Králové ro(c)ku /Tenacious D: The Pick of Destiny (2006/90/USA, Německo/Komedie, Hudební, Muzikál) 72%

17.11.2023 18:44
JEDNOU VĚTOU
„Kdo získá trsátko ze Satanova zubu, stane se rockovou legendou, i kdyby byl nejhorším kytaristou pod sluncem.“

OBSAH
Staňte se svědky zrození Králů ro(c)ku, nejúžasnější – a nejpraštěnější – rockové skupiny "ve filmu, jehož osudem je stát se nejslavnějším hudebním počinem od This is Spinal Tap ” (Pete Hammond, Maxim). Uvidíte spoustu filmových i rockových hvězd a určitě budete na konci prosit o přídavek. Onoho osudného dne se ve Venice Beach setkali JB (Jack Black) a KG (Kyle Gass) a uvědomili si, že spojením svých geniálních talentů se zapíší do historie. Když se okamžitý úspěch záhadně nedostaví, rozhodnou se ukrást legendární "Trsátko osudu”, které udělá rockovou legendu i z toho nejhoršího brnkala. Jejich výprava, střety se zákonem, ženami i sněžným mužem "vás rozesmějí tak, až vás bude všechno bolet" (Guy Farris, KXTV-TV, ABC). (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Co bych nakonec mohl čekat od Jacka Blacka a jeho druha Kyla Gasse, kteří spolu už nějakej ten pátek hrají v existující kapele Tenacious D a v tomto filmu jsou zobrazeny jejich začátky, samozřejmě zábavnou formou a že se jim to podařilo naprosto skvěle i když ani trapnostem se nevyrovnali, ale je jich málo a při sledování filmu se stanou nepatrnou kaňkou na dokonalém díle. Muzika je úchvatná a v poslední scéně naprosto dokonale burcuje. A i když o sobě píšou, že jsou nejlepší rocková kapela vůbec, bráno s nadsázkou slušná rozhodně je. Jack Black, člověk, který Vám do patnácti minut složí pecku, provalil jeho texty celý film a že je to parádní muzika poznáte pouze pokud se na tento nářez mezi komediemi podíváte. Při sledování už Vám bude jedno, že příběh neni nic nového, ale jak je to natočeno a to je podle mě podstata toho proč je tento film tak neskutečně zábavný. --- Dej nám šanci zkopat ti prdel našim rockem (Malarkey) 5*

Rock je v Králích ro(c)ku sice redukován jen na heavy metal, ale budiž, tenhle ,,největší film všech dob" dle přebalu DVD je mixem klasicky podané teenagerské komedie s parodujícími vsuvkami a jakési soft verze rockové opery, škoda, že to prvé nakonec převažuje, neboť hudební čísla jsou více než povedená (tedy v intencích metalu) a k zvolenému žánru dobře sedí. Jinak je ale tenhla komedie spíše průměrnou zábavou, neboť situačního humoru není zdaleka tolik, aby sám unesl váhu filmu a mimo nadšení metalovou hudbou vlastně tenhle snímek už nic jiného nenabízí. Většina komentujících se sice rozplývá nad aluzí ke Kubrickovu Mechanickému pomeranči (a ještě taky k Dobyvatelům ztracené archy či k Pasti), ale popravdě, průměrný metalový fanda ji přejde bez povšimnutí a artový divák zase přejde bez většího zájmu zbytek filmu... Suma sumárum - nutno ocenit zapálení Jacka Blacka pro svůj oblíbený hudební žánr, nelze nepochválit hudební čísla, je vidět, že film je koncipován coby svého druhu (hodně nekonvenční) pocta... (Rasek99) 3*

Úvodní čtvrthodinka je gejzír humoru, oslavy rocku, odkazů pro znalé a... A vůbec všeho. Jenže v tom je kámen úrazu. Začátek nasazuje laťku kvality tak vysoko, že šla jen stěží udržet. Což by až tak nevadilo, kdyby se to nepropadlo až do zoufale průměrné jízdy bez nápadů a vtipu. Nad vodou to drží jen ústřední "D" duo a hudební vsuvky, kterých je však překvapivě (a zoufale!) pomálu. Lépe kdyby to tvůrci od začátku stylizovali do rockové opery než buddy komedie. Když je však nejhůře, přijde "jamovací" závěr se Satanem a tam snímek "dorockuje" až do sympaticky ujetého finiše. Jack Black je rocker až do morku kostí a jeho charisma i velmi dobrý zpěv jsou po hříchu tím jediným, co je nadstandardní po celou stopáž. Než to podruhé sledovat lépe pustit si rovnou soundtrack. Škoda promarněné šance, jelikož film měl výrazně nakročeno ke kultu (nejen) pro rockem posedlé. Výsledek takový sice není, ale minimálně začátek tohoto statusu dosahuje. Což není zase tak málo. (DaViD´82) 3*

VELKÁ RECENZE
Když se nějaký režisér či herec rozhodne natočit si film jen tak pro radost a nezabývá se očekáváním diváků, ambicemi producentů či vlivem na vlastní kariéru, může to dopadnout jen dvěma způsoby. Buď se publikum naladí na stejnou vlnu a z filmu se stane kult, nebo film zapadne jako nepodařený experiment, který dokázal v kině pobavit jen pár magorů. Jack Black se rozhodl natočit si jeden takový „film pro radost“ a … u diváků to projel na celé čáře. Celosvětové tržby 13 milionů dolarů jsou sice opravdu hodně smutný výsledek pro Blackovu peněženku, ale jak už jsme se mnohokrát přesvědčili, kvalita filmu a velikost tržeb mohou být často v nepoměru.
V podstatě se ani nedivím tomu, že Tenacious D: The Pick of Destiny byl propadák. Film, který by se jednou větou dal charakterizovat asi jako „Dva čtyřicátníci hulej trávu, hrajou rock a dělají bordel“ do kina příliš lidí nenaláká, ale Jack Black už jednou kombinaci Rock-Humor-Ksichtění použil ve Škole ro(c)ku a tehdy mu to vyšlo na jedničku. Tentokrát se však utrhl ze řetězu totálně.
Tenacious D: The Pick of Destiny je film bez nějakého výrazného scénáře, jde o sled více či méně absurdních scének propojených hudebními vložkami. A je to paráda. Black a jeho parťáka Kyle Gass už spolu nějaký ten rok pracují a vzájemná chemie je naprosto dokonalá. Gass sice není herecky tak zkušený jako Black, ale i tak zvládá bez problémů hláškovat, tvářit se jako na*ranej metalista, nebo v ten pravý čas udělat něco opravdu nečekaného, bizarního a vtipného. Přesto je tou hlavní hvězdou Jack Black a pokud vám alespoň malinko sedí jeho styl herectví, při kterém křičí a skáče, jako kdyby do sebe nalil litr kafe, dělá grimasy konkurující Ace Venturovi a do toho všeho si občas nezřízeně zařve na mikrofon, budete v sedmém nebi. Tenacious D: The Pick of Destiny je totiž právě kombinací typické blackovské komediální divočiny a parádního rockového nářezu.
Právě písničky jsou totiž na Tenacious D: The Pick of Destiny tím nejlepším. Oba pánové vědí, co se svými nástroji dělat (žádné dvojsmysly vy sprosťáci!) a všechny jejich songy mají tu správnou rockovou šťávu. Jsme ale v komedii, takže mnohem důležitější jsou texty. A tady se nebojím poprvé použít slova geniální. Kdo viděl International Teaser, ten tuší, co si na něj dvojice Black & Gass připravila. Kdo ne, ten bude koukat s otevřenou pusou. Texty jsou samozřejmě plné sprostých fórů, sexuálních narážek a hned první scéna se zpívajícím chlapečkem, jehož slovník zdaleka neodpovídá jeho věku, rozhodne, jestli se u Tenacious D: The Pick of Destiny budete bavit, nebo ho po pár minutách znechuceně vypnete. Black s Gassem si navíc do svého filmu přizvali nejednu zajímavou hudební osobnost a i po hudební stránce má tak jejich komedie dost slušnou úroveň. Pořád je to ale hlavně totální a politicky nekorektní zábava, která vaše babičky bezpochyby urazí a u rodičů bude hodně záviset na hudebním vkusu a toleranci sprostých slov.
Režisér Liam Lynch pochopil, že na Tenacious D: The Pick of Destiny si jméno neudělá a jeho režie se tak od prvního momentu přizpůsobuje scénáři a oběma hlavním protagonistům. Na druhou stranu v žádném momentu mu to neskřípe a film nemá vyloženě slabé místo. Jen závěr se trošku vymyká tomu zbytku. Je totiž ještě o několik úrovní lepší. Geniální (podruhé použito) finálová rocková bitva je něco, co se ve filmu objeví jen jednou za pár let. Nechci prozrazovat kdo se s kým utká, ale vězte, že něco podobného jste ještě nikdy neviděli a ani neslyšeli. Black s Gassem ze sebe v poslední desetiminutovce dostali maximum jako herci, jako muzikanti a především jako textaři. A já se přiznávám, že finále filmu jsem viděl už nejméně patnáctkrát a pokaždé u něj křičím smíchy.
Jestli vám recenze připadá „neobjektivní“ a „fanouškovská,“ je to tak. Nebudu předstírat, že ne. Tenacious D: The Pick of Destiny se mi líbilo strašně moc. Film má svoje vady, například ne úplně dokonalé triky, občas trošku extrémnější humor a viditelně nízký rozpočet, ale na druhou stranu pokud jste na stejné vlně jako trojice Black, Gass a Lynch a zároveň jste rockově pozitivní, není jiná možnost, než film milovat.
Nebudu tu rozepisovat odečítání hvězdiček podle lásky k Nirvaně, Ozzymu nebo Metallice, pokud chcete vědět, jestli se vám Tenacious D: The Pick of Destiny bude líbit, pusťte si zmíněný trailer. A jestliže se na vaší tváří objeví úsměv, minimálně to zkuste. Pokud si budete poklepávat nohou do rytmu, rovnou si začněte film shánět.

PODROBNÝ POPIS FILMU
Mladý Jack Black (JB) z Kickapoo v Missouri chce hrát rockovou hudbu, která dráždí jeho bigotní rodiče. Když mu jednoho dne strhá otec plakáty oblíbených kapel ze zdi, obrátí se o pomoc na Ronnieho Jamese Dia z kapely Dio (poslední nestržený plakát na dveřích). Dio z plakátu mu potvrdí, že pokud se chce stát rockovým muzikantem, musí opustit dům rodičů a hledat parťáka a Hollywood, kde jsou nejlepší kapely. O několik let později tam JB dorazí a na pláži potká Kylea Gasse (KG). Obdivuje jeho techniku a společně si zajamují. KG ale nemá zájem o spolupráci a odchází. Později v noci Jacka přepadne na ulici gang darebáků a zmlátí ho. KG jde náhodou kolem a JB na něj udělá dojem, protože darebákům nechtěl dát jeho trsátko. Vezme ho k sobě domů a hodlá ho učit.
Výcvik (The Training)
JB se učí různým trikům jako je frajerský skluz (skluz po kolenou), péroklik (klik pouze penisem), s KG kouří marihuanu a hraje pro vydělání peněz na ulici. Závěrečným testem je pódiový simulátor, který ale JB neudělá. Během něj však dojde Kylemu vzkaz na záznamník od rodičů, kteří ho informují, že po 15 letech jejich finanční podpory na jeho cíl stát se slavným rockerem mu přestanou posílat peníze, protože je to zbytečné. Na nájem si odteď musí vydělat sám. JB pozná, že ho KG vodil za nos. KG to chce vzdát, ale na Jacka udělá dojem nová kytara, kterou mu Kyle koupil. Věří, že si vydělají na nájem muzikou. Přijímají název Tenacious D.
Osud (Destiny)
Přihlásí se do hudební soutěže o finanční prémii v jednom místním klubu. JB si uvědomí, že pokud chtějí vyhrát hlavní cenu, musí přijít s něčím originálním, s něčím, co vytře všem sluch.
Veledílo (The Masterpiece)
Po několika neúspěšných pokusech složit hitovku si JB probírá hudební časopisy s kapelami AC/DC, Van Halen, The Who a rád by věděl, jaký je rozdíl mezi nimi a těmito úspěšnými kapelami. Kyle si všimne, že všechny kapely používají stejné trsátko. Jdou do obchodu Kytarové centrum a ptají se na trsátko prodavače. Ten je vezme do zákulisí a řekne jim, že právě narazili na největší tajemství v historii rocku. Vypráví jim příběh, který sahá až do středověku:
Když si všiml vlivu trsátka na svého majitele, začal pátrat po historii. Nechal práce, odjel do Říma a naučil se latinsky, aby získal důvěru nočního knihovníka ve Vatikánu. Získal cenný pergamen, který během 6 let přeložil. Stálo v něm:
V minulosti temný čaroděj využil černé magie, aby přivolal Satana. Strhla se mezi nimi bitva, v níž se ukáže vládce pekel jako příliš mocný. Čaroději přispěchá na pomoc kovář a podkovou vyrazí Satanovi zub. Čaroděj použije zaklínadlo: "Tam, odkud jsi přišel zůstaneš, dokud zas celý nebudeš." Satan je vtažen zpět do pekel a jáma v zemi se uzavře. Temný čaroděj přežil a odměnil se kováři. Ze Satanova zubu vyrobil trsátko, kterým kovář brnkal na svou loutnu před oknem své vyvolené, dokud nebyla celá vlhká. Takto získal její srdce. Trsátko osudu pak po jeho smrti střídalo majitele, objevilo se na americkém jihu, vedlo ke zrodu blues a rock'n'rollu. V současnosti je v muzeu rock'n'rollové historie, téměř nedobytné pevnosti.
Výprava (The Quest)
Tenacious D si půjčí auto a jedou získat trsátko osudu. V bistru se KG nechá zlákat dívkami na party, zatímco naštvaný JB pokračuje podle svého plánu sám. Dvojice se opět sejde poté, co se Kyle na party ztrapní a Jack prožije po pozření několika hub halucinogenní stav (a několikrát značně riskuje svůj život). Přes nekompetentní ochranku proniknou do muzea a ukradnou trsátko.
Dva králové (Two Kings)
Při cestě zpět jim ztíží návrat policie, ale hoši se v pořádku dostanou domů. Před klubem se pohádají, kdo bude mít první trsátko a rozlomí jej na dvě půlky. Promotér akce je utěšuje a vysvětlí jim, že na nějakém satanském trsátku vlastně vůbec nezáleží, jde o to hrát hudbu, které budou věřit. Muzikanti ho poslechnou, nechají rozlomené trsátko na zemi a jdou dovnitř. Promotér obě půlky zvedne a promění se v Satana. Nyní má svou chybějící část těla zpět. KG a JB, kteří se vrátili z baru, teď musí pro záchranu svých životů podstoupit rockový souboj. Když vyhrají, ďábel odtáhne zpět do pekla a zaplatí za ně nájem. Když prohrají, JB navrhne, že si Satan může vzít s sebou KG a udělat si z něj svého sexuálního otroka. I když se snaží, neporazí ho a Satan se pokusí vystřelit po KG blesk. Zachrání ho Jack, který se před něj vrhne i s kytarou, od níž se blesk odrazí zpět a utrhne Satanovi roh. Pohotový Jack jej vezme a použije zaklínadlo. Satan s nadávkami zmizí z povrchu zemského.
Tenacious D si pokouší vzpomenout na píseň, kterou hráli při rockovém souboji s ďáblem a která by mohla být „nejlepším songem na světě“, ale nedaří se jim to. Zakouří si z dýmky vyrobené z jeho rohu. V závěrečné scéně chce JB po KG veledílo, které hodlá nahrát na magnetofonovou pásku. Kyle dlouho mlčí a nakonec z něj vyjdou pouze větry.

DABING
V českém znění: Bohdan Tůma – Jack Black (Jack Black), Tomáš Juřička – Kyle Gass (Kyle Gass), Jakub Saic – JR Reed (Lee), Zdeněk Maryška - Tim Robbins (Cizinec), Marek Libert - Ben Stiller (Prodavač), Martin Kolár, Karel Richter, Ladislav Cigánek, Nikola Votočková, Jaroslava Brousková, Mirka Součková, Jan Škvor, Václav Knop, Libor Terš, Oldřich Hajlich, René Slováčková, Jiří Hromada a další
Překlad: Martin Gust
Zvuk: Tomáš Čisárik, Jiří Peřina
Produkce: Leoš Lanči
Dialogy a režie: Zdeněk Mahdal
Vyrobila: Tvůrčí skupina Josefa Petráska 2007

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra USA: 22.11.2006 New Line Cinema
Premiéra Německo: 8.2.2007 Warner Bros. DE
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 4.6.2007 (DVD) Magic Box
Poprvé na DVD: 4.6.2007 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 13 900 000
Náklady (Rozpočet) - $ 20 000 000
 
Tvůrci a herci
Liam Lynch (Režie), Stuart Cornfeld (Produkce), Kyle Gass (Hudba), Jack Black (Hudba), Andrew Gross (Hudba), Robert Brinkmann (Kamera), David Rennie (Střih), Juel Bestrop (Casting), Jeanne McCarthy (Casting), Martin Whist (Scénografie), Dayna Pink (Kostýmy), Beau Borders (Zvuk), Yesim 'Shimmy' Osman (Masky), Mike Smithson (Masky), Michael Marino (Masky), Jack Black (Scénář), Kyle Gass (Scénář), Liam Lynch (Scénář), Jack Black (Herec), Kyle Gass (Herec), JR Reed (Herec), Tim Robbins (Herec), Ben Stiller (Herec), Paul F. Tompkins (Herec), Colin Hanks (Herec), David Krumholtz (Herec), David Koechner (Herec), Meat Loaf (Herec), Troy Gentile (Herec), Ned Bellamy (Herec), Amy Adams (Herec), Amy Poehler (Herec), Fred Armisen (Herec), Dave Grohl (Herec), Dave Allen (Herec), Ronnie James Dio (Herec), Andrew Caldwell (Herec), Gregg Turkington (Herec), Stephanie Erb (Herec), Bevin Kaye (Herec), Lara Everly (Herec), John Ennis (Herec), V.J. Foster (Herec), Jay Johnston (Herec)
 
2006/90/USA, Německo/Komedie, Hudební, Muzikál
 
Zajímavost k filmu
- V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 8,3 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 13,9 mil.
- Kytara, na kterou Satan (Dave Grohl) hraje při finálním souboji, je Dean Dimebag Dime From Hell.
- Soundtrack filmu vyšel na albu pod názvem ''Pick Of Destiny'' od Tenacious D, které vyšlo týden před uvedením filmu. Ve snímku také vystupují v různých rolích i slavní hudebníci, kteří se na albu podíleli, a to ve scénách, kde hraje právě hudba, kterou nahráli.
- JB pochází z katolické rodiny, jeho představitel Jack Black je přitom ve skutečnosti židovského původu.
- Scéna, v níž JB (Jack Black) přespává na lavičce v parku a je přepaden skupinkou maskovaných mužů, odkazuje na film Mechanický pomeranč (1971). Hlavní postavy v něm takto přepadaly, okrádaly a znásilňovaly.
- Automobilová honička na konci filmu končí na místě (Long Beach v Kalifornii), kde Riggs (Mel Gibson) a Murtaugh (Danny Glover) vyhodili do povětří čerpací stanici ve filmu Smrtonosná zbraň 4 (1998).
- Nalíčení Davea Grohla pro roli Satana trvalo sedm hodin.
- Název části expozice v muzeu - Guitarway to Heaven - je odkazem na píseň Led Zeppelin "Stairway to Heaven".
- Skupina Tenacious D opravdu existuje, dodnes vydala dvě studiová alba. Mezi její fanoušky patří například Beck, Dave Grohl nebo kapela Pearl Jam.
- Po záverečných titulkoch nasleduje ešte jedna scéna.
- Z filmu bola vystrihnutá takmer päťminútová scéna, kedy JB (Jack Black) a KG (Kyle Gass) nakupujú v armyshope výbavu pre krádež "Pick of Destiny". Počas tejto scény odznela aj pesnička "The Government Totally Sucks", ktorá sa však na albume so soundtrackmi objavila.
 
Odkazy