Operace: Zlomený šíp / Broken Arrow (1996/108/USA/Akční, Thriller, Dobrodružný) 64% -Originál DVD-

17.11.2023 18:19
JEDNOU VĚTOU
„Jaderná zbraň v nesprávných rukou...“

OBSAH
Dva piloti letectva Spojených států, major Victor Deakins a kapitán Riley Hale, jsou vysláni na zkušební let se dvěma atomovými raketami – mají simulovat přelet hranic. Deakins náhle na kolegu zaútočí, katapultuje ho a obě bomby shodí. Nálože však nevybuchnou, protože jsou blokovány proti nehodám a Pentagon vyšle na místo nehody mladého důstojníka Gilese. Záchranná četa v troskách letadla nenajde těla pilotů,ani rakety. Situace, kdy letectvo ztratí nevybuchlou atomovou bombu, má v Pentagonu krycí název Zlomený šíp, a tato akce právě nastává... Podle posledního Deakinsova hlášení celý incident způsobil Hale. Ten se mezitím probral z mdlob a je zatčen Hlídačkou Národního parku Terry, která ho našla. Podaří se mu ji však odzbrojit a vzápětí musejí prchat před Deakinsovými muži. Ti jsou domluveni se skupinou překupníků, kterým mají „ztracené“ atomové bomby prodat. Riley si domyslí, o co jde, vysvětlí vše Terry a společně se pustí do pronásledování konvoje, který ukradené bomby převáží. Jenže protivník je velice silný a neštítí se ničeho… (TV Prima)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Reklama na Volvo proběhla, radiaci detekující motýlci poletují a až Slater uplatní telepatické schopnosti, slunný jihozápad bude zachráněn - takže by mohli být všichni spokojení, …kromě mě. Lze vidět, že všechny producentské peníze neproletěly komínem, ale o to je výsledek žalostnější. Šest vagónů klišé, jen pro efekt točené akční scény topící se v marastu stupidity a teatrální Travolta, užívající pro své role záporáků pořád stejných hereckých postupů. Woo se zase jednou marně snaží předstírat, že jeho akční film je něco víc, což bych přirovnal k manželce předstírající orgasmus, zatímco její druh je už otočený na bok a spí.. (Gilmour93) 2*

Tak si říkám koho vůbec napadlo na sklonku 90let obsazovat Travoltu do akčních filmů a dělat z něj akční star. Podle mně to byl pořádný risk. Tehdy vedle Van Damma, Schwarzeneggera nebo Seagala působil až skoro legračně, ale přesto byl vždy lépe herecky vybaven. To možná rozhodlo, že i režisér John Woo neváhal a svěřil mu hlavní zápornou roli v tomto akčním hitu, který především sází na akci a brutalitu. Dnes už je to spíše film pro pamětníky a i Slater po čase zapadl a Travolta už akční role nedostává. A co se týče filmu jde o slušně odvedený akčnák s pořádnou porcí akce, který by možná ve své době získal i vyšší počet hvězdiček, ale dneska se už k tomu vracet nemíním a 3 hvězdy jsou tak akorát. (kingik) 3*

Asi všichni se shodneme na tom, že obsazení nevýrazného Slatera nebylo nejšťastnější a postava Samanthy Mathis tam je jen aby si Slater měl s kým povídat, jinak jde ale o perfektní akční snímek nebo spíš velkofilm. Narozdíl od řady dnešních akčních filmů zapojíte při počítání akčních scén i víc než dva prsty a akce má skvělou choreografii, je přehledná a maximálně efektně nasnímaná, jak je u Johna Woo zvykem. Tomu sice nevyšla chemie ústředního mužského tandemu tak jako v jeho hongkongských opusech a samozřejmě musel razantně ubrat i na krvavosti, ale naštěstí to trochu zaniká v hluku explozí celkem čtyř helikoptér, jednoho vlaku, jedné B1 a jedné atomové bomby. Graham Yost napsal po Nebezpečné rychlosti další kvalitní a třaskavý, byť ne tak originální akční scénář a z provařeného únosu atomovky vytlačil maximum. A Travolta předvedl jednoho z nejlepších padouchů dekády. K tomu Zimmerova hudba... Každého burana, který dal Operaci Zlomený šíp méně než čtyři hvězdičky, bych připoutal do křesla a pustil mu Peacemakera. A pak znova. A znova... P.S.: Harry Knowles pojmenoval svůj web Ain´t it cool po Travoltově hlášce z tohoto filmu.  (choze) 4*

VELKÁ RECENZE
-

OLDIES FILMU
No jasně, vyhoďte to všechno do vzduchu. Vždyť akce není nikdy dost. John Woo si umí vymýšlet pěkné bláboly, ale ono se na ně tak příjemně kouká, že mu pár úletů moc rádi odpustíte. Pokud ale čekáte v traileru nějaký ultimátní nářez, nebo koláž toho nejlepšího, radši si nechte zajít chuť, protože to si střihači schovali na jindy. Naopak, tady se jede místy až nebezpečně pomalu. Jako vždy hrozivý voice-over si sice neodpustí komentář snad u žádné scény, takže hlasivky dramatizují skoro každý druhý záběr, jinak je ale trailer - hlavně pak jeho prostředek - takový ... vlažný je to slovo. Ten sedí v letadle, ten taky, pak letadlo padá a najednou je půlka traileru za námi, aniž by se člověk aspoň trochu zvednul ze židle. Pak se sice ukázka na chvilku rozjede, ale stejně tak rychle se zas vrátí do lajdáckého tempa. Nejhorší na tom je, že Wooovy rychlé kamerové jízdy jsou mnohem dramatičtější než střih jako takový. Stejně tak hudba, kterou na konci snad někdo stáhnul, abyste nebudili sousedy. Na akční pecku z devadesátých let je tenhle trailer mírné zklamání. "Broken what?"

DABING
V českém znění: Pavel Trávníček - John Travolta (Vic Deakins), Ondřej Vetchý - Christian Slater (Riley Hale), Yvetta Blanarovičová - Samantha Mathis (Terry Carmichael), Antonín Molčík - Delroy Lindo (Max Wilkins), Petr Oliva, Milan Slepička, Antonín Navrátil, Pavel Šrom, Vladimír Kudla, Bohdan Tůma, Zdeněk Podhůrský (jako Pavel Markovský), Jiří Kvasnička, Martin Velda a další.
Překlad: Gina Dolejšová
Zvuk: Tomáš Bělohradský
Dialogy a režie: Zdeněk Podhůrský
Vyrobilo: Tvůrčí skupina Josefa Petráska ve studiu Budíkov pro Bonton Home Video 1996

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 25.4.1996 Bontonfilm
Premiéra USA: 9.2.1996 20th Century Fox
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na VHS: 1.3.1997 Bonton Home Video
Poprvé na DVD: 7.05.2010 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 2 202 848
Tržby celkem - $ 70 770 147
Návštěvnost v ČR 57 354
Náklady (Rozpočet) - $ 70 000 000
 
Tvůrci a herci
John Woo (Režie), Bill Badalato (Produkce), Terence Chang (Produkce), Mark Gordon (Produkce), Hans Zimmer (Hudba), Peter Levy (Kamera), John Wright (Střih), Steve Mirkovich (Střih), Joe Hutshing (Střih), Donna Isaacson (Casting), Holger Gross (Scénografie), Mary Malin (Kostýmy), Doug Hemphill (Zvuk), Chris Carpenter (Zvuk), Sharon Ilson (Masky), Graham Yost (Scénář), John Travolta (Herec), Christian Slater (Herec), Samantha Mathis (Herec), Delroy Lindo (Herec), Bob Gunton (Herec), Frank Whaley (Herec), Howie Long (Herec), Vondie Curtis-Hall (Herec), Jack Thompson (Herec), Shaun Toub (Herec), Kurtwood Smith (Herec), Daniel von Bargen (Herec), Carmen Argenziano (Herec), James MacDonald (Herec), French Stewart (Herec), Chris Mulkey (Herec), Raymond Cruz (Herec), Casey Biggs (Herec), Vyto Ruginis (Herec), Jim Palmer (Herec), Bruce Holman (Herec), Joey Box (Herec), Jim Moyle (Herec)
 
1996/108/USA/Akční, Thriller, Dobrodružný
 
Zajímavost k filmu
- Za kamerou měl původně stát Oliver Wood. Ten si však při natáčení filmu Ostrov hrdlořezů (1995) zlomil nohu.
- Během úvodní titulkové sekvence, kdy spolu John Travolta a Christian Slater boxují, Travolta mluví o legendárním zápase Aliho s Foremanem v Zairu.
- Okolo podzemného jadrového výbuchu vo filme zaznie niekoľko nezmyslov. Napríklad hlavný hrdina povie, že z podzemnej explózie sa neuvoľnila radiácia. Avšak mohli sme jasne vidieť, že výbuch vymrštil ohnivú guľu von z bane, čiže došlo k úniku rádioaktívneho odpadu po explózii. Taktiež plán vydávať jadrový výbuch za zemetrasenie je nezmysel, pretože po celom svete sa nachádza mnoho seizmologických staníc, ktoré by toto tvrdenie ľahko vyvrátili.
 
Odkazy