Klan Gucci / House of Gucci (2021/164/USA/Životopisný, Thriller, Drama, Krimi) 70%

17.11.2023 18:45
JEDNOU VĚTOU
„Film se odehrává v roce 1995 a popisuje události a následky vraždy Maurizia Gucciho, italského podnikatele a šéfa módního domu Gucci, za kterou stála jeho bývalá manželka Patrizia Reggiani."

OBSAH
Co to znamená býti Gucci? To chce za každou cenu zjistit Patrizia Reggiani (Lady Gaga). Zdánlivě až pohádkový příběh, jak se dívka z lidu, dcera vlastníka malé dopravní společnosti, chce stát součástí uznávané rodiny Gucci, jež vlastní jednu z nejznámějších módních značek na světě. Co všechno je schopná pro svoje štěstí ctižádostivá Patrizie udělat? Nejenže se jí podaří Gucci stát a žít tak v luxusu, ale Patrizia se nechce svého postavení za žádnou cenu vzdát. Co je horšího než zhrzená manželka... Příběh jedné z nejznámějších nájemných vražd v dějinách.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jiní američtí režiséři mají v dnešní době co dělat, aby natočili něco vysloveně dobrého nebo originálního a 84letý Ridley Scott to zvládnul za jeden rok dvakrát. Klan Gucci sice na první pohled může působit jako nějaké módní, návrhářské drama, ale pravda je trošku někde jinde. Extravagantní herecké výkony, temný příběh jedné italské rodiny, sebevědomá režie se skvělou atmosférou Itálie nebo perfektní dobový soundtrack, který Vám připomene, proč je stále Georgio Moroder takový frajer. Škoda, že některé momenty scénáristicky vyzní do prázdna. Naštěstí tu ale herecky s italskou angličtinou kouzlí herci jako Lady Gaga, která vládne celým dějem, Al Pacino, který Vám připomene, proč ho máte ze starých gangsterek tak rádi, Jared Leto, který se zde změnil k nepoznání nebo Adam Driver, který je tu až říšsky přísný. Takže je jednoznačně i tak nač koukat. (Malarkey) 4*

Krásné plynulé vyprávění o vztazích v klanu rodiny Gucci, kterou silně ovlivní snoubenka Patrizia. Ta v podání opravdu skvělé Lady Gaga je skutečně mimořádně hnusná bytost a probouzí emoce u mě vysloveně záporné. Adam Driver hrál taky dobře, hodně dobře, protože jeho úkol bylo jen v příběhu být a chovat se normálně, což si myslím taky není úplně jednoduché. Al Pacino nám tedy přibral až neuvěřitelně, chvíli jsem si říkal jestli není přifouklej. Jared Leto je pro změnu propgace na masku roku. Obsazení jsem opravdu užíval a tenhle příběh se závěrečnou katarzí rovněž. Nevím jak si film prožijou, lidé co celý příběh kolem rodinného impéria Gucci znají, ale mě jako absolutnímu neznalci jejich příběhu uteklo 150 minut jako nic. Mimochodem moc se mě líbily kostýmy, hold Gucci. (Enšpígl) 3*

Čekal jsem kombinaci požitkářství, chytrého scénáře, lahůdkového obsazení, silných detailů, šťavnatých emocí a precizních kostýmů. Dostal jsem od každého nečekaně málo. Vždyť třeba úvodní půlhodina do svatby je absolutně nijaká, pak naštěstí nastoupí Al Pacino a zejména skvostně přehrávající (italsky rázně temperamentní) Jared Leto, přesto o lákavou látku opravdu nejde. Ridley Scott stvořil několik kultů a letos se s velkou pompou představuje (vinou pandemických opatření) už podruhé, jenže tenhle kus je prostě „obyčejné“ rodinné drama s osudem jednoho skomírajícího impéria za zády. Děvče ze skromnějších poměrů se provdává za vnuka zakladatele módního domu Gucci, ač se to jeho otci nelíbí. Ona má však své manipulativní kroky řádně promyšlené a pomocí manželova strýce se hodlá dostat zpět do rodinného podniku. Hlubšího vhledu do vývoje značky se nedočkáme, vztah ústředního dua dělá podivné kotrmelce a skutečný kriminální čin je vlastně jen jakousi poznámkou pod čarou. Prostě žádná linie netvoří to pravé jádro. Nejsou to ani rodinná trápení, ani vliv peněz na charaktery postav. Jednoduše žádné suverénnější téma. A ta přetahovaná mezi herci o „lepší“ přízvuk? Buď natočme film s italskými herci nebo prostě mluvme anglicky bez toho divadla okolo. (castor) 3*

VELKÁ RECENZE
Už se zmiňovalo mnohokrát, přesto nelze recenzi začít jinak. Režijní klasik Ridley Scott má tento podzim v kinech hned dvě novinky, které byly vinou pandemických průtahů dokončeny téměř souběžně. Zatímco Poslední souboj si navzdory nesporným kvalitám a zajímavé aktualizaci historického žánru vysloužil nálepku kasovního průšvihu, o pouhých pár týdnů později uváděný Klan Gucci má našlápnuto k většímu úspěchu.
O historii rodiny Gucci jsem před filmem nic nevěděl a záměrně jsem se snažil jakýmkoli informacím vyhnout. Proto mě překvapil kriminální závěr, k němuž však předchozí více než dvě a půl hodiny nijak jasně nesměřovaly. Pokud ovšem životní osudy dědice impéria Maurizia Gucciho a jeho ženy Patrizie aspoň letmo znáte, pravděpodobně si převyprávění jejich vpravdě italského manželství užijete o něco více – znalý divák se totiž díky svým očekáváním dočká většího napětí, než jaké dokáže tento film sám o sobě vytvořit.
V centru dění tedy stojí manželská dvojice, kterou ztvárňují Adam Driver a Lady Gaga. A jsou to právě herci, na nichž film stojí, a především díky nim se jedná o nesporně lepší a zajímavější dílo nežli tematicky podobné Všechny prachy světa, v nichž Scott před pár lety zkoumal vztahy uvnitř bohaté rodiny se slavným jménem Getty. Tehdy z toho vznikl nemasný neslaný snímek, v němž sice bylo leccos správně, ale výsledek nepůsobil divácky atraktivně. Klan Gucci naopak působí rozháraně, neukotveně, zmateně, zároveň však poměrně zábavně. A to právě především díky hercům.
Nejvýraznější výkon si připisuje Lady Gaga, která své italské kořeny skutečně nezapře. Její postava Patrizie Reggiani by snadno mohla sklouznout do karikatury, ovšem Lady Gaga zdatně kombinuje temperamentní projev s vrstevnatostí charakteru. Hraje mladou dívku ze střední vrstvy, která při náhodném seznámení s mladým a bohatým Guccim vycítí příležitost. Zpočátku sledujeme příběh z její perspektivy a ačkoli se Patrizie ukazuje jako schopná zlatokopka, pozdější dění její figuru sympaticky obohacuje.
Během úvodního seznámení budoucích manželů působí Maurizio s masivními brýlemi nevinně a neohrabaně, postupem času se ale výrazně proměňuje. Jeho charakterový oblouk nápadně připomíná vývoj Michaela Corleoneho – ani mladý Gucci se zpočátku nechce účastnit rodinného byznysu, raději by studoval práva a žil skromný a poklidný život. Jenže odolat tlakům okolí se ukazuje až příliš těžké a ambiciózní Patrizia paradoxně dokáže ze zakřiknutého mladíka udělat víc Gucciho, než by zvládl on sám.
U obou hlavních figur není patrné, jestli se jedná o kladné, či záporné postavy. To platí i pro Mauriziova žoviálního strýce v živelném podání Ala Pacina, jehož natvrdlého syna si zahrál k nepoznání namaskovaný Jared Leto. Toho lze poznat jen podle nezaměnitelných očí, jinak je ale především komickou postavičkou, jejíž manýristické přehrávání balancuje na hraně dobrého vkusu. Pouze Jeremy Irons v roli Maurizova otce předvádí uměřený výkon, výsledkem je však znepokojivá vnitřní rozháranost – jako by každá z hlavního kvintetu postav hrála v trochu jiném filmu. Morálně nečernobílé postavy se navíc v nepravidelných intervalech chovají jako idioti, hnaní touhou po moci a bohatství bez ohledu na katastrofy, do nichž se ženou.
Film proto leckdy připomíná brakové soap opery, jisté dějové zákruty jsou vcelku bizarní a nepředvídatelné. Divácký zážitek ovlivňuje i exaltovanost projevů – Scott vsadil na stoprocentní italskost, která – opět – není neproblematická. Všechny postavy jsou Italové, příběh se odehrává z většiny v Itálii, v pozadí je slyšet italština, v níž jsou psané i texty; postavy však mluví anglicky a to dokonce s velmi výraznými přízvuky, navíc každá s trochu jiným. Není to vyloženě špatné rozhodnutí, jen matoucí – rozhodně se totiž nejedná pouze o praktickou nutnost. Až stereotypně vykreslená italská nátura se ovšem projevuje i ve velkých gestech, jimiž antihrdinové rozhodně nešetří.
Jenže o čem Klan Gucci vlastně vypráví? Těžko říct a bohužel si tím není jistý ani scénář Becky Johnston (Sedm let v Tibetu, Pán přílivu) a Roberta Bentivegny, jimž se nepodařilo vyřešit častý problém příběhů podle skutečných událostí mapujících košaté dění s řadou postav napříč několika dekádami; a to přestože vycházeli z knižní předlohy Sary Gay Forden, která v roce 2001 patálie italské rodinky shrnula. Divák může přemýšlet, zdali jsou jádrem vyprávění generační spory, medializovaný kriminální případ či prostě negativní vliv bohatství na charakter a vztahy – žádné téma ale není jednoznačně a suverénně uchopené, na rozdíl od Posledního souboje schází myšlenka, jež by rozvětveným a zabíhavým epizodkám dala čitelný rámec.
Zmíněná stopáž dosahuje gargantuovské délky 164 minut, se kterou není naloženo příliš dobře – vyprávění neví, kam by se mělo vydat, a tak dochází k občasnému přešlapování na místě a vrstvení zbytečných či natahovaných scén; zároveň je však v příběhu řada výpustek, skokových změn motivace a nálady. Nečekaný střih občas potěší svou nápaditostí, většinou ale náhlé přeskoky v čase působí dojmem scenáristické bezradnosti.
Tu se snaží zakrýt i stylový soundtrack, rozkročený mezi italskými popinami a operou. Zato vizuální stránka je vedle zašedlého retro nádechu mírnější – jako kdyby si Scott řekl, že k přehroceným charakterům už není potřeba přehrocený styl. Ve srovnání s jinými nedávnými snímky z módního světa (jako třeba Cruella, Poslední noc v Soho či Neon Demon) vyznává Klan Gucci vyloženě poklidný styl – sázka na postavy a jejich ztvárnění je zcela pochopitelná. Výsledek přesto zůstává podivně nedotažen, ačkoli v některých ohledech by naopak šlo hovořit o přetaženosti. Ridley Scott natočil netypický, před jednoznačným hodnocením uhýbající a originálními způsoby nezvládnutý snímek, jehož nekonečnou stopáží se však prokousává docela příjemně.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Týna Průchová - Lady Gaga (Patrizia Reggiani), Petr Gelnar - Adam Driver (Maurizio Gucci), Karel Heřmánek - Al Pacino (Aldo Gucci), Vladislav Beneš - Jeremy Irons (Rodolfo Gucci), Bohdan Tůma - Jared Leto (Paolo Gucci), Dana Černá - Salma Hayek (Pina Auriemma), Jitka Ježková - Camille Cottin (Paola Franchi), Marek Libert - Jack Huston (Domenico De Sole), Petr Neskusil - Reeve Carney (Tom Ford), Ivo Novák - Gaetano Bruno (Franc), Petra Jindrová - Alexia Murray (Silvana Reggiani), Zbyšek Horák - Vincent Riotta (Fernando Reggiani + titulky), Terezie Taberyová - Florence Andrews (Jenny Gucci), Eliška Beňová - Mia McGovern Zaini (Alessandra), Petr Burian - Youssef Kerkour (Nemir Kirdar), Klára Sochorová, Tomáš Juřička, Pavel Dytrt, Jakub Saic, Jiří Krejčí, Helena Němcová, Tomáš Borůvka
Překlad: Kateřina Hámová
Dialogy: Helena Čechová
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska - 2021

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.11.2021 Forum Film CZ
Premiéra USA: 24.11.2021 United Artists
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 2.4.2022 (DVD)
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: 2.4.2022
Poprvé na DVD: 30.3.2022 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 30.3.2022 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 21 046 499
Tržby celkem - $ 151 789 551
Návštěvnost v ČR 123 538
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000
 
Tvůrci a herci
Ridley Scott (Režie), Ridley Scott (Produkce), Giannina Facio-Scott (Produkce), Kevin J. Walsh (Produkce), Mark Huffam (Produkce), Harry Gregson-Williams (Hudba), Dariusz Wolski (Kamera), Claire Simpson (Střih), Teresa Razzauti (Casting), Kate Rhodes James (Casting), Arthur Max (Scénografie), Letizia Santucci (Scénografie), Massimo Pauletto (Scénografie), Janty Yates (Kostýmy), Niv Adiri (Zvuk), Oleg Kulchytskyi (Zvuk), Göran Lundström (Masky), Sarah Tanno (Masky), Frederic Aspiras (Masky), Jana Carboni (Masky), Giuliano Mariano (Masky), AnnaCarin Lock (Masky), Becky Johnston (Scénář), Roberto Bentivegna (Scénář), Lady Gaga (Herec), Adam Driver (Herec), Al Pacino (Herec), Jared Leto (Herec), Jeremy Irons (Herec), Jack Huston (Herec), Salma Hayek (Herec), Alexia Murray (Herec), Vincent Riotta (Herec), Gaetano Bruno (Herec), Camille Cottin (Herec), Youssef Kerkour (Herec), Reeve Carney (Herec), Florence Andrews (Herec), Mehdi Nebbou (Herec), Miloud Mourad Benamara (Herec), Andrea Piedimonte Bodini (Herec), Vincenzo Tanassi (Herec), Mauro Lamantia (Herec), Mia McGovern Zaini (Herec), Clelia Rossi Marcelli (Herec), Pietro Ragusa (Herec), Alessandro Pess (Herec), Alex Mariotti (Herec), Monica Nappo (Herec), Alessandro Piavani (Herec), Marina Occhionero (Herec), Pierpaolo Palladino (Herec), Jun Ichikawa (Herec), Madalina Diana Ghenea (Herec), Gjergji Lala (Herec), Alessandra Borgia (Herec), Havana Alfarano (Herec), Philippe Boa (Herec), Ira Fronten (Herec), Edouard Philipponnat (Herec), Nicola Garofalo (Herec), Daniele De Martino (Herec), Beppe Rosso (Herec), Jay Natelle (Herec), Larry Kapust (Herec), Livio Beshir (Herec), Pietro Pace (Herec), Bianca Nappi (Herec), Paolo De Giorgio (Herec), Mario Opinato (Herec), Catherine Walker (Herec), Eva Moore (Herec), Filippo De Carli (Herec), Daniele Monterosi (Herec), Daniela Macaluso (Herec), Alfredo Pea (Herec), Dirk Plönissen (Herec), Mimmo Mancini (Herec), Eric Alexander (Herec), Beniamino Marcone (Herec), Simone Spinazze (Herec), Fausto Caroli (Herec), Bruce McGuire (Herec), Loris Loddi (Herec), Luca Chikovani (Herec), Roger Garth (Herec), Andrea Bruschi (Herec), Marco Sincini (Herec), Gianpiero Pumo (Herec), Alessandro Egger (Herec), Marika De Chiara (Herec), Antonello Annunziata (Herec)
 
2021/164/USA/Životopisný, Thriller, Drama, Krimi
 
Zajímavost k filmu
- Podivná hra, kterou hrají muži na Aldově (Al Pacino) oslavě, je tzv. Calcio Fiorentino, neboli Florentský fotbal. Jedná se o jeden z nejvíce násilných kolektivních sportů, ve kterém jsou dovoleny pěsti či kopance.
- Lady Gaga označila spolupráci s Ridley Scottem za nejlepší za svojí kariéru. Doslova prohlásila: „Byla to nejlepší zkušenost s režisérem, jakou jsem kdy měla, on (Scott) totiž miluje umělce, ale někteří režiséři ne. Někteří milují sami sebe.“
- Dcery Patrizii Reggiani (Lady Gaga), Allegra a Alessandra, se pokusily soudně zabránit své matce získat rentu z Mauriziova majetku, ovšem Patrizia soud vyhrála a díky tomu vydělávala 1,47 milionu amerických dolarů ročně z majetku Gucci.
- Lady Gaga v show Jimmy Kimmel Live! (od r. 2003) prozradila, že natočila sexuální scénu se Salmou Hayek, která nakonec byla vystřižena a do filmu se nedostala.
- Monica Bellucci měla původně hrát Pinu Auriemmu, nakonec ji ale v roli nahradila Salma Hayek.
- Patrizia a Maurizio Gucci měli dvě dcery, Alessandru (*1976) a Allegru (*1981). Ve filmu se však objevuje jen Alessandra.
- Rodolfa Gucciho si původně měl zahrát Robert De Niro, ale následně ho nahradil Jeremy Irons. Kdyby De Niro roli přijal, šlo by již o pátý film, ve kterém by se objevil s Al Pacinem.
- Salma Hayek (Pina) má za manžela Francouze François-Henriho Pinaulta, zakladatele a CEO Kering, pod kterého patří i značka Gucci.
- Film se natáčel od února do května 2021 během třetí vlny covid-19 pandemie v Evropě. Natáčelo se v Itálii ve městech Řím, Miláno a Florencie, ale také na jezeře Como a v italských Alpách ve městech Gressoney-Saint-Jean and Gressoney-La-Trinit, kde se natáčelo také v údolí Aosta, které mělo znázorňovat švýcarský St. Moritz.
- O produkci filmu se poprvé mluvilo v roce 2006. Již tehdy jej odmítla rodina Gucci. Ridley Scott měl režírovat film podle scénáře od Andrey Berloff. Hlavní duo tehdy měli hrát Angelina Jolie a Leonardo DiCaprio. Poté se o projektu mluvilo až v roce 2012, kdy režii převzala Scottova dcera Jordan Scott a Patriziu si měla zahrát Penélope Cruz. Projekt se opět neuskutečnil a v roce 2016 se režie ujal čínský režisér Kar-wai Wong. Na scénáři měla stále pracovat Bernoff nově s Charlesem Randolphem. Hlavní roli Patrizie měla připadnout Margot Robbie. V roce 2019 se k produkci vrátil Ridley Scott a projekt získal své finální obsazení.
- Slavná replika: „Father, son and House of Gucci,“ kterou Lady Gaga pronesla již v prvním traileru filmu a která se stala rázem ikonickou, byla improvizací, kterou se následně Ridley Scott rozhodl nechat ve finální verzi.
- Film měl celosvětovou premiéru 9. listopadu 2021 v Londýně v kině Odeon Luxe Leicester Square.
- Předlohou pro film je kniha „Klan Gucci: Senzační příběh vraždy, šílenství, krásy a chamtivosti“ od Sary Gay Forden.
- Skutečná Reggiani si odseděla 18 let a byla propuštěna na svobodu v říjnu 2014. A k filmu se dokonce vyjádřila: „Jsem celkem znepokojená tím, že mě hraje Lady Gaga, a ani se neobtěžovala za mnou přijít, aby mě poznala.“ Lady Gaga tak však učinila záměrně, protože nechtěla na Patrizii poutat ještě větší mediální pozornost.
- Lady Gaga přiznala, že na své postavě pracovala tři roky a do role se tak vžila, že rok a půl žila život úplně jako Reggiani.
- Christian Bale a Chris Evans byli původně zvažováni do role Maurizia Gucciho (Adam Driver).
- O režii filmu se zajímal Martin Scorsese.
- V momente, kedy Paolo (Jared Leto) oznámi otcovi Aldovi (Al Pacino), že predal svoj podiel v rodinnej firme, je počuť trepot vtáčích krídel, čo je odkaz na Paolovu skoršiu repliku o slobode, že chce zažívať slobodu ako holub.
- Okrem syna Paola Gucciho mal Aldo Gucci aj dcéru Patriciu Gucci, syna Giorgia Gucciho a ďalšieho syna Roberta Gucciho, ktorí sa vo filme neobjavujú.
- V scéne, kde  je vyobrazený pohreb Rudolfa Gucciho (Jeremy Irons), sa objaví nad jeho fotkou obraz skutočného Guccia Gucciho.
 
Odkazy
 

Hrají:

Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto, Jeremy Irons, Jack Huston, Salma Hayek, Alexia Murray, Vincent Riotta, Gaetano Bruno, Camille Cottin, Youssef Kerkour, Reeve Carney, Florence Andrews, Mehdi Nebbou, Miloud Mourad Benamara, Andrea Piedimonte Bodini, Vincenzo Tanassi, Mauro Lamantia, Mia McGovern Zaini, Clelia Rossi Marcelli, Pietro Ragusa, Alessandro Pess, Alex Mariotti, Monica Nappo, Alessandro Piavani, Marina Occhionero, Pierpaolo Palladino, Jun Ichikawa, Madalina Diana Ghenea, Gjergji Lala, Alessandra Borgia, Havana Alfarano, Philippe Boa, Ira Fronten, Edouard Philipponnat, Nicola Garofalo, Daniele De Martino, Beppe Rosso, Jay Natelle, Larry Kapust, Livio Beshir, Pietro Pace, Bianca Nappi, Paolo De Giorgio, Mario Opinato, Catherine Walker, Eva Moore, Filippo De Carli, Daniele Monterosi, Daniela Macaluso, Alfredo Pea, Dirk Plönissen, Mimmo Mancini, Eric Alexander, Beniamino Marcone, Simone Spinazze, Fausto Caroli, Bruce McGuire, Loris Loddi, Luca Chikovani, Roger Garth, Andrea Bruschi, Marco Sincini, Gianpiero Pumo, Alessandro Egger, Marika De Chiara, Antonello Annunziata