Popelka / Cinderella (2015/114/USA, Velká Británie/Dobrodružný, Drama, Rodinný, Romantický, Fantasy) 72%

17.11.2023 18:18
JEDNOU VĚTOU
„Navzdory krutostem nevlastní matky a sester, kterým je nucena čelit, se odvážná Elka rozhodne vzít osud do vlastních rukou. Přidejte k tomu královský bál, dobrou vílu a skleněný střevíček - a kouzla se stanou skutečností!"

OBSAH
Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky (Lily James), jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše (Cate Blanchett) a jejím dvěma dcerám Anastázii (Holliday Grainger) a Drizele (Sophie McShera) chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem (Richard Madden). Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička (Helena Bonham-Carter), která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní.(Falcon)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Ocenil bych hlavně to barevné, výpravné, pozitivní balení bez nějakých příšer a temnoty, které by odlákaly i ty nejmenší, zatím zábavním průmyslem nezkažené děti. A stejně oceňuju Branaghovu odvahu pouštět se do nejrůznějších projektů. Vesměs to vždy nějak klapne, i když žádný z jeho (jím režírovaných) filmů u mě neplatí za skutečnou pecku. Naposledy kývl Disneymu a natočil další verzi Popelky, která se osmiletým holčičkám musí líbit. I jejím starším sestrám. Rodičům už méně. Příběh o tom, jak to má blonďatá chuděra po smrti milovaného otce těžké, velmi dobře známe. Hraný disneyovský standard (hlavně momentálně komerci podřízený Burton) je v posledních letech zejména nabubřelý a sterilní, naopak Kenneth Branagh je sice konzervativnější, ale jistý a vlastně i milý. Digitální myšák, který nakonec svůj kus sýra odhodí, je fajn, Lily James jakbysmet, navrch laskavá a krásná, Helena Bonham Carter se pár let opakuje, ale vtipnost jí nechybí, s Cate Blanchett v roli macechy je to horší. Může se tvářit sebechladněji, s mizernými replikami toho však příliš nezmůže. Lehce vzrušivé, solidně natočené, ale i tak někde na půli cesty. (castor) 3*

Po dlouhé době jsem si odběhla do pohádky a ještě bych tam s nimi chtěla zůstat, obzvlášť po odjezdu těch potvůrek v podobě macechy a jejích frackovitých a rozmazlených sestřiček. Klidně bych dělala nějakou služebnou novému králi Kitovi (vůbec se Popelce nedivím, že při pohledu na něj se jí rozbušilo srdíčko) a jeho laskavé ženušce Elce, i když jméno mohli vybrat přece jen trochu líbeznější. Moc se mně líbil jejich tanec, kdy sál byl v tu chvíli jen jejich a nikdo jiný kolem neexistoval. Vychutnala jsem si její nádherně modré šaty a její tanec, kdy rozprostřela tu modrou nádheru kolem sebe. K tomu všemu zlatíčková vílka kmotřička, ještěrky, myšičky, husa a v neposlední řadě skleněné střevíčky. Nádherný vizuál s trochu přepálenými barvičkami neubrali na mém příjemném zážitku z klasické pohádky, A žili, byli a pokud neumřeli, žijí tam v tom pohádkovém království dodnes. (emma53) 4*

Klika, že aspoň v Disney ještě pořád vědí, jak vypadá pohádka. Pana Branagha jistě potěší, že na jeho Emerické Popelce byl nejhorší český dabing. A to dost suverénně. Druhé místo obsadila historicky nejnemožnější pohádková jména Elka s Kitem a bronzovou placku si z Pepincova kritéria odnáší Popelčino neprořezané tmavé obočí. Všechno jsou to ale hovadiny, které v porovnání s příjemnou atmosférou, ryze pohádkovým zpracováním plným velkolepých hadrů, načančaných slečinek a švarných metrosexuálních princů nakonec snad přidává i plusové body. Teda až na ten dabing. Takhle špatně si nenamlouvám ani já sám sobě, že to tak určitě nemyslela, když mi dá holka košem. (Pepinec) 4*

VELKÁ RECENZE
Studio se tak snaží udeřit na nostalgii a vzpomínky fanoušků pohádek a zároveň přenést starou animovanou verzi (1950) do moderní podoby, která jim přece jen je bližší, a jejíž ponaučení jsou (i přes zachování dob králů a království) stále aktuální.
Režie pohádky se ujal scénárista, herec a režisér Kenneth Branagh, který má za sebou režírování snímků jako Thor a Hamlet a bohatou hereckou kariéru. Nadchnul ho intenzivní scénář Chrise Weitze, jež následoval francouzskou interpretaci příběhu „Cendrillion aneb osudy skleněného střevíčku“ od Charlese Perraulta. Branagh se ve své tvorbě často vrací k inscenacím Shakespeara, kdy se snaží jeho hry co nejvěrohodněji převést na filmová plátna. Možná právě proto mu dobová Popelka sedla do repertoáru. Celý film je velmi ikonický s nádechem fantasy-pohádkového světa a přesto, že se vracíme do dob dávných, postavy řeší nadčasové problémy a jejich hodnotový žebříček se snaží poukázat na důležitost odvahy a hlavně laskavosti, se kterou se v dnešním uspěchaném světě setkáváme stále méně.
Elka (Lily James) vyrůstá se svým otcem (Ben Chaplin) a matkou (Hayley Atwell) na panském domě obklopeném lesy. Když její matka náhle zemře, po několikaletém truchlení se otec znovu ožení, a přivede tak do domu macechu (Cate Blanchet) spolu s jejími dvěma dcerami (Holliday Grainger, Sophie McShera). Pokračování příběhu poté, co zemře otec, všichni známe. V mnoha ohledech připomíná nová Popelka naše Tři oříšky pro Popelku, s výjimkou kouzelné víly (Helena B. Carter), a celkového fantaskního nabarvení a zpracování, které je u Tří oříšků mnohem více realistické.
Aby byl snímek atraktivnějším i pro starší publikum, zaměřili se tvůrci hlavně na psychologii jednotlivých postav, a tak máme možnost nahlédnout pod slupku tvrdé macechy, která ztratila lásku a ve snaze zajistit své dvě rozmazlené dcery se opětovně provdala, avšak bez lásky. Hlouběji je nám představen i princ, který není jen pohledný cucák, ale moudrý a inteligentní muž, který má srdce na pravém místě a hodnotový žebříček by mu mohla závidět i Oprah.
Velké uznání patří kostymérce Sandy Powell. Od počátku filmu jsou kostýmy doslova dechberoucí a dokonale pasují se scénografií. Navíc sama výtvarnice kostýmů přiznává, že před jejich vytvářením zhlédla starší animovanou verzi a o tom, že ji pak inspirovala, není pochyb. Šaty Popelky, macechy i dcer jsou jen dokonalou třešničkou na dortu propracované moderní pohádky.
Poslední dobou moderní verze starých pohádek jako Sněhurka či Karkulka obsahují notnou dávkou strašidelného až hororového vzezření. Falcon překvapivě uvedl dvě verze Popelky chvíli po sobě – v dubnu bude mít u nás premiéru film Čarovný les, kde macecha dcerám doslova oseká nohy, aby se jim vlezly do ztraceného střevíčku. To ale není tento případ – Branaghova Popelka následuje tradiční koncept milé pohádky, na kterou se s úsměvem můžeme podívat i s těmi nejmenšími. I přestože příběh každý zná, obsahuje spoustu nových motivů a nápadů a jeho vizuální stránka je tak ohromující, že si jistě užijí i ostřílení pohádkáři.

Ocenění:
Academy Awards
2016 - Sandy Powell (Nejlepší kostýmy) (nominace)

British Academy of Film and Television Arts (BAFTA)
2016 - Nejlepší kostýmy (nominace)

The Saturn Awards
2016 - Nejlepší fantasy
2016 - Sandy Powell (Nejlepší kostýmy) (nominace)

DABING
1.DABING (Kino)
V českém znění: Barbora Šedivá - Lily James (Popelka), Zuzana Slavíková - Cate Blanchett (Macecha), Lukáš Rous - Richard Madden (Princ), Radka Stupková - Helena Bonham Carter (Víla Kmotřička), David Suchařípa - Nonso Anozie (Kapitán), Jaromír Meduna - Stellan Skarsgard (Vévoda), Eliška Nezvalová - Sophie McShera (Drizela), Ivana Korolová - Holliday Grainger (Anastázie), Jan Vlasák - Derek Jacobi (Král), Saša Rašilov - Ben Chaplin (tatínek Popelky), Šárka Vondrová - Hayley Atwell (maminka Popelky), Stanislav Lehký - Alex Macqueen (vyvolávač), Milan Slepička - Paul Hunter (John), Jiří Ployhar - Michael Jenn (královský doktor), Ernesto Čekan - Tom Edden (lokaj Ještěrka), Martin Myšička - Rob Brydon (mistr Phineus), Jindřich Hinke - Gareth Mason (kočí Houser), Zdeněk Hess, Otto Rošetzký, Monika Hladová, Martina Šťastná, Klára Nováková, Alena Julie Novotná, Hana Marie Maroušková, Andrea Daňková, William Valerián, Jacob Erftemeier, Jakub Koudela
Zpívají: Barbora Šedivá - Lily James (Popelka), Šárka Vondrová - Hayley Atwell (maminka Popelky), Eliška Nezvalová - Sophie McShera (Drizela)
Překlad: Vojtěch Kostiha
Produkce: Majda Holubcová, Kateřina Jindrová Zítková, Adéla Bláhová
Zvuk: Guillermo Teillier, Lukáš Polifka, Martin Večeřa
Výsledný mix: Shepperton International
Kreativní supervizor: Maciej Eyman
Hudební režie: Ondřej Izdný
Texty písní, dialogy a režie: Zdeněk Štěpán
Producent české verze: Disney Character Voices International, Inc.
Pro Walt Disney Pictures vyrobilo Studio Virtual® - 2015

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 19.3.2015 Falcon
Premiéra USA: 13.3.2015 Walt Disney US
Premiéra Velká Británie: 27.3.2015 Walt Disney Studios Motion Pictures
                                      16.10.2020 Walt Disney Studios Motion Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 21.10.2015 Magic Box
Poprvé na Blu-ray: 19.8.2015 Magic Box
Poprvé na VOD: (Zatím nevyšlo)

Tržby v ČR - Kč 16 129 283
Tržby celkem - $ 542 686 737
Návštěvnost v ČR 147 399
Náklady (Rozpočet) - $ 95 000 000

FILMY V SÉRII
Tři přání pro Popelku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/0233/
Norsko / Litva, Pohádka / Rodinný / Fantasy, 2021
Režie: Cecilie A. Mosli, Hrají: Astrid S, Cengiz Al

Popelka gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa141/
USA / Velká Británie, Fantasy / Romantický / Drama, 2015
Režie: Kenneth Branagh, Hrají: Lily James, Richard Madden

Tři oříšky pro Popelku gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa143/
Československo / Východní Německo, Pohádka, 1973
Režie: Václav Vorlíček, Hrají: Libuše Šafránková, Pavel Trávníček

Popelka (TV film) gastonrolinc.preview.webnode.cz/news/aaa142/
Československo, Pohádka / Muzikál, 1969
Režie: Vlasta Janečková, Hrají: Eva Hrušková, Jiří Štědroň
 
Tvůrci a herci
Kenneth Branagh (Režie), David Barron (Produkce), Simon Kinberg (Produkce), Allison Shearmur (Produkce), Patrick Doyle (Hudba), Haris Zambarloukos (Kamera), Martin Walsh (Střih), Lucy Bevan (Casting), Dante Ferretti (Scénografie), Sandy Powell (Kostýmy), James Mather (Zvuk), Richard Pryke (Zvuk),  Naomi Donne (Masky), Nora Robertson (Masky), Wakana Yoshihara (Masky), Kay Georgiou (Masky), Morag Ross (Masky), Chris Weitz (Scénář), Lily James (Herec), Richard Madden (Herec), Cate Blanchett (Herec), Helena Bonham Carter (Herec), Nonso Anozie (Herec), Stellan Skarsgard (Herec), Sophie McShera (Herec), Holliday Grainger (Herec), Derek Jacobi (Herec), Ben Chaplin (Herec), Hayley Atwell (Herec), Rob Brydon (Herec), Alex MacQueen (Herec), Eloise Webb (Herec), Michael Jenn (Herec), Andrew Fitch (Herec), Edward Lewis French (Herec), Jd Roth-round (Herec), Julian Seager (Herec), Leila Wong (Herec), Ella Smith (Herec)
 
2015/114/USA, Velká Británie/Dobrodružný, Drama, Rodinný, Romantický, Fantasy
 
Zajímavost k filmu
- Zámek, na kterém se natáčelo, je sídlo vévody a vévodkyně z Marlborough v hrabství Oxfordshire.
- Oblékání šatů Popelky (Lily James) zabralo 20 minut.
- Nejsložitější věcí, kterou musela Popelka (Lily James) v šatech provést, byl tanec s princem, protože jí na ně neustále šlapal.
- Designéři Popelčiných šatů nesmí říct, kolik výroba šatů stála, ale odhadovaná cena je 12 000 dolarů (300 000 korun) za každý kus.
- Když si Popelka (Lily James) potřebovala v šatech při natáčení odskočit, dali jí speciální nočník.
- Bylo vyrobeno osm různých verzí šatů pro Popelku. Některé jsou např. kratší pro scény,  v nichž musí Lily James běžet. Vyrobit všech osm verzí zabralo 4 000 hodin. Na každé šaty bylo použito téměř 5 kilometrů nití a 250 metrů látky.
- Taneční rej, přes který probíhá Popelka (Lily James) při útěku od prince (Richard Madden), byla kompletně improvizovaná, režisér se rozhodl ji ve finálním sestřihu filmu ponechat.
- V křídlech vchodových dveří Popelčina (Lily James) domu můžete vidět ve vysklené části skryté obrázky legendárního Mickeyho Mouse.
- Lily James si prý jako Popelka při natáčení nejvíce užívala nošení modrých bálových šatů.
- Při rozhovoru prozradila představitelka Popelky Lily James, že skleněné střevíčky na její nohu nepadnou a byly později do filmu přidány CGI technologií.
- Na bále můžete zahlédnout dámy oblečené v šatech známých Disneyho princezen: Sněhurky, Krásky, Ariel, Tiany, Jitřenky a Mulan.
- Známý rokokový obraz "Houpačka" od francouzského malíře Jean-Honoré Fragonarda, kterého si lze všimnou ve filmu Frozen (2013), když Anna tancuje po zámku, zobrazuje ženu ztrácející střevíc zatímco se houpe v zahradě. Tuto scénu najdeme v Popelce.
- Richard Madden (Princ) přiznal, že pro něj byly velmi přínosné mnohé dovednosti, kterých nabil při natáčení Game of Thrones (od r. 2011).
- Princ (Richard Madden) se na roli kromě šermu, jízdy na koni a tance, připravoval sledováním Disneyho animovaných snímků s obdobnou tématikou.
- Víle kmotřičce, kterou ztvárnila Helena Bonham Carter, propůjčila v českém znění svůj hlas Libuše Šafránková, která ztvárnila postavu Popelky ve filmu Tři oříšky pro Popelku (1973). (Zdroj: Studio Virtual)
- Mark Romanek odmietol režírovať film kvôli rozdielnym tvorivým názorom.
- Lily James (Ella - Popoluška) a Sophie McShera (Drizella) si spoločne zahrali už v populárnom seriáli Downton Abbey (od r. 2010) - James hrala šľachtickú dcéru a McShera zase chudobnú pomocníčku v kuchyni. Spoločenský status ich postáv v Branaghovom filme je pritom takmer dokonale opačný.
- Do hlavnej úlohy boli zvažované tiež Emma Watson, Imogen Poots, Saoirse Ronan, Gabriella Wilde, Alicia Vikander, Bella Heathcote a Margot Robbie.
 
Odkazy