Penny Dreadful (TV seriál) / Penny Dreadful (2014/1485/USA, Velká Británie, Irsko/Drama, Horor) 78%

17.11.2023 18:31
JEDNOU VĚTOU
„Seriálové zpracování hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století.“

OBSAH
Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Zaujal mě nápad, zaujali mě herci. No tak jsem do toho šel. Penny Dreadful na začátku každého dílu ukazuje stejné logo televize jako ukazovala u Dextera, tudíž Showtime. Takže se dalo předpokládat, že to bude nekompromisní. Nekompromisní to sice někdy je, ale taky je to strašná splácanin, přičemž netvrdím, že ty knížečky, co se v 19. století prodávaly v Londýně, byly něco jinýho. Mně ale nepřijde dvakrát zajímavé kombinovat to nejzajímavější z několika knih a smíchat to do jedné s novými příběhy. Jediné, proč tedy stojí za to tenhle seriál vidět a sledovat ho dál, jsou herci. Evička a Josh se tady fakt předvedli. Evička teda přeci jen o trošku víc...ona nemá problém kdekoliv ukázat cokoliv. (Malarkey) 3*

Penny Dreadful stojí za vidění. To je v podstatě to hlavní, co by Vás mělo zajímat. Předkládá totiž vizuálně silnou a podmanivou návštěvu viktoriánského Londýna, po jehož ulicích někde běhá Jack Rozparovač a právě on není tím největším zlem, které můžete potkat. Postavy zde nejsou černobílé, každá má svůj vlastní příběh odhalovaný během celkových (a zakončených) 3 sezon seriálu. Je nutné také říct, že seriál skončil ve "správnou" chvíli a postavy ani příběh nepůsobí vyčpěle. Atmosféra je, i díky vizuální stránce a kvalitnímu obsazení (Eva Green, Timothy Dalton, josh Hartnett), opravdu perfektní a divák postupně odhaluje různé postavy z viktoriánské doby (především literární hrdiny z knih tohoto období). Penny totiž spojuje lacinost hororových příběhů (podle kterých má název) s elegancí, brutalitou a poezií. Minimálně to byl záměr. Nevyšlo to vždy na 100%, ale pod projektem držel ochranou ruku Sam Mendes a to mluví za vše. Pro milovníky hororu a viktoriánského období rozhodně jasná volba. (Djkoma) 4*

Žádná monstra, čarodejnice, vlkodlaky ani jiné nebytosti příliš nevyhledávám, ale musím říct, že v tomhle seriálu se po dvou seriích povedlo absolutně sedlo. Výtvarná stránka v podobně úvodní znělky, kulisy s atmosférou jak hrom, herecký výkony kde sice nejvíc táhne božská Evička, ale naprosto nejvíc mně rozsekal Rorry Kineear, jak on dokázal předvest bolavou duši své postavy to se jen tak nevidí. Zatímco první serie byl takový příjemně chutnající bonbónek, druhá serie je už exluzivní hlavní chod, kde prom hrajou naprosto dokonale napsaný postavy, které mají svůj vlastní příběh tu zapadající do dějovýho celku, jinde pomáhající k celkovému dojmu ze sledovaného. Například závěrečná scéna druhé serie Johnna a Vannesy to byla nádherná ukázka jak má ukázat obyčejná lidská něha. Dvě věty a jedno a gesto a byl jsem totálně sejmut. Hrozně se mně líbilo že ač všechny postavy v sobě měli kus pořádný temnoty, pořád v nich bylo dost dobra na to, aby si udrželi mé sympatie. Možná nejlepší seriál co jsem na HBO viděl a na třetí serii se nejdřív pořádně natěším než do ní vlítnu. Třetí serie nechala vyniknout jednomu z nejlepších seriálových scénářů všech dob. Zcela oslněn dávám absolutních pět. (Enšpígl) 5*

VELKÁ RECENZE
1.sezóna
Jak všichni víme, mít od filmu či seriálu vysoká očekávání se nemusí vždycky vyplatit. Můžeme pak být většinou zklamáni z toho, že projekt nedopadl tak, jak jsme si ve svých hlavách vysnili a nabídl nám něco malinko jiného. To může být pro některé i případ jedné z nejočekávanějších novinek roku, Penny Dreadful. Atmosférický kousek se zvučnými jmény před i za kamerou a řadou legendárních hororových ikon má totiž s hororovou atmosférou nakonec společného jen velice málo. Kvalitám samotného seriálu to ale nic neubírá.
Nejvíce rozladění bude řada diváků nejspíše ze samotného příběhu, jenž se vyvíjí pomaleji, než by se na novinku plnou známých charakterů slušelo. Příběhových linek je tu sice na jednu stranu docela dost. Máme tu Sira Malcoma, který se za pomoci tajemné Vanessy a ostatních postav snaží nalézt svoji dcerku Minu Harkerovou. Dále tu máme doktora Frankensteina, jemuž znepříjemňuje život jím oživlé monstrum, či pistolníka Ethana s tajemnou minulostí, jež se snaží kromě zmiňovaného pátrání postarat také o umírající přítelkyni. No a pak je tu také Dorian Gray, jenž by kromě neustálého civění do zrcadla udělal rád dojem na svůdnou Vanessu.
Tempo zkrátka není dvakrát strhující a také samotné příběhové linie se odvíjí kupředu celkem pomalu. Tvůrci se prostě více než samotnému ději věnovali proklatě zajímavým postavám a tajemnému světu Viktoriánského Londýna. Čím dřív pak přistoupíte na tvůrci zvolený styl, tím více si pak budete následující epizody vychutnávat. Scénář navíc umí skvěle pracovat s ikonami žánru a zajímavým způsobem využívá jejich známé postavy či archetypy. I přesto je ovšem malinko škoda, že tvůrci si s příběhovými linkami i pár charaktery nepohráli trochu více, jelikož tento skvěle načrtnutý svět má potenciál ještě na mnohem hutnější podívanou.
Jenže na většinu scenáristických neduhů se dá díky výtečné režii a skvělému zpracování snadno zapomenout. Stanice Showtime totiž věnovala svému novému dítku tu nejlepší možnou péči. Výprava dobového Londýna snad ani nemohla být lepší, skvělý soundtrack má v seriálu také své místo a kamera v jistých momentech vydatně přidává na atmosféře. Ani po režijní stránce si není moc nač stěžovat. Výtečná a hutná atmosféra jde tvůrcům od ruky i po odchodu J. A. Bayony, dialogy odsýpají a i když má novinka do hororu daleko, u některých scén vám nebude dvakrát příjemně.
Kapitolou samou o sobě je pak zvučné obsazení, v němž byste těžko nalezli slabý článek. Timothy Dalton už léta neměl charismatičtější roli a sympaťák Josh Hartnett potvrzuje, že by si další celovečerní šanci rozhodně zasloužil. Eva Green pak pokračuje ve své aktuální výborné formě a provokování mužské části publika. Potenciálu tajemné Vanessy Ives pak využívá na maximum a skvěle zvládá všechny herecké polohy. A zapomenout bychom neměli také například na Rory Kinneara v kůži Frankensteinova monstra, jenž si hlavně za závěrečné epizody zasluhuje větší diváckou pozornost.
Penny Dreadful je zvláštní seriál. Člověk zde vidí jisté scenáristické neduhy a fakt, že potenciál tohoto úspěšného kousku je ještě daleko větší. První sezóna pak působí dojmem efektního seznamování s charaktery a působivým světem, jenž nám toho v budoucnu může nabídnout ještě mnohem více. I přesto si vás seriál díky své režii, atmosféře a prvotřídní péči získá již po pár dílech a vám tak vůbec nebude vadit, že tato řada byla vlastně jen jakýmsi prologem. Uvidíme, jak velké věci nás čekají, až se John Logan se Samem Mendesem rozjedou na plno.

2.sezóna
Seriál Penny Dreadful měl potenciál stát se velkou seriálovou událostí. Pracuje s legendárními charaktery hororového žánru, nabízí výtečnou atmosféru viktoriánského Londýna a chlubí se i prvotřídním obsazením. Ani po druhé sezóně však nemůžeme říct, že by se z napínavé brakové story stal velehit srovnatelný s těmi největšími seriálovými hráči. A vlastně se ani není co divit. Tvůrci se totiž, stejně jako v malinko rozpačitě přijaté první sérii, dopouštějí mnoha chyb, které z potenciální pecky dělají “jen“ velmi nadprůměrný kousek.
I přes jisté výhrady má ale příběh tajemné Vanessy a jejích nejbližších rozhodně co nabídnout. A zejména z příběhového hlediska nám nabízí o mnoho zajímavější podívanou, než posledně. Místo malinko nudného a roztříštěného hledání Malcomovy dcery nás totiž čeká zejména řádění nebezpečných čarodějnic v čele s madam Kali, jež by do Satanovy náruče konečně ráyi přivábily pohlednou hlavní hrdinku. A nebojí se k tomu použít také dost krvavé čáry a menší oblbnutí sira Malcoma. K tomu si připočtěte ještě Ethanovo zkoumání jeho chlupatějšího já či Frankensteinovo koketování s jeho novým výtvorem a je jasné, že tu máme zaděláno na hutnou atmosférickou jízdu.
A v první polovině k ní měla druhá řada opravdu nakročeno. Jednotlivé linky se vyvíjely více než slibně, tempo nabralo oproti předchozí sérii na obrátkách, režie umí stále vykouzlit několik správně mrazivých či emotivních momentů a bezchybná atmosféra je stále správně braková a zůstává jedním z největších kladů celého seriálu. Třetí epizodu s dalším Vanessiným flashbackem pak považuji za jednu z nejlépe natočených seriálových epizod letošního roku. Kéž by přesně takhle vypadal každý díl. Jenže někde kolem poloviny řady se začíná projevovat největší slabina a tou je samotný scénář.
Tvůrci najednou začínají zajímavé dění spíše natahovat a přicházejí s řadou zbytečných scén a odboček, které zajímavé linky spíše zdržují. O slovo se tak zase hlásí malinko utahané tempo a zajímavým postavám, jimž bychom se měli díky těmto scénám dostat ještě více pod kůži, a soustředí se především na jejich vztahy, to paradoxně místy spíše ubližuje. Ukazuje se totiž, že sebevědomě napsané dialogy nepatří zrovna k silným stránkám scenáristů a rozhodně by se daly ještě pěkně dlouho pilovat. Na některé zápletky se zde pak na několik epizod téměř zapomene a mnoho charakterů zůstane po hříchu nevyužito.
Černého Petra si tak tentokrát vybralo především Frankensteinovo monstrum, které v některých epizodách promluví sotva pár vět a jeho linie s obludáriem je tu vlastně jen tak nějak z povinnosti. Také tvůrci neprávem přehlížený Dorian Gray tu vlastně celou první polovinu prosedí po hříchu na střídačce a výrazněji se dostane ke slovu až v samotném závěru. Zároveň ale láká na to, že ve třetí sérii bychom si ho konečně mohli užít ve velkém stylu. Závěrečné epizody potom dokážou rozpačité dojmy ze scenáristického přešlapování na místě přeci jenom vylepšit. I přesto se však nemůžu zbavit dojmu, že z finální konfrontace s démonickou Helen McCrory se dala vytřískat ještě daleko více strhující a osudovější podívaná.
I přes řadu výhrad ovšem Penny Dreadful zůstává velmi nadprůměrnou podívanou, jež by měl každý fanda děsivých hororových příběhů vyzkoušet. Atmosféra je lahůdková, příběh je i přes řadu much stále o řád ucelenější, než loni, a herecká sestava zůstává i nadále bezchybná.  Famózní Eva Green již druhý rok dokazuje, že umí hrát i bez odhalených prsou a sympaťák Josh Hartnett si hlasitě říká o další velkou filmovou šanci. Jenže se nemůžu zbavit dojmu, že druhá série měla ještě daleko větší potenciál a při té správné péči se mohla stát opravdovou hororovou lahůdkou. Tvůrci se ovšem ani napodruhé nevyvarovali mnoha chyb, a tak si divák i přes spokojený dojem říká, že to mohlo být celé přeci jen ještě o něco lepší. Tak snad to vyjde do třetice.

3.sezóna
Hororové Penny Dreadful to nikdy nemělo u diváků zrovna jednoduché. Náhled do Londýna devatenáctého století plného legendárních hororových monster sice vždy disponoval lahůdkovou atmosférou a parádním obsazením, zvolený tvůrčí styl a pomalé tempo nesedlo každému. I já jsem pak měl s druhou sezónou, která doplácela na několik slabších linek, malinko problémy. Zdálo se mi zkrátka, že scenáristé prostě pořád nedokázali vytěžit potenciál jejich slibného materiálu na maximum. Závěrečné minuty ovšem dávaly tušit, že třetí řada by se mohla vydat malinko jiným směrem a mohly by se v ní dít hodně zajímavé věci. A tvůrci naštěstí tyto sliby zatím docela plní.
Oblíbené postavy se nám totiž na konci minulé řady rozutekly doslova po všech čertech. Ethan je tak v poutech dopravován na území Nového Mexika, kde na něj čeká nejen spravedlnost, ale také jeho nezbedný fotřík. Sir Malcom pro změnu odplul do Afriky pohřbít svého sluhu a vzpamatovat se z předchozích událostí, a Frankensteinovo monstrum zase pro uvíznul s lodí snad až někde na Antarktidě. Jeden z mála, kdo si tak pořád užívá špínu Londýna, je tak doktor Frankenstein, jenž je odhodlán sprovodit ze světa své dříve milované monstrum Lily a hodlá k tomu využít pomoci svého starého přítele, doktora Jekyla. No, a pak je tu samozřejmě nebohá Vanessa, která se stále nemůže vzpamatovat z děsivých událostí z minulého roku a díky psychiatrické pomoci chce najít nový elán do života. Temné síly ovšem stále neřekly své poslední slovo.
Jedná se zkrátka o klasický úvod se vším všudy, v němž se dozvíme, kde a v jakém průseru se naši staří známí po roce nacházejí. Z příběhového hlediska se tu nic extra nestane, celé to tak klasicky pomalu plyne a jen se tu začínají pozvolna rozvrhovat hlavní dějové linky. A ty prozatím vypadají velice slibně. Scénáři v tomto hodně pomáhá také ono cestování skoro po všech kontinentech. Co si budeme povídat, po těch dvou sezónách je zkrátka příjemné vytáhnout z toho temného Londýna paty a podívat se na pustý Divoký západ či na skok nahlédnout do drsné Afriky. Právě Ethanova americké patálie navíc zatím lákají nejvíce. Obzvláště, když si jeho nelítostného otce v následujících dílech zahraje samotný Brian Cox.
I když nás tak nejvíce zaujala zejména dobrodružství mimo Anglii, ani u Vanessy nuda zřejmě nehrozí i přesto, že se tady zase pojede přes démonickou a upíří klasiku. A i s Frankensteinem by mohla být letos docela sranda, i když jeho nový společník Jekyl zatím příliš charismatu a sympatií nepobral. Zajímavé načrtnuté zápletky pak samozřejmě doplňuje i stále výtečná atmosféra, bezchybná herecká sestava i povedený vizuál, jemuž prospělo i zmiňované částečné přesunutí na Divoký západ.
Penny Dreadful svou třetí sérii zkrátka rozjelo podle předpokladů. Ano, moc se tu toho nestane a tempo může být pro někoho možná až příliš rozvláčné. A co si budeme nalhávat, místy tvůrci šlapou na tu brzdu až příliš a malinko svižnější tempo by neuškodilo. Jako nastavování linií pro nadcházející týdny i opětovné shledání s oblíbenými charaktery však funguje úvod na jedničku. Díky zručné režii navíc ani to neustálé kmitání mezi několika zeměmi nepůsobí vůbec roztříštěně a důvodů ke sledování nové sezóny je zkrátka víc, než dost. Snad z toho tentokrát dokáže scénář vytěžit více, než loni, a my si ten skok na Divoký západ během následujících pár epizod (než se nám zase všichni sejdou v Londýně), užijeme co nejvíce.

Obsah dílů:
1.série (2014)
DÍL 1: Stíny Londýna (Night Work) - Píše se rok 1891 a v Londýně a jeho okolí řádí sériový vrah, který vraždí velmi drsným a nevybíraným způsobem, když z obětí nechává jen kusy z jejich lidských těl. Američan Ethan Chandler, charizmatický, nebojácný a neomylný střelec, si vydělává jako zábavný pistolník při westernové show na okraji města. Jednoho dne ho navštěvuje záhadná žena jménem Vanessa Ives, která je nadšena jeho schopnostmi se zbraní v ruce. Nabízí mu noční prácičku, která může být i značně nebezpečná, dokonce i odhadne, že Ethan míval v minulosti slušné jmění, které postupně ztrácel a v současné době již žádné nemá. Pod podmínkou jejího úsměvu nabídku přijímá.
DÍL 2: Seance (Séance) - V okolí Londýna stále běsní masový vrah. Victorovi Frankensteinovi se povedlo při noční bouři oživit jedno z jeho uskladněných mrtvých těl. Nyní přichází na řadu vybrat pro něj jméno. Pomocí jedné knihy se oběma zalíbí jméno Proteus. Proteus je stále intelektuálně a především emočně na úrovni malého dítěte. Střelec Ethan Chandler má problémy s bolestí hlavy a kvůli tomu navštěvuje hospodu, aby si zde za pomocí alkoholu ulehčil od bolesti hlavy. V hospodě se seznamuje se sympatickou ženou jménem Brona Croft.
DÍL 3: Vzkříšení (Resurrection) - Mladému Victorovi umírá jeho milovaný pes a následně i jeho matka. Tyto životní situace jenom podpoří a zvýší motivaci k jeho budoucím projektům, jak oživit mrtvé a začne pilně téma vzkříšení studovat. V současném Londýně se k Victorovi vrací jeho prvorozený a na uvítanou rozpůlí Protea vedví. Prvorozený vzpomíná na jeho zmrtvýchvstání a hlavně Victorovi připomíná chvíle samoty, když ho odvrhl. Postupně začal poznávat lidské povahy, které v něm neustále vyvolávali, že je jen zvíře.
DÍL 4: Šerosvět (Demimonde) - Bohatý sběratel umění Dorian Gray si ve svém přepychovém sídle užívá divokých sexuálních orgií. Další den Vanessa Ives vyčkává u jednoho z londýnských kostelů, u kterého potkává mladou dívku. Dívka ji vypráví, že je její matka pochována v onom kostele, ale důrazně upozorňuje, že tam dlouho nezůstane. Po chvíli z kostela vychází Dorian Gray a míří do místní botanické zahrady, kam ho pronásleduje Vanessa. Společně si velmi dobře rozumí a svým způsobem oba i flirtují.
DÍL 5: Víc než sestry (Closer Than Sisters) - Vanessa přemítá své myšlenky o své minulosti, které následně vedli ke zmizení Miny, dcery Sira Malcolma. Vše začíná v dětství Miny a Vanessy, které spolu vyrůstali skoro jako sestry. Jejich rodiny, které spolu sousedily, si udržovali mezi sebou velmi přátelské vztahy. Dětství s nimi prožíval i jediný syn Sira Malcolma Peter Murray, který miluje přírodu a plánuje, že v budoucnosti bude s otcem cestovat po Africe ve snaze stát se objevitelem.
DÍL 6: Co smrt spojí (What Death Can Join Together) - Ethan Chandler se noci strávené s Dorianem Grayem vrací k Broně domů. Její tuberkulóza se vůbec nelepší, naopak se zhoršuje čím dál více. Vanessu při pohled do karet pronásledují hlasy, které patří Mině. Slyší její utrpení i utrpení dalších. Má vidinu nějaké lodě v londýnském přístavu, kde by mohla být další stopa k nalezení Miny. Victor Frankenstein zkoumá tělo Fentona, kterého minulou noc zabil Sir Malcolm. Po pitvě nezjišťuje nic neobvyklého, co by nasvědčovalo, že by byl nadpřirozeným tvorem.
DÍL 7: Na prahu pekla (Possession) - Vanessu postupně začínají ovládat její vnitřní démoni, dokonce promlouvá k Siru Malcolmovi jako jeho dcera Mina a vyčítá mu jeho osobní neduhy z minulosti. Vanessa se již dostává do fáze úplné neovladatelnosti, když po pokoji začnou poletovat a rozbíjet se různé předměty. Ovšem Sembene ještě v čas zakročí než by mohlo dojít k nějakému zranění. Posléze přichází doktor Frankenstein, aby Vanessu podrobněji vyšetřil. Ten má podezření na sexuální trauma z minulosti.
DÍL 8: Grand Guignol (Grand Guignol) - Vanessa mluví se Sirem Malcolmem o svých vizích, ve kterých viděla Minu v divadle. Malcolm je ochoten obětovat vše pro její záchranu, když je konečně po tolika letech tak blízko. Za Vanessou přichází mladý Dorian Gray, který ji chce pozvat ven, avšak je odmítnut. Ethan Chandler se ještě modlí za Bronu, která pomalu umírá na tuberkulózu. Ani doktor Frankenstein už ji nedokáže pomoci a připravuje ji psychicky na poslední cestu. Před domem Brony čekají na Ethana dva neznámí lovci, kteří ho chtějí chytit.

DABING
V českém znění: René Slováčková - Eva Green (Vanessa Ives), Marek Libert - Josh Hartnett (Ethan Chandler), Pavel Soukup - Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Jan Maxián - Harry Treadaway (Dr. Victor Frankenstein), Irena Máchová - Billie Piper (Brona Croft), Radek Hoppe - Rory Kinnear (Stvoření), Libor Bouček - Reeve Carney (Dorian Gray), Václav Rašilov, Bohuslav Kalva, Libor Terš, Pavel Šrom, Ludvík Král, Miloš Vávra, Regina Řandová, Vojtěch Hájek a další
Překlad: Petr Rott
Zvuk: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Dialogy a režie: Martin Velda
Vyrobila: Společnost SDI Media 2014
2.série (2015)
DÍL 1: Čerstvé peklo (Fresh Hell) - Vanessa duševně cítí příchod nového zla, které ji prorokuje Madame Kali. Ethan Chandler se postupně probouzí ze své transformace běsnivého vlkodlaka. Zjišťuje, že zabil nejen dva lovce, kteří ho chtěli odvléknout pryč, ale i zbytek malé hospůdky, kde zřejmě nikdo nepřežil. Dojde tedy k názoru, že by bylo nejlepší Londýn opustit.
DÍL 2: Verbis Diablo (Verbis Diablo) - Vanessa je stále vystrašená z čarodějek, které k ní během pozdní noci přišly. Nachází útěchu u Sira Malcolma, který ji má v úmyslu vzít na klidnější místo než je jeho domov. Bere ji na místo v podzemí, kde pomáhá chudým a nemocným. Doufá, že ono místo ji pomůže pročistit její mysl. Vanessa potkává Prvorozeného, který se jí představí pod novým jménem John Clare. Dr. Victor Frankenstein za pomocí bouře oživuje Bronu, jenž se jeví pro Prvorozeného jako dokonalá volba. Brona prozatím neovládá základní schopnosti jako například mluvení, a musí se od nich ještě hodně co učit.
DÍL 3: Půlnočnice (The Nightcomers) - V pohledu do minulosti přichází Vanessa k neznámé ženě, která by ji měla pomoci naleznout samu sebe. Chce vědět, co se s ní děje, proč vidí záblesky z jiného světa nebo kdo je vlastně zač. Postupně se obě začínají lépe poznávat a je zřejmé, že Vanessa oplývá obrovskou mocí. Jednoho večera si pro Vanessu přichází Evelyn Poole, která neznámou ženu nazývá sestrou. Evelyn ji žádá, aby ji předala Vanessu ve snaze uspokojit svého Pána.
DÍL 4: Nadzemští duchové zla (Evil Spirits in Heavenly Places) - V domě Sira Malcolma se řeší, proti jakému zlu vlastně čelí. Ferdinand Lyle pomáhá rozluštit neznámý jazyk, který je příbuzný s řečtinou, latinou a mnoha dalšími. Na různých předmětech tyto jazyky postupně tvoří jeden veliký příběh, spíše životopis, ve kterém jsou zaznamenány vzpomínky samotného ďábla. Sembene tuší, že zlo je blízko. Rovněž Malcolmův dům neustále sledují čarodějky. Inspektor Bartholomew Rusk pokračuje ve vyšetřování nových vražd. Pokouší se zjistit nové informace od jedné z obětí Warrena Ropera, který by mohl pomoct v nalezení vraha. Oscar Putney, majitel obchodu, ve kterém pracuje i John Clare, očekává v příští době velké zisky. John Clare se postupně seznamuje s majitelovou dcerou Lavinií, která je na něho velmi milá. Mezitím se jedna z čarodějek Hecate Poole zkouší pomoci lsti dostat blíže k Ethanovi Chandlerovi.
DÍL 5: Nad hlavou mít nebe (Above the Vaulted Sky) - Během pozdní noci je Vanesse odcizen pramínek vlasů, které ustřihla Hecate Poole. Její matka Evelyn plánuje vytvořit panenku voodoo, pomocí které by mohla mít na Vanessu další významný vliv. Nejdříve ovšem přijde na řadu žena Sira Malcolma Gladys, kterou Evelyn pevně drží ve spárech. Ethan Chandler a Sir Malcolm plánují, jak nejlépe zabezpečit sídlo a ochránit ho před novým útokem, který může hrozit. Mezitím se Lily za doprovodu Viktora Frankensteina seznamuje s Vanessou. Rovněž vztah mezi zámožným Dorianem Grayem a Angelique jen kvete. Problémy čekají na pana Chandlera, jehož vyhledá inspektor Rusk ze Scotland Yardu, jež se snaží vyřešit záhadné vraždy, které se ve městě poslední dobou objevují.
DÍL 6: Okázalé hrůzy (Glorious Horrors) - Gladys, žena Sira Malcolma je nalezena mrtvá. Podle oficiální zprávy se jednalo o sebevraždu. Evelyn Poole již drží Malcolma pevně v rukách. A nad to všechno tvoří panenku voodoo s jeho podobou. Právě proto ho novinka o smrti jeho manželky nějak negativně neovlivní. Což se zdá všem ostatním velmi podezřelé. Dorian Gray a jeho vztah s Angelique je nadále prohlubován. Mezitím má v sídle Sira Malcolma návštěvu Ethan Chandler. Je to pan Roper, jedna z obětí jeho nočních běsnění. Nepřímo mu vyhrožuje a navíc oznamuje, že ho jeho otec chce zpět. John Clare pokračuje v práci pro pana Putneyho. Jeho dcera Lavinie začíná mít neblahé tušení, že John Clare není mezi živými.
DÍL 7: Malá škorpionka (Little Scorpion) - Vanessa Ives již nedůvěřuje Siru Malcolmovi, tak jako dříve. Necítí se u něj ve vile bezpečně. Rozhodne se, že odjede na nějaký čas z Londýna, kde by se mohla cítit v bezpečí. Jako její doprovod se přihlásí Ethan Chandler, který si dal za úkol ji chránit. Společně míří do starého domu, který kdysi patřil mentorce Vanessy, Joan Clayton. Mezitím v Londýně je Lily na procházce s Dorianem Grayem, který jí vezme do muzea voskových figurín. Tam si Lily začne uvědomovat, že není tak úplně obyčejná jako ostatní.
DÍL 8: Memento Mori (Memento Mori) - Lily poznává nová zákoutí její temné duše. John se ji snaží všude hledat a stále neví, kde se nachází. Dokonce i doktor Frankenstein nemá ponětí, kde by mohla být. John ho varuje, že může vidět zrůdu, kterou stvořil, v pravém světle. Inspektor Bartholomew Rusk zaznamenává v případu vražd důležitý průlom a nachází spojení s Ethanem Chandlerem. Navštěvuje i Sira Malcolma, aby vyzvěděl více informací. Dorian Gray se loučí s Angelique. Současně Ferdinand Lyle konečně rozlušťuje záhadnou tajenku Verbis Diablo. A Evelyn Poole dokončuje svůj plán.
DÍL 9: A samo peklo mým jediným soupeřem (And Hell Itself My Only Foe) - Pozdě v noci má Vanessa a Ethan překvapivou návštěvu. Warrena Roppera, který si chce konečně s Ethanem vyřídit všechny účty za to, co mu provedl s jeho tváří. Svého protivníka však společnými silami porazí. Příští den mají opět nečekanou návštěvu. Tentokrát je to Dr. Frankenstein, jež je žádá, aby se s ním vrátili do Londýna, kde má problémy sir Malcolm. Ten je uvězněn na hradě čarodějky Evelyn Poole. Při vší smůle je pod vlivem její magie a vidí své mrtvé děti a ženu. Teď nezbývá Vanesse a Ethanovi jiná možnost, než ho jít zachránit. Současně John Clare má v práci problémy se zaměstnavatelem Oscarem Putneym a Dorian Gray prozrazuje Lily své velké tajemství.
DÍL 10: A byli nepřáteli (And They Were Enemies) - Na hradě Evelyn Poole se Vanessa pokouší odolat démonovi, který se ji chce zmocnit. Nakonec však svého nepřítele přemůže. Ethan, přeměněný ve vlkodlaka, se rychle vypořádá s Evelyn, avšak Vanesse neublíží. I když ji zachránil život, tak jeden naopak vzal. Po návratu domů Sir Malcolm očekává, že v nejbližších dnech odcestuje do Afriky, kde se chce vypořádát s minulostí. Ethan, který se nedokázal smířit s tím, co je, jde na policii se přiznat ke všemu, co udělal. Současně doktor Frankenstein je bez sebe, když nachází Lily ve společnosti Doriana Graye. Žádá ji, aby se s ním vrátila domů. Když odmítne, je natolik emočně rozčílen, že je připraven je oba usmrtit. Pro jeho smůlu zjišťuje, že ani jednoho nelze zabít.

DABING
V českém znění: René Slováčková - Eva Green (Vanessa Ives), Marek Libert - Josh Hartnett (Ethan Chandler), Jan Maxián - Harry Treadaway (Dr. Victor Frankenstein), Radek Hoppe - Rory Kinnear (Stvoření), Pavel Soukup - Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Irena Máchová - Billie Piper (Brona Croft), Jana Zenáhlíková, Regina Řandová, Rozita Erbanová, Tomáš Juřička, Svatopluk Schuller a další
Překlad: Jiří Kobělka
Dialogy: Dagmar Novotná
Zvuk: Martin Václavík, Dušan Matuška, Michal Beringer
Produkce: Petr Skarke
Režie: Martin Velda
Vyrobila: Společnost SDI Media 2015

3.série (2016)
DÍL 1: Den, kdy zemřel Tennyson (The Day Tennyson Died) - Ethan Chandler cestuje Amerikou jako vězeň pod dozorem inspektora Ruska. Sir Malcolm tráví svůj čas v Africe, kde se seznamuje s novým přítelem. Victor Frankenstein dostává nečekanou návštěvu od starého přítele - doktora Jekylla. Vanessa tráví většinu času o samotě, ale přesto se odhodlává najít odbornou pomoc u doktorky Sewardové.
DÍL 2: Dravci vzdálení i blízcí (Predators Far and Near) - Lily a Dorian přichází na tajné místo, kde zachraňují mladou dívku, kterou si vzápětí berou pod svá křídla. Doktoři Frankenstein a Jekyll vymýšlejí nový plán. Sir Malcolm Murray pokračuje ve své cestě s novým přítelem Kaetenaym. Jejich kroky, jak se zdá, se budou ubírat směrem na západ do Ameriky. Tam se právě nyní nachází Ethan Chandler. Aby se dostal z područí svých věznitelů, bude potřebovat pomoc od někoho známého. Mezitím Vanessa navštěvuje sezení s paní Sewardovou, zatímco temné síly sledují každý její krok.
DÍL 3: Zlo a dobro v jedno jsou (Good and Evil Braided Be) - Vanessa pokračuje v navštěvování doktorky Sewardové a doufá, že s její pomocí se ji podaří poodhalit tajemství její temné minulosti. Ethan společně s Hecate uniká spravedlnosti, zatímco inspektor Rusk a místní šerif sledují všechny možné stopy, díky nimž by ho mohli lokalizovat. Na jeho stopě je i Sir Malcolm a jeho doprovod Keetenay. Musí ho najít dříve, než bude příliš pozdě. John Clare se vrací do Londýna, zatímco se mu pomalu vybavují vzpomínky na jeho minulý život. Mezitím doktoři Frankenstein a Jekyll musí změnit původní strategii ve své vědecké práci.
DÍL 4: List trávy (A Blade of Grass) - Vanessa se mermomocí snaží poodkrýt část své minulosti. Proto prosí doktorku Sewardovou, u které navštěvuje pravidelné sezení, aby jí pomohla do hypnotického stavu, pomocí kterého by mohla odhalit svoji minulost. Vše začíná v psychiatrické léčebně, kde se o ni stará muž, který si nyní říká John Clare...
DÍL 5: This World Is Our Hell (This World Is Our Hell) - Ethan a Hecate jsou stále na útěku před místním šerifem a inspektorem Ruskem, který chce Ethana dostat živého, i když ho šerif upozorňuje, že tak optimistický v žádném případě není. V patách jsou jim i Sir Malcolm a jeho doprovod Kaetenay, kteří hodlají Ethana odvrátit od temné strany, aby na světě existovala rovnováha. Mezitím se Ethan vrací domů, kde se setkává se svým otcem, Jaredem Talbotem.
DÍL 6: No Beast So Fierce (No Beast So Fierce) - Inspektor Rusk a místní maršál Oslow doráží do domu Jareda Talbota a všem oznamují, že jsou zatčeni. Vanessa konečně zjistila jméno svého úhlavního nepřítele, což se dozví i sám Drákula. Ferdinand Lyle slibuje Vanesse, že zná přítele, který by ji mohl značně pomoci ohledně Drákuly. Mezitím si Lily a Dorian pěstují vlastní mini-armádu, která nebude znát strach a slitování, což se brzy může hodit, když se v jejich domě objeví nečekaný host.
DÍL 7: Ebb Tide (Ebb Tide) - Vanessa se konečně dozvídá pravou identitu svého úhlavního nepřítele, Drákuly. John Clare navštěvuje svoji "starou" rodinu. Doktoři Frankenstein a Jekyll se spojují s nečekaným mužem, který se cítí být ohrožen jeho společnicí, která v uplynulých dnech získávala moc a vliv. Kaetenay má temnou vizi, kde vidí blížící se apokalypsu. Jedinou záchranou může být Vanessa. Kaetenay, Malcolm Murray a Ethan Chandler se vydávají na cestu do Londýna, kde bude jejich úkolem Vanessu najít a zachránit.
DÍL 8: Perpetual Night (Perpetual Night) - Ethan, Kaetenay, Malcolm Murray se vrací do vyprázdněného Londýna a tuší, že apokalypsa není daleko. Proto musí co nejdříve najít Vanessu, aby blížící katastrofu zastavili. Pomoci jim má Catriona Hartdegenová a doktorka Sewardová, které se s Vanessou již dříve sblížili. Jedna ze stop, která může vést k nalezení Vanessy, je bývalý asistent doktorky Sewardové, Renfield. Mezitím se Viktor Frankenstein rozhoduje, jaký bude osud Lily, zatímco Dorian Gray dělá rozhodnutí o Lilyiných stoupenkyních.
DÍL 9: The Blessed Dark (The Blessed Dark) - Skupina vystopovala Drákulu a jeho doupě, kde se nachází i Vanessa. Společně proti sobě budou bojovat o budoucnost světa. Ale Drákula se nehodlá vzdát bez boje. Současně Ethan a Kaetenay míří do doupěte z jiné strany. Mezitím se Lily vrací k Dorianovi a John Clare musí udělat jedno z nejtěžších rozhodnutí ve svém životě.

DABING
V českém znění: René Slováčková - Eva Green (Vanessa Ives), Radek Hoppe - Rory Kinnear (Stvoření), Zuzana Slavíková - Patti LuPone (Dr. Sewardová), Martin Sobotka - Christian Camargo (Dr. Alexander Sweet), Jan Maxián - Harry Treadaway (Dr. Victor Frankenstein), Petr Gelnar - Shazad Latif (Dr. Henry Jekyll), Marek Libert - Josh Hartnett (Ethan Chandler), Pavel Soukup - Timothy Dalton (Sir Malcolm Murray), Pavel Rímský - Wes Studi (Kaetenay), Bohuslav Kalva - Simon Russell Beale (Ferdinand Lyle), Svatopluk Schuller - Douglas Hodge (Bartholomew Rusk), Jaroslav Horák - Andrew Bridgmont (doktor na lodi), Petr Lněnička, Ivo Novák, Jan Köhler, Martin Velda a další
Překlad: Jiří Kobělka
Dialogy: Anetta Hortvíková
Zvuk: Michal Beringer
Mix: Martin Václavík
Produkce: Petr Skarke
Režie: Martin Velda
Vyrobila: Společnost SDI Media 2016

Ocenění:
Golden Globes
2016 - Eva Green (Nejlepší herečka v seriálu - drama)

Critics Choice Awards
2016 - Nejlepší dramatický seriál
2016 - Eva Green (Nejlepší herečka v dramatickém seriálu)
2016 - Helen McCrory (Nejlepší vedlejší herečka v dramatickém seriálu)
2016 - Patti LuPone (Nejlepší hostující herec/herečka v dramatickém seriálu)

Irish Film & Television Awards
2016 - Sarah Greene (Nejlepší drama)
2016 - Nejlepší drama
2016 - Brian Kirk (Nejlepší režie - drama)

Postavy a obsazení
• Timothy Dalton - Sir Malcolm Murray
• Eva Green - Vanessa Ives
• Harry Treadaway - Dr. Victor Frankenstein
• Josh Hartnett - Ethan Chandler
• Rory Kinnear - John Clare
• Billie Piper - Brona Croft / Lily
• Reeve Carney - Dorian Gray
• Danny Sapani - Sembene
• Simon Russell Beale - Ferdinand Lyle
• Sarah Greene - Hecate Poole
• Helen McCrory - Evelyn Poole / Madame Kali
• Patti LuPone - Dr. Seward
• Wes Studi - Kaetenay
• Douglas Hodge - Bartholomew Rusk
• Jack Hickey - mladý vyšetřovatel
• Olivia Llewellyn - Mina Harker
• Olivia Chenery - čarodějka

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.řada: 3.listopadu 2014 - 22. prosince 2014
                      2.řada: 2.června 2015 - 4.srpna 2015
                      3.řada: 7.června 2016 - 2.srpna 2016
Premiéra USA: 1.řada: 11.května 2014 - 29.června 2014 (Showtime)
                        2.řada: 3.května 2015 - 5.července 2015 (Showtime)
                        3.řada: 1.května 2016 - 19.května 2016 (Showtime)
Premiéra Velká Británie: 1.řada: 20. května 2014 (Sky Atlantic)
                                       2.řada: -
                                       3.řada: -
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Coky Giedroyc (Režie), James Hawes (Režie), Dearbhla Walsh (Režie), Brian Kirk (Režie), Damon Thomas (Režie), Kari Skogland (Režie), Juan Antonio Bayona (Režie), Paco Cabezas (Režie), Toa Fraser (Režie), James Flynn (Produkce), Sheila Hockin (Produkce), Morgan O'Sullivan (Produkce), Abel Korzeniowski (Hudba), John Conroy (Kamera), Owen McPolin (Kamera), Nigel Willoughby (Kamera), P.J. Dillon (Kamera), Xavi Giménez (Kamera), Michele Conroy (Střih), Christopher Donaldson (Střih), Geoff Ashenhurst (Střih), Aaron Marshall (Střih), Jaume Martí (Střih), Bernat Vilaplana (Střih), Karen Lindsay-Stewart (Casting), Frank Moiselle (Casting), Nuala Moiselle (Casting), Jonathan McKinstry (Scénografie), Gabriella Pescucci (Kostýmy), John Logan (Scénář), Andrew Hinderaker (Scénář), Krysty Wilson-Cairns (Scénář), Timothy Dalton (Herec), Eva Green (Herec), Josh Hartnett (Herec), Rory Kinnear (Herec), Helen McCrory (Herec), Billie Piper (Herec), Harry Treadaway (Herec), Reeve Carney (Herec), Alun Armstrong (Herec), Stephen Lord (Herec), Owen Roe (Herec), Mary Stockley (Herec), Danny Sapani (Herec), Olly Alexander (Herec), Lorcan Cranitch (Herec), Simon Russell Beale (Herec), Alex Price (Herec), Joseph Millson (Herec), Olivia Llewellyn (Herec), Nathan O'Toole (Herec), Nicole O'Neill (Herec), Patti LuPone (Herec), Oliver Cotton (Herec), Anna Chancellor (Herec), Michael O'Flaherty (Herec), Melissa Maria Carton (Herec), Darragh O'Connor (Herec), Peter Robbie (Herec), Rick Burn (Herec), Pat McGrath (Herec), Mark Quigley (Herec), Karla Lyons (Herec), Jack Hickey (Herec), Dylan McDonough (Herec), Martin Phillips (Herec), Amy De Bhrún (Herec), David Ryan (Herec), Michael James Ford (Herec), Paul Ward (Herec), Leticia Dolera (Herec), Hannah Tointon (Herec), David Warner (Herec), Henry Goodman (Herec), Douglas Hodge (Herec), Sarah Greene (Herec), David Haig (Herec), Olivia Chenery (Herec), Morgan C. Jones (Herec), Jonny Beauchamp (Herec), Ronan Vibert (Herec), Jer O´Leary (Herec), Wes Studi (Herec), Gary Fox (Herec), Denis Conway (Herec), Fady Elsayed (Herec), Robert Nairne (Herec), Anthony Brophy (Herec), Gus Barry (Herec), Gavin Fowle (Herec), Graham Butler (Herec), Xavier Atkins (Herec), Frank McCusker (Herec), Noni Stapleton (Herec), Fern Deacon (Herec), Lili Davies (Herec), Richard Riddell (Herec), Ruth Gemmell (Herec), Tamsin Topolski (Herec), Amber Fernée (Herec), Noah Jupe (Herec), Sean Gilder (Herec), Shazad Latif (Herec), Christian Camargo (Herec), Samuel Barnett (Herec), Jack Olohan (Herec), Jack Greenlees (Herec), Jessica Barden (Herec), Jamie Ballard (Herec), Steve Wilson (Herec), Richard Doubleday (Herec), Paddy Rocks (Herec), Tantoo Cardinal (Herec), Calum MacPherson (Herec), Fred McCloskey (Herec), Olga Wehrly (Herec), Brian Cox (Herec), Perdita Weeks (Herec)
 
2014/1485/USA, Velká Británie, Irsko/Drama, Horor
 
Zajímavost k filmu
- Mina Harker (Olivia Llewellyn), její manžel Jonathan a profesor Van Helsing (David Warner) jsou hlavní postavy románu "Dracula" Brama Stokera.
- V 8. epizodě 2. série "Memento Mori" se jako panenka ve sbírce madame Kali (Helen McCrory) objevuje Edgar Allan Poe.
- Přízvuk pana Lyla (Simon Russell Beale) vychází z přízvuku českého rodáka Toma Stopparda.
- Victor Frankenstein (Harry Treadaway) několikrát cituje básníka Percy Shelleyho, manžela Mary Shelley, autorky původního románu "Frankenstein neboli moderní Prométheus".
- Ďáblova řeč, která se objevuje ve druhé sérii, vymyslel expert na starověké jazyky speciálně pro potřeby seriálu, využil přitom prvků z aramejštiny, řečtiny, latiny a arabštiny.
- John Logan nikdy předtím na seriálu nepracoval. Aby zaujal vedení televize Showtime, napsal sám scénář k prvním dvěma epizodám. Napsal také čtyřicetistránkovou knihu, kde představuje příběh a jeho postavy.
- John Logan napsal roli Evelyn Poole / Madam Kali přímo na tělo Helen McCrory. Ta také od samého začátku věděla, jak bude její postava důležitá pro druhou sérii.
- Billie Piper (Brona Croft), Timothy Dalton (sir Malcolm Murray), David Warner (professor Abraham Van Helsing) a Helen McCrory (madam Kali) se objevili v obnovených sérii Doctor Who (od r. 2005).
- V prvním díle vybídne Vannesa Ives (Eva Green) Ethanovi (Josh Hartnett), aby si z balíčku vybral jedinou kartu. Ten si vybere kartu, která je pojmenována "The Lovers". Tak se jmenuje i film z roku 2014, ve kterém právě Josh Hartnett ztvárnil hlavní roli.
- Seriál čerpá z více knižních předloh, zejména pak ze tří, a to "Frankenstein; or The Modern Prometheus" autorky Mary Shelleyové, "The Picture of Dorian Gray" od Oscara Wilda a "Dracula" od Brama Stokera.
- Postava sira Malcolma (Timothy Dalton) byla inspirována britskými objeviteli  Livingstonem, Spekem a Stanleym.
- Název Penny Dreadful je odvozen od názvu fiktivních příběhů, které byly vydávány v 19. století. Jednalo se o ponuré povídky o zločinu, okultismu a nadpřirozenu.
- Předprodukce zahrnující mj. vyhledání vhodných lokalit k natáčení, pořízení rekvizit a kostýmů trvalo tři měsíce.
- Přestože se seriál odehrává v Londýně, filmováni probíhalo v Dublinu.
 
Odkazy
 

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord, Owen Roe, Mary Stockley, Olly Alexander, Lorcan Cranitch, Simon Russell Beale, Alex Price, Joseph Millson, Olivia Llewellyn, Nathan O'Toole, Nicole O'Neill, Patti LuPone, Oliver Cotton, Anna Chancellor, Michael O'Flaherty, Melissa Maria Carton, Darragh O'Connor, Peter Robbie, Rick Burn, Pat McGrath, Mark Quigley, Karla Lyons, Jack Hickey, Dylan McDonough, Martin Phillips, Amy De Bhrún, David Ryan, Michael James Ford, Paul Ward, Leticia Dolera, Hannah Tointon, David Warner, Henry Goodman, Douglas Hodge, Sarah Greene, David Haig, Olivia Chenery, Morgan C. Jones, Jonny Beauchamp, Ronan Vibert, Jer O'Leary, Wes Studi, Gary Fox, Denis Conway, Fady Elsayed, Robert Nairne, Anthony Brophy, Gus Barry, Gavin Fowle, Graham Butler, Xavier Atkins, Frank McCusker, Noni Stapleton, Fern Deacon, Lili Davies, Richard Riddell, Ruth Gemmell, Tamsin Topolski, Amber Fernée, Noah Jupe, Sean Gilder, Shazad Latif, Christian Camargo, Samuel Barnett, Jack Olohan, Jack Greenlees, Jessica Barden, Jamie Ballard, Steve Wilson, Richard Doubleday, Paddy Rocks, Tantoo Cardinal, Calum MacPherson, Fred McCloskey, Olga Wehrly, Brian Cox, Perdita Weeks, Bradley Hall, Mei Bignall, Charlotte Beckett, Alison McGirr, Mary Murray, Charlene Gleeson, Adam William Cahill, Sebastian Croft, Julian Black Antelope, Brendan Gibson, Matthew O'Brien, Rosemary Henderson