50x a stále poprvé / 50 First Dates (2004/92/USA/Komedie, Romantický) 73%

17.11.2023 18:43
JEDNOU VĚTOU
„Představte si, že svou dívku musíte získávat každý den znovu a znovu….“

OBSAH
Henry Roth pracuje jako ošetřovatel v ZOO. Jeho snem je vyrazit na Aljašku, a proto veškeré peníze investuje do rekonstrukce plachetnice. Když se vydá na zkušební plavbu, loď se porouchá a Henry musí ke břehu. Zastaví se v malém bistru, kde ho zaujme sympatická Lucy. Dá se s ní do řeči a domluví si schůzku na další den. Druhý den Lucy sice sedí na svém místě, ale Henryho si vůbec nepamatuje. Majitelka podniku mu vysvětlí, že dívka měla autonehodu, po níž má poškozenou krátkodobou paměť, takže pokaždé, když se probudí, je pro ni neděle 13. října. Její otec a bratr se jí to snaží ulehčit, a proto každý den vše připraví a prožívají, jako by opravdu byla říjnová neděle. Otec dívky zakáže Henrymu se s ní stýkat. Když už nemůže jít do kavárny, začne připravovat náhodná setkání. Protože si Lucy po každém setkání s Henrym zpívá, tak otec rezignuje a pozve ho domů. Jednoho dne dívka zjistí, že není 13. října. Otec jí vše vysvětlí a zaveze ji k lékaři. Henryho uklidňuje, že další den bude zase vše při starém. Jenže mladík se rozhodne, že to změní. (TV Nova)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zřejmě zatím nejlepší Sandlerovka co jsem viděl. Film běží příjemným tempem a ničím neurazí. Dobře se na něj kouká i po druhé, po třetí a víc krát. Když ho dávají v televizi kouknu se na něj znova a rád. Adam Sandler mi nepřijde jako komik i když je to celkem slušný herec to Rob Schneider je správnej magor a v tomhle filmu je to jasně znát. U všech jeho scénách jsem se musel smát to jinak nešlo jelikož ta postava co on hraje je naprosto dokonalá. Jako komedie postačující nijak excelentní přesto patří pro mě mezi jednu z nejlepších bláznivých komedií. --- Asi se mi zase potrhaly stehy....Máš kočku? Někdo mi totiž líže rány!! (Malarkey) 5*

Další komedie od Adama Sandlera, která má srdce a určitě hodně k nabídnutí divákovi. Tentokrát jsem se ale tolik nebavil jako jindy a i přes Drew Barrymore a její "nemoc", která dovolila filmu neuvěřitelné nápady a neustálé opakování, mi na snímku něco chybělo. Možná to byl zajímavější konec nebo nějaký pořádný extra překvapující nápad, který se nedostavil. Jinak rozhodně slušná oddechová záležitost, která nezapadne mezi ostatní oddechovky díky originálnímu nápadu, který už nikdo nezopakuje (jinak to je čistý plagiát:))takže čekám na remake).(Djkoma) 3*

Memento romanticko – komediálně. S přihlédnutím k faktu, že Adam Sandler se svým „hereckým talentem“ nemá na to, aby utáhnul celý film, že mu k tomu sekunduje dlouholetý kamarád Rob Schneider, a že o hereckých kvalitách Drew Barrymore by se dalo dlouhodobě přít, se tak míra nějakých očekávání blíží nule, které však výsledek v mnohém předčí. Nemalou zásluhu na tom má rozhodně režisér Peter Segal, který dokázal oba „komiky“ umírnit na snesitelnou hranici a hlavně většinu vtipů nechal jít jaksi mimo ně. Takže nejzábavnější se nakonec stává mroží samec (ve všech možných významech tohoto slova) či malý tučňák, kteří mají naprosto fantastické výstupy, za což patří velké uznání jejich chovatelům a cvičencům. Škoda jenom poněkud zmateného a nelogického děje, kterému naštěstí ztracený dech dokáže ve správnou chvíli dodat právě režisér. Takže bez vulgarit a trapností, které byly nahrazeny jednoduchostí a hravostí, si říkám, že tři hvězdičky jsou velmi solidním hodnocením. (Isherwood) 3*

VELKÁ RECENZE
Ošetřovatel arktických vodních zvířat Henry Roth má svou budoucnost důkladně naplánovanou. Ve chvílích, kdy zrovna nepečuje o mořská zvířata v havajském Sea Life parku, láme srdce turistek a pokouší se navázat krátkodobou romanci. Dlouhodobý vztah u něj nepřipadá v úvahu - zhatil by jeho dlouholetý sen o výpravě na Aljašku, kde chce zkoumat podmořský život mrožů.
Když se konečně přiblíží možnost, že by se Henryho sen stal skutečností, dojde během zkušební jízdy jeho škuneru k nečekané nehodě. Osud jej pak zavede do místní kavárny Hukilau, kde se setkává nejen s podezřívavými pohledy hostů, ale také s mladou a krásnou Lucy Whitmore, jejíž šarm mu ihned učaruje.
Henry neodolá čerstvé vzpomínce na Lucy a její metodický způsob rozpitvání oplatek, ze kterých před jeho udiveným zrakem postavila dokonalý model vigvamu, a následující den navštíví kavárnu znovu. Lucy opět sedí sama se svými oplatkami, ze kterých tentokrát skládá velmi dekorativní srub. Když se jí u obdivuhodné vaflové stavby nedaří upevnit dveře, Henry vycítí svou příležitost, popadne párátko a problém elegantně vyřeší.
Henry se dá s Lucy do řeči a během zajímavé konverzace o oplatkách a mořských savcích v ní začíná nacházet stále větší zalíbení. Poruší své vlastní pravidlo o seznamování s místními děvčaty a domluví si s Lucy další schůzku. Když ale následující den dorazí a odvolává se na předchozí setkání, Lucy jej považuje za blázna a zavolá pomoc.
Lucy nemá ani nejmenší ponětí, kdo Henry je. A Henry si pomalu uvědomuje, že pokud bude chtít získat její přízeň, bude muset bojovat o její srdce každý den znovu až do konce života ...

PODROBNÝ POPIS FILMU
Jak mnozí víte, je to docela nový a dost podařený film. Vypráví o mladíkovi(Henrym) a o jedné pěkné slečně(Lucy). Henry, to je velký sukničkář, který neustále střídá jednu blondýnu za druhou. Bydlí na Hawaji, na Waikiki, kam jezdí mnoho turistek, a tak Henry jen nabaluje a nabaluje. Hodně je točí a nejdelší jeho vztah byl asi 1 den.
„Vztahy“ mu zprostředkovává jeho velmi dobrý, trochu nadržený kámoš, který má hnusnou ženu a kopu dětí. Henry pracuje se zvířaty a jeho dobrými zvířecími kamarády jsou malý tučňák a tuleň, který má druhý nejdelší p***s až po místním potetovaným típkovi z občerstvení, kde se mimochodem Henry seznámí se svou budoucí ženou, se kterou bude mít kupu dětí. To se divíte co?
Jednoho dne, Henry vyrazí do místního baru, restaurace nebo občerstvení, to se nepozná a tam potká velmi pěknou dívčinu, která si tam hraje s vafli a staví z nich domeček. Každý mu tam radí, jen ať ji nezkouší nabalovat. Neví proč, ale to vám řeknu až posléze. Ale on to stejně udělá a daří se mu, dokáže ji rozesmát a dobře se sní bavit. Na druhý den jde zase za ní do restaurace. Posadí se za ní, ale ona si na něj vůbec nevzpomíná, ale proč, diví se a v tu chvíli se dozví celou pravdu o její mentální poruše.
Není tak hrozná, jen že si pamatuje ty věci, doté doby, než usne. A proč? Před rokem se jí stala nehoda a od té doby každý den dělá totéž (protože si pamatuje jen to, co prožívala v den před její nehodou a její minulost a pořád se vrací zpět k tomu dni). Ten den její táta měl narozeniny, a tak tedy každý den slaví narozeniny a čte si pořád stejné noviny, a to celý rok. Henry ví o její poruše, ale stejně se nevzdává a bojuje o ni, i když mu to její táta výslovně zakázal. Snaží se všemožně, až jednou se ona ovšem dozví a začne si dělat poznámky do svého bloku, protože je zvyklá se každý den do něj dívat, a tak si alespoň něco pamatuje (prostřednictvím toho bloku), svůj mozek vyměnila za kus papíru (i když vždy když si ho ráno přečte je velmi překvapená a diví se proč to tam má napsané). Poté jí Henry nahrál i kazetu ad. Každý den ji znovu nabaloval, a také se milovali a to každý den poprvé, a tak pravděpodobně vznikl název filmu. Poté mu i táta schválil ten vztah, aby měli ze synem už pokoj od věčného vyvařování dortu a spol. od té osudné nehody. Byl to zvláštní vztah, ale jej to bavilo, do té doby měl pokaždé jinou, a nyní jakým si způsobem taky.
Nakonec měli spolu hromadu dětí a odjeli na jeho vysněnou plavbu po moři.
Celý film doprovází skvělá hudba a pěkné Hawajské prostředí.

O FILMU
Pro scénáristu George Winga je romantická komedie oblíbeným filmovým žánrem. Jak sám říká, při psaní scénáře je nejtěžší nalézt nové překážky, které musí postavy překonat, aby mohly být spolu. O existenci anterogradní poruchy paměti se poprvé dozvěděl z novinového článku a tato nemoc se následně stala základní myšlenkou jeho scénáře. Když poté scénář zakoupila společnost Columbia Pictures, napadlo její předsedkyni Amy Pascal, že by tento film mohl být vynikající příležitostí pro komediálního herce Adama Sandlera a jeho produkční společnost Happy Madison.
O filmu se dozvěděla také společnost Flower Films herečky Drew Barrymore, která o něj projevila aktivní zájem. "Byl to až příliš dobrý příběh na to, abychom se o něj nezačali zajímat," říká Nancy Juvonen z Flower Films. "Postava Lucy se ve filmu zamilovává každý den a Drew, která propadá lásce více než kdokoliv na této planetě, koho znám, byla pro roli vynikající. A kdo je lepší partie než Adam Sandler? Adam má spoustu nenuceného šarmu a je to legrační, tolerantní a pohodový člověk. Ví, jak použít svůj důvtip, aby vás pobavil."
Barrymore na scénáři zaujal zejména jeho podtext: "Po přečtení scénáře jsem měla pocit, že příběh o muži, který musí každý den znovu bojovat o srdce své dívky, jako by to bylo pokaždé poprvé - a v jejím světě to skutečně poprvé je - je snad to nejlepší, co jsem kdy slyšela. Hodně se mi líbí představa, že by se někdo snažil, abych se do něj každý den znovu zamilovala. Henry občas uspěje a občas narazí, ale odhodlání je jednou z jeho nejvíce podceňovaných vlastností. Právě díky ní se jeho osobnost vyvíjí."
Režie se ujal Peter Segal, kterého k filmu přivedl Sandler. "Před začátkem prací na filmu 50x a stále poprvé jsem s Adamem strávil rok a půl při natáčení komedie Kurs sebeovládání. Byli jsme zrovna ponořeni do postprodukčních prací, když se mě zeptal, jestli bych nechtěl režírovat tenhle film, a já jsem se nenechal nijak dlouho přemlouvat. Práce na filmu je tak trochu jako když jde člověk do války. Lidé se více sblíží, protože natáčení je fyzicky náročné a vydržet několik měsíců, kdy musíte pracovat denně 14 - 16 hodin, vyžaduje extrémní vytrvalost. Nakonec se stanete kamarády. A je fajn držet rodinu pohromadě."
"Adam a Drew vytvořili ve filmu Píseň pro nevěstu fantastickou hereckou dvojici a hledali projekt, ve kterém by si mohli znovu společně zahrát," pokračuje Segal. "A tenhle film se zdál být ideálním. Oba jsou nejen talentovanými herci, ale také chytrými obchodníky. Jejich společnosti slaví velké úspěchy a momentálně připravují několik projektů v různých stádiích preprodukčních prací. Mít na place herce, kteří opravdu rozumí své profesi, režisérovi velmi usnadňuje práci. Drew má na kontě už více než 30 filmů. Člověka, který stál před kamerou už tolikrát, nevyvede z míry téměř nic. Kromě toho je Drew jedním z nejpříjemnějších lidí, které znám. Jen málokdy se vám poštěstí pracovat s člověkem, který každý den přichází na natáčení s úsměvem na tváři, všem přeje dobré ráno a vypráví hned od začátku vtipy. Ať bylo natáčení jakkoliv obtížné - občas se nám nedařilo zejména na Havaji, kde nám neustále mraky zastiňovaly slunce - Drew udržovala na place dobrou atmosféru."
Dlouholetý Sandlerův spolupracovník Rob Schneider hraje roli Henryho nejlepšího přítele Uly, která mu byla napsána přímo na tělo. Mezi jeho koníčky patří výzkum teorie, podle které jsou žraloci stejní jako psi a koušou pouze v případě, že je člověk provokuje. Naneštěstí pro něj není tato teorie nijak neprůstřelná.
Sean Astin se s velkou vervou zhostil role Lucyina bratra Douga, který se vášnivě věnuje kulturistice. "Sean v tomto filmu hraje muže, který trpí komplexem méněcennosti a snaží se své problémy kompenzovat nadměrnými fyzickými výkony. A také se snaží pořád vyzývat na souboj Henryho, který jej musí čas od času trochu uzemnit," vysvětluje Segal.
"Doug bez přestání posiluje a dělá různé cviky," říká Barrymore. "Bere všechno, co mu přijde pod ruku - ať už je to činka nebo třeba ryba - a začne s tím posilovat. Seanovi se podařilo v postavě Douga dokonale zobrazit jeho kulturistický fetiš, který je zdrojem mnoha humorných situací a leccos o této postavě vypovídá. Samozřejmě, o postavě se něco dozvíte i ze scénáře, ale tím, co jí propůjčuje pravý charakter, jsou právě drobné herecké ingredience. Doug je v Seanově podání úžasný, neuvěřitelně vtipný a zároveň velmi dojemný."
"Pete mi jasně vysvětlil, jaká je jeho představa o postavě Douga. Měl být velmi hodný a mít láskyplný vztah ke své sestře. Zároveň je ale tak trochu natvrdlý," vysvětluje Astin, který s režisérem o postavě dlouho diskutoval.
Změna tělesných proporcí v souvislostí s rolí není pro Astina žádnou novinkou. "Kvůli filmu Bourák jsem přibral okolo deseti kilo. Když jsem se oženil, dostal jsem se zpátky na původní váhu. Pak přišel Pán prstenů a já jsem musel přibrat znovu, tentokrát asi 20 kilo. Jen co jsem shodil znovu, přišla tahle role a Adam s Peterem mě požádali, zda bych mohl trochu přibrat. Řekl jsem své ženě ,tak, a je to tady' a šel jsem zpět do posilovny."
Role otce Lucy Marlina Whitmora, který musí pověsit na hřebík své rybářské řemeslo, aby se mohl starat o svou dceru, se zhostil Blake Clark. Se Sandlerem si tentokrát zahrál již počtvrté.
"Tato role je trochu vážnější než ostatní Blakeovy postavy," připouští Segal. "Ale téměř pokaždé je tady nějaký komediální moment, kterým atmosféru zlehčí."
"Doug a já jsme zasvětili své životy péči o Lucy. Ale i přes všechna opatření, která děláme - jako je třeba vytištění několika tuctů kopií novin ze dne, kdy se nehoda stala, nebo spolupráce s pravidelnými návštěvníky bistra Hukilau - se čas od času přihodí nějaký incident, díky kterému Lucy zpozorní a uvědomí si, že není říjen minulého roku. Proto není zpráva, že se jí dvoří nějaký cizinec, nijak zvlášť dobrá. Je to jen další komplikace, které vůbec nepotřebujeme," vysvětluje Clark. "Kromě toho, že musí Doug a Marlin s bolestí v srdci pozorovat, jak Lucy díky jejímu onemocnění utíká život před očima, jsou navíc nuceni každý den večeřet stejné jídlo," pokračuje Clark. "Každý den je má narozeninová hostina. Musíme se pokaždé dívat na stejný fotbalový zápas a jíst stejné špagety s masovými kuličkami. Jako dezert máme pokaždé stejný ananasový koláč."
Allen Covert, který hrál po boku Sandlera ve všech filmech kromě Billy Madison, si zahrál postavu "desetisekundového Toma". "Jsem příkladem toho, jak mohou být věci ještě horší," směje se herec. "Když vezmou Lucy na prohlídku a všechno jí znovu vysvětlí, doktor v jednom okamžiku řekne ,no, mohlo to být i horší', a když se Lucy zeptá ,jak?', seznámí ji se mnou. Moje paměť není delší než 10 sekund, takže se během konverzace stále znovu představuji lidem, se kterými se bavím."
Podle původní verze scénáře se příběh odehrával v Seattlu. Přesunout natáčení na Havaj byl Sandlerův nápad. "Když začal Adam mluvit o tom, že by se dal příběh přesunout na Havaj, vypadalo to z mnoha různých důvodů jako nejlepší místo, kde by se dal film natočit," vzpomíná vedoucí výroby Michael Ewing. "Nevzniká tam mnoho filmů, takže to byla nová a zajímavá zkušenost. Kromě toho je Havaj nádherné místo pro romantickou komedii."
Na Havaji proběhla přibližně polovina tříměsíčního natáčení, přičemž zbytek natočili filmaři v Los Angeles. Hlavní výtvarník Alan Au, který se Segalem a Sandlerovou společností Happy Madison spolupracoval na filmu Kurs sebeovládání, tentokrát dohlížel zejména na ztvárnění interiérů. "Na tomto filmu bylo nejnáročnější to, že jsme exteriéry natáčeli na Havaji a poté jsme v Los Angeles museli všechny budovy postavit tak, aby věrně kopírovaly jejich skutečné předlohy."
"Když jsem se před začátkem natáčení bavil s Peterem Segalem, řekl mi, že chce ve filmu ukázat spíše druhou stranu ostrova Oahu - tu, která je méně poznamenána turistickým ruchem," pokračuje Au. "Když jsme pak na ostrově hledali vhodná místa k natáčení, dostali jsme se na jeho venkovskou část jménem Windward, jež oplývala nejen krásnou a bujnou zelení, ale také nádhernými plážemi."
Hlavním úkolem bylo najít vhodné místo k výstavbě Hukilau Café. "Našli jsme hezké místo na ranči Kualoa, za kterým byl rybník. Prostředí je překrásné - na pozadí se tyčí hory, nahoře je modrá obloha, dole průzračná voda... Bylo to ideální místo k výstavbě Hukilau Café. Havajské budovy jsou svým způsobem charakteristické - často stojí na vyvýšených základech, mají verandy a plechové střechy. Jejich vzezření je hodně venkovské, což jsme se snažili zachytit," pokračuje Au.
"Jeden z problémů byl, jak učinit tento interiér vizuálně atraktivním," říká Au o prostředí kavárny, ve kterém se odehrává spousta dialogů mezi Henrym a Lucy. "Proto jsme učinili součástí scény kousek kuchyně a pult, u kterého posedávají ostatní štamgasti. Stěny jsme vyzdobili spoustou havajských artefaktů. Ještě větším problémem však bylo Hukilau věrně zrekonstruovat ve studiu. Diváci museli uvěřit tomu, že se skutečně dívají zevnitř na stejnou kavárnu, jakou před chvílí viděli zvenčí. Proto jsme okolo stavby pověsili speciální obří fotografii tamějšího prostředí a přivezli auta, která byla zaparkována u bistra. Nakonec jsme obarvili zem tak, aby byla stejně načervenalá jako hlína na ostrově Oahu, a doplnili scénu tropickou zelení."
"Nejdřív jsme museli postavit scénu na Havaji a vyfotografovat okolí, abychom mohli vytvořit tu obrovskou tabuli," říká kameraman Jack Green, který pracoval na filmech Clinta Eastwooda Nesmiřitelní a Madisonské mosty. "Tu jsme poté nasvítili zezadu. I přestože je to statický obraz, podařilo se nám vytvořit iluzi, že se voda v rybníku vlní a po obloze plují oblaka."

DABING
V českém znění: Saša Rašilov - Adam Sandler (Henry Roth), Hana Ševčíková - Drew Barrymore (Lucy Whitmorová), Pavel Vondra - Rob Schneider (Ula), Vasil Fridrich - Sean Astin (Doug Whitmore), Zuzana Hykyšová - Lusia Strus (Alexa), Petr Oliva - Dan Aykroyd (Dr. Keats), Jan Pohan - Blake Clark (Marlin Whitmore), Stanislav Lehký - Pomaika'i Brown (Nick), Jiří Valšuba - Allen Covert (Tom), Jitka Smutná - Amy Hill (Sue), Radovan Vaculík - Esmond Chung (šerif), Tereza Chudobová, Kateřina Petrová - Missi Pyle (Noreen), Jana Páleníčková - Nectar Rose (blondýna v kanceláři), Karel Richter - Joe Nakashima (starý hawajan), a další.
Vyrobil: Bonton 2004

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 17.6.2004
Premiéra USA: 13.2.2004 Columbia/Sony
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 5.1.2005 (VHS) Bontonfilm, 5.1.2005 (DVD) Bontonfilm,
Poprvé na VHS: 5.1.2005 Bontonfilm
Poprvé na DVD: 1.12.2004 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: 4.6.2007 Bontonfilm

Tržby v ČR - Kč 4 345 171
Tržby celkem - $ 198 413 428
Návštěvnost v ČR 45 276
Náklady (Rozpočet) - $ 75 000 000
 
Tvůrci a herci
Peter Segal (Režie), Jack Giarraputo (Produkce), Steve Golin (Produkce), Nancy Juvonen (Produkce), Teddy Castellucci (Hudba), Jack N. Green (Kamera), Jeff Gourson (Střih), Margaret Doversola (Casting), Roger Mussenden (Casting), Alan Au (Scénografie), Ellen Lutter (Kostýmy), Clare Hallworth (Kostýmy), Elmo Weber (Zvuk), Bill W. Benton (Zvuk), David Kelson (Zvuk), Loretta Nero (Masky), George Wing (Scénář), Adam Sandler (Herec), Drew Barrymore (Herec), Sean Astin (Herec), Rob Schneider (Herec), Dan Aykroyd (Herec), Amy Hill (Herec), Allen Covert (Herec), Lusia Strus (Herec), Blake Clark (Herec), Pomaika'i Brown (Herec), Jonathan Loughran (Herec), Glen Chin (Herec), Lynn Collins (Herec), Maya Rudolph (Herec), Kristin Bauer van Straten (Herec), Nectar Rose (Herec), Missi Pyle (Herec), Kevin James (Herec), Katheryn Winnick (Herec), Michelle Lee (Herec), Peter Dante (Herec), Kent Avenido (Herec), Jessica Bowman (Herec), Lin Yan (Herec), Jackie Sandler (Herec), Albert Chi (Herec), Nika King (Herec), Mark Pinkosh (Herec), Sharon Omi (Herec), Dom Magwili (Herec), Americus Abesamis (Herec), Wayne Federman (Herec), Alice Dinnean (Herec)
 
2004/92/USA/Komedie, Romantický
 
Zajímavost k filmu
- Loď ve filmu je Formosa 51 Ketch, sesterská loď té, použité ve filmu Kapitán Ron (1992).
- Dům Whitmoreových je stejný dům, ve kterém žily dívky ve filmu Osudové léto (2002).
- Fotbalový zápas Minnesota Vikings, který Marlin (Blake Clark), Doug (Sean Astin) a Lucy (Drew Barrymore) sledovali, hráli ve skutečnosti Vikingové proti Detroit Lions 13. října 2002. Vikingové porazili Detroit Lions 31-24.
- Už jste někdy měli pod kontrolou všechna 4 kola?
- Píseň „Hold Me Now“ od Thompson Twins, kterou můžete slyšet v tomto filmu, se vyskytuje také ve snímku Píseň pro nevěstu (1998). V obou hrají Adam Sandler (Henry) a Drew Barrymore (Lucy) hlavní postavy.
- Film je věnován otci Adama Sandlera (Henry) Stanleymu Sandlerovi, který zemřel během výroby snímku.
- Na začátku, kdy ženy vypráví, jak se seznámili s Henrym (Adam Sandler), si zahrála postavu zubařky manželka Adama Sandlera Jackie Sandler, a ženu, která sedí v křesle, si zahrála manželka režiséra Petera Segala Linda Segal, která je ve skutečnosti zubařkou.
- Maják, u kterého se Lucy (Drew Barrymore) s Henrym (Adam Sandler) líbají, je maják Makapuu, který se nachází cca 25 km východně od Honolulu. (veronikajel)
- Některé scény v zoo byly natočeny v Sea Life Parku na ostrově Oahu.
- Molo, které je vidět ve filmu jako součást domu Whitmoreových, je v současnosti zchátralé molo Waikane Pier, které bylo také k vidění v epizodě Skleněná baletka (2006) seriálu Ztraceni (od r. 2004).
- Skutečná kavárna Hukilau se nachází na 55-662 Wahinepee St. Laie, Havaj.
- Smyšlený Callahanův institut, kam jeli Lucy (Drew Barrymore), Henry (Adam Sandler), Doug (Sean Astin) a Marlin (Blake Clark), je ve skutečnosti Cabrillo Beach Bath House nacházející se v San Pedru v Kalifornii.
- Golfové scény se natáčely v Rancho Palos Verdes v Kalifornii.
- Jeskyně, u které mají Henry (Adam Sandler) s Lucy (Drew Barrymore) rande, leží na Leo Carrillo State Beach, na pobřeží cca 70 km západně od L.A.
- Restaurace, kde si Henry (Adam Sandler) dává rande s dívkami a podává jim tam nealkoholický koktejl, je ve skutečnosti Rainforest Café v San Franciscu.
- Noviny, které Lucy (Drew Barrymore) vytahává ze schránky u restaurace (cca v čase 45:30), jsou Honolulu Star-Bulletin. Jednalo se o denní tisk se sídlem v Honolulu od roku 1912 do doby, kdy publikace 6. června 2010 skončila.
- Bristolský záliv, o kterém mluví Henry (Adam Sandler) zhruba v čase 7:30, je malý kus Anglie na okraji Aljašky. Jinak je to také záliv oddělující v Anglii město Bristol od hrabství Devon a Somerset v jihozápadní Anglii.
- Celosvětová premiéra proběhla 3. února 2004 ve Westwoodu v Kalifornii.
- Součástí filmového CD "Love Songs" je i píseň "Slave to Love" Elana Atiase a Gwen Stefani.
- Alexa (Lusia Strus) nosí hodinky značky Casio G-Shock.
 
Odkazy