Pějme píseň dohola / Pějme píseň dohola (1990/103/Československo/Komedie) 71% -Originál DVD-

17.11.2023 18:30
JEDNOU VĚTOU
„Jak to tenkrát na takových táborech chodilo???"

OBSAH
K prvním citovým i sexuálním zážitkům lze přijít různě, docela spolehlivé bývaly zejména pionýrské tábory, hojně pořádané za minulého režimu. Zjišťuje i poněkud vykulený praktikant, jenž se jedné takové akce účastní. Vznikla nahořklá komedie, zajisté přesná v jednotlivých detailech a postihující obvyklé táborové stereotypy, avšak v celkovém vyznění tvůrci - scénář napsali Jan Hřebejk a Petr Jarchovský - zápolí s určitým výrazovým zmatněním. Snímek režiséra (a později hlavně producenta) Ondřeje Trojana provázel až nespravedlivě přehlíživý postoj publika.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Kdyby Ondřej Trojan udržel laťku na úrovni prvních 15-20 minut, tak bych neváhal s hodnocením jít o dost výše. Bohužel kvalita humoru i příběhu šla docela rychle dolů a několik dalších vtípků nestačilo zachránit celých 103 minut. Přesto bych film vůbec nehaněl. Jsou tu zajímavé postavy, příběh, celkově atmosféra dobového tábora je velmi podařená a mnoho situací vtipně vygradováno (viz. "celý to tady mohlo shořet kvůli tvé lázni"+následující incident:)). Celkově mi přijde Pějme píseň dohola jako taková americky (to nemyslím vůbec jako nadávku, ale jako styl humoru) laděná komedie o pionýrském táboru a všech různých táborových zvyklostech doby ještě nedávné. Komedie, která věděla co a jak ukázat, ale neudržela svůj styl po celou dobu. PS: závěrečné titulky potlesk:) (Djkoma) 3*

Musím říct, že jsem v šoku, protože já se hned díval na tu nádhernou Vendy, kdo jí hrál a zjistil jsem, že Ulrika Kotajná, před pár měsíci ve 49 letech zemřela. Ach, tak nádherná ženská. Jinak je to film debutů filmařů, kteří dneska tvoří českou filmovou špičku : Trojan - Hřebejk - Jarchovský. Trošku mám dojem, že se pánové hodně vzhlíželi v české nové vlně, taková ta přirozená absurdní komika. No kdo jsme jezdili na tábory, víme svoje, každej jsme se tam zaláskovali do nějaký ty Vendy, špiclovali holky v sprchách, dělali srandy a byli prima parta. Já musím dát pět, mě se to líbilo v tý svý nenápadnosti,ale přitom údernosti. Jen je mě teď smutno, z toho že Ulrika už nežije. Co asi dělaj holky do kterých jsem byl zaláskovanej já, .....ach to už je let, kdy jsem u sázavy randíval na tajnačku u hajzlů :-) (Enšpígl) 5*

„Neponižuj se, oni se bojí víc než my!“ Obrovský potenciál a možnost stát se kultovním do jisté míry hatí nevyrovnanost. Těch jak by řekl Bob „takových perfektních fórů“ (u mě vládla Vendy, neb žádná jiná žena neumí sofistikovaněji říct, že sex nebude), stejně jako vtipných situací (např. skládací romantika, táborák, flaška, vracení stromu atd.) je tam spousta, ale bohužel se tu a tam objeví i nějaká ta hlušší scéna, u které není tak úplně jasné, co tím chtěl Trojan a kolektiv říci. Ti se však, stejně jako začínající herci nebo přímo neherci (vysoká koncentrace), teprve učili. A já se i přes ty tápavé momenty převážně bavil, což mi brání jít pod slabší, nicméně přece jen ještě 4*. „Víš, to je normální, že jsi zpočátku myslel pouze na sex. Pohlavní pud je mocná čarodějka. Jako prudká horská bystřina. Krásný, strhující, skrývá v sobě velikou moc. Tok horké bystřiny využitý hydroelektrárnou se stává zdrojem elektrické energie. Dává světlo. Usnadňuje a obohacuje život. Ale když bystřina prorazí hráz, zalije pole. Zničí úrodu. Přinese neštěstí a zkázu…“ (Sarkastic) 4*

VELKÁ RECENZE
 Nad scénářem hořké tragikomedie z pionýrského tábora se sešli Jan Hřebejk a Petr Jarchovský – dva svébytní autoři, kteří měli později vytvořit jednu z nejstabilnějších režisérsko-scenáristických dvojic v historii českého poválečného filmu. Snímek Pějme píseň dohola (1990) se stal režijním debutem kmenového člena divadla Sklep, Ondřeje Trojana, s nímž se – především jako s producentem – profesionální osudy Hřebejka a Jarchovského ještě několikrát úspěšně protnuly. Prázdninové vyprávění, líčící trapnost a bizarnost organizovaného tábornického života, se stalo jedním z filmů, v nichž nastupující tvůrčí generace demonstrovala svůj styl humoru i své tvůrčí postoje. Ve snímku, který má kultovní status, se v rámci zajímavého hereckého obsazení v roli pionýrky Trávy prosazuje příští „hřebejkovská“ hvězda – debutující Anna Geislerová.
Marek veze do pionýrského tábora kamaráda Ondru, který nastupuje jako praktikant. Na poradě pozná Ondra vedoucího Bizona, končícího každou debatu slovy: Šmidra Vydra. Správce Čada má dřevěný sklad plný pokladů. V něm si tajně zřídil saunu plešatý Zdeněk. Puberťáky má na starost vedoucí Bob - kulturista mdlého rozumu. Svérázní jsou i vousatý Bušek a vlasatý Jaroušek. Praktikantem je mimo Ondry i útlý hoch zvaný Saďour. Dění v táboře řídí nekompromisní uklízečka Margot. Hvězdou je blonďatá zdravotnice Vendy, Markova dívka. Ten ale odjede hned po jejich první hádce. Okouzlený Ondra se pak Vendy celý pobyt snaží získat. I děti jsou vesměs nepřehlédnutelné osobnosti. Mnozí jezdí na tábor opakovaně a tak brzy nastane obvyklá rutina. Nástupy se vztyčováním vlajky, táborák, první zkušenosti s cigaretami, alkoholem i láskou. Výlet skončí v pohraničním pásmu. Boba zraní do hlavy koule vržená při sportovním odpoledni a v ruchu posledních hodin tábora málem umře. Bizon zabaví pasty a krémy, aby zabránil zlomyslným žertům „kanadské“ noci. Tábor končí - pro Boba přijede sanitka, dívka Tráva má vši a je ostříhána na krátko. Marek přijede pro Vendy a Ondra se pochlubí, že s ní chodí. Po Markově uraženém odjezdu, Vendy praktikantovi hystericky vynadá. Nakonec od správcovy cigarety shoří sklad.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.7.1991
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 1.3.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 486 270
Návštěvnost v ČR 8 891
 
Tvůrci a herci
Ondřej Trojan (Režie), Jaroslav Bouček (Produkce/Vedoucí výroby), Jiří Křivka (Hudba), Jiří Křivka (Hudba), Asen Šopov (Kamera), Jan MattlachAsen Šopov (Střih), Jiří Matolín (Scénografie), Iveta Trmalová (Kostýmy), Tomáš Janeček (Zvuk), Jana Dolejší (Masky), Jaroslav Šámal (Masky), Ivana Kostková (Masky), Jan Hřebejk (Scénář), Petr Jarchovský (Scénář), Václav Chalupa (Herec), Ulrika Kotajná (Herec), Ladislav Brothánek (Herec), Jan Procházka (Herec), Radek Říha (Herec), Jiří Strach (Herec), Jitka Andělová (Herec), Aňa Geislerová (Herec), Martin Janouš (Herec), Andrea Sousedíková (Herec), Jan Semotán (Herec), Karel Huráb (Herec), Karel Sládek (Herec), Jiří Šašek (Herec), Jiří Remeš (Herec), Martin Chmátal (Herec), Tereza Hubená (Herec), Robert Hudecký (Herec)
 
1990/103/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Úplně poprvé si ve filmu zahrála tehdy zcela neznámá dospívající dívenka Aňa Geislerová.
- Snímek byl natáčen na tehdějším letním táboře Filmového studia Barrandov "Tábor měsíčního údolí" v Miřetíně u Skutče.
- Během výletu, kdy oddílový vedoucí Zdeněk Faustus (Jan Procházka) vyráží s dětmi pěšky z Vysočiny, je možné všimnout si, že mapa, kterou při sobě má, zobrazuje blíže neurčený přímořský stát.
- Píseň, kterou zpívá Bob u táborového ohně, se jmenuje "Tramp" a v originále ji nazpívali Brontosauři (resp. Jan Nedvěd).
 
Odkazy