Jakubův žebřík / Jacob's Ladder (1990/115/USA/Drama, Horor, Mysteriózní) 77%

23.10.2023 14:09
JEDNOU VĚTOU
„Apokalyptická vize na pokraji života a smrti.“

OBSAH
Známý tvůrce efektních, po povrchu věci elegantně klouzajících a komerčně úspěšných filmů FLASH DANCE, FATAL ATTRACTION či NINE 1/2 WEEKS potvrzuje svůj smysl pro efekt i v ambicióznějším dramatickém vyprávění s hororovými prvky, vycházejícím z tiskové zprávy (Pentagonem popřené) o experimentech s halucinogenními látkami BZ (droga nazývaná Žebřík) v americké armádě v době vietnamského konfliktu. Jakub je svědkem drastického konce své čety v nečekaném amoku. Realita a děsivé představy se mu spojují do nerozmotatelného kruhu. Postupně si uvědomuje, že je obětí drogy. Jeho spolubojovníci jsou systematicky vyvražďováni, on uniká různým nástrahám. (oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Těžko se komentují filmy jako je Jakubův žebřík. To, co se ve filmu dělo, je totální peklo. Někdy v půlce filmu to příběhově trošku sláblo, protože start to mělo víc než brutální. Závěr byl ale finišem se vším všudy a dlouho se mi nestalo, že bych na obrazovku civěl s otevřenou držkou, ze které stačilo málo, aby mi začaly odkapávat sliny hrůzou. Tento příběh tak dokazuje to, že je vlastně úplně jedno, jestli žijete v demokracii nebo totalitě. I domnělá demokracie jako je USA dokáže takové zvěrstva, jako testování žebříku na lidech, kteří o tom ani neví. Výsledek? Podívejte se na tento film. (Malarkey) 4*

Tak tohle je pro mne asi největší hororové překvapení za poslední léta. Na první pohled velmi odpuzující horor ( hrozný poster, podivný název, stopáž 2 hodin a příliš velké hodnocení pro horor je velmi nezvyklé) přesto vše, se mi tenhle film velmi zamlouval. Zápletka mě chytla od začátku do konce a koukal jsem s otevřenou pusou, co vše se tam vlastně děje. Brilantní průběh a vývoj příběhu podkreslen velmi inteligentními dialogy a slušnými zvraty! Scéna z blázince byla i pro mě nejděsivější noční můra! 80% (EvilPhoEniX) 4*

Jeden z nejlepších (i když ne zcela čistých) horrorů 90. let. Jisté kruhy tvrdí, že tento snímek byl velkou inspirací pro hru Silent Hill. Pokud jste ji hráli (nejstrašidelnější hra na PlayStation), možná tomuto tvrzení dáte za pravdu. Jakubův žebřík je co se týče atmosféry mnohem "silenthillovitější" než film, který byl podle této hry nakonec natočen. Dvojhvězdičkovou averzi některých mých oblíbených uživatelů (obitus, Cabal, Paldini) v tomto případě příliš nechápu, ale každý máme chvíle, kdy z nějakého důvodu nedokážeme ocenit jinými pochopenou kvalitu. :-) Jakubův žebřík patří k nejpůsobivějším a nejchytřejším mysteriozním filmům 90. let. Možná je z nich tím úplně nejlepším. A to počítám i snímky Davida Lynche ze stejné dekády. Právě Lynchovi fanoušci dokáží myslím Jakubův žebřík dobře ocenit. A totéž platí pro (přemýšlivější) hráče Silent Hillu. (Mr.Apache) 5*

VELKÁ RECENZE
Děj začíná v říjnu 1971 v deltě Mekongu během vietnamské války, kde se Jacobova předsunutá jednotka dostane pod nečekaný útok. Mnoho Jacobových spolubojovníků je zastřeleno nebo zraněno, jiní začnou vykazovat známky neobvyklého chování jako je katatonie, křeče a záchvaty. Jacob je v šoku a rozběhne se do úkrytu v džungli, kde narazí na nepřítele, který jej bodne bajonetem do břicha.
Následně se Jacob probouzí v soupravě metra v roce 1975. Jacob si všímá podivných spolucestujících, kteří vypadají jako démoni a rozhodne se vystoupit na další zastávce. Zjišťuje, že všechny východy ze stanice jsou zamčené, pokusí se přejít přes koleje a málem je sražen vlakem. Jacob, ačkoli má doktorát, pracuje jako pošťák a bydlí s přítelkyní Jezabel v zchátralém bytě v Brooklynu. Postrádá svou ženu a své 3 syny, především nejmladšího Gabea (Macaulay Culkin), který byl sražen autem před válkou. Čím dál častěji je Jacob pronásledován nestvůrami a jen o vlásek unikne smrti, když jej pronásleduje auto, které se jej pokusí srazit. Na večírku je svědkem toho, jak se obrovská nestvůra dere z těla Jezabel. Jacob se zhroutí a dostane nebezpečnou horečku, během které se mu vrací vzpomínky, jak byl nalezen těžce zraněný americkými vojáky a evakuován pod palbou v helikoptéře. Dále prožívá vizi, ve které je zpět se svou manžekou a synem Gabem.
Jacoba kontaktuje Paul, bývalý člen jeho jednotky, který se mu svěří, že trpí podobně děsivými zážitky. Paul je zabit explozí bomby, která byla nastražena pod jeho autem. Jacob se po pohřbu setkává se zbytkem své bývalé čety, z nichž všichni trpí stejnými halucinacemi. Shodují se na tom, že trpí důsledky vojenského experimentu a rozhodnou se najít si právníka a dozvědět se pravdu. Právník je odmítne hájit, protože podle vojenských spisů nikdy ve válce nebyli a byli z armády propuštěni pro psychické problémy. Jacobovi spolubojovníci svůj boj vzdají a Jacob se domnívá, že jim bylo vyhrožováno. Jacob sám je později na ulici unesen muži, kteří jej hodí do auta a varují ho před dalším pátráním v minulosti. Podaří se mu uniknout, když vyskočí z auta. Při tom je zraněn a odvezen do nemocnice. V nemocnici je připoután k nosítkům a vezen na operační sál opuštěnou částí nemocnice po chodbách plných vyšinutých a zdeformovaných pacientů. Na operačním sále jej čekají slepí doktoři s barbarskými mučícími nástroji, kteří jej informují, že je mrtev. Z nemocnice jej zachrání přítel Louis. Zatímco mu Louis dává do pořádku pochroumaná záda, cituje mu křesťanského mystika Mistra Eckharta ze 14. století:
Eckhart také viděl peklo. Řekl: „Jediná věc, která v pekle hoří, je ta, co se nechce rozloučit se životem, vaše vzpomínky, vaše vazby. Spálí je všechny, ale nepotrestají tě, prý jen osvobodí tvou duši. Takže, pokud se bojíte smrti a bráníte se jí, vidíš ďábly, kteří z tebe vytrhávají život. Ale když se s tím smíříš, ďáblové se stanou anděly a osvobodí tě z pozemského života.“
Jacoba kontaktuje Michael Newman, který mu vypráví, že byl chemikem v Laosu a byl odpovědný za vytvoření halucinogenní drogy žebřík, která zvyšovala agresivitu. K ověření látky byla vybrána Jacobova jednotka, které byla tajně přidána do jídla. To způsobilo, že se vojáci v záchvatu šílenství a agresivity pozabíjeli. Jacob po této informaci nalezne klid a smíření. Vrací se domů, kde se setká na úpatí schodiště s Gabem, který jej vezme za ruku a odvede po schodech nahoru do jasného světla. V závěrečné sekvenci je Jacob na operačním sále v polní nemocnici, kde se jej doktoři snaží zachránit, nakonec ho prohlásí za mrtvého, ale že vypadá tak nějak spokojeně.

Ocenění:
Avoriaz International Fantastic Film Festival
1991 - Adrian Lyne (Cena kritiky)
1991 - Adrian Lyne (Divácká cena)
1991 - Adrian Lyne (Velká cena) (nominace)

DABING
1.DABING (VHS, DVD)
V českém znění: Vladimír Brabec - Danny Aiello, Ving Rhames (Louis, George), Zdeněk Mahdal - Tim Robbins (Jacob), Jaromír Meduna - Matt Craven, Brian Tarantina, Anthony Alessandro (Michael Newman, Doug, Rod), Petr Svoboda - Eriq La Salle (Frank, titulky), Jiří Kvasnička - Pruitt Taylor Vince, Jason Alexander (Paul, Geary), Radka Malá - Patricia Kalember, S. Epatha Merkerson (Sára, Elsa), Ljuba Krbová - Elizabeth Pena (Jezzie), Jana Vaňková - Suzanne Shepherd (recepční v nemocnici)
Překlad: Vladimír Němec
Zvuk: Zdeněk Zenger
Produkce: Aleš Nejedlý
Dialogy a režie: Petr Jan Svoboda
Vyrobila: firma TS Production pro Guild Home Video ve Studiu Interval dabing 1993

2.DABING (Film+)
V českém znění: Pavel Dytrt - Tim Robbins (Jacob), Anna Theimerová - Elizabeth Pena (Jezzie), Jakub Saic - Matt Craven (Michael), Roman Hájek - Danny Aiello (Louis), David Voráček, Klára Sochorová, Šárka Vondrová, Radana Herrmannová, Ondřej Lechnýř, Jaroslav Horák, Roman Hajlich a další
Překlad a dialogy: Monika Solařová
Zvuk: Adam Jančík
Režie: Ondřej Lechnýř
Vyrobilo: Studio Bär pro Film+ 2023

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: 5.3.1992
Premiéra USA: 2.11.1990 TriStar Pictures
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 1.11.1993 (VHS) Guild Home Video
Poprvé na DVD: 1.3.2006 Bontonfilm
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 26 100 000
Náklady (Rozpočet) - $ 25 000 000
 
Tvůrci a herci
Adrian Lyne (Režie), Alan Marshall (Produkce), Maurice Jarre (Hudba), Jeffrey L. Kimball (Kamera), Tom Rolf (Střih), Risa Bramon Garcia (Casting), Billy Hopkins (Casting), Heidi Levitt (Casting), Brian Morris (Scénografie), Ellen Mirojnick (Kostýmy), Tod A. Maitland (Zvuk), Andy Nelson (Zvuk), Steve Pederson (Zvuk), Gordon J. Smith (Masky), Bruce Joel Rubin (Scénář), Tim Robbins (Herec), Elizabeth Pena (Herec), Danny Aiello (Herec), Matt Craven (Herec), Pruitt Taylor Vince (Herec), Jason Alexander (Herec), Patricia Kalember (Herec), Eriq La Salle (Herec), Ving Rhames (Herec), Brian Tarantina (Herec), S. Epatha Merkerson (Herec), Lewis Black (Herec), John Capodice (Herec), Scott Cohen (Herec), Bryan Larkin (Herec), Macaulay Culkin (Herec), Kyle Gass (Herec), Perry Lang (Herec), Raymond Anthony Thomas (Herec), Barbara Gruen (Herec), Brent Hinkley (Herec), Jaime Perry (Herec), Becky Ann Baker (Herec), Jessica Roberts (Herec), Byron Minns (Herec), Sam Coppola (Herec), Suzanne Shepherd (Herec), Billie Neal (Herec), Chris Murphy (Herec), Bellina Logan (Herec), Christopher John Fields (Herec), Michael Tomlinson (Herec), Thomas A. Carlin (Herec)
 
1990/115/USA/Drama, Horor, Mysteriózní
 
Zajímavost k filmu
- Scéna v blázinci posloužila jako inspirace k videoklipu Avenged sevenfold - Nightmare.
- Ve filmu zmíněná látka BZ byla inspirací pro fiktivní drogu žebřík. Jedná se o jednu z mnoha život neohrožujících paralizujících chemických zbraní vyvinutých v průběhu studené války. Droga nebyla nikdy použita v boji.
- Některé obrazy byly inspirovány forografiemi Joela-Petera Witkina. Nejlépe zřetelný obraz beznohého muže s kapucou, který třese hlavou, je zvárněn podle Witkinovi fotografie "Man With No Legs" z roku 1976. Dále je film po vizuální stránce ovlivněn především dílem malířů Williama Blaka, H. R. Gigera a Francise Bacona.
- Sidney Lumet, Michael Apted a Ridley Scott se snažili v době "přeživání scénáře" docílit toho, aby film dostal zelenou a začalo se na něm pracovat.
- Bruce Joel Rubin řekl, že je scénář silně inspirován "Tibetskou knihou mrtvých", tibetsky "Bardo thödol", biblickým příběhem "Jacob's ladder" a oscarovým krátkometrážním filmem La riviere du hibou (1962) od Roberta Enrica, založeným na novele "An Occurrence at Owl Creek Bridge" z roku 1980 od Ambrose Bierce.
- Nemocniční nosítka, která nesou Jakuba (Tim Robbins), byla úmyslně nevyvážena Adrianem Lynem. Jedno kolo jen lehce nadzvedl od podlahy, což způsobilo jeho chrastění a točení.
- Funková skladba "My Thang" od Jamese Browna, která je slyšet v bujaré párty scéně, se nachází na Brownově dvojalbu z roku 1974 nazvané příhodně "Hell", v překladu "Peklo".
- Drogový aspekt příběhu byl inspirován knihou "Acid Dreams: The CIA, LSD and Sixties Rebellion" od Martina Leeho a Bruce Shlaina.
- V původním scénáři autor Bruce Joel Rubin vytvořil typické biblické peklo plné okřídlených démonů, rohatých ďáblů s kopyty, lidí se zobáky a podivnými objekty ležících náhodně okolo. Rubin byl inspirován dílem Hieronymuse Bosche. Ačkoliv se toto obecné ztvárnění démonů Lyneovi líbilo, přesto nabyl pocitu, že by to na diváky mohlo působit komicky. Rozhodl se tedy přepsat scénu Jacobova (Tim Robbins) sestupu do pekla; jedná se o scénu v nemocnici, kde je Jacob vezen na lůžku skrze metaforické peklo.
- Adrian Lyne se nechal slyšet, že většina dialogů v úvodní scéně mezi vojáky byla improvizovaná samotnými herci, zejména konverzace mezi Georgem (Ving Rhames) a Jacobem (Tim Robbins) týkající se masturbace.
- Bruce Joel Rubin napsal scénář začátkem 80. let na základě snu, ve kterém byl uvězněn v metru. Nicméně dlouho nemohl najít pro film producenta, protože studio moc duchařským filmům otevřené nebylo. Teprve po úspěších filmů Duch (1990) a Angel Heart (1987), které se staly hitem, studio svůj postoj ke scénáři přehodnotilo. Poté, co byl zvolen režisér, tak sám Rubin strávil přes rok s Adrianem Lynem na jeho vylepšování.
- Režisér Adrian Lyne se ujišťoval, že Jakub (Tim Robbins) a jeho vize se nikdy neobjeví spolu ve stejném záběru.
- Všechny filmové efekty byly natočené přímo na place, bez dodatečné postprodukce. Například scéna s "třesoucí se hlavou" je docílena natočením herce za rychlosti 4 snímků za sekundu. Herec jen mával hlavou, ale ramena nechal pevně na místě. Poté při normální snímkové frekvenci 24 snímku za vteřinu působí výsledek jako neuvěřitelně rychlý a hluboce znepokojivý.
- Rozmazaná tvář na dalším plakátu k filmu ilustruje novátorskou práci kamery, kterou Adrian Lyne ve snímku použil, a která odráží nejasnou hranici mezi skutečností a fikcí.
- Herci, jejichž obsazení do role Jacoba tvůrci filmu zvažovali, byly Mickey Rourke a Don Johnson. Oba však roli odmítli.
- Před zahájením natáčení museli Tim Robbins, Pruitt Taylor Vince, Eriq La Salle, Ving Rhames, Brian Tarantina, Brent Hinkley a Anthony Alessandro absolvovat 5denní vojenský výcvik.
- Podle původního scénáře se měla stanice metra Bergeb Street, kterou Jacob (Tim Robbins) na začátku snímku navštíví, jmenovat Nostrand Avenue.
- Je možné všimnout si, že všechny reklamy na zastávce metra Burgen Street jsou zaměřeny proti drogám.
- Adrian Lyne s ťažkým srdcom prepísal na konci filmu scénu zahŕňajúcu biblický Jakubov rebrík. Pôvodne do nej scenárista Bruce Joel Rubin chcel zapojiť masívne schodisko, ktoré by stúpalo až do mrakov, s davmi ľudí, ktorí by ho lemovali. Lyne sa však obával všeobecného odmietnutia. Pôvodnú myšlienku teda nahradil schodiskom, ktoré stúpalo iba do Jakubovho domu - podľa princípu, že nebo je všade tam, kde sa človek cíti najšťastnejší.
- O rolu Jezzie sa uchádzala aj Demi Moore.
 
Odkazy