Jízda smrti / Retribution (2023/90/USA, Francie, Německo, Španělsko/Akční, Krimi, Drama, Thriller) 46%

17.11.2023 18:45
JEDNOU VĚTOU
„ÚspěšÝ manažer z Wall Street cestou do práce zjistí, že do jeho auta nainstaloval bombu neznámý útočník. Je nucen během dne plnit řadu rozkazů, jinak bude bomba odpálena.

OBSAH
Matt Turner s tváří Liama Neesona je úspěšný americký bankéř, který svou kariéru rozvíjí v Berlíně a snaží se náročnou práci skloubit s rodinným životem. Moc mu to nejde. Dnes alespoň přislíbí, že zaveze děti do školy. Na cestě autem ranním Berlínem mu zazvoní telefon a tajemný hlas mu oznámí, že pod jeho sedadlem je nachystaná bomba připravená vybuchnout, jakmile se někdo zvedne ze sedadla a vystoupí. On i jeho děti vyletí do povětří, pokud nezačne rychle a přesně plnit zadané úkol a jako důkaz mu předvede několik výbuchů s nevinnými lidmi. Uvězněný ve svém autě a v plné rychlosti, Matt vyjíždí na zběsilou jízdu městem, během níž musí následovat čím dál šílenější a nebezpečnější instrukce. Brzy má navíc v patách policii. Proti všem, proti času a proti tikající bombě se pokusí zachránit děti a přijít na to, kdo s ním tuhle smrtící hru rozehrál. K vykoupení a odplatě vede jen cesta na plný plyn. (Bontonfilm)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ňimrode, Ňimrode, ty si tomu zase dal prdel chape jeden ušatej. Tobě nejlíp slušej takový ty lehký bizárky typu Revizoři nebo Whiskey zloděj, ale akce navíc akce která neměla vůbec akci i na fotbale vidím víc akčních scén než tady v tom filmu. A ty Liame ? To by mě zajímalo, takový večer u Neesonů z láhvinkou vína, když pozve svou pani Liam na své filmy, pustí jí Rob Roye a pak tohle, jestli požádá rovnou o rozvod nebo jak by takovej večer proběh ? No nic, tak reklama na Mercedes dobrá asi to byl bárter a Ňimrod se teď ňimár v novým medvídkovi a já jsem rád, že jsem mohl sledovat jak to celý Ňimrod zrežíroval ať už s díváky nebo Mercedes. (Enšpígl) 2*

Nevím co tady zase kdo čekal, ale já jsem vyrazil na nenáročnou jednohubku na odreagování a dostal jsem jí. Předchozí tři verze tohohle filmu jsem neviděl, ale pokud mají stejnou pointu tak jsem asi o nic nepřišel. Taťka Neeson už je sice dědek, ale telefonování mu jde pořád dobře od ruky a hlášky find you and kill you zase od pusy. Pointa je trochu průhledná a dá se odhadnout dopředu, ale díky rozumný stopáži to rychle odsejpá a nuda nehrozí. Dal bych lepší 3*, ale přisadím si, protože současný publikum už fakt přestávám stíhat.70% (Wasoslav1) 4*

Není to tak hrozné – to hodnocení je podle mě moc kruté. Jasně, tohle téma je už asi přečerpané, ale funguje to pořád relativně dobře. Neeson už má svůj věk, ale pořád umí hrát dobře. Zezačátku působí docela vyklepaně, ale v rámci jeho postavy je to věrohodné. První dvě třetiny mě bavily docela dost. Nechápu, co lidem vadilo, že tu bylo jen pár výbuchů a že to působilo lacině. Bylo tu i pár obstojných honiček. Je pravda, že ta pointa na konci mě moc nepřesvědčila a přiznám se, že jsem v ní jisté nesrovnalosti viděl, ale čert to vem. Bylo to docela napínavé, zábavné, i když mi bylo ve finále už celkem jedno jak to dopadne, ale i tak je to slušná jednohubka, kterou už nikdy asi neuvidím, přesto jsem spokojen. (mzss1) 3*

VELKÁ RECENZE
Liam Neeson už dlouho netočí dobré filmy. 96 hodin z něj udělalo tak trochu omylem akční hvězdu, pár následujících žánrových snímků se mu vcelku povedlo, ovšem i proto, že na ni často pracoval se zajímavými režiséry a měly solidní scénáře. A on měl pořád formu. Jenže poslední roky jsou ti režiséři horší a horší, zápletky jeho filmů pitomější a pitomější a věk už se mu taky daří tajit čím dál hůř. Charisma i naštvaný výraz pořád fungují, jen už ne tak dobře. Po jeho novince Jízda smrti mám však pocit, že by bylo lepší, kdyby se Neeson i jeho fanoušci postavili faktu, že dobře už bylo, že je špatně a že o moc hůř být nemůže.
Tentokrát Neeson hraje Matta Turnera, obyčejného bankéře, který nebyl u Delta Force, nepracuje tajně jako zabiják pro CIA, ani neutekl z rodného Irska, když zradil členy svého gangu. Je to bankéř se všemi filmovými klišé, jaká si dovedete představit. Má velký dům, drahé auto, tolik práce, že si ani nevšimne, že se s nim chce žena rozejít, děti, s nimiž si nerozumí a na svém kontě nepočítaně nesplněných slibů, že příště na ten dceřin fotbalový zápas určitě dorazí. A jednoho dne spolu s potomky sedne do své předražené káry a po pár minutách mu kdosi zavolá, že pokud vystoupí, všichni umřou. Pod jeho sedačkou se totiž schovává bomba a jestli nechce skončit na škvarek, musí udělat přesně to, co po něm tajemný hlas chce. Jenže když začnou umírat lidé, Matt si konečně uvědomí, že pokud bude jen pasivně poslouchat, skončí to pro něj i pro jeho nejbližší (ke kterým si v téhle situaci samozřejmě opět našel cestu) fatálně.
Takže asi takhle - Neeson sedí v autě, občas někomu zavolá a pořád někam jezdí a tváří se u toho vyděšeně. A na konci se zachová jako hrdina a dožije se tak happy endu, v němž se z něj stane lepší člověk, který pochopí, že rodina je víc než akciové fondy nebo co že to má v té své firmě na starost. Budiž, zápletka není bůhvíjak originální a víceméně vykrádá Nebezpečnou rychlost a Telefonní budku, ale solidní akční béčko by z ní vymáčknout při troše snahy šlo. Potíž je, že pokud Jízdě smrti něco chybí, tak je to právě snaha. Všech zúčastněných.
Neeson hraje Neesona. To asi nikoho nepřekvapí, protože už pár let moc dobře ví, co na tyhle jeho levné thrillery stačí a pochopil, že se nemusí moc snažit. Přesto zůstává zdaleka nejzajímavějším ksichtem v celém filmu, protože jeho většinu stráví s dvojicí nepříliš sympatických a bohužel i velmi špatně hrajících dětí a další charaktery tu prakticky nejsou. Respektive máme tu jednu agentku, která se objeví v druhé půlce, jednu manželku, ta má zase dvě scény v první části, a jednoho kolegu, jehož ztvárňuje bělovlasý Matthew Modine a scénář ho nutí chovat se tak, že vás doopravdy nepřekvapí, z koho se vyklube zloduch. Obvinění ze spoilerování si prosím nechte pro sebe. Předstíraná smrt téhle postavy je jedna z nejprůhledněji natočených scén, jaké jsem v thrillerovém žánru v posledních letech viděl. Nehledě na to, že Modine je vedle Neesona asi jediný trochu známý herec, takže kdo jiný by měl být zloduch, ta jeho ukníkaná dcera?
Jízda smrti není co se příběhu, zvratů a postav týče materiál na celovečerák. Prostě se tu toho děje málo, hrdinové si toho málo řeknou, charaktery se vyvíjí z bodu A do bodu B tím nejjednodušším způsobem a počítám, že všechno, co se tu děje, by vystačilo na nějakou pěknou hodinu. Problém je, že kdyby v kině chtěli zaplatit za šedesátiminutový film, asi by to pro pokladníky neskončilo dobře. Svého času nadějný režisér Nimród Antal tak natahuje. Všechno, všude, strašně moc a bohužel nepříliš elegantně. Najde se tu hned několik scén, kdy je evidentní, že jejich úkolem bylo jen nabrat pár minut, aby to Jízda smrti mohla dotáhnout a tu hodinu a půl. Vrcholem je pak moment, kdy Matt zvládne atentátníka „vypnout“ a jedná s agentkou, což trvá snad pět minut, přičemž by doopravdy stačilo říct „nemůžu vystoupit, mám pod zadkem bombu“ a „já to neudělal, volá mi nějakej vůl, co po mně chce, abych plnil úkoly a děcka mi to dosvědčí.“ Místo toho na sebe ti dva urputně čumí, tváří se napjatě a nabírají minuty. Působí to až trapně.
A to se dá říct o celé Jízdě smrti. Levný, vizuálně průměrný vejškrabek z Neesonova charismatu, který nemá vlastní nápady a ty cizí neumí využívat tak, aby z toho byl alespoň průměrný thriller. Tu hodinu a půl na to budete koukat a místo toho, abyste se bavili, budete spíš litovat Neesona, že nestačil od těhle béček utéct a skončil takhle nedůstojně. Pozitiva? Je to celé krátké a dojde k jedné pěkné explozi. Jinak ale nic.

DABING
1.DABING (VOD)
V českém znění: Pavel Soukup - Liam Neeson (Matt Turner), Apolena Mudrová - Lilly Aspell (Emily), Josef Fečo - Jack Champion (Zach), Zdeněk Mahdal, Adam Langer, Pavel Dytrt, Tereza Chudobová, Veronika Bandyová, Tomáš Juřička, Štěpánka Fingerhutová, Jana Zenáhlíková
Překlad a dialogy: Iva Koudelková
Produkce: Markéta Kratochvílová
Zvuk: Martin Kratochvíl, Petr Kuba
Režie: Veronika Veselá
Pro Bontonfilm vyrobila Tvůrčí skupina Markéty Kratochvílové, Studio Budíkov - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 24.8.2023 Bontonfilm
Premiéra USA: 25.8.2023 Roadside Attractions
Premiéra Francie: 23.08.2023 StudioCanal
Peemiéra Německo: 14.9.2023 StudioCanal Deutschland
Premiéra Španělsko: 27.10.2023 Tripictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 1 005 292
Tržby celkem - $ 17 263 073
Návštěvnost v ČR 5 184
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Nimród Antal (Režie), Jaume Collet-Serra, Juan Sola (Produkce), Alex Heineman (Produkce), Andrew Rona (Produkce), Harry Gregson-Williams (Hudba), Flavio Martínez Labiano (Kamera), Steve Mirkovich (Střih), Rori Bergman (Casting), David Scheunemann (Scénografie), Ralf Schreck (Scénografie), Mona May (Kostýmy), Manuel Vogt (Zvuk), - (Masky), Christopher Salmanpour (Scénář), Alberto Marini (původní scénář), Liam Neeson (Herec), Embeth Davidtz (Herec), Matthew Modine (Herec), Noma Dumezweni (Herec), Jack Champion (Herec), Lilly Aspell (Herec), Arian Moayed (Herec), Emily Kusche (Herec), Jerry Kwarteng (Herec), Christian Koerner (Herec), Nedy John Cross (Herec), Michael S. Ruscheinsky (Herec)
 
2023/90/USA, Francie, Německo, Španělsko/Akční, Krimi, Drama, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Keď Matt (Liam Neeson) zavolá Karlovi na svojom telefóne, fotka Karla je tvárou strihača filmu Steva Mirkovicha.
- Film bol oznámený už v roku 2017. Dokončený bol však až o 4 roky neskôr.
- Natáčalo sa hlavne v Babelsberg Studios v Postupime a v uliciach Berlína, kde sa dej odohráva.
 
Odkazy