Městečko Pines (TV seriál) / Wayward Pines (Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller USA, (2015–2016), 14 h 31 min (Minutáž: 42–44 min)) 75%

23.10.2023 14:09
JEDNOU VĚTOU
„Ethan Burke je agentem tajné služby, který pátrá po svém zmizelém partnerovi."

OBSAH
Ethan Burke (Mat Dillon) je agentem tajné služby, který vyšetřuje, kam zmizeli dva jeho kolegové, rovněž federální agenti. Během pátrání utrpí náhle autonehodu, a když se probere z bezvědomí, vidí, že se nachází v idylickém městečku Wayward Pines. Nepamatuje si však, za jakých okolností se tam dostal. Místní lidé ho nejen chtějí přimět, aby u nich zůstal, ale Ethanovi se ani žádným způsobem nedaří navázat kontakt s okolním světem. Celé město je opředeno jakousi podivnou tajuplností a zdá se, že z něho není úniku. Ethan chce věci přijít na kloub, ale místo odpovědí naráží jen na stále nové a nové záhady. Brzy si začne uvědomovat tvrdou realitu: vypadá to, že z Wayward Pines už nikdy živý nevyvázne.(Film+)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Jelikož mám rád knihy, tak reklamy na internetu mě neustále konfrontovaly se skutečností, že v knihkupectvích se objevil třetí knižní díl Městečka Pines. No a jelikož reklama na knihy na mě docela funguje, říkal jsem si, že v tomto případě mám možnost pustit si na HBO Go seriál a tak jsem neváhal. Námět se jevil zajímavě a v prvním díle jsem měl trošku pocit, že to atmosférou směřuje k seriálovému kousku Jericho, který mě svého času dost bavil. Tvůrci se ale v tomto případě se seriálem vůbec nemazali a v první sérii divákovi nakládali, jak jen mohli. Matt Dillon a Toby Jones byli super a pod náporem informací to docela i odsýpalo. Průser je ale druhá série, která to rozjela s novými herci a novou hrozbou, což způsobilo slušný propad. Pokud budu citovat hlavního herce druhé série, tak nepřítel je "mladej kretén", kterej se podle mě tváří, jak kdyby sežal Šalamounovi hovno. No a tím to celý šlo do hajzlu. Škoda. M. Night Shyamalan ale rozjel solidní projekt a první série za zkoušku určitě stojí. V podstatě je ukončená. (Malarkey) 3*

Pro mě je největším překvapením Wayward Pines brutální tempo, kterým tvůrci odhalují svůj příběh a jeho tajemno. Z první sezony je jasně cítit, že scénáristé cítili potenciál a pokusili se ho využít bez ohledu na případnou další sezonu (viz závěr a celkové množství odhalení). Něco podobného se na půdě rozvléklých rádobytajemných seriálů posledních let (ehm, Ztracených...) nevidí často. Bohužel na druhou stranu se musím ptát, zda tu je potenciál na kvalitní druhou sezonu. Ta už jde výrazně odlišným směrem a vychází z první, odhazuje tajemno a nabízí "pokračování" bez mnoha původních postav. I tak považuji Wayward Pines za velice odvážné a povedené dílo, které kromě scénáře a atmosféry sází na výborné herce (Dillon, Gugino, Toby Jones, Terrence Howard). První sezona za to rozhodně stojí. (Djkoma) 4*

Klobouk dolů. Na co jiné seriály potřebují x sezón, to zvládli v Wayward Pines na ploše pouhých deseti dílů. Na jedné straně je sice škoda, že ona počáteční zmatenost a nejistota "co se to vlastně děje" vydrží jen pár dílů, následující vývoj je ale všechno možné, jen ne předvídatelný (a každé téma se aspoň nestihne okoukat). Klobouk dolů před podobným sebevědomým uchopením, kdy jde v prvé řadě o příběh a jednotlivé osudy, než aby se hrálo na hvězdná jména a dojení tématu donekonečna. Jsem moc zvědavý, co přinese druhá série a zda si udrží podobný nekompromisní styl. (Tom Hardy) 4*

VELKÁ RECENZE
Ten usměvavý chlápek, co natočil svá nejlepší díla příliš brzy, natočil seriál. A je super, co vám budu povídat.
Agent americké tajné služby Ethan Burke (Matt Dillon) nabourá s parťákem kdesi uprostřed ničeho svůj kadilak. Probudí se pak v malém městečku Wayward Pines, kde se všichni chovají divně, někdo tam všechny v jednom kuse šmíruje kamerou a za Boha se nemůže dostat pryč. A já, skromný nadšený blogger, si po deseti epizodách téhle minisérie lámu hlavu, jak sepsat recenzi bez zásadních spoilerů a ještě k tomu udělit spravedlivá procenta.
Popadnu to celé proto tak nějak šejdrem. Wayward Pines je adaptací knížky, kterou jsem nečetl.Dovedu si dobře představit, že autor předlohy Blake Crouch zbožňuje Stephena Kinga. Ba že přímo žere jeho příběhy o skupinkách lidí, kteří čelí něčemu velkému, zlému a podivnému. A desetidílná série Wayward Pines tak trochu působí, jako kdyby hrstka talentovaných tvůrců vzala tu nejtlustší kingovku a přetavila jí do krátkého, desetidílného seriálu.
pines
V deseti epizodách tohoto mysteriózního sci-fi se toho totiž stane hrozně moc. Žádný výplňový díl, vláčné konverzace a sáhodlouhé pohledy do minulosti. Ne. Wayward Pines vás nenechá vydechnout a tlačí do vás hromady béčkového příběhu, seč mu stačí síly. Příběhu, který mění nálady, žánry, kladné hrdiny a vlastně neustále něčím překvapuje. A ačkoliv budete často srovnávat konkrétní epizody s jinými seriály (namátkou třeba s Twin Peaks, Banshee, ale i Under The Dome), ve výsledku je to vlastně celé až dost nečekaně své.
Ústřední myšlenka, námět a i výrazná pointa, kterou tvůrci vyžvaní sympaticky už v páté epizodě, to všechno je fajn. Jenomže Wayward Pines není komorním thrillerem o malém městečku, to nás jen Shyamalan v pilotní epizodě tahá za fusekle. Příběh postupně nabývá mamutích rozměrů a doslova žadoní o dvojitý počet epizod, napěchované webovky a možná i uživatelský manuál. Od doby, kdy do příběhu výrazněji zasáhne David Pilcher (Toby Jones) by totiž seriál potřeboval zpomalit. Zpomalit, rozebrat, ujasnit. Protože byste to totiž celé rádi slyšeli dopodrobna.
Dál chrlí příběh o kadenci opakovací pušky a řadou výstřelů za sebou nechává obrovité díry. A možná i proto se mi nechce výjimečně prohrabávat zdejší dějové linky, psát jestli je Dillonova manželka (Shannyn Sossamon) hysterka nebo jak moc otravní jsou zdejší puberťáci (hodně). Wayward Pines funguje v takové té oddechové sci-fi rovině, co od vás nechce žádné velké mozkobraní, ba naopak pasivní, nenáročnou konzumaci. A to není špatně. A ačkoliv jsou si oba projekty vzdálené na dlouhé míle, Wayward Pines spadá do stejného ranku s výtečnou a zábavnou Invazí. Ani ta se totiž nesnažila o žádnou pavědu. Měla prostě Williama Fichtnera, co blbě čuměl, byl možná ufon a všechny nás to vlastně tuze bralo.
Možná i proto výjimečně šetřím municí. Neprobírám některé silně nesmyslné podzápletky a vlastně nekriticky stvrzuji, že jsem se bavil. Je vlastně až komické, jak se v seriálu promítá Shyamalanův otisk, ačkoliv je režisérem pouze jedné epizody a se scénářem nemá společného lautr nic. Dokud totiž Wayward Pines tápe a neobrací své karty, funguje v něm jemný horor, mysteriózno i napětí mnohem lépe než pak. Stejně jako ve Znamení, Vesnici nebo Ženě ve vodě.
Vidět první řadu Wayward Pines podruhé, a být tedy konfrontován se sáhodlouhými scenáristickými kličkami, asi bych byl mnohem menší optimista. Jenomže na jedno polknutí není dvakrát co vytýkat. Výsledek je upřímný, zábavný, akční a kdo rád používá slovo „guilty-pleasure“, ten si ho tady může nalepit.
PS: Crouch už stihnul napsat další dvě knížky o Wayward Pines. Sledovanost seriálu nebyla bůhvíjaká, ale sympaticky rostla, takže pravděpodobnost dvojky je tak pade na pade. První řada ale úplně v pohodě obstojí i jako uzavřená minisérie. Tak se nebojte.

Obsah dílů:
1.série (2015)
DÍL 1: Where Paradise Is Home (Where Paradise Is Home) - Tajný agent Ethan Burke se po autonehodě probouzí v lese na předměstí Wayward Pines ve státu Idaho. Po příchodu do města náhle zkolabuje. Poté se probouzí na lůžku v místní nemocnici, kde o něj pečuje starostlivá avšak podivně chovající sestřička Pam. Během odpočinku se mu začíná vracet paměť na dobu autonehody. Vzpomíná si, že v autě s ním seděl i jeho kolega Stallings. Společně pátrali po dalších agentech jménem Hewson a Evans. Po odchodu z nemocnice si zajde do místního baru, kde potkává sympatickou barmanku jménem Beverly. Ethan se rovněž snaží zatelefonovat své ženě, aby neměla starosti, ale nemůže se dovolat. Mezitím dostává od Beverly nenápadně adresu, na které najde agenta Evanse, který je již nějakou dobu po smrti. Někdo mu prořízl hrdlo.
DÍL 2: Nemluv o svém minulém životě (Do Not Discuss Your Life Before) - Poté, co Ethan zjistil, že kolem města Wayward Pines vede vysoký plot s elektrickým napětím, ho v lese nachází i šerif Pope, který mu radí, aby zůstal ve svém hotelovém pokoji, dokud není Evansova smrt vyřešena. Ethanovi to samozřejmě nedá a jde do márnice, aby prohledat Evansovy věci s cílem najít něco užitečného, třeba i cestu ven z uzavřeného města. Ethan a Beverly plánují útěk, napřed se musí zbavit sledovacích zařízení, které do nich byly implantovány. Jejich plány tak trochu naruší Ethanova bývalá milenka Kate a její manžel Harold, když je potkají na ulici a pozvou je k nim domů na večeři.
DÍL 3: Our Town, Our Law (Our Town, Our Law) - Po vraždě Beverly šerif Pope pronáší řeč k celému městu. Zdůrazňuje, že si ani neuvědomují, jaké mají štěstí žít ve Wayward Pines. Ethan nabádá Kate, aby se k němu připojila, jestli má zájem utéct z města. Mezitím Ethanova manželka Theresa a jeho syn Ben se blíží k Wayward Pines. Natož je zastaví šerif Pope s odůvodněním, že jim teče olej. Ve skutečnosti jim poškodí jejich auto, což jim způsobí pozdější lehkou autonehodu. Mezitím se Ethan tajně schovaný v dodávce s jídlem dostává na neznámou stanici, kde posléze nachází i auto své ženy s jejími věcmi. Vzápětí je zpozorován, následně zdrogován a opět poslán do nemocnice, kde mu je řečeno, že jeho žena a syn před chvílí odešli. Po příchodu domů se všichni tři konečně střetávají.
DÍL 4: One of Our Senior Realtors Has Chosen to Retire (One of Our Senior Realtors Has Chosen to Retire) - Ethan a jeho rodina se vrací z lesa, kde se jim postavil do cesty šerif Pope. Ethan prozrazuje Therese, že pátral po dvou agentech. A jeden z nich je i Kate, s níž měl i poměr. Po příchodu do kanceláře šerifa je Ethan starostou Fischerem jmenován novým šerifem ve Wayward Pines. Bena čeká první den ve škole, kde ho bude učit shodou okolností starostova žena Megan. Mezitím vede Ethan zajímavý rozhovor s Peterem McCallem, který mu přiblíží jeho minulost. Tímto však poruší přísná pravidla komunity, podle nichž nesmí mluvit o minulosti, a musí zemřít.
DÍL 5: The Truth (The Truth) - Ethan se dostává přes skálu z Wayward Pines a snaží se nalézt nejbližší civilizaci. Cestou lesem potkává velmi divná stvoření, která jsou nejspíše výsledkem genetické mutace, a hlavně se k němu chovají nepřátelsky. Theresa dostává novou práci v realitní kanceláři, kde má za úkol ubytovat nové příchozí tváře do Wayward Pines. Prvním takovým je Wayne Johnson, za kterým jde do nemocnice. Ihned poznává, že by z něj mohla dostat cenné informace, ale musí si dávat pozor, jelikož jsou pod neustálým dohledem. Ben si začíná zvykat na novou školu. Jako nováček je dokonce pozván na orientační sezení, kde se dozví o všem pravdu. Také je mu řečeno, že je členem První Generace, v nichž se nacházejí pouze vyvolení, aby zachránili lidskou rasu.
DÍL 6: Choices (Choices) - David Pilcher bere Ethana sebou do velícího střediska, odkud vedou všechny operace, která se týkají Wayward Pines. Dokonce ho i zásobují a doufají, že jednou bude město zabezpečené. V komplexu se nachází přes 200 dobrovolníků, kteří zasvěcují život, aby pomohli přežít Wayward Pines. Mezitím se Ben snaží vstřebat všechny informace o První Generaci, jež mu byly nedávno poskytnuty od Megan Fischerové. Kate a její manžel plánují ve městě novou rebelii a snaží se do ní zatáhnout i Theresu.
DÍL 7: Betrayal (Betrayal) - Po návratu z řídícího centra se Ethan snaží přemluvit svou ženu Theresu, že svět již není, jak si ho pamatovali. Že je dokonce rok 4028. Ta mu nevěří a myslí si, že je pod vlivem nějaké látky, kterou mu vpravili do těla, když byl pryč. Ve škole se Ben a Amy začínají učit o lidské anatomii a jsou připravováni, že jednou zplodí další generaci, která bude žít ve Wayward Pines. Mezitím Kate a její muž Harold dokončují přípravy na útěk z města. A tak Ethan musí udělat vše proto, aby jim jejich plán překazil.
DÍL 8: Nejpřívětivější místo na Zemi (The Friendliest Place on Earth) - Po nočním výbuchu kamionu se Ben a Amy nacházejí v nemocnici. Ti zodpovědní se skrývají v lesích. Ethan chce je rychle najít než udělají něco strašnějšího, co by mohlo ohrozit celou komunitu. Bena v nemocnici navštěvuje i jeho učitelka Megan, která se snaží skrytě podrýt autoritu jeho rodičů. Dr. Jenkins neboli David Pilcher začíná být nervózní z oné nehody a neklidem mezi obyvateli Wayward Pines. Pam ho žádá, ať uskuteční ve městě nějakou oslavu, kde by si lidé mohli opět odpočinout a zažít hezčí chvíle. Současně Dr. Jenkins zjišťuje, že v jeho týmu je zrádce a chce ho exemplárně přede všemi potrestat.
DÍL 9: Zúčtování (A Reckoning) - Ochranná zeď kolem města je prolomena. Monstra si rychle najdou svoji kořist a ucítí, že se mohou dostat i někam dále za zeď. V tu chvíli ale přijíždí Ethan a zabezpečuje dané místo, aby se už nic nedostalo do Wayward Pines. Situaci vyčítá Davidu Pilcherovi. Kdyby lidem řekl pravdu, co se skutečně nachází za zdí, žádné problémy by již nevznikaly. Pilcher si však nenechává do ničeho mluvit a chce vládnout tvrdou rukou. Nyní musí Ethan společně s Kate a Theresou vymyslet plán, jak říci lidem tvrdou realitu, o světě tam venku, který už neexistuje.
DÍL 10: Koloběh (Cycle) - Obrana Wayward Pines je vážně narušena, když David Pilcher vypíná všechny možné zdroje energií, která brání dostat se krvelačným bytostem do města. Pamela přemlouvá Davida, aby pochopil, že umřou stovky lidí, celá populace, když něco neudělá. Ten je ovšem zhrzen natolik, že je raději nechá vyhubit. Mezitím Ethan má plán, jako lidi zachránit. Ve městě je skrytý tajemný bunkr. V něm vede cesta skrze tunel až k horám, kde má základnu Pilcher. Pro Ethana a jeho lidi je to poslední šance, jak si zachránit život.

DABING
1.série
V českém znění: Filip Jančík - Matt Dillon (Ethan Burke), René Slováčková - Shannyn Sossamon (Theresa Burke), Jiří Köhler - Charlie Tahan (Ben Burke), Miriam Chytilová - Carla Gugino (Kate Hewsonová), Svatopluk Schuller - Reed Diamond (Harold Balinger), Radovan Vaculík - Reed Diamond (Harold Balinger - 1x06 - 1x09), Ivo Hrbáč, Jaroslav Horák - Barclay Hope (Brad Fisher), Milada Vaňkátová, Rudolf Kubík - Tim Griffin (Adam Hassler), titulky, Antonín Navrátil - Toby Jones (Dr. Jenkins), Bohdan Tůma - Terrence Howard (šerif Pope), Radana Herrmannová - Melissa Leo (sestra Pam), Šárka Vondrová, Miroslava Součková, Jolana Smyčková - Juliette Lewis (Beverly Brownová) a další
Překlad: Šárka Bartesová, Milan Stejskal
Zvuk: Michal Vašica
Produkce: Miroslav Vitvar
Vedoucí výrobního štábu: Zdeněk Mahdal
Dialogy a režie: Luděk Koutný
České znění ve studiu Pro-Time vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska v roce 2015.

2.série (2016)
DÍL 1: Enemy Lines (Enemy Lines) - Píše se rok 4032 a městečko Wayward Pines stojí na prahu občasné války mezi dvěma frakcemi. Město ovládají členové První generace. Jejich odpůrci chystají rebelii, která by ve Wayward Pines nastolila jiný druh vlády. Jejich vůdci jsou mladý Ben Burke a Xander Beck. Do tohoto chaosu se probouzí doktor Theo Yedlin, který není ani pořádně seznámen se současnou situací. Naopak je hned postaven na operační sál, kde leží ve vážném stavu Kate Hewsonová, která patří mezi frakci odporu. Theo ji má zachránit život, aby vůdce První generace, Jason Higgins, mohl zjistit, kde se ukrývají členové odporu.
DÍL 2: Blood Harvest (Blood Harvest) - Tvorové na vnější straně zdi mění strategii. Snaží se sami obětovat, aby mohli překonat bezpečnostní plot. Když ke kritickému místu doráží jednotky První generace, je po útoku Kerry vážně zraněna. Jason si uvědomí, že udělal obrovskou chybu, když poslal doktora Yedlina za zeď zemřít. Vysílá jednotku, aby ho zachránili. Theo si tak uvědomuje, že nyní svírá velkou moc a může se dozvědět všechny informace, které chce vědět. Mezitím se Benova matka, Theresa, snaží přemluvit vojáky, aby se vydali najít Bena, protože je jedním z nich.
DÍL 3: Once Upon a Time in Wayward Pines (Once Upon a Time in Wayward Pines) - Jason a celé městečko Wayward Pines čelí nečekané zprávě o tom, že nestvůry migrovaly pryč od města. Jason tak chce naplnit sny Davida Pilchera, který vždy chtěl osídlit vnější stranu zdi. Jeho plány naruší návrat Pamely, sestry Davida Pilchera. Megan začíná být ohledně ní velice podezřívavá a tuší, že chystá něco, čím by mohla ohrozit celé Wayward Pines. Mezitím Kerry neustále klade Jasonovi otázku, zda udělal správnou věc, když vyhnal Bena za zeď.
DÍL 4: Exit Strategy (Exit Strategy) - Xander Beck se ocitá na vnější straně zdi, která chrání Wayward Pines. Sám je překvapen, že je vůbec naživu. Daleko větší překvapení je moment, kdy se setká s Adamem Hasslerem, který kdysi z Wayward Pines unikl. Mezitím se chystá výprava za zeď a Theresa se mermomocí snaží přidat k expedici ve snaze zachránit svého syna. Současně musí Megan Fisherová řešit komplikace při zajišťování budoucí generace. Dívky kolem 11 let nemají žádnou jinou možnost než otěhotnět.
DÍL 5: Sound the Alarm (Sound the Alarm) - Uprostřed ulic Wayward Pines je odchycena neznámá samice druhu Abby. Megan a ostatní chtějí zjistit veškeré informace, které by mohli maximálně využít v boji proti jejímu druhu. Theo Yedlin se mezitím dozvídá od své manželky Rebeccy pravdu, která ho tvrdě zasáhne, zatímco musí řešit problémy s mladým Frankem, jenž má problémy rozmnožovat se s dívkami, což by ho mohlo dovést do těžkých nesnází, které by skončily smrtí.
DÍL 6: City Upon a Hill (City Upon a Hill) - Abbies mění strategii a pomocí ohně zapalují úrodu určenou pro Wayward Pines. Jason je jejich chováním silně překvapen a navíc musí řešit komplikovanou situaci ohledně jídla. Na současných zásobách město vydrží pouze tři týdny. Mezitím roste napětí mezi Theem a Xanderem, kteří mají za manželku tu samou ženu a nehodlají se o ni dělit. Na uvězněném ženském druhu probíhají testy, které odhalí fascinující zjištění o jejím mozku.
DÍL 7: Time Will Tell (Time Will Tell) - Jak se zdá, zajatá samice Abby je vůdkyní svého druhu. Doktor Yedlin naznačuje, že může být daleko chytřejší než jakýkoliv člověk. Proto se chystá provést několik testů a cvičení, které by jim pomohly domluvit se s ní a v nejlepším případě dojednat mírové podmínky. Jason celý pokus zatracuje od samého začátku a chce použít vojenskou sílu.
DÍL 8: Pass Judgment (Pass Judgment) - Samice Abby uprchla ze svého vězení a snaží se dostat ke zdi. Jason po celém městě organizuje pátrací akce, které mají za úkol samici zabít. Celé město se tak ponořuje do výjimečného stavu. Doktor Yedlin si uvědomuje, že největší šance, jak nalézt uprchlou samice, je Adam Hassler. Společně spojují síly a míří do lesů najít ji.
DÍL 9: Walcott Prep (Walcott Prep) - U hranic Wayward Pines se shromažďuje obrovské množství Abbies, kteří se pravděpodobně chystají na město zaútočit a pomstít tak svoji královnu, která je těžce zraněná. Jason vidí jen jediná východisko. Zamknout se v horách do stázových komor, kde by přečkali několik stovek let, než by se situace utišila. Jediný problém může být fakt, že komory poberou sotva polovinu populace města. Jason za těchto podmínek musí provést selekci, kdo bude žít.
DÍL 10: Bedtime Story (Bedtime Story) - Jason je mrtvý a Abbies se před městem shromažďují k drtivému útoku. Z Thea je neoficiálně nový vůdce komunity. Jasonův plán ale stále platí. 60 % populace se odebere do stázových komor, aby se mohli probudit v lepší budoucnosti, kdy bude město Wayward Pines bezpečné. Během toho všeho zmatku musí Theo udělat nejtěžší rozhodnutí svého života, aby odrazil hrozbu Abbies.

DABING
2.série
V českém znění: Martin Sobotka - Jason Patric (Dr. Theo Yedlin), Eva Josefíková - Kacey Rohl (Kerry Campbellová), Radek Hoppe - Christopher Meyer (Mario), Oldřich Hajlich - Josh Helman (Xander Beck), Petra Tišnovská - Siobhan Fallon Hogan (Arlene Moranová), Týna Průchová - Nimrat Kaur (Rebecca Yedlinová)
Dále v českém znění: Antonín Navrátil - Toby Jones (Dr. Jenkins), Miriam Chytilová - Carla Gugino (Kate Hewsonová), Miroslava Součková - Hope Davis (Megan Fisherová), Radana Herrmannová - Melissa Leo (sestra Pam), Daniel Krejčík - Tom Stevens (Jason Higgins), Jiří Köhler - Charlie Tahan (Ben Burke), Jana Páleníčková - Greta Lee (Ruby), Otto Rošetzký, Rudolf Kubík, Robin Pařík, Tomáš Poláček, Mikuláš Poláček, Bohdan Tůma, Igor Bareš, Tereza Jirotková, Jan Köhler, Martina Kechnerová, Robert Hájek, Jiří Krejčí, René Slováčková, Sofie Páleníčková
Překlad: Šárka Bartesová
Zvuk: Dušan Matuška
Produkce: Magdalena Finnová
Dialogy a režie: Magda Landsmannová
Pro HBO vyrobila Společnost SDI Media v roce 2019

Ocenění:
The Saturn Awards
2016 - Nejlepší sci-fi televizní seriál (nominace)
2016 - Matt Dillon (Nejlepší televizní herec) (nominace)
2016 - Toby Jones (Nejlepší televizní herec ve vedlejší roli) (nominace)
2016 - Melissa Leo (Nejlepší televizní herečka ve vedlejší roli) (nominace)

Postavy a obsazení
• Matt Dillon - Ethan Burke, tajný agent
• Carla Gugino - Kate Hewsonová, jedna z hledaných agentů a dávná milenka Ethana
• Toby Jones - David Pilcher/Dr.Jenkins, vědec, který našel Wayward Pines
• Shannyn Sossamon - Theresa Burkeová, Ethanova manželka
• Reed Diamond - Harold Ballinger, výrobce hraček a manžel Kate
• Tim Griffin - Adam Hassler, Ethanův šéf v tajné službě
• Charlie Tahan - Ben Burke, Ethanův a Theresin syn
• Juliette Lewis - Beverly, barmanka, která se chystá uprchnout s Ethanem
• Melissa Leo - Pamela Pilcherová, zdravotní sestra v Wayward Pines a sestra Davida Pilchera
• Terrence Howard - šerif Arnold Pope, striktní šerif Wayward Pines
• Siobhan Fallon Hogan - Arlene Moranová, sekretářka v kanceláři u šerifa
• Justin Kirk - Peter McCall, realitní agent
• Sarah Jeffery - Amy, Benova přítelkyně a studentka akademie Wayward Pines
• Hope Davis - Megan Fisherová, manželka starosty, ředitelka akademie Wayward Pines a bývalá hypnoterapistka
• Barclay Hope - Brad Fisher, starosta Wayward Pines a manžel Megan
• Mike McShane - Velký Bill, realitní agent

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 1.řada - 14.června 2022
                      2.řada -
Premiéra USA: 1.řada - 14.května 2015 - 23.července 2015
                        2.řada -
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: -
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
M. Night Shyamalan (Režie), Steve Shill (Režie), Nimród Antal (Režie), James Foley (Režie), Charlotte Sieling (Režie), Jeff T. Thomas (Režie), Donald De Line (Produkce), Shawn Williamson (Produkce), Patrick Aison (Produkce), Ron French (Produkce), Charlie Clouser (Hudba), Mathias Herndl (Kamera), Jim Denault (Kamera), Gregory Middleton (Kamera), Amy Vincent (Kamera), Mark Chow (Kamera), Leo Trombetta (Střih), Tim Mirkovich (Střih), Michael Ruscio (Střih), Steven Cohen (Střih), Jennifer Van Goethem (Střih), Doc Crotzer (Střih), Kerry Barden (Casting), Paul Schnee (Casting), Heike Brandstatter (Casting), Coreen Mayrs (Casting), David Rubin (Casting), Curt Beech (Scénografie), Ross Dempster (Scénografie), Mary E. Vogt (Kostýmy), Tish Monaghan (Kostýmy), Blake Crouch (Scénář), Matt Duffer (Scénář), Ross Duffer (Scénář), Matt Dillon (Herec), Carla Gugino (Herec), Toby Jones (Herec), Shannyn Sossamon (Herec), Reed Diamond (Herec), Tim Griffin (Herec), Charlie Tahan (Herec), Juliette Lewis (Herec), Melissa Leo (Herec), Terrence Howard (Herec), Hope Davis (Herec), Siobhan Fallon Hogan (Herec), Lisa MacFadden (Herec), Barclay Hope (Herec), Kennedi Clements (Herec), Alison Araya (Herec), Sarah Desjardins (Herec), Jarod Joseph (Herec), Justin Kirk (Herec), Jared Ager-Foster (Herec), Sarah Jeffery (Herec), Greta Lee (Herec), Allyson Grant (Herec), Primo Allon (Herec), Manny Jacinto (Herec), Chris Shields (Herec), Gerardo Barcala (Herec), Anthony Welch (Herec), Toby Levins (Herec), Andrew Jenkins (Herec), Giacomo Baessato (Herec), Chad Krowchuk (Herec), Samuel Patrick Chu (Herec), Michael McShane (Herec), Jane Craven (Herec), Craig March (Herec), Scott Michael Campbell (Herec)
 
2015/840/USA/Drama, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Carla Gugino, která si ve Wayward Pines zahrála po boku Matta Dillona, hrála už dříve po boku jeho mladšího bratra Kevina Dillona v seriálu Vincentův svět (2004).
- Matt Dillon a Terrence Howard si spolu již několikrát zahráli, naposledy ve filmu Crash (2004).
- Karta recepční Arlene Moran, kterou najde hlavní hrdina v kanceláři šerifa, ukazuje, že její postava byla v "předchozím" životě řidičkou školního autobusu. Siobhan Fallon, která recepční ztvárnila, hrála řidičku školního autobusu ve filmu Forrest Gump (1995).
- Kniha, na jejíž motivy je seriál natočen, byla tak úspěšná, že vznikla řada navazujících alternativních příběhů napsaných jinými autory.
- Seriál měl mít už od začátku 10 dílu a tudíž jen jednu sérii. I když se spekulovalo o pokračování a o druhé sérii, tvůrci tyto úvahy vyvrátili.
- Autor knižní předlohy Blake Crouch se inspiroval seriálem Městečko Twin Peaks (od r. 1990).
- Seriál vznikl na motivy stejnojmenné knihy Blakea Crouche. V ČR kniha vyšla pod názvem "Městečko Pines".
- Toto je podle vlastních slov režiséra Shyamalana první projekt, který dělá pro televizi.
 
Odkazy
 

Hrají:

Siobhan Fallon Hogan, Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Melissa Leo, Hope Davis, Reed Diamond, Terrence Howard, Tim Griffin, Charlie Tahan, Juliette Lewis, Lisa MacFadden, Barclay Hope, Kennedi Clements, Alison Araya, Sarah Desjardins, Jarod Joseph, Justin Kirk, Jared Ager-Foster, Sarah Jeffery, Greta Lee, Allyson Grant, Primo Allon, Manny Jacinto, Chris Shields, Gerardo Barcala, Anthony Welch, Toby Levins, Andrew Jenkins, Giacomo Baessato, Chad Krowchuk, Samuel Patrick Chu, Michael McShane, Jane Craven, Craig March, Scott Michael Campbell, Jason Patric, Nimrat Kaur, Josh Helman, Kacey Rohl, Djimon Hounsou, Naika Toussaint, Malcolm Goodwin, Nickolas Baric, Katie Hayashida, Simone Missick, Jessica Harmon, Lusia Strus, Lindsay Hollister, Teryl Rothery, Ian Tracey, Nicholas Carella, Robin Nielsen, Jeffrey Ballard, Emma Tremblay, Dean Petriw, Kate Bateman, Jennifer-Juniper Angeli, Christian Michael Cooper, Dakota Daulby, Françoise Yip, Sarah Grey, Paul Lazenby, Dakota Guppy, Lisa Bunting, Danny Mac, Tom Stevens, Devin Hansen, Grayson Gabriel, Elizabeth Bowen, Bruce Blain, Iain Belcher, Lindsey Kraft, BJ Harrison, Liam Hughes, Tyronne L'Hirondelle, Ricky He, Jason McKinnon, Jaime M. Callica, Latonya Williams, Sarah Corrigan, Jeanie Cloutier, Michael Garza, Nathan Witte, RJ Fetherstonhaugh, Hunter Dillon, Glen Gordon, Cody Davis, Blair Penner, Amitai Marmorstein, David Raynolds, Sinead Hogan, Sydney Bell, Darryl Scheelar, Corina Akeson, Tina Georgieva