Páni kluci / Páni kluci (1975/87/Československo/Dobrodružný, Rodinný, Komedie) 85% -Originál DVD-

17.11.2023 18:28
JEDNOU VĚTOU
„I v ospalém městečku se dají zažít báječná dobrodružství... Volně inspirováno románem Marka Twaina“

OBSAH
Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze?(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Doufám, že i za padesát, šedesát nebo třeba sto let budu z toho filmu nadšenej a budu si při jeho sledování vybavovat jak jsme si s klukama hráli na černochy, tím že jsme se váleli do půl těla v rozehřívajícím asfaltu na silnici nebo jak jsem vlezl do zahrady pro největší jabka v ulici jenom proto, abych je dal Naďě a při úprku před psím nepřítelem jsem si přes plot natrhnul prdel :) Může mě být třeba milion let, ale pokud i v tomhle věku dám tomuhle filmu s perfektně vybraným hereckým obsazením pět hvězdiček, bude to se mnou skvělý, budu se totiž pořád pyšnit tím nejprestižnějším titulem PAN KLUK ! Kluci přece nestárnou !! a to nám holky děsně záviděj :) (Enšpígl) 5*

Je to povedený dětský film. Režisérka Věra Plívová-Šimková odvedla vynikající práci s herci a Tom Sawyer, zde jen Tomáš, a Huckleberry Finn, zde Hubert, jsou sympatičtí uličníci, kteří u diváků jasně zabodují. Stejně tak zabodují i dospělí herci jako je přísná tetička Ivy Janžurové, dobrotivý Karel Augusta, brusič Jiřího Lábuse nebo profesor Josefa Somra. A v neposlední řadě se o skvělý zážitek postarala hudební složka filmu. Ačkoliv má film spíše řidší děj, jeho trumfy jsou silné v jednotlivých scénách, takový Štrůdl, pumpující do sta, je jednoznačně kultovní postava. Prostě klasika mezi dětskými filmy, na kterou se vždy dobře dívá. (kingik) 4*

Jsou filmy, které si z dětství pamatujeme jako úžasné zažitky a když se k nim po letech vrátíme, hořce zjistíme, že zestárly a především, že v dospělosti zkrátka nefungují. Páni kluci patří k těm řídkým vyjímkám, kdy se filmový zážitek opakuje kdykoliv snímek znovu shlédnu. Znovu se ze mě stává kluk, co podniká dobrodružné výpravy, má spoustu volného času a dovede si ho přes občasnou nepřízeň dospělých užívat. Kdykoliv zazní známá filmová melodie a hlas mě vyzve: "No tak tu nestůj a pojď", jdu a znovu se ponořím do světa svých dětských vzpomínek. Celkový dojem. 90 %. (gudaulin) 5*

VELKÁ RECENZE
 Román Marka Twaina Dobrodružství Toma Sawyera (1876) se dočkal řady adaptací. Inspiroval i zdařilou retrokomedii režisérky Věry Plívové-Šimkové z roku 1975. Jako scenárista je pod filmem sice podepsán herec a ambiciózní režisér Vít Olmer, který však svým jménem kryl zakázaného Jana Procházku. Zkušený scenárista zasadil vyprávění do idylického městečka Levín roku 1900, kde prožívá nejrůznější dobrodružství trojice kamarádů – Tomáš, Jožka a Hubert. Sirotka Tomáše vychovává energická teta Apolena, která řídí celou domácnost a prostřednictvím manžela Václava i místní nádražíčko. Podnikavý Tomáš se kvůli milované spolužačce Blance rozhodne získat cenu pro nejlepšího žáka školy – ilustrované Staré pověsti české. Protože se chlapec pokouší dopustit podvodu a vše vyjde najevo, uteče i s kamarády z domova. Kluci se usídlí ve zřícenině starého hradu, zapletou se však se zloději, kteří pomocí dynamitu právě vykradli občanskou záložnu. Když malí uprchlíci přispějí k odhalení lupičů, mohou se vrátit domů. Jejich předchozí lumpárny se totiž dočkají odpuštění… Nestárnoucí dětská komedie ústrojně převedla dobové americké reálie do českého prostředí. Věra Plívová-Šimková uvedla do kin v sedmdesátých letech řadu nezapomenutelných dětských snímků (Lišáci - Myšáci a Šibeničák /1970/, Přijela k nám pouť /1974/, Jak se točí Rozmarýny /1978/). Páni kluci však patří k tomu nejlepšímu, co z její autorské dílny vyšlo. Díky požadavkům kostýmnímu žánru se však svým obsazením poněkud liší od jiných režisérčiných snímků odehrávajících se často v současnosti. K hlavním dětským představitelům, vesměs s minimálními či žádnými hereckými zkušenostmi, totiž autorka ústrojně připojila zkušené, dospělé herce. Tetu Apolenu si tak zahrála Iva Janžurová a strýce Václava ztvárnil Karel Augusta. Vít Olmer se ve filmu mihne v roličce strojvůdce.
V malém městečku prožívají svůj klukovský život tři kamarádi Tomáš, Hubert a Jožka. Tomáš žije u tety Apoleny a strýce Václava, který na malém nádraží zastává všechny funkce. Ve skutečnosti chod nádraží i domácnosti řídí energická teta Apolena. Tomáš je chlapec plný nápadů, které často končí rozhořčením nejen učitele a tety, ale i ostatních obyvatel městečka. Líbí se mu spolužačka Blanka a kvůli ní se rozhodne získat cenu pro nejlepšího žáka školy - ilustrované Staré pověsti české. Pro nejrůznější poklesky však nemá nejmenší naději dostat od učitele pochvalné lístky, na jejichž počtu udělení ceny závisí. Všichni tři kamarádi proto vylezou po žebříku do ředitelny a lístky si vezmou. Při slavnosti se všechno prozradí a chlapci, aby unikli výprasku, utečou z domova. Na napůl potopenou loďku naházejí své svršky a utáboří se v ruinách hradu. V noci slyší Tomáš z městečka detonaci. Netuší, že materialista Ležatka, brusič Petr a Pajdák vykradli s pomocí dynamitu Občanskou záložnu a že lup ukryli na hradě. Chlapci peníze najdou a vrátí se s nimi do městečka, kde se stanou svědky vlastního pohřbu. Po nálezu loďky se totiž všichni domnívali, že chlapci utonuli. Kluci jsou přivítáni s radostí, policajti zatknou Pajdáka, který však předtím zabil Petra. Ani Ležatka neunikne spravedlnosti.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 1.3.1976
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 24.2.2005 (DVD) Bontonfilm
Poprvé na VHS: 1.11.1996 Barrandov Biografia
Poprvé na DVD: 1.2.2005 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Věra Plívová-Šimková (Režie), Vladimír Vojta (Produkce/Vedoucí výroby), Petr Hapka (Hudba), Emil Sirotek (Kamera), Miroslav Hájek (Střih), Boris Moravec (Scénografie), Theodor Pištěk ml. (Kostýmy), Aša Teršová (Kostýmy), Dobroslav Šrámek (Zvuk), Růžena Richterová (Masky), Jaroslav Čermák (Masky), Vít Olmer (Scénář), Jan Procházka (Scénář), Mark Twain (kniha) (Předloha), Michal Dymek (Herec), Petr Voříšek (Herec), Petr Starý (Herec), Magda Reifová (Herec), Jitka Chalupníková (Herec), David Vlček (Herec), Bohumil Luxík (Herec), Iva Janžurová (Herec), Karel Augusta (Herec), Josef Somr (Herec), Petr Nárožný (Herec), Václav Lohniský (Herec), Zdena Hadrbolcová (Herec), Jiří Lábus (Herec), Karel Dellapina (Herec), Lubomír Kostelka (Herec), Viktor Maurer (Herec), Vít Olmer (Herec), Karla Chadimová (Herec), Vladimír Ptáček (Herec), Petr Skarke (Herec), Josef Laufer (Herec), Jan Vostrčil (Herec), Michael Hofbauer (Herec), Antonín Jedlička (Herec), Martin Růžek (Herec), Jiří Wohanka (Herec), Mirko Musil (Herec), Eva Svobodová (Herec)
 
1975/87/Československo/Dobrodružný, Rodinný, Komedie
 
Zajímavost k filmu
- Z filmu se ztratila jedna zásadní rovina obsažena v předloze Marka Twaina, a totiž že může existovat přátelství mezi černošským a bělošským chlapcem.
- O hudbu do filmu byl původně požádán legendární Zdeněk Liška. Kvůli pracovnímu vytížení i zhoršujícímu se zdravotnímu stavu za sebe doporučil náhradu Petra Hapku.
- Parní lokomotiva 310.134 "Vlkava" je jedním ze dvou dochovaných exemplářů této řady a nachází se ve sbírkách Technického muzea v Brně. Druhá identická stojí jako pomník před nádražím v Prostějově. Záběr, kde jede proti drezíně, byl později znovu použit ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný (1984), kde je pouze zrcadlově obrácen.
- Autor scénáře Vít Olmer si ve filmu zahrál roli tatínka malé Blanky (Magdalena Reifová), policejního důstojníka.
- Scénář Víta Olmera, který je uveden v titulcích jako jeho autor, údajně vycházel ze staršího scénáře Jana Procházky, který prý nemohl být z politických důvodů uvedený.
- Úvodní píseň Václava Neckáře "Nestůj a pojď" nebyla nikdy vydána na hudebním nosiči.
- Michal Dymek za roli Tomáše dostal honorář 6 000 korun českých, za který koupil sobě a svému bratrovi jízdní kola a matce elektrický motor do šicího stroje.
- Natáčení probíhalo přibližně 2 měsíce, a to především v Litoměřicích a na vlakovém nádraží v Levíně. Filmový hrad Potstein neexistuje, filmařům posloužil osecký hrad Rýzmburk.
 
Odkazy