Popelka (TV film) / Popelka (TV film) (1969/100/Československo/Pohádka) 80% -Originál DVD-

17.11.2023 18:18
JEDNOU VĚTOU
„Nejstarší televizní zpracování klasické pohádky s půvabnými písničkami A. Michajlova a I. Fischera.“

OBSAH
Klenot české pohádkové literární pokladnice zná zpaměti každé malé dítě. Kdo pohádku četl nebo slyšel v její klasické podobě, ten zná přesně i děj televizního zpracování z roku 1969 . Nic nechybí - skromná Popelka (Eva Hrušková), zlá matka ( Dana Medřická) i líné sestry (Dana Hlaváčová, Růžena Merunková), hodný tatínek (Ilja Prachař), zoufale zamilovaný princ (Jiří Štědroň), holoubci - kamarádi, tři kouzelné oříšky, tři plesyatd. Snad se sluší ještě dodat, že tato černobílá stálice TV programu patří vůbec k prvním pohádkám televizní obrazovky. K její oblibě určitě přispělo doplnění notoricky známého příběhu písničkami, které kromě holoubků a ústřední dvojice (mimo jiné milostný duet) zpívá hlavně postava potulného loutnisty (Jan Tříska), která komentuje dění coby nezávislý pozorovatel a dodává příběhu spád. Autorem hudby byl Angelo Michajlov a písničky jsou dílem Ivo Fischera. Hlavní dvojici v podání mladinké Evy Hruškové a tehdy oblíbeného zpěváka Jiřího Štědroně obklopila režisérka Vlasta Janečková tehdejším hereckým výkvětem vlastí českých (Medřická, Pešek , Beneš). Zajímavostí také je, že Dana Hlaváčová si stejnou roli zlé sestry zopakovala i ve filmové variaci příběhu, volněji pojatých Vorlíčkových TŘECH OŘÍŠCÍCH PRO POPELKU.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Umouněná od popela je tahle skromná předchůdkyně mnohem slavnější Vorlíčkovi verze o poznání víc, ale jsou tací, kteří na ni nedají dopustit. Vlasta Janečková nikdy nepřekročila hranice televizní tvorby a do hlavních rolích si vyhlédla na tehdejší dobu v pohádkách málo vytěžovanou dvojici Hruškovou se Štědroněm. Risk se vyplatil a tihle dva se svých rolí zhostili celkem sympaticky, ale do pozdějšího charisma značky Šafránková & Trávníček měli sakra co dohánět. Tradiční příběh nabourávaly až příliš časté, poněkud unylé pěvecké výstupy, a kdyby se zredukovaly, dostala by pohádka plynulejší ráz. Největší ranou pro "vizuáložrouty" je obraz, na kterém si vydatně rok od roku pochutnává neúprosný zub času, a pokud to půjde takhle dál, jeho zteřelost spolehlivě zažene mladší diváky, pokud je už nezahnala. Vyprávět pohádku režisérka Janečková určitě umí, záporné postavy tedy macecha se svými dcerami dělají svým postavám čest, za pozornost stojí i nejednotvárná hudba zesnulého a proslulého skladatele Angelo Michajlova nesoucí v sobě i barokní motivy. Naopak nepodařilo se diváckou pozornost udržet po celou dobu stopáže a ve spojení s ohyzdným obrazem vzniklo v podstatě utahané dílko, které se až zbytečně drží v mantinelech televizní pohádky, která si k mladším divákům bude klestit cestu jen velmi obtížně, protože její atraktivita klesá úměrně s tím, jak moc je o čtyři roky mladší filmová verze divácky vstřícná a kouzla nezbavená. Tahle Popelka je zkrátka úplně ve všem horší. 40% (kingik) 2*

Naprosto unikátní černobílá pohádka s písničkami, kde si „smutná, ubohá popelka“ prozpěvuje „proč mě nikdo nemá rád, to je to, co mě trápí“, navíc se pořád „baví s holubem“, k tomu zlá macecha „ nebreč pořád nevděčnice“ a nevlastní sestry, které ji s ničím nepomůžou „No Popelko, ty jsi se zbláznila,vždyť by si zničily ruce“ princ, který se má oženit .„Kdopak mi poradí, jak mezi tolika vybrat tu pravou ?“ A král, který by už Mojmíra rád udal „na co je ti vychování na nic samozřejmě.. Být já dneska jako ty, věděl bych si rady“. Ale i nevlastní sestry je třeba provdat „Odpočívat budete až se vdáte!“. Hejno holubů „jedno zrnko popela, jedno zrnko máčku, abys taky věděla, že máš hejno brášků“ a jejich rada a heslo „mlha přede mnou, mlha za mnou“. A princ, který pocítí „Takovou sladkou tíhu“A pro mě naprosto nezapomenutelný dialog, který jsem (dávno tomu) uměla nazpaměť : „A řekni,máš mě taky aspoň trošinku ráda? –Mám.- A vezmeš si mě, řekni, vezmeš si mě? Oznámím to otci a celému sálu a do celého světa“ Ach ta láska..“Ať jsi kdo jsi, tak jsi krásná ..... ty jsi má láska, já to vím“ . (Faye) 5*

Černobílá verze této klasické pohádky naštěstí nepříliš často se vracející na naše televizní (vánoční) obrazovky. Konkrétně mám problém především s hlavní postavou, která před přeměnou i po přeměně v krásku vypadá stále stejně šedě a navíc skutečně strašně (rozuměj infantilně) zpívá, stejně jako se zoufale zamilovaným princem, jehož hraje zoufale necharismatický Jiří Štědroň. Všechno ostatní už by vlastně bylo docela v pořádku... (Radek99) 3*

VELKÁ RECENZE
Pohádková klasika, pýcha české kinematografie, Popelka. Překrásně natočený pohádkový film, okouzlující diváky veškerého věku. Spousta sympatických herců natočila společně Popelku, na kterou může být hrdý každý Čech. I přesto, že jediné barvy, zobrazující nám herce i prostředí, jsou černá a bílá, i přesto, že přicházíme o Popelčino červenání se, když se k ní princ Mojmír přiblíží, je tato pohádka více než krásná. Stará Macecha by chtěla pro své dcery bohatství, partii na úrovni a blahobyt až do konce života, kdo by také nechtěl pro své děti jen to nejlepší.
Nevyplácí se ovšem v takovémto chtíči uplatňovat zášť, zlobu a intriky. Vedle svých dcer, Kateřiny a Dory, totiž žije v dřevorubcově domě také macešina nevlastní dcera Popelka, která jí je neustále zatracována, frustrována a zesměšňována. „Ona mě píchla!“ –„Mě taky!“
Umíněnost nevlastních, duší mladičkých husiček, sester jí nepřidávala. V tom, aby se dostala na tři plesy, které rozhodly o tom, že nebude do konce života posluhovat třem nedůtklivým ženským, Popelce pomohlo hejno holoubků, jejích jediných dosavadních kamarádů. Vždy se zjevila v překrásných šatech a stejně tak jako oděna byla krásně obuta a učesána. Ovšem už s půlnocí se musela navrátit domů. Princ Mojmír však k Popelce vzplanul láskou tak velikou, že si nedal pokoj, dokud ji po skončení plesů nenašel.
V tom mu pomohl Popelčin maličký střevíček, který obula jen ona. Stačila jediná krůpějka lásky princova srdce a Popelka byla navěky vysvobozena od rodinné tyranie a navíc zamilována. Milovaného a hodného tatínka si vzala s sebou. Stačilo by jediné zapomenuté zrnko popela a Popelka by byla hubována. A postačí jediný projev zájmu o tento český skvost, aby se na něj kdokoli podíval, i když už je natočen tolik let, protože takové pohádky nestárnou.

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 25.12.1969 Československá televize
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé v TV: 25.12.1969 Československá televize
Poprvé na DVD: 17.9.2007 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Tři přání pro Popelku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0233/
Norsko / Litva, Pohádka / Rodinný / Fantasy, 2021
Režie: Cecilie A. Mosli, Hrají: Astrid S, Cengiz Al

Popelka gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa141/
USA / Velká Británie, Fantasy / Romantický / Drama, 2015
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Lily James, Richard Madden

Tři oříšky pro Popelku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa143/
Československo / Východní Německo, Pohádka, 1973
Režie: Václav Vorlíček, Hrají: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček

Popelka (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa142/
Československo, Pohádka / Muzikál, 1969
Režie: Vlasta Janečková, Hrají: Eva Hrušková, Jiří Štědroň
 
Tvůrci a herci
Vlasta Janečková (Režie), - (Produkce), Angelo Michajlov (Hudba), Bohumil Turek (Kamera), Olga Werzonová (Střih), Miroslav Pelc (Scénografie), Stela Drozdová (Kostýmy), Hugo Markes (Zvuk), Karel Dittrich (Zvuk), Miluška Mrázková (Masky), Vlasta Janečková (Scénář), Božena Němcová (kniha) (Předloha), Eva Hrušková (Herec), Jiří Štědroň (Herec), Ladislav Pešek (Herec), Svatopluk Beneš (Herec), Dana Medřická (Herec), Růžena Merunková (Herec), Ilja Prachař (Herec), Jan Tříska (Herec), Dana Hlaváčová (Herec), Antonín Navrátil (Herec)
 
1969/100/Československo/Pohádka
 
Zajímavost k filmu
- Hlas holoubka, který ve objevuje v pohádce, patří Antonínu Navrátilovi.
- Autorem textů písní je Ivo Fischer. Zajímavostí je, že ve zpěvnících, případně na stránkách věnovaných hudbě, můžete nalézt více slok, než zazní ve filmu. Na dotaz v archivu ČT, jak k tomu mohlo dojít, sdělili: "Lze předpokládat, že také v případě písně "Popelka" došlo k jevu, se kterým se můžete setkat u mnoha dalších českých děl - filmová skladba se stane oblíbenou a vlivem lidové tvořivosti se k ní přidá ještě několik dalších veršů nebo slov, které se pak šíří dál."
- Natáčelo se na zámku v Průhonicích, v místním zámeckém parku a přilehlém okolí, konkrétně například na mostě přes Botič pod Průhonickým parkem.
- Herečka Dana Hlaváčová, která ztvárňuje Dorotu, hraje Doru i ve filmu Tři oříšky pro Popelku (1973).
- Evě Hruškové bylo pouhých 17 let, když hrála Popelku.
 
Odkazy