsazení Johna C. Reillyho.
- Po filmech ze série Spider-Man se jedná již o druhý projekt, ve kterém se potkávají Sam Raimi a James Franco. Rovnou třetí společný snímek je to pro Jamese Franca a Milu Kunis, kteří se již sektali u filmu Tar (2012) komedie Noční rande (2010).
- Aplikovať Mile Kunis (Theodora) mejkap trvalo štyri hodiny a po natáčaní sa jednu hodinu odstraňoval.
- Celý film sa natáčal v siedmich ateliéroch Michigan Motion Pictures Studios.
 
Odkazy