Outsider (TV seriál) / The Outsider (Krimi / Drama / Fantasy / Mysteriózní / Thriller USA, 2020, 9 h 29 min (Minutáž: 49–60 min)) 74%

17.11.2023 18:27
JEDNOU VĚTOU
„Dramatický seriál Outsider, inspirovaný stejnojmenným bestselerovým románem Stephena Kinga, sleduje vyšetřování děsivé vraždy jedenáctiletého chlapce a tajemné okolnosti, které tento hrůzný čin obklopují."

OBSAH
Desetidílný seriál Outsider, inspirovaný stejnojmenným bestselerovým románem Stephena Kinga, sleduje policejního detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn), který se pustí do vyšetřování vraždy jedenáctiletého Frankieho Petersona, jehož zohyzděné tělo bylo nalezeno v lesích Georgie. Tajemné okolnosti obklopující tento děsivý zločin přimějí Ralpha, stále truchlícího nad nedávnou smrtí vlastního syna, aby do případu zapojil netradiční soukromou vyšetřovatelku Holly Gibneyovou (Cynthia Erivová). Doufá, že její nadpřirozené schopnosti pomohou vysvětlit nevysvětlitelné.(HBO Europe)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Mohla a měla to bejt nadpřirozená ptákovina. Vskutočnosti je to kandidát na jeden z nejlepších seriálů roku, kterej prostřednictvím hororovýho motivu podobně jako před časem Hill House pojednává o něčem velmi civilním a nakažlivě melancholickým. Ta pomalá maloměstská elegie o vině a smíření je strašně podmanivá a nic na tom nezmění ani rozpačitej konec. Ben Mendelsohn a Cynthia Erivo nejlepší detektivní duo roku, klobouček. (Marigold) 4*

Strašně dlouho skvělé, aby to člověka nakonec zklamalo chabou přestřelkou, která je z ranku "jeden debil to všem podělá", následuje jakžtakž ok střet s hlavním záporákem a pak potitulková scéna toho nejbéčkovějšího zrna. Zklamání. Tolik práce a budování a nakonec to dopadne takhle jalově. Ale zbytek téměř perfektní. Včetně obsazení většiny postav. 70% (TomHardy) 4*

Výborné zpracování Kingovy paranormální detektivky, které v závěru malinko dojíždí na změny oproti předloze. Úvod je procedurální a realistický jak to jen jde a odkazuje stylem k Temnému případu. Záběrování, detaily, unavený Mendelsohnův pohled vyhořelého detektiva. Nejednoznačný podezřelý je navíc v Batemanově podání dokonale necitlivý. Desetidílná skladba série, ale nebyla nejšťastnější, protože Outsider začne od druhého dílu malinko vatit a předlohu rozvíjet do často zbytečných odboček. Nemluvě o nafouklých dialozích, které z hrdinů dělají ignorantské nekňuby. Cynthia Erivo je navzdory změnám v původu jako Holly výborná i když mohla být odtažitější (samozřejmě chybí jakékoliv návaznosti na tři předchozí knihy). Finálová konfrontace je v knize děsivější (přímočaré s funkční katarzí) a prostředí Texasu zajímavější. Přesto jedna z nejlepších adaptací, které bych se stávajícím obsazením přál pokračování. Klidně i s nudnou a obyčejnou vraždou z prostředí drogových gangů jak si přeje na konci Ralf. P.S: Koukáme na to na střídačku s Mimi šéfem a ten kontrast je vážně bizarní. (3DD!3) 4*

VELKÁ RECENZE
Mrtvý chlapec v parku a podezřelý, o jehož vině nikdo nepochybuje. Ovšem brzy všem, co mají s případem cokoliv do činění, dojde, že tady něco nesedí. Nebo spíš sedí až moc! HBO uvádí novou thrillerovou sérii podle stejnojmenné knížky Stephena Kinga. Právě on by měl být zárukou, že odhalit pravdu bude složitější, než se na první pohled zdá!
Od prvního dílu si to drží dobré tempo. Žádné „rozehřívání“, jak je u seriálů zvykem. Prostě vražda, podezřelý, důkazy – a to obou stran. Nechybí ani noční můrou vyděšená holčička a hřbitov, tedy Kingovo oblíbené místo. Jsme svědky postupného získávání informací, což s sebou přináší zajímavé napětí. Straší se málo. Spíš jde o indicie, které neumí nikdo (ani laborka) vysvětlit. Abyste se mohli aspoň trochu bát, musíte (aspoň trošku) věřit na bubáky. Jednoduše se oprostit racionálních úvah a věřit v mysteriózno, které je Kingovi tak blízké. Příběh je přímočarý a sází na tajemnou atmosféru. Měl jsem obavy, že se (skandálním?) odhalením zmizí. Naštěstí zbytečné.
Za hvězdu je zde Jason Bateman (NOČNÍ HRA / 2018; DÁREK / 2015). Jednak jako výkonný producent, ale hlavně kvůli ztvárnění malé, ovšem důležité role. Také se chopil režie dvou dílů. Pozornost však na sebe strhnou spíše detektiv Ralph Anderson v podání Australana Bena Mendelsohna (KRÁL / 2019; READY PLAYER ONE /2018) a nejzajímavější postava, zvláštní, inteligentní, divácky vděčná (protože věří na nadpřirozeno) a tajemná Holly Gibney (Cynthie Erivo, která na sebe upozornila ve filmu VDOVY / 2018). (Tato soukromá vyšetřovatelka se objevuje i v jiných Kingových románech. Tvůrce a scénárista Richartd Price tyto knihy ani série, které podle nich vznikly, neznal, a tak spisovatele požádal o svolení postavu přejmenovat. King nesvolil.)
Nejen s těmito postavami se člověk dobře sžije. Díky pomalému dávkování informací, je napínavé sledovat, kdo a co právě zjistil a jestli ho to nebude stát život. Když už není zbytí, a „pravda“ se provalí, je to jen o tom, jestli ji přijmete, nebo ohrnete nos. Škoda, že to nemělo míň (třeba) 6 dílů. Atmosféra z první poloviny se totiž postupně rozmělňuje. Jakoby scénáristům docházel dech.
Úplně největší zklamání přichází na závěr. Konec se moc nepovedl a připadá mi, že se sem ani nehodí. Stojí totiž na kardinálním debilovi a jeho rozhodnutí. Ale ono to je asi takhle v předloze, takže jádro problému bude s jejím převedením do filmové podoby.

OBSAH EPIZOD
1.série (2020)
DÍL 1: Fish in a Barrel (Fish in a Barrel) - Když je v lesích Georgie nalezeno tělo jedenáctiletého chlapce, detektiv Ralph Anderson se pouští do vyšetřování děsivé vraždy. Jelikož důkazy i svědectví naznačují, že vrahem je místní učitel a baseballový trenér Terry Maitland, Ralph se postará o jeho zatčení na veřejnosti. Je však zmatený z Terryho zjevné lhostejnosti k tomu svůj zločin skrýt. Poté, co Terryho žena Glory zavolá na pomoc jejich právníka Howieho Salomona, zmatený Terry během výslechu předloží neprůstřelné alibi. Howie mezitím pověří svého osobního asistenta Aleca Pelleyho, aby prověřil Terryho verzi příběhu.
DÍL 2: Roanoke (Roanoke) - Ralph pozdě v noci navštíví Terryho ve vězení a přiznává, že nesrovnalosti ohledně důkazů v něm vyvolávají pochybnosti o jeho vině. Následující den se však vyšetřování následkem nečekané tragédie zhroutí a nevrlý detektiv Jack Hoskins je nucen předčasně ukončit svůj lovecký výlet, aby se mohl vrátit do práce a převzít otěže. Glory se mezitím snaží ukonejšit svou dceru Jessu, která tvrdí, že ji v noci v jejím pokoji navštěvuje cizí muž.
DÍL 3: Dark Uncle (Dark Uncle) - Přestože má Ralph nucené volno, pokračuje ve vyšetřování matoucích okolností vraždy. Frustrováni z nedostatečného pokroku, Raplh a detektiv GBI Yunis Sablo na doporučení Aleca a Howieho spojí síly se soukromou vyšetřovatelkou Holly Gibneyovou, která disponuje jedinečnými schopnostmi. Jack v odlehlé stodole, kde byly nalezeny klíčové důkazy, zažije cosi děsivého. Glory se zatím snaží vypořádat se znepokojivými nočními můrami své dcery.
DÍL 4: Que Viene el Coco (Que Viene el Coco) - Zatímco se Holly vrací na nedávnou dovolenou Maitlandových v Daytonu ve státě Ohio, odhalí možnou souvislost s nápadně podobným případem a získá cenné informace od místního bývalého detektiva jménem Andy Katcavage. Glory se mezitím ocitá pod čím dál větším dohledem a Jackovo chování je stále podivnější.
DÍL 5: Tear-Drinker (Tear-Drinker) - Po návratu z podnětné cesty do New Yorku Holly hledá stopy na několika místech spojených s daytonským případem. Jeannie je otřesena znepokojivou událostí v práci a dává Ralphovi zlověstné varování. Jack je na Tamičině oslavě narození dítěte zatlačen do defenzivy.
DÍL 6: The One About the Yiddish Vampire (The One About the Yiddish Vampire) - Holly předkládá svou neobvyklou teorii o spojitosti mezi dalšími dvěma záhadnými vraždami dětí a případem Frankieho Petersona. Zatímco Ralph je nadále skeptický, vstřícnější Yunis navrhuje, aby se zaměřili na Claudea, posledního člověka, který s Terrym přišel do kontaktu. Jeanniein pokus začlenit Glory do jejich skupiny dotčených občanů ztroskotá.
DÍL 7: In the Pines, In the Pines (In the Pines, In the Pines) - Holly učiní promyšlený pokus pomoci náladovému Jackovi, s nímž je však na ostří nože. Ralph s Alecem mezitím pátrají po tom, kde se právě nacházejí. Poté, co je první den po návratu do práce nucena čelit místním klepům, začne Glory zvažovat Howieho návrh, jak finančně zajistit rodinu.
DÍL 8: Foxhead (Foxhead) - Zatímco ve vzduchu visí cosi zlověstného, Claude odjíždí za svým bratrem Sealem do Tennessee a Holly, Ralph, Yunis i Andy jej následují v naději, že se jim podaří setřást temnou sílu a zabránit jí tak v dalším zabíjení. Mezitím se rodině, která přijela navštívit místní festival, jen o vlásek podaří uniknout nebezpečnému setkání.
DÍL 9: Tigers and Bears (Tigers and Bears) - Když se jim před místní policií podaří zakrýt skutečný důvod jejich návštěvy ve městě, Ralph a Yunis vyslechnou svědky z festivalu, zatímco Holly a Andy navštíví místo činu. Supina později zvažuje další postup a Claude se vyrovnává s důležitostí své role.
DÍL 10: Must/Can't (Must/Can't) - Skupina svádí rozhodující boj v posledním zoufalém pokusu zneškodnit El Coca.

DABING
1.SÉRIE
V českém znění: Martin Sobotka (1-8) / Bohdan Tůma (9-10) - Ben Mendelsohn (Ralph Anderson), Kateřina Lojdová - Julianne Nicholson (Glory Maitlandová), Tomáš Juřička - Jeremy Bobb (Alec Pelley), Filip Švarc - Marc Menchaca (Jack Hoskins), Marek Libert - Yul Vazquez (Yunis Sablo)
Dále v českém znění: Dagmar Čárová - Mare Winningham (Jeannie Andersonová), Martina Kechnerová - Cynthia Erivo (Holly Gibneyová), Bohdan Tůma / Zdeněk Mahdal - Derek Cecil (Andy Katcavage), Pavel Šrom - Bill Camp (Howard Salomon), Ladislav Cigánek - Jason Bateman (Terry Maitland), Tereza Chudobová - Hettienne Park (Tamika Collinsová), Linda Křišťálová - Scarlett Blum (Jessa Maitlandová), Karolína Křišťálová - Summer Fontana (Maya Maitlandová), Michal Michálek - Michael Esper (Kenneth Hayes + titulky), Ivo Novák - Steve Witting (Herbert Zucker), Martin Zahálka, Pavel Vondrák, Petra Tišnovská, Ludvík Král, Regina Řandová, Ondřej Balcar, Martina Šťastná, René Slováčková, Bohuslav Kalva, Radana Herrmannová, Petr Gelnar, Jiří Valšuba, Zuzana Skalická, Zbyšek Horák, Václav Rašilov, Mikuláš Převrátil
Překlad: Jan Váňa
Dialogy: Pavel Vondrák, Zlata Částková
Zvuk: Dušan Matuška, Martin Václavík, Petr Mandák
Výsledný mix: David Pavlíček
Produkce: Ondřej Černý, Tereza Houžvicová
Režie: Michal Michálek
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media - 2020

Ocenění:
The Saturn Awards
2021 - Cynthia Erivo (Nejlepší televizní herečka ve vedlejší roli)
2021 - Nejlepší seriál nebo TV film na DVD/Blu-ray

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 9.3.2020
Premiéra USA: 12.1.2020 Home Box Office (TV)
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Andrew Bernstein (Režie), Jason Bateman (Režie), Igor Martinovic (Režie), Karyn Kusama (Režie), Daina Reid (Režie), J.D. Dillard (Režie), Charlotte Brändström (Režie), Ben Mendelsohn (Produkce), Richard Price (Produkce), David Auge (Produkce), Katharine Werner (Produkce), Danny Bensi (Hudba), Saunder Jurriaans (Hudba), Zak Mulligan (Kamera), Rasmus Heise (Kamera), Igor Martinovic (Kamera), Kevin McKnight (Kamera), Dorian Harris (Střih), Leo Trombetta (Střih), Daniel James Scott (Střih), Tad Dennis (Střih), Alexa L. Fogel (Casting), Jeff Mann (Scénografie), Stephani Lewis (Kostýmy), Greg Orloff (Zvuk), Tateum Kohut (Zvuk), Ryan Collins (Zvuk), Mandell Winter (Zvuk), Jorie Mars Malan (Masky), Richard Price (Scénář), Jessie Nickson-Lopez (Scénář), Dennis Lehane (Scénář), Stephen King (kniha) (Předloha),  Ben Mendelsohn (Herec), Jason Bateman (Herec), Cynthia Erivo (Herec), Bill Camp (Herec), Mare Winningham (Herec), Paddy Considine (Herec), Julianne Nicholson (Herec), Yul Vazquez (Herec), Jeremy Bobb (Herec), Marc Menchaca (Herec), Regina Ting Chen (Herec), Harrison Stone (Herec), Leiloni Arrie Pharms (Herec), Athena Akers (Herec), Summer Fontana (Herec), Michael Esper (Herec), Claire Bronson (Herec), Hettienne Park (Herec), Scarlett Blum (Herec), Matthew Carter (Herec), DJames Jones (Herec), John Curran (Herec), David E. Collier (Herec), Nneoma Nkuku (Herec), Duncan E. Clark (Herec), Derek Cecil (Herec), Martin Bats Bradford (Herec), Steve Witting (Herec), Joshua Whichard (Herec), Quinn Bozza (Herec), Genevieve Hudson-Price (Herec), Demi Castro (Herec), Oscar Torre (Herec), Susan Gallagher (Herec), Andrea Frankle (Herec), Frank Deal (Herec), William Mark McCullough (Herec), Denny Dillon (Herec), Surely Alvelo (Herec), Max Beesley (Herec), Jeffrey Pillars (Herec), Carlos Navarro (Herec), Cory Scott Allen (Herec), Kevin Wayne (Herec), Susan Williams (Herec), Michael Banks Repeta (Herec), Maddie Nichols (Herec), April Billingsley (Herec), Jordan Cox (Herec), Drez Ryan (Herec), Richard Price (Herec), Philip Fornah (Herec), Sharonne Lanier (Herec), Vickie Eng (Herec), Victoria Blade (Herec), Rajeev Jacob (Herec), Adam Cronan (Herec), José Alfredo Fernandez (Herec), Dani Deetté (Herec), Leon Lamar (Herec)
 
2020/569/USA/Krimi, Drama, Fantasy, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
-  V seriálu je řečeno, že syn detektiva Ralpha Andersona (Ben Mendelsohn) umřel na rakovinu, nicméně v novele je nepřítomnost jeho syna vysvětlena tím, že je na letním táboře v Michiganu.
- Ve chvíli, kdy Holly (Cynthia Erivo) čeká na autobus, zazní z televize zpráva o mizení dětí ve městě Derry, což je fiktivní město, ve kterém se odehrává děj mnoha knih Stephena Kinga, například i zfilmované knihy To (2017).
 
Odkazy
 

Hrají:

Ben Mendelsohn, Jason Bateman, Cynthia Erivo, Bill Camp, Mare Winningham, Paddy Considine, Julianne Nicholson, Yul Vazquez, Jeremy Bobb, Marc Menchaca, Regina Ting Chen, Harrison Stone, Leiloni Arrie Pharms, Athena Akers, Summer Fontana, Michael Esper, Claire Bronson, Hettienne Park, Scarlett Blum, Matthew Carter, D. James Jones, John Curran, David E. Collier, Nneoma Nkuku, Duncan E. Clark, Derek Cecil, Martin Bats Bradford, Steve Witting, Joshua Whichard, Quinn Bozza, Genevieve Hudson-Price, Demi Castro, Oscar Torre, Susan Gallagher, Andrea Frankle, Frank Deal, William Mark McCullough, Denny Dillon, Surely Alvelo, Max Beesley, Jeffrey Pillars, Carlos Navarro, Cory Scott Allen, Kevin Wayne, Susan Savoie, Banks Repeta, Maddie Nichols, April Billingsley, Jordan Cox, Drez Ryan, Richard Price, Philip Fornah, Sharonne Lanier, Vickie Eng, Victoria Blade, Rajeev Jacob, Adam Cronan, José Alfredo Fernandez, Dani Deetté, Leon Lamar, Gabrielle Byndloss, Elizabeth Becka, Jennifer Patino, Derek Russo, Jason Graham, Ira Carmichael, Diany Rodriguez, Orelon Sidney, Troy Rudeseal, Michael Anthony, Max Bickelhaup, Michael H. Cole, Tyler Merritt, Adetinpo Thomas, Sarah Borne, Franco Castan, Jennifer Christa Palmer, Dayna Beilenson, Scott Deal