Operace Fortune: Ruse de guerre / Operation Fortune: Ruse de guerre (2023/114/USA, Čína/Akční, Komedie, Thriller) 64%

17.11.2023 18:19
JEDNOU VĚTOU
„Jak stylově zachránit svět."

OBSAH
Superšpion Orson Fortune (Jason Statham) a jeho tým špičkových agentů naverbují největší hollywoodskou filmovou hvězdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett), aby jim pomohl při tajné misi, jejímž cílem je zabránit miliardáři a zprostředkovateli zbraní Gregu Simmondsovi (Hugh Grant) v prodeji nové smrtící zbrojní technologie, která hrozí narušit světový řád. (Vertical Ent.)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Atraktivní lokace, drahé káry a chlast, živé i neživé luxusní doplňky, to všechno je součástí vizitky, kterou by Guy, kdyby chtěl, mohl poslat Barče Broccoli. Jenže on nechce. Raději dál bude žít ve svém světě pitoreskních postav, vybírat hercům stylové outfity a propagovat stoly na barbecue dle vlastního designu. Sice to celé jede tak na tři čtvrtě plynu, dialogy často sedí v dětské sedačce a autor se vybodl na svůj tradiční špičkový produkt úvodních titulků, ale pořád to stačí na solidní zábavu. Přiznejme si však, že bez Granta se vzhledem a výřečností Luboše Zaorálka by jí bylo míň.. Apropo, kdyby Stathamovi odletěl nejvrchnější knoflík u límečku, zastaví se natáčení, dokud jej někdo nepřišije..? (Gilmour93) 3*

Jeho Sherlockové Holmesové mě kdysi nestrhli, Král Artuš nezaujal, aby pak solidně potěšil s Aladinem nebo nadchnul stylovým přímočarým Rozhněvaným mužem. Prostě Guy Ritchie, to je u mě nahoru dolů. A teď je to poměrně pořádný sešup. Za mě tuctová agentská konverzačka, u které jsem se nesoustředil, u které mě nebavila akce (navíc jí bylo překvapivě málo), a u které jsem se místy těžce nudil. Je třeba zajistit tajemnou mocnou zbraň, která se dostala do nesprávných rukou, do akce se tak musí pustit britský špion Jason Statham (s Ritchiem si vlastně vzájemně před víc než dvěma dekádami pomohli prorazit), který má po ruce solidního odstřelovače, divnou ajťačku a hollywoodskou hvězdu, která má hrát sama sebe. Proti stojí soukromé armády několika pracháčů s obrovskými egy. Nebaví klaďasové, nebaví zloduchové. Pár nápadů u akčních scén potěší, s pár vtipy přijde mírné škubnutí, ale celkově je to nedotažené, bez energie a s napůl se řezajícím Stathamem. Asi nejvíc mi k tomu v průběhu přibývajících minut sedělo slůvko: otravné. (castor) 2*

S postupujícím časem od odložení filmu a od premiéry, protkané průměrnými hodnoceními, se mé očekávání hodně snižovalo a nakonec jsem až byl překvapen, jak je Operation Fortune celkem průměrná (a na variaci na bondovku nevhodně ukecaná) podívaná, jakoby jí snad ani netočil Guy Ritchie, kterého mám a budu mít stále v oblibě. Doufám, že příště nám zase vypálí rybník dalšími Gentlemany, protože nebýt finále, které mě konečně začalo bavit tak, jak od ritchieovky čekám, jsem pouze na průměru. A taky díky opět vynikajícímu Stathamovi nakonec slabá sedmička. (Spiker01) 4*

VELKÁ RECENZE
Guy Ritchie spojil síly s mnoha ze svých hollywoodských oblíbenců a přináší nám akční agentskou komedii, která sice obzvlášť nepřekvapí a nepřináší nezapomenutelné momenty, ale zaručeně pobaví. Není tu žádný čas na romantiku a hluboká poselství o míru, prostě jen stylové postavy, které s kamennou tváří čelí nebezpečným situacím.
Britská vláda řeší problém, musí najít a zastavit obchodníky, kteří se snaží prodat tajemnou supermocnou zbraň zvanou “Klika”. Nikdo neví, co to je, ani kdo ji chce koupit a k čemu ji použije. Jisté je, že pro dobro všech je potřeba tomu zabránit. Na tento úkol je tedy najat arogantní superšpion jménem Orson Fortune (Jason Statham), který je prý ten nejlepší na záchranu světa, ale dělá to po svém, tedy ideálně na jachtě s drahým vínem v ruce, protože má fóbii ze všeho, co není luxusní.
Orsonova pravá ruka bude odstřelovač J. J. (Bugzy Malone). Protože jsou na plátně přítomny vysoké dávky testosteronu, bude je posměšně zneškodňovat Sarah (Aubrey Plaza) svým suchým humorem. Největší nadějí na získání Kliky je špičkový obchodník se zbraněmi Greg Simmonds (Hugh Grant), ke kterému se budou muset dostat co nejblíž. Jako návnadu použijí hollywoodskou hvězdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett), který dostane životní roli, hrát sám sebe.
Děj se skládá z několika jednotlivých akcí, při kterých se krůček po krůčku dostávají hrdinové blíže ke zodpovězení všech otázek. Vystřídáme tedy několik atraktivních lokací, luxusních vil, jacht, aut a tryskáčů, všichni jsou skvěle oblečení a trousí hlášky. Děj je svižný, ale ne zrovna plný zvratů, což klidně mohl být, zvláště když se na místě zjeví konkurenční tým a čekali bychom nějakého zrádce.
Hugh Grant je tu ve svém živlu, ale takřka všem padly role jako ulité, Statham ani Plaza se nenechají zahanbit. Nic v tomto filmu ale není zvlášť výjimečné, skoro nic nás nepřekvapí, ani vizuálem, ani co se týče příběhu. U pár vtipů se pousmějeme, ale rozhodně nás nedostanou do kolen. Po zhlédnutí si vybavíme jen pár lehce nadprůměrných momentů, které se nám už po chvíli slijí dohromady. Klidně by to mohl být jeden z lepších filmů od Netflixu.
Film, který je skutečně dobrý, ale ne skvělý. Nepřekvapí, nerozbrečí nás smíchy, nešokuje. Je to velmi dobrá zábava od začátku do konce, ale lehce nadprůměrné je tu snad jen skvělé obsazení. Postavy však krom záliby v luxusu ničím nevynikají. Přestože se skvěle pobavíme, po odchodu z kina si sotva vybavíme nějakou scénu. A to je u Ritchieho filmu sakra málo.

DABING
1.DABING (DVD/VOD)
V českém znění: Ladislav Cigánek - Jason Statham (Orson), Jakub Saic - Cary Elwes (Nathan), Tereza Martinková - Aubrey Plaza (Sarah), Jan Šťastný - Hugh Grant (Greg), Marek Libert - Josh Hartnett (Danny), Miroslav Táborský - Eddie Marsan (Knighton), Petr Burian - Bugzy Malone (JJ), Libor Terš - Max Beesley (Ben Harris), Dana Černá - Lourdes Faberes (Emilia), Tomáš Juřička - Peter Ferdinando (Mike), Radek Hoppe - Tom Rosenthal (Trent), Ivo Novák - Oliver Maltman (Arnold), Zbyšek Horák - Ergun Kuyucu (Qasim), Jiří Krejčí - Tim Seyfi (Alexander), Radovan Vaculík - Ozan Ayhan (Sergi), Jan Škvor - Conor MacNeill (Bodhi), Klára Sochorová, Petr Neskusil, Lucie Kušnírová, Petra Jindrová, Helena Němcová, Bohdan Tůma (titulky)
Překlad: Blažena Kukulišová
Dialogy: Soňa Bubníková
Zvuk: Antonín Němec
Režie: Jiří Brouzdal
Pro MagicBox vyrobila Tvůrčí skupina Josefa Petráska - 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.1.2023 Vertical Ent.
Premiéra USA: 3.3.2023 Lionsgate US
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 14.5.2023
Premiéra v půjčovnách Blu-ray: -
Poprvé na VHS: 14.5.2023
Poprvé na DVD: 17.5.2023 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 17.5.2023 Magic Box

Tržby v ČR - Kč 4 594 297
Tržby celkem - $ 37 653 824
Návštěvnost v ČR 23 686
Náklady (Rozpočet) - $ 50 000 000
 
Tvůrci a herci
Guy Ritchie (Režie), Guy Ritchie (Produkce), Ivan Atkinson, Bill Block (Produkce), Christopher Benstead (Hudba), Alan Stewart (Kamera), James Herbert (Střih), Daniel Hubbard (Casting), Martyn John (Scénografie), Neil Floyd (Scénografie), Erim Gayretl (Scénografie)i, Sedef Ramazanogullari (Scénografie), Chloe Kletsa (Scénografie), Tina Kalivas (Kostýmy), Mark Taylor (Zvuk), Marese Langan (Masky), Guy Ritchie (Scénář), Ivan Atkinson (Scénář), Marn Davies (Scénář), Jason Statham (Herec), Aubrey Plaza (Herec), Josh Hartnett (Herec), Cary Elwes (Herec), Hugh Grant (Herec), Bugzy Malone (Herec), Eddie Marsan (Herec), Max Beesley (Herec), Lourdes Faberes (Herec), Peter Ferdinando (Herec), Tom Rosenthal (Herec), Oliver Maltman (Herec), Tim Seyfi (Herec), Conor MacNeill (Herec), Eugenia Kuzmina (Herec), Bestemsu Özdemir (Herec), Sam Douglas (Herec), Nicholas Facey (Herec), Ian Bartholomew (Herec), Ergun Kuyucu (Herec), Parker Sawyers (Herec), Ayhan Eroglu (Herec), Savaş Ak (Herec), Aksel Üstün (Herec), Zehra Karadag (Herec), Bensu Ugur (Herec), Ozan Ayhan (Herec), Dogan Bariş Yaşar (Herec), Kerim Pehlivan (Herec), Begzat Ergeshov (Herec), Kaan Urgancioglu (Herec), Çagdaş Agun (Herec)
 
2023/114/USA, Čína/Akční, Komedie, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Orsonovi (Jason Statham) nabídne jeho šéf Nathan, kterého hraje Cary Elwes a který hrál v Princezně nevěstě (1987), jeden ze dvou hotelových klíčů. Orson si chytře vybere klíč, který mu není nabídnut, a říká, že je to pravděpodobně lepší pokoj. Nathan pak žertuje, že už předtím mohl vyměnit hotelové klíče, a tak se ho pokusit obelstít. Toto je narážka na scénu Caryho Elwese v Princezně nevěstě s postavou Wallace Shawna, kdy došlo k záměně otráveného vína.
- Kvůli tehdy nedávnému začátku války mezi Ukrajinou a Ruskem byl film odstraněn z plánovaného uvedení v roce 2022, protože antagonisté jsou Ukrajinci. Nicméně film byl vydán na začátku roku 2023, a to navzdory probíhající válce.
- Když Orson (Jason Statham) „vykrádá“ dům Ukrajinců, tak v televizi, kterou Ukrajinci sledovali, se vysílá film Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) a slavná scéna jízdy na kole doprovázená písní „Raindrops Keep Fallin' on My Head“ od B.J. Thomase.
- Jedná se již o pátý film režiséra Guye Ritchieho, ve kterém si zahrál Eddie Marsan. V minulosti již spolupracovali na filmech Sherlock Holmes (2009), Sherlock Holmes: Hra stínů (2011), Gentlemani (2019) a Rozhněvaný muž (2021).
- Tento film je již pátou spoluprací herce Jasona Stathama a režiséra Guye Ritchieho. V minulosti již spolu natočili filmy Sbal prachy a vypadni (1998), Podfu(c)k (2000), Revolver (2005) a Rozhněvaný muž (2021).
- Pôvodný názov filmu bol "Five Eyes", čo malo odkazovať na spravodajskú alianciu zahŕňajúcu Austráliu, Kanadu, Nový Zéland, Spojené kráľovstvo a Spojené štáty americké.
- Natáčanie sa začalo 14. januára 2021, pričom prebiehalo v Antalyi v Turecku, Farnborough (Anglicko) a Katare.
 
Odkazy