Parta hic / Parta hic (1976/92/Československo/Komedie) 46% -Originál DVD-

17.11.2023 18:29
JEDNOU VĚTOU
„O sedmi statečných a půllitru mléka aneb Proč se svatba odložila."

OBSAH
Energická lékařka Alice Váňová nastoupí jako závodní lékařka šachty Mír. Na radu svého bývalého kolegy doktora Kaleše se pustí do výzkumu, jehož cílem je prevence silikózy pomocí takzvané kalciové bariéry, což v praxi znamená pravidelné pití mléka. Jenže přinuťte horníky, aby veřejně pili mléko. Na první pohled nepřekonatelný problém. Ale nic není nemožné, a tak to prostě partička sedmi horníků, přezdívaná parta hic, dostane příkazem. Jenže i přes stranicky zdůvodněnou přednášku o prospěšnosti celé akce havíři statečně odolávají naléhání, aby se experimentu zúčastnili. Předseda ROH Janeček se nakonec rozhodne, že zvítězí všemi prostředky. S milými rebely se proto pustí do psychologické války...(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Hodně mléka, spousta dobrých herců s jediným cílem - a to pít po filmu hodně mléka. Nemám s ním problém, ale kdo má k mléku odpor si tenhle film neoblíbí. Mě film zklamal svojí dějovou prázdnotou. Pár úsměvných scének, ve kterých horníci vehementně odmítají pít mléko, to nevytrhlo. A víc chytlavějšího děje jsem tam neobjevil. Dvakrát vidět se to určitě nedá. Navíc, dneska to už stěží někoho osloví. 40% (kingik) 2*

Agitační komedie poplatná své době s jasným cílem plnění, ale jinak lidovka jak vystřihnutá opravdu málo náročná ale o to víc oddychová, když uvážíme v jaké době byla přeci jen natočena tak posloužila jako balzám..Také jsme měli takovou naší partu "HIC" ale namísto experimentům s mlékem, my jsme experimentovali s něčím daleko příjemnějším, ale zas chápu netrpěli jsme silikózou:-) Hudba: Ladislav Štaidl. "Parta hic, práce nic"! Hodně poplatné heslo:-) Scénáristický nesmysl? Přesto ozdravný... (Karlos80) 2*

Tento film se mi líbil jen proto, že se odehrává částečně v dnes již uzavřených kladenských černouhelných dolech. Takže spíše nostalgie. A dokonce v hospodě na obecním úřadě v Knovízi visí na stěně fotka z filmu, na které je jeden místní štamgast - bývalý horník, který se ve filmu objevil. Obchází pana Babku, když jdou horníci ze šichty z dolu Schoeller u Libušína, kde se natáčelo i v podzemí. Zde natáčeli také scény z podzemí, kam sfárali herci i s panem Menšíkem, přestože již měl zdravotní problémy. Ale pár kilo kladenského černého uhlí si také vytěžil. Mimochodem, důl Schoeller - Nejedlý (filmový důl Mír), ve kterém skončila jako v posledním činném dole na kladensku těžba v roce 2002, je v zimě 2010 likvidován, tak po něm aspoň něco zbylo. (rakovnik) 3*

VELKÁ RECENZE
Blahodárné účinky pití mléka jako přirozená prevence proti hornické nemoci z povolání silikóze propaguje komedie z roku 1976. Nenáročně laděný snímek líčí souboj vedení dolu s hornickou partou se špatnou pověstí. Leniví fluktuanti, jejichž heslem je „parta hic práce nic“, se ovšem posléze nechají k experimentu s pitím mléka donutit. Nakonec se jim tak zlepší zdraví, morálka i pracovní výkon... Pod oddechovým titulem, který dnes může zaujmout především svým bizarním tématem, je jako režisér podepsaný zkušený Hynek Bočan. Ten kvůli svým politickým postojům nesměl několik let vůbec pracovat na Barrandově. Parta hic byla prvním snímkem, který mu vedení studia nabídnulo k realizaci. V hereckém obsazení zaujme řada známých jmen (mj. Josef Kemr či Vladimír Menšík).
Inženýr Laciga odjíždí pracovně na dva měsíce do Polska. Snoubenka Alice se právě kvůli němu stěhuje do Ostravy, kde přijala místo závodní lékařky na dole. Zpráva o odložené svatbě ji rozzlobí, zvláště když dvě minuty po jejím příjezdu Laciga odjíždí. Energická mladá žena se nastěhuje do svobodárny a ze msty úmyslně blokuje koupelnu desítkám svých spolubydlících, jimiž jsou výhradně muži. Předseda ZV ROH Janeček a ředitel dolu Kodet chtějí jinak velmi schopnou lékařku nasměrovat místo pomsty na mužích k důležitému úkolu. Alice má vyzkoušet na vzorku horníků účinky pravidelného pití mléka jako kalciové bariéry proti silikóze. I když mnozí horníci mléko pijí, činí tak tajně, je to považováno za slabost. Janeček pro výzkum vybere pracovně nejméně úspěšnou skupinu zvanou Parta hic - práce nic. Snaží se je přemluvit jednotlivě, pro jejich ženy uspořádá koncert slavného zpěváka, jenž vychvaluje mléko. Parta se pod vedením nového předáka zvaného Krasin velmi zlepšila, ale mléko odmítnou. Až když potřebují společenskou záruku pro oblíbeného kolegu Kubíka, jehož hledá Kriminální ústředna, s experimentem souhlasí. Poté jim Janeček prozradí, že je Kubík hledán jako zachránce života dvou dětí. Alici pošle ředitel na půl roku služebně do Polska. Laciga se právě vrací domů. Takže snoubenci se na nádraží znovu jen minou.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.07.1977
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 25.9.2009 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na DVD: 25.9.2009 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Hynek Bočan (Režie), Jiří Beránek (Produkce/Vedoucí výroby), Ladislav Štaidl (Hudba), Michal Kulič (Kamera), Jiří Šámal (Kamera), Zdeněk Stehlík (Střih), Oldřich Bosák (Scénografie), Oldřich Bosák (Kostýmy), Ivo Špalj (Zvuk), Oldřich Tichý (Zvuk), Rudolf Buneš  (Masky), Václav Jelínek (Scénář), Pavel Torda (Scénář), Václav Babka (Herec), Vladimír Menšík (Herec), Jan Skopeček (Herec), Josef Kemr (Herec), Josef Dvořák (Herec), Ivan Vyskočil (Herec), Petr Nárožný (Herec), Jiří Krampol (Herec), Regina Rázlová (Herec), Karel Gott (Herec), Jaroslav Moučka (Herec), Jaroslav Satoranský (Herec), Adolf Filip (Herec), Ladislav Trojan (Herec), Míla Myslíková (Herec), Karolina Slunéčková (Herec), Jana Plichtová (Herec), Dagmar Veškrnová-Havlová (Herec), Simona Stašová (Herec), Miriam Kantorková (Herec), Markéta Světlíková (Herec), Milan Šulc (Herec), Karel Engel (Herec), Jana Břežková (Herec), Jitka Zelenohorská (Herec), Viktor Maurer (Herec), Milan Neděla (Herec), Karel Augusta (Herec), Jiří Lír (Herec), Antonín Cajthaml (Herec), Stanislav Fišer (Herec), Otto Lackovič (Herec), Zdeněk Srstka (Herec), Jan Schánilec (Herec), Mirko Musil (Herec), Zdeněk Braunschläger (Herec), Vít Pešina (Herec), Leoš Jirsák (Herec), Roman Mecnarowski (Herec), Josef Střecha (Herec), Ladislav Šimon (Herec), Rudolf Lacko (Herec), Petr Daníček (Herec), Zdeněk Matýska (Herec), Stanislava Vrabcová (Herec), Harry Macourek (Herec)
 
1976/92/Československo/Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Scenár filmu bol prerobený Ludvíkom Tomanem bez vedomia režiséra Hyneka Bočana.
- Na začátku filmu je uvedeno, že rychlík přijede z Prahy a pokračuje do Bohumína. Znalci však poznají, že vlak přijel opačně, tedy z Bohumína na Prahu.
- Film videlo v kinách cez milión divákov a veľmi dobre sa vtedy predával do cudziny v rámci východného bloku.
- Počas nakrúcania prišiel Jozef Dvořák (Kubík) o predné zuby. Vo svojom rodisku v Kadani si vraj odmietol pripiť s kýmsi v krčme s tým, že druhý deň točí v Ostrave náročné scény. Bol inzultovaný a pre natáčanie potom potreboval rýchlo urobiť protézu.
- Hynek Bočan film točiť nechcel, ale povedali mu, že ak to neurobí, nebude už točiť nikdy. Mal za sebou päťročný zákaz, takže nakoniec kývol, ale do filmu si ale presadil komediálne prvky a svojich hercov.
- Hercov počas natáčania zavalilo uhlie až po pás tela a mysleli si, že je s nimi koniec.
- Josef Dvořák (Jan Kubík) zo zvedavosti sfáral do bane ešte pred natáčaním, aby vedel, do čoho ide. Nebol nadšený, ale rolu prijal.
- Režisér Hynek Bočan chcel do úlohy závodnej lekárky Alici Váňovej obsadiť Jarku Obermaierovú, ale Regina Rázlová bola dcérou predsedu vlády, a tak si mohla zahrať úlohu akú sama chcela.
- Herci sa museli prepravovať medzi Prahou a Ostravou letecky, lebo mali svoje záväzky v divadlách.
- Pana Menšíka na natáčení v dole musel vozit důlní vozík, sám by to kvůli astmatu nezvládl.
- Píseň "Óda na mléko" byla napsána speciálně pro tento film a od počátku se počítalo s tím, že ji bude zpívat Karel Gott. Ale i když božský Karel poté, co ji na pódiu odzpívá nadšeně vykřikne - měl jste pravdu, je to trhák - a hrála se hojně v rozhlasu, u posluchačů neuspěla.
- Film se natáčel v Ostravě a horské obci Trojanovice, scény v podzemí byly pak filmovány na dole Schoeller v Libušíně, který byl v roce 2010 asanován.
- Vladimír Menšík musel zfárat i s doktorem, neboť dostával asmatické záchvaty.
- Ve filmu měl hrát také Jiří Hrzán, ale měl za sebou jeden z pádů (měl zlomenou klíční kost), a tak místo něj hrál Ivan Vyskočil.
- Pepa Dvořák vzpomíná, že ve scéně, kdy jde nahá parta do sprch, bylo přítomno jen mužské osazenstvo štábu, ale parta pak mizí nahá ve sprchách a když odrhnuli závěs, tak tam sedělo ženské osazenstvo.
 
Odkazy