Občan X (TV film) / Citizen X (1995/103/USA/Krimi, Thriller, Drama, Životopisný, Historický) 80%

17.11.2023 18:44
JEDNOU VĚTOU
„Skutečný příběh masového vraha Andreje Čikatyla, který zabil 52 obětí.“

OBSAH
Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Na televizní film výborný kousek. Sice film nenabídl podrobnější analýzu případu, postupy s jakými vyšetřovatelé přicházeli nebo nějaké body, o které by se dalo opřít, ale na druhou stranu naprosto výborně představili tehdejší atmosféru v Sovětském svazu, nesmysly, kterými oblbovali celý národ, ale i perfektní herecké výkony, které si připsal každý, kdo se ve filmu objevil. Stephen Rea, Donald Sutherland, Max von Sydow, ale i Jeffrey DeMunn (ten především). Na fakt, že je film dotován americkými penězi je tenhle film dost objektivní. Celé to dává smysl od začátku až do konce. Jakmile se na scéně objeví masový vrah Andrej Čikatila, tak jsem napětím ani nedýchal. Nehledě na to, že některé záběry jsou naprosto precizní. Tohle je poctivě odvedená práce silného příběhu, která stojí za to vidět. (Malarkey) 5*

Až překvapivě kvalitní snímek z produkce televize. Na délce 103 minut je rozehrána velká a těžká válka ruské policie a jednoho muže, který svým způsobem změnil dobu. Čikatilo byl pravděpodobně nejhorší zločinec v historii Ruska. Herci jsou na televizní produkci neuvěřitelně kvalitní a Donald Sutherland působí jako by v Rusku pobýval. Max von Sydow v roli psychologa, který vytvoří zločincův profil a prosadí tim psychologickou spoluprácí při hledání vrahů, je výborný a i ve svém věku dokáže výborně vystihnout postavu. Kdo chec znát kus té zlé stránky Sovětského svazu má jasnou volbu na večer. (Djkoma) 4*

Film se příliš nezaměřuje na patrání po masákovi, jako spíš na neuvěřitelný politicko - byrokratický systém v sovětské policii, fakt jsem někdy čuměl jak puk, co tam ten komoušv tý komisi předváděl za sračky. Fakt se docela divím, že komouši nezakázali ledního mědveda, protože je bílej a ne rudej, hrozný bytosti tihle komouši. O to víc jsem obdivoval toho policajta, že měl sílu se s tím vším neustále potýkat. Musím pochválit výběr exteriérů, ale i interiérů, protože díky nim jsem měl fakt dojem, že jsem v Sovětským svazu dávných časů čemuž pomohl i skvělý casting a výborný herecký výkony. Z mého pohledu nejde o klasickou kriminálku, ale o kvalitní drama jednoho až dvou lidí stojící proti systému i proti masákovi. (Enšpígl) 3*

VELKÁ RECENZE
-

SKUTEČNOST
Několikrát se v průběhu své kariéry pokusil své studenty pohlavně zneužívat, a proto byl nucen odejít a začal pracovat jako úředník v továrně. V roce 1978 se přestěhoval do menšího města Šachty poblíž Rostova, kde se dopustil první vraždy. 22. prosince téhož roku vylákal devítiletou dívku Jelenu Zakotnovou do starého domu. Chtěl ji znásilnit, ale nepodařilo se mu dosáhnout erekce. Dívku proto uškrtil a ubodal, přičemž ejakuloval. Za tuto vraždu byl omylem zatčen a popraven muž jménem Alexandr Kravčenko, který se přiznal pod vlivem mučení. Čikatilo byl jedním z podezřelých. Kvůli neshodám s manželkou si ve městě pořídil menší stavení, kam chodil trucovat. Právě tam se našly některé stopy, včetně krevních skvrn. Čikatilo byl však členem strany, měl rodinu, vysokoškolský titul a řádné zaměstnání. Kriminalistům se jako pachatel zdál málo pravděpodobný.
Další vraždu spáchal v roce 1981, kdy se pokusil o pohlavní styk s prostitutkou Larisou Tkačenkovou. Nemohl však dosáhnout erekce, prostitutka se mu začala posmívat a Čikatilo ji uškrtil. Několik vražd spáchal v roce 1982. Často čekal na autobusových či vlakových zastávkách, kde se pohybovalo velké množství prostitutek a tulaček, které chodily se zákazníky souložit do lesa nedaleko stanice. Čikatilo nebyl normálního styku schopen, ale chtěl se v tomto ohledu také nějak realizovat. Proto lákal děti nebo dospělé ženy také do lesa, kde je ve vhodný okamžik zabil. Orgasmu byl schopen dosáhnout pouze při vraždě.
V roce 1983 bylo po nálezu šesti mrtvých těl zahájeno intenzivní vyšetřování, kterého se účastnilo až 200 lidí. Nejvíce nálezů však pocházelo z roku 1984, kdy mohli díky konzervačním schopnostem sněhu a zmrzlé půdy vyšetřovatelé konečně prozkoumat několik těl, která ještě nebyla v rozkladu. Těla nesla stejné znaky poškození, mnohačetné bodné rány nožem s jednou čepelí vedené do hrudníku, břicha a pohlavních orgánů, odkousnuté bradavky u žen a amputovaný penis u chlapců, vypíchnuté oči a někdy odstraněné některé menší části těl, jako např. prst, oční víčka, rty či nos. Kvůli rozdílnosti obětí, toho, že se jednalo o chlapce i dívky, a možná i pro neochotu uvěřit, že by Sovětský svaz mohl mít sériového vraha s tak velkým počtem obětí, byla tendence vyšetřování pojmout jako pátrání po gangu více pachatelů, přičemž vrah byl profilován jako homosexuál.
Několik lidí bylo kvůli vraždám neprávem zatčeno, jeden dříve odsouzený sexuální delikvent spáchal v průběhu vyšetřování sebevraždu. Všichni zatčení museli být propuštěni, protože i přes jejich uvěznění vraždy pokračovaly. V roce 1984 byl pro jiné přestupky Čikatilo na krátkou dobu zatčen, odsouzen a na tři měsíce uvězněn. V té době mu také provedli krevní testy, které se však neshodovaly se stopami zachycenými na místě vražd. Krevní skupina pachatele (AB) se neshodovala s krevní skupinou Čikatila (A). Při soudním jednání byl rozpor zcela vážně vysvětlen tak, že Čikatilo má vzácnou odchylku od normy a jeho sperma nese jinou krevní skupinu. Soud vysvětlení akceptoval. Skutečnou příčinou byla pravděpodobně nedbalá práce laboratoře. Vyšetřovatel požadoval více lidí, počítače pro efektivní evidenci důkazů a konzultaci s FBI, což mu bylo striktně zakázáno jako zcela nepřípustné. Další komplikací vyšetřování bylo to, že osoby ve vedoucích pozicích sovětské policie zakazovaly zveřejnění informací o případu, neboť by tak přiznaly, že sérioví vrazi nejsou jen v kapitalistických zemích.
Po propuštění si našel práci ve městě Novočerkassk, kde pokračoval ve vraždách. Některé vraždy se odehrály na jeho obchodních cestách. Jeho motivem bylo to, že pouze při zabíjení byl schopen dosáhnout erekce. Policejní vyšetřování bylo čím dál masivnější. Svou poslední oběť, dvaadvacetiletou Světlanu Korostikovou, zavraždil 6. listopadu 1990. V té době již policie masivně hlídkovala po celé oblasti, a to jak v uniformách, tak v civilu. Po vraždě Korostikové byl Čikatilo právě policistou v civilu přistižen, jak vychází z lesa, kde se vražda odehrála. Vymlouval se prý na to, že sbíral houby, ale protože byl příliš formálně oblečen a nesl pouze nylonovou sportovní tašku, nevhodnou ke sběru hub, byl policistou legitimován. Policista později uvedl, že se mu zdál podezřelý jak svým formálním oděvem, tak faktem, že byl velice špinavý a měl na sobě i stopy krve. Kdyby jej tehdy policista také prohledal, zjistil by, že v tašce nesl uřezané prsy své oběti.
Poté, co bylo v lese objeveno tělo zavražděné Korostikové, policie zaměřila svoji pozornost právě na něj a začala jej prověřovat. Bylo zjištěno, že byl již nejméně jednou v minulosti nepřímo spojován s obdobnou vraždou (v roce 1978 byl krátce před činem spatřen ve společnosti své první oběti). K tomu, aby byl býval zatčen, však chyběly potřebné důkazy. Proto jej začala policie nepřetržitě sledovat. 20. listopadu 1990 opustil svůj byt a procházel se po městě. Cestou opakovaně oslovoval cizí osamělé děti. Policie se tedy rozhodla konat a zatkla jej.
Po zatčení byl objeven další nepřímý důkaz proti němu, jeho předposlední oběť byl silný šestnáctiletý chlapec, Viktor Tišenko, který se před smrtí zuřivě bránil – policie našla na místě činu známky prudkého zápasu. Při lékařském vyšetření bylo zjištěno, že zranění na jeho prstu pochází od lidských zubů – měl ukousnutý nehet, ránu do živého masa a zlomenou prstní kůstku. Přes tak relativně vážné poranění si nenechal Čikatilo v době před svým zatčením ruku ošetřit. Policie však přesto měla velmi málo důkazů. Proto se policisté rozhodli namluvit mu, že je velice nemocný člověk a potřebuje pomoc, chtěli tak v něm vzbudit dojem, že nebude za svoje činy souzen, protože je šílený. Pomohl psychologický profil (tehdy ještě ojedinělý postup) vypracovaný během let honu na maniaka. Byl natolik přesný, že se Čikatilo údajně po rozhovoru s psychologem rozplakal a přiznal k vraždě celkem 56 lidí.

Ocenění:
Golden Globes
1996 - Donald Sutherland (Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii nebo TV filmu)
1996 - Nejlepší minisérie nebo TV film (nominace)

Sitges Film Festival
1995 - Chris Gerolmo (Nejlepší film)
1995 - Chris Gerolmo (Nejlepší režie)
1995 - Stephen Rea (Nejlepší herec)

DABING
1 DABING
V českém znění: Filip Jančík - Stephen Rea (poručík Viktor Burakov), Dalimil Klapka - Donald Sutherland (plukovník Mikhail Fetisov), Karel Urbánek - Joss Ackland (Bondarchuk), Bohumil Švarc - Max von Sydow (Dr. Alexandr Bukhanovsky), Milan Slepička - Jeffrey DeMunn (Andrej Čikatilo), Martin Zounar, Ivan Richter, Jiří Klem a další
Vyrobilo: Studio Pyramida pro Five Stars, 199x

2. DABING
V českém znění: Aleš Procházka - Stephen Rea (poručík Viktor Burakov), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (plukovník Mikhail Fetisov), Jiří Plachý - Joss Ackland (Bondarchuk), Alfred Strejček - Max von Sydow (Dr. Alexandr Bukhanovsky), Pavel Rímský - Jeffrey DeMunn (Andrej Čikatilo), Jan Šťastný - Ion Caramitru (Tatěvskij + více rolí), Tereza Bebarová - Tusse Silberg (paní Čikatilová), Hana Ševčíková - Imelda Staunton (paní Burakovová) + Katalin Várnagy (vesničanka), Jiří Valšuba - András Bálint (Ignaťjev), Martin Hruška, Filip Švarc, Roman Nevěčný, Ivana Měřičková, Jan Dvořák a další
Překlad: Daniela Margoliusová
Zvuk: Jaroslav Kosán
Produkce: Jana Prášilová, Radmil Buriánek
Dialogy a režie českého znění: Martin Velda
Připravila: Agentura Erasmus
Vyrobila: TV Produkce, a.s. pro FTV Prima, s.r.o., 2006

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.10.1996 ((video premiere)
Premiéra USA: 25.2.1995 HBO
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.10.1996 Five Stars Entertainment
Poprvé na DVD: 1.10.1996
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Chris Gerolmo (Režie), Timothy Marx (Produkce), Randy Edelman (Hudba), Robert Fraisse (Kamera), William Goldenberg (Střih), Joyce Nettles (Casting), József Romvári (Scénografie), Mária Hruby (Kostýmy), Ken Teaney (Zvuk), William Dotson (Zvuk), Karoly Balazs (Masky), Chris Gerolmo (Scénář), Stephen Rea (Herec), Donald Sutherland (Herec), Max von Sydow (Herec), Jeffrey DeMunn (Herec), Joss Ackland (Herec), John Wood (Herec), Radu Amzulescu (Herec), Imelda Staunton (Herec), Géza Balkay (Herec), László Váradi Balogh (Herec), Ion Caramitru (Herec), Imre Csuja (Herec), Klára Falvay (Herec), Chris Gerolmo (Herec), Tibor Szervét (Herec), Dénes Újlaky (Herec), András Bálint (Herec), Zoltán Gera (Herec), Miklós Székely B. (Herec), Balázs Galkó (Herec), István Hunyadkürthy (Herec), Attila Király (Herec), Károly Korognai (Herec), Kati Kóti (Herec), Ferenc Lengyel (Herec), György Miklósy (Herec), Anna Orosz (Herec), Tamás Puskás (Herec), Mihály Szabados (Herec), Balázs Tardy (Herec), Sándor Téri (Herec), Katalin Várnagy (Herec), Róbert Alföldi (Herec), Péter Horkay (Herec), Torgny G. Aanderaa (Herec), Ralph Nossek (Herec)
 
1995/103/USA/Krimi, Thriller, Drama, Životopisný, Historický
 
Zajímavost k filmu
- Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu.
- Čikatilova poslední slova před smrtí zněla: „Nevystřelte mi mozek z hlavy, Japonci si ho budou chtít koupit.“ Ta mimochodem ve filmu nezazněla.
- Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) je ve filmu poprvé zatčen na vlakovém nádraží. Ve skutečnosti byl však zatčen na městském trhu, když se přibližoval k ženám a dětem a chtěl je nenápadně osahávat.
- Když si všimneme plakátu Lenina, když detektiv Burakov (Stephen Rea) prochází ulicí, tak vidíme, jak na začátku filmu je celý a na konci je úplně roztrhaný. Rozdíl je i v tom, že na konci slyšíme anglickou mluvu v rádiu. Tyto scény tak dobře vyjadřují rozdíl ve fungování v sovětském bloku.
- Andrei Chikatilo (Jeffrey DeMunn) byl narozen 16. října 1936 v Jabločnoje Ukrajina a popraven 14. února 1994 v Novočerkassk Rusko. Byl otcem dvou děti a to Yuri Chikatilo a Lyudmila Chikatilo.
- Od roku roku 1978 do roku 1990 bylo za zločiny Čikatila odsouzeno 15 nevinných lidi.
- Starší bratr Čikatila - Stěpan, se údajně stal obětí kanibalismu při ukrajinském hladomoru.
- Soud shledal Andreje Čikatila vinným z vraždy celkem 31 chlapců ve věku od 8 do 18 let, 14 dívek ve věku 9 až 17 let a 18 mladých žen.
- Andrei Chikatilo získal prezývky "rostovský rezník" a "rostovský rozparovač".
- Čikatilo, který se během vyšetřování choval slušně, se rozhodl, že před soudem ze sebe udělá blázna. Během procesu zmateně vykřikoval, obnažoval se, zpíval Internacionálu, vykřikoval, že není homosexuál nebo tvrdil, že je těhotný a kojí. K tomu, aby se vyhnul trestu smrti, mu to ale nepomohlo.
- Andrej Čikatilo byl se svými 53 oběťmi dlouhou dobu nejplodnějším sériovým vrahem v historii Ruska. Až na začátku 21. století ho ,,překonal" Alexandr Pičuškin. Ten má mít na svědomí až 62 lidských životů...
- Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus).
- Vlaková stanice, kde se odehrává Chikatilovo vybírání obětí, je menší nádraží Hatvan severovýchodně od Budapešti.
- Celý film se natáčel v Maďarsku.
- Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum.
- Čikatilo nebol zameraný len na malé deti. Jeho najstaršia obeť mala 45 rokov, ďalšia 32 a 31.
- 50 členný špeciálny tím vyšetroval prípad Čikatilo 13 rokov. Počas vyšetrovania bolo vypočutých a preverených stotisíc ľudí a prevedených tristotisíc rozborov krvi podozrivých. Z vrážd bolo do doby dolapenia Čikatila obvinených 15 osôb, jeden z nich bol dokonca nevine odsúdený na trest smrti. Súdny spisovný materiál mal 333 zväzkov. Čikatilo sa priznal k ešte ďalším 30 vraždám, ktoré sa nepodarilo doložiť žiadnymi presvedčivými dôkazmi.
- V jednej scéne je vidieť na televíznej obrazovke film Francúzska spojka.
 
Odkazy