Okresní přebor (TV seriál) / Okresní přebor (TV seriál) (Komedie / Sportovní Česko, 2010, 7 h 22 min (Minutáž: 25–30 min)) 82%

17.11.2023 18:18
JEDNOU VĚTOU
„Komediální seriál z prostředí venkovského fotbalového mužstva, který mapuje jednu fotbalovou sezónu fotbalového klubu SK Houslice."

OBSAH
Český seriál z prostředí venkovského fotbalového týmu. Okresní tým SJ Houslice vedený kapitánem a později hrajícím trenérem Jirkou Luňákem (Ondřej Vetchý) touží po postupu do vyšší soutěže. K tomu má pomoci i kdysi velký talent Jarda Kužel (David Novotný). V seriálu se objevil i Luděk Sobota, který ztvárnil roli předsedy fotbalového oddílu.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Vulgarismy a hovorová čeština tam padaj jak fíky do kasy a je úplně jedno, že často je to vo ničem, když je to tak krásně ze života. Smrdí z toho zapařené spodky, lepkavé je to jak rozlitý gambáč a díl od dílu to graduje až do fáze, kdy postavám stačí naprosto obyčejná věta, aby z toho byl výtečný a trefný fórek. Pokud bylo Kožené slunce Zákonem Pralesa, Okresní přebor je takový snaživý a zlepšující se apokryf. Jeden z mála českých seriálů, které sedí a když je chytně křeč, tak výhradně ze scénáristické nemohoucnosti. Edit po 12. díle: zvyšuji na pět. Je smutné, že reflexi zaprděné xenofobie musí udělat s takovou grácií až seriál, kde se mluví ve větách jednoduchých a každé druhé slovo je vole nebo prdel. Ale "Láska" je tak trefná sociální sonda, že dávám Okresnímu přeboru plné hodnocení. Definitivně se totiž emancipoval od "poetického" vzoru a jede si svou cestou jistě jako promazaný Zetor. Jeho buranství není tvář, ale maska. To mě baví a klidně díky tomu zapomenu i na hodně kolísavou kvalitu. (Marigold) 4*

Celkově vzato nikoliv dokonalé, ale přesto svojí kvalitou dokonale překvapivé dílo české televize - s malým č!!! Neuvěřitelné. Relativně těžko vznikající počin, který i přes některá zaváhání (o kterých režisér podle poskytnutých rozhovorů většinou ví, ale už s nimi nemohl nic dělat; i proto, že si některými věcmi sám nebyl jistý) zejména v úvodní dvacetiminutovce svého zápasu postupně nasadil vyšší obrátky, získal převahu nejprve ve středu pole, a v druhé půli na hřišti jasně dominoval. Budiž všem zúčastněným (možná až na trochu zbytečnou Táňu Vilhelmovou) chvála za to, že pozvedli český seriál do výšin, do jakých patří. Okresní Přebor jednou bude kultovní záležitostí - pokud jí už není. Zeptejte se kohokoliv, kdo kdy měl něco společného s fotbalem na téhle úrovni, nebo se seberte a vyražte na "tribunu" neboli za zábradlí kolem toho vydupaného plácku, co je na jednu stranu trošičku do kopce, na nějaký ten mistrák. Dejte si kofolu nebo pivo a klobásu - a poslouchejte. Dívat se nemusíte, ono většinou není moc na co:) Ale garantuju vám, že předsedu, tajemníka/pokladníka, místního bosse, a hlavně vždy a za všech okolností nastartované obecenstvo minimálně s mezinárodní trenérskou třídou najdete všude. 80%, ale některé díly jsou na stováka (jenže pár je jich tak na pade;)). Na obě strany sportu...zdar!!! (Gemini) 4*

Herci umí skvěle podat každý dobrý gag ve scénáři. Prušinovský se režijně dostal do obstojné formy a výraznější dějovou linku asi nelze od tohoto seriálu očekávat. Vše se točí kolem fotbalu, ale žádný zápas zatím k vidění nebyl. To asi přijde až s dalšími díly. Nakonec tenhle seriál moc nemusím. Nudil mě. Celý jsem ho nedosledoval. Viděl jsem pět dílů. A hlavně, takhle to nechodí ani ve fotbalovém okresním přeboru. Zbytečně přehnané. Idiotsky pojaté. Slátanina. 40% (kingik) 2*

VELKÁ RECENZE
-

Obsah dílů
1. série (2010)
DÍL 1: Pohřeb (Pohřeb) - Zemře starý trenér oddílu Josef Hnátek. V klubu se musí vyřešit dvě velmi ošemetné záležitosti. Kdo bude nový trenér a jak se vypořádat s Hnátkovým přáním, aby jeho popel byl rozsypán po hřišti.
DÍL 2: Nábor (Nábor) - Jeden z hráčů se nečekaně zraní při sekání hřiště. Bohužel za něj neexistuje náhrada. Nový trenér Jirka Luňák má totiž k následujícímu utkání pouze deset hráčů a fotbal se hraje v jedenácti. Funkcionáři klubu se rozhodnou udělat malý lokální skauting. Přehlídka místních talentů udiví je i nás.
DÍL 3: Fanynka (Fanynka) - Při trénincích a na zápasech se začne pravidelně objevovat dívka Ilonka, kterou začnou časem fotbalisté považovat za svou skalní fanynku. Díky její přítomnosti tým Slavoje přestane bodovat, což rozčiluje celé vedení oddílu. Pravidelné fanynky ale nebude tak jednoduché se zbavit, nehledě na to, že Ilonka chystá hráčům malé překvapení.
DÍL 4: Jesle (Jesle) - Jarda Kužel, již dlouhou dobu nehraje. Trápí ho ošklivé noční můry a on se díky tomu vyhýbá fotbalu i svým kamarádům. Klubový lékař Adolf Větvička se Jardovi snaží pomoci s jeho trápením a s návratem na hřiště opravdu netradičními metodami, ale nakonec je jeho snaha úspěšná.
DÍL 5: Forbes (Forbes) - Pokladník Ludvík Hovorka je bohužel gambler. Když se za dramatických okolností zjistí, že ve forbesu v místní hospodě skončila většina peněz nejen Hovorkových, ale i klubovních, nastává čas k rázné akci.
DÍL 6: Lucka (Lucka) - Jirka Luňák, kapitán a trenér Slavoje Houslice má dceru. Lucka hraje za Spartu a Jirka je na to patřičně hrdý. Lucka tráví většinu času v Praze a domů jezdí párkrát do měsíce. Tentokrát přijede s novinkou, která fatálně změní Jirkův život...
DÍL 7: Kopačák (Kopačák) - Hraje se zápas s AS Hlístky. A Hlístky se pyšní tím, že mají propracovanou obranu, takže se jim nedá jen tak vstřelit gól. Jak si s tím poradí takticky Slavoj? A bude brankář Kája Vachopulos konečně jednou kopat vysněný pokutový kop?
DÍL 8: Schůze (Schůze) - Polovina sezóny proběhla a Slavoj drží krásnou druhou pozici v Okresním přeboru. Je čas na tradiční rekapitulační schůzi, kde se bude pít, tancovat a kde bude také vyhlášen nejlepší hráč uplynulé sezóny. Přítomnost novináře z regionálního plátku rozpoutá skutečné vášně o to, komu titul patří.
DÍL 9: Na váhu (Na váhu) - Nespokojenost hráčů Slavoje s trenérskými praktikami Jirky Luňáka vede k angažování nového trenéra. Je to profesionál, je to třída. Má celou zimní přípravu na to, aby dokázal Slavoj připravit na boj o titul nejlepšího mužstva okresu. Nastane vojna jako řemen a minulost s Luňákem najednou hráčům nepřipadá tak špatná...
DÍL 10: Jaro (Jaro) - Nastane jaro. Kromě toho, že hráči Slavoje začnou zase hrát mistrovská utkání, udeří jaro také na předsedu oddílu Václava Orla a Antonii Hnátkovou. Jejich romantické schůzky v kabinách však obtěžují hráče Slavoje, protože ti se nemají kde převlékat na trénink. Nehledě na to, že od předsedy očekávají, že bude dodržovat morální zásady hodné jeho postavení.
DÍL 11: Konvoj (Konvoj) - Slavoj hraje utkání v Újezdě. Jenže vinou Adolfa Větvičky se porouchá klubový autobus a hráči Slavoje si budou muset poradit jinak, aby zápas stihli. A aby ho vyhráli. Přes urputný boj s technologií GPS se jim to nakonec podaří.
DÍL 12: Láska (Láska) - Hrající trenér Jirka Luňák zjistí, že v týmu se vyskytuje jeden rušivý element. Dva z hráčů Slavoje se do sebe totiž zamilují a tajně se schází. Což o to jemu homosexuálové nevadí, ale zaprvé. neměli by být v jeho týmu a zadruhé. jeden z nich by neměl být jeho švagr.
DÍL 13: Inseminátor (Inseminátor) - Adolf Větvička chodí s Ilonou. A kromě toho, že chodí s Ilonou, chodí taky s doktorkou Slepičkovou ze střediska a s Jančou ze sámošky. Co se stane, když někdo z jeho harému otěhotní? Otěhotní alespoň ta správná osoba?
DÍL 14: Derby (Derby) - Slavoj Houslice hraje přímý zápas o postup s věčným rivalem SK Kostomlaty. A krajští funkcionáři na toto vyhrocené derby vyšlou toho nejhoršího rozhodčího. Nejen, že špatně píská, ale je také velmi háklivý na vaginální opisy.
DÍL 15: Svatba (Svatba) - Předseda Orel a Antonie Hnátková ohlásí svatbu. Slavoj Houslice poprvé ve své historii postoupí do krajské soutěže - a to dokonce dvě kola před koncem sezony. Všichni by mohli být šťastni, ale nejsou. Zjistí se, bohužel, že existence Slavoje visí na kahánku a že ze svatby Václava a Antonie by mohl být (další) pohřeb.
DÍL 16: Návštěva z kraje (Návštěva z kraje) - Slavoj se chystá na první zápas v krajské soutěži. Všichni by se měli radovat. Jenže Slavoj Houslice není již tím klubem, co býval. Předseda Orel již není předseda a dokonce na fotbal zanevřel tak, že se vyhýbá svým kamarádům. Novým předsedou se stal Ludvík Hovorka, což není vůbec žádná výhra. Do toho přijede inspekce z kraje zkontrolovat připravenost oddílu na novou sezónu. Odvrátí někdo hrozící fiasko?

Postavy a obsazení
• Ondřej Vetchý - Jirka Luňák – kapitán a trenér týmu (hrající na pozici záložníka)
• David Novotný - Jarda Kužel – zástupce kapitána (hrající na pozici hrotového útočníka)
• Luděk Sobota - Václav Orel – předseda klubu a manžel Antonie Hnátkové
• Leoš Noha - Áda Větvička – zdravotník, místní veterinář a přítel Ilony
• Pavel Kikinčuk - Ludva Hovorka – pokladník
• Jaroslava Pokorná - Antonie Hnátková – vdova po bývalém trenérovi Josefu Hnátkovi a žena Václava Orla
• Tatiana Vilhelmová - Ilona Hnátková – neteř Toničky a Ádova přítelkyně
• Pavel Nečas - Luboš Matějka – sponzor klubu a majitel místní hospody
• Barbora Poláková - Jana – Jarmilova přítelkyně
• Jana Pidrmanová - Lucka Luňáková – dcera Jirky Luňáka a přítelkyně Tomáše Vápeníka
• Ivan Trojan - Bohumír Zenkl – trenér týmu (na krátkou chvíli)
• Václav Kopta - Arnošt Krob – řidič klubového minibusu
• Lukáš Příkazký - Tomáš Vápeník – profesionální fotbalista a přítel Lucky Luňákové
• Oldřich Limport - pan Jebavý – věrný fanoušek týmu
• Martin Pechlát - Dittrich – rozhodčí duelu TJ Slavoj Houslice vs. FK Kostomlaty
• Petr Nárožný - František Kraj – inspektor z kraje
• Ladislav Županič - Marcel Kachnička – novinář z kraje
• Jakub Kohák - Kája Vachopulos – brankář týmu
• Ladislav Hampl - Jarmil Hubáček – hráč týmu, pracuje v hospodě majitele Luboše Matějky
• Martin Bao - Phun Ding Dung – jediný hráč, který přišel z náboru (hrající na pozici záložníka)
• Lukáš Langmajer - Tonda Nádeník – hráč týmu (hrající na pozici levého obránce), ve vztahu s Jindrou
• Karel Wiencek - Jindra Konipásek – hráč týmu (hrající na pozici středního záložníka), ve vztahu s Tondou
• Milan Štróbl - Čeněk Pazdera – hráč týmu
• Petr Franěk - František „Ovce“ Mažňák – hráč týmu (hrající na pozici středního obránce)
• Petr Růžička - Láďa Křivánek – hráč týmu
• Jarmil Škvrňa - Norbert „Řepa“ Kott – hráč týmu (hrající na pozici pravého obránce)
• Karel Čech - Jan Provazník – hráč týmu (hrající na pozici levého obránce)
• Jiří Petříš - Jirka Mazánek – hráč týmu (hrající na pozici záložníka)
• Lukáš Jambor - Jarda Veselý – hráč týmu (hrající na pozici středního obránce)
• Alena Mihulová - Marie Luňáková – Jirkova manželka a matka Lucky
• Marika Procházková - Tereza Kuželová – Jardova manželka

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 6.září 2010 - 20.prosince 2010 TV Nova
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 26.10.2011 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

FILMY V SÉRII
Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa139/
Česko, Komedie / Sportovní, 2012
Režie: Jan Prušinovský, Hrají: Miroslav Krobot, Ondřej Vetchý

SERIÁL V SÉRII
Okresní přebor (seriál) gastonrolinc.cms.webnode.cz/news/aaa140/
Česko, Komedie / Sportovní, 2010
Režie: Jan Prušinovský, Jakub Kohák, Hrají: Ondřej Vetchý, David Novotný
 
Tvůrci a herci
Jan Prušinovský (Režie), Jakub Kohák (Režie), Ondřej Zima (Produkce), Vratislav Kydlíček (Hudba), Petr Bednář (Kamera), Aleš Hart (Kamera), Darko Štulič (Kamera), Jan Šťastný (Kamera), David Šachl (Kamera), Jan Filip (Kamera), Lukáš Opatrný (Střih), Otakar Šenovský (Střih), Jan Vlček (Scénografie), Ivan Stekla (Kostýmy), Matěj Matuška (Zvuk), Michal Čech (Zvuk), Jana Bílková (Masky), Petr Kolečko (Scénář), Jan Prušinovský (Scénář), Ondřej Vetchý (Herec), David Novotný (Herec), Ladislav Hampl (Herec), Jakub Kohák (Herec), Petr Růžička (Herec), Pavel Kikinčuk (Herec), Luděk Sobota (Herec), Leoš Noha (Herec), Jaroslava Pokorná (Herec), Pavel Nečas (Herec), Lukáš Langmajer (Herec), Jiří Petříš (Herec), Petr Franěk (Herec), Miloslav Štrobl (Herec), Tatiana Vilhelmová (Herec), Marika Procházková (Herec), Alena Mihulová (Herec), Ivan Trojan (Herec), Jan Václavík (Herec), Petra Hobzová (Herec), Lukáš Příkazký (Herec), Jana Pidrmanová (Herec), Ladislav Županič (Herec), Václav Kopta (Herec), Karel Wiencek (Herec), Jarmil Škvrna (Herec), Hynek Čermák (Herec), Ludmila Kartousková (Herec), Stanislav Štícha (Herec), Jaroslav Šimek (Herec), Heda Pacnerová (Herec), Luboš Vrňata (Herec), Martin Pechlát (Herec), Michal Pavlata (Herec), Marek Taclík (Herec), Jolana Běhounková (Herec), Petr Nárožný (Herec), Doan Gia Bao (Herec), Pavel Šimčík (Herec), Barbora Poláková (Herec), Pavla Beretová (Herec), Mikuláš Křen (Herec), Oldřich Limport (Herec), Jan Prušinovský (Herec), Slávek Horák (Herec)
 
2010/352/Česko/Komedie, Sportovní
 
Zajímavost k filmu
- V 8. díle s názvem "Schůze", můžeme v jednom momentu vidět za Ludvou (Pavel Kikinčuk), když mluví k posluchačům v sále vidět tabulku okresního přeboru, kde se nachází i tým STS Chvojkovice Brod. Tento název je i ve filmu Jáchyme hoď ho do stroje (1974), kde hrál Luděk Sobota.
- První herce, které ještě před vznikem scénáře Jan Prušinovský pro seriál získal, byli Leoš Noha (Áda Vetvička), David Novotný (Jarda Kuzel) a Pavel Kikinčuk (Ludva Hovorka). Všem třem byly postavy psány na tělo.
- Představitel Jirky Luňáka Ondřej Vetchý jistý čas rehabilitoval se zraněným kolenem a nemohl hrát fotbal. Ve scénách zápasů z inkriminovaného období tak Vetchý pouze chodí a nadává.
- Předlohou fiktivního fotbalisty Tomáše Vápeníka (Lukáš Příkazký) v 6. dílu "Lucka" byl Tomáš Rosický. Vápeník stejně jako Rosický hraje v Anglii a v reprezentaci nosí kapitánskou pásku a dres s číslem 10. Tuto skutečnost tvůrci seriálu i přiznávají vtípkem v závěrečných titulcích, kdy je Lukáš Příkazký uveden jako "Tomáš Rosi... Vápeník".
- Každý díl seriálu začíná a končí stejnou hudební skladbou.
- Přestože byla pro celý seriál vytvořena značka piva Brigadýr, v epizodě "Forbes" se v kabině Čenda Pazdera dožaduje, aby Matějka (Pavel Nečas) dával do půllitru "gambáče půllitru gambáče".
- Ač na to Leoš Noha, předtavitel Ády Větvičky, nevypadá, ve skutečném životě je poměrně dobrým fotbalistou. (ricky4)
- V 8.epizóde s názvom „Schůze“ hrá gitaristu kapely žižkovský bluesman Bubák.
- Oba režiséři si v seriálu zahráli na brankaře. Jakub Kohák za Slavoj Houslice a Jan Prušinovský v 11. epizodě s názvem „Konvoj“ za tým z Újezdu.
- Hned tři herci si zopakovali roli ve fotbalovém seriálu, respektive filmu. Ve filmu Kožené slunce (2002) si Ondřej Vetchý, David Novotný a Pavel Nečas dokonce zahráli i podobné role jako v Okresním přeboru.
- Ondřej Vetchý byl 2. 4. 2011 za roli Jirky Luňáka oceněn cenu TÝTÝ.
- David Novotný se po skončení natáčení na popud Jana Prušinovského po více než třech letech vrátil k aktivní kopané a začal nastupovat za bývalý režisérův oddíl Zadní Třebaň ve třetí třídě.
- Během natáčení se ukázalo, že nejschopnejším fotbalistou je představitel Jardy Kužela David Novotný, dříve aktivní fotbalista, který úroveň okresního přeboru převyšoval.
- Při charitativních zápasech chodilo na tým Slavoj Houslice více lidí než na skutečné zápasy a na vesnici se tak sešlo i 3 500 diváků.
- Leoš Noha, představitel Ády Větvičky, použil poprvé svou typickou vadu řeči v pořadu Na stojáka (od r. 2004).
- Během natáčení si herci neustále hráli s míčem. Když pak měli jít točit, byli často unavení. Proto jim režisér Prušinovský bago s míčem zakázal.
- Když se Ondřej Vetchý dozvěděl, že roli předsedy klubu má hrát Luděk Sobota, chtěl ze seriálu odstoupit. Na zkoušce však Sobota zaperlil a Vetchý byl jeho výkonem doslova nadšen.
- Místo tradičního castingu režisér nechal herce - hráče podstoupit celá fotbalová utkání, aby poznal, kdo je skutečně schopný fotbalista.
- Režisér Jan Prušinovský přišel se svým nápadem nejprve do České televize, kde byl ale odmítnut s tím, že tento typ seriálu není to, co současní diváci chtějí vidět.
- Pro potřeby seriálu jeho tvůrci vymysleli sponzora fotbalového klubu Slavoj Houslice – Jatka Matějka. Pro něj museli vyrobit logo, plakáty i propagační materiály, jimiž vyzdobili hřiště i klubovnu. Vymyšlené je i pivo Brigadýr s patřičnými etiketami, které popíjejí štamgasti místního hostince, a cigarety Dubina a Golf v patřičných krabičkách. Ty první jsou bez filtru, druhé s filtrem. Speciálně pro seriál byla vymyšlena i značka sportovního vybavení Rapid.
 
Odkazy