Okres na severu (TV seriál) / Okres na severu (TV seriál) ( Drama Československo, 1981, 11 h 17 min (Minutáž: 46–58 min)) 29%

17.11.2023 18:18
JEDNOU VĚTOU
„Každý den je plný událostí, které musí řešit tajemník okresu Josef Pláteník.“

OBSAH
Hrdinou třináctidílného seriálu je okresní tajemník KSČ v Brodu Josef Pláteník. Působí v silně průmyslovém a bouřlivě se rozvíjejícím se kraji.Každý jeho den je plný událostí, které je nutno řešit. Pláteník je člověk, který cítí svou odpovědnost za přítomnost i budoucnost naší země.

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Neznámý muž vysokého postavení k tajemníku KSČ Pláteníkovi: "Soudruhu Pláteníku, jak je možné, že má tolik lidí připojení na internet a hodnotí na CSFD odpadem práci soudruha Dietla?!" Pláteník podrážděně: "Nedovedu si to vysvětlit a nestíhám to odpojovat, ten neřád se zkrátka rozlezl." Neznámý muž: "Berte to jako osobní selhání. Strana Vám jednou dala důvěru a Vy jste pochybil. A nyní k Vám mluvím jako k herci Moučkovi. Chcete snad do smrti hrát čerty, jako Dvořák hrál vodníky, protože stačí, abych informoval vedení, a v televizi ani ve filmu si ani neškrtnete. Oproti Vám pak bude takový Kuželka hrát hlavní role, to chcete?!" Pláteník a Moučka dohromady a velmi rozezleně se oboří: "Nechci, ale, kurva, nedá se to stíhat odpojovat, zkrátka jsme prohráli." Neznámý muž velmi důrazně: "Nikdy už neříkejte, že strana něco vzdává nebo dokonce prohrála. Jsme silní a náš seriál ovlivnil generace soudruhů, ale nikdy se nesmíříme, že dokonalý obraz socialismu je degradován." Pláteník s Moučkou už lhostejně: "Však jsem jeden z mála, který vstoupil do strany, a ještě máš kozy. Jdi se vysrat, pokud se ti něco nelíbí. Projednáme to jindy. Mám ještě schůzi. Čest." Pláteník zavírá dveře a odchází. Vysoce postavený muž vytahuje ze skrýše notebook, banány a serfuje po netu. (kingik) 1*

Když tenhle seriál srovnám s jeho (téměř) souputníkem Mužem na radnici, tak musím říct, že se Okres na severu mnohem více povedl a to po všech stránkách. O hlavním hereckém představiteli není třeba hovořit, protože J. Moučka dobrým hercem byl a J. Švorcová jakbysmet. Seriál pro mě není úplným ideologickým odpadem, jako jiné. Z prostého důvodu. Pilný divák, který vydrží a shlédne seriál dokonce, musí uznat, že ne všechno bylo v seriálu poplatné režimu. Byly postavy (P. Svojtka), které se modelu socialistického člověka vymykali a přesto nebyli vykresleny negativně. Poměrně často se v seriálu objevovali narážky na skutečnost, že na západě "TO" dělají lépe a že bychom si z nich měli vzít příklad, protože jsme zaostalejší. V seriálu vystupují také postavy příkladných straníků, kteří i přes svojí čistou morální minulost sešli na zcestí a dopouštěli se chyb (zpronevěry, podvody). Je zde přeci jenom znát rukopis Jaroslava Dietla, který se snažil o trochu objektivity, ale v rámci určitých mezí, tak aby to schvalovatelům šlo pod vousy. A ono bohužel nešlo. Seriál měl při schvalování problémy. Soudruhům se právě nelíbila ta rozličnost charakterů a určitá míra sympatií a pochopení soudruha Pláteníka s těmi "negativními" rysy špatných soudruhů. Nakonec ale seriál prošel. Snad si soudruzi cenzoři mysleli, že to bude vypadat, že strana přiznává, že ne vše je dobře, ne všichni komunisti jsou příkladní, ale že vše se dá napravit. Každopádně role v seriálu se dávali zřejmě za odměnu. Svědčí o tom nepřeberné množství herců, kteří přesvědčenými straníky opravdu byli. Např. Moučka, Švorcová, Sklenčka, Růžek, Bek, Řanda, Prachař, Mixa, Krulišová, Švorc, Haničinec a další. (Bart) 2*

Vystupňovaná alegorická idyličnost domu lásky, kde ve jménu územního pracoviště ministerstva pravdy každý každého má tak nějak po svém rád - asi jako Vejřík Pláteníka - , je ve skutečnosti dokonalou perzifláží práce stranické předlistopadové dramatické tvorby. I zde lze nalézt některé až zlidovělé, byť pozapomenuté scény: mj. i tu o tom, jak moc si vedoucí tajemník musí dávat pozor na to, co říká, aby bezděčně neubližoval lidem. Stejně tak za zmínku stojí rozverný vztah obou heterosexuálních tajemníků zidealizovaného okresního kremlu. Duplicita a absurdnost těchto orgánů je natolik zřejmá, že ani několikanásobná cenzura vědomou problematičnost tohoto Dietlova díla nedokázala potlačit. V tehdejších stranických kruzích, zejména na okresní a krajské úrovni, proto tato hanobící oslava aparátníků vyvolala mimořádnou nelibost. . (sportovec) 5*

VELKÁ RECENZE
Po havárii v chemické továrně, což je velký koncern národního významu, kde pracují tisíce zaměstnanců i zahraniční firmy, je odvolán z funkce koncernového ředitele Hanych, ačkoliv jeho podíl na vině je sporný a Josef Pláteník je opatrný a je proti unáhlenému rozhodnutí. Naopak pro je jeho tajemník pro průmysl – mladý a ambiciózní komunista Vejřík. Velký provoz nemůže být bez ředitele a proto je zvolen Hanychův nástupce – ekonomický náměstek fabriky Eliášek, kterého sám Pláteník přemlouvá, aby funkci přijal. Ač proti, nakonec Eliášek po utvrzení, že strana mu skrze Pláteníka pomůže, post ředitele přijímá, brzy se však ukáže, že na funkci opravdu nestačí. Pláteník nepřestává bojovat za Hanychův návrat do funkce a je s ním v kontaktu. Na ÚV KSČ je ovšem jeho návrh s nevolí přijat a Pláteník je pokárán. Eliášek nakonec sám funkci položí a o jeho místo se uchází Vejřík. Pláteník ovšem postupně odhalí Vejříkův sklon radikálně řešit problémy, jeho neschopnost jednat s lidmi okolo, nacházet kompromisy. Proto jeho kandidaturu nedoporučí, naopak dosáhne usilovnou prací zrevidování Hanychova případu a zrušení jeho odvolání na okresní úrovni s přislíbenou podporou kraje. Takto připraven po druhé na ÚV KSČ již uspěje a Hanych – jediný momentálně dostupný a adekvátní odborník – se konečně může vrátit po dvou letech na post ředitele. Vejřík se v obavách zajímá o svou další budoucnost, je mu jasné, že svůj post už dále zastávat nebude. Je mu ovšem nabídnuta možnost dohlédnout nad reorganizací městské hromadné dopravy v okresním městě, která se nachází v neutěšeném stavu.
Kromě této hlavní dějové linie běží paralelně příběhy dalších postav. Hlavní z nich je partnerský vztah Pláteníkovy dcery Michaly se snoubencem (a později manželem) Janem, kde dochází z počátku k ideovým střetům mezi Pláteníkem a zetěm, stejně tak partnerským nedorozuměním mezi novomanžely. Ty vyvrcholí odchodem Jana z bytu od manželky a jejích rodičů. Po Pláteníkově intervenci ale nakonec dojdou oba mladí lidé usmíření. Dcera Michala také na vlastní kůži v pozici učitelky na základní škole pocítí vliv politické moci svého otce, kdy rodiče neukázněného žáka jí zprvu očerňují u ředitele školy, pak se však dozvědí, s kým mají tu čest a rychle otočí. Michala i Jan, který obdobně pocítí Pláteníkův vliv ve své práci, se nakonec rozhodnou opustit Brod a odstěhovat se do Třince, mimo dosah vlivu otce Michaly.
Dále Pláteníkova sekretářka Zdena – svobodná matka – se seznámí skrze své děti s rozvedeným mladým Prokopem. Mladý pár se zamiluje a plánuje se svatba. Zdena chce za svědka svého šéfa, když se to ovšem dozví Prokop, je proti a svatbu zruší. Postupně se Zdena dozvídá proč – Prokopův otec byl po srpnu 1968 zbaven funkce šéfredaktora okresních novin poté, co se „špatně zorientoval ve složité politické situaci“ po invazi zemí Varšavské smlouvy. Za jeho odvoláním stál právě Pláteník, proto Prokop mladší s ním nechce mít nic společného. Poté, co se Pláteník dozví o zrušení svatby a jejím pozadí, uzná, že Prokop starší už svou vinu odčinil a umožní mu vydat plánovanou knihu o Brodu a jeho okolí, čímž se Prokop opět dostane do svého oboru a tedy nabídku přijímá. Prokopův syn však s otcem nesouhlasí a odchází z domu. Nakonec ale pochopí dobré gesto strany a pohnutky otce, usmíří se s ním i se Zdenou a konečně se vezmou i se svědkem nevěsty – Pláteníkem.
Okrajově se děj dotkne také vztahů na pracovišti, konkrétně nově nastoupené Karoliny Sukové (náhrady za tajemníka Medunu) a též nováčka Kořána (náhrady za tajemnici Kazdovou), kteří v sobě najdou zálibu a nakonec se s požehnáním vedoucího tajemníka vezmou.
Zobrazen je též kamarádský vztah Pláteníka a hajného Kostřici, za kterým občas zajede s celou rodinou „dobít baterky“. Kostřica má těžký úraz v lese při nakládání dřeva a přichází o nohu, končí na vozíku. Pláteník mu je velkou oporou, morálně ho podporuje v nejtěžších chvílích a nakonec přece jen využije svého vlivu a zajistí Kostřicovi terénní vůz upravený pro hendikepované, čímž mu umožní dále vykonávat svou práci hajného.

Obsah dílů
1. série (1981)
DÍL 1: Důtka s výstrahou (Důtka s výstrahou) -
DÍL 2: Přelíčení (Přelíčení) -
DÍL 3: Korunovace (Korunovace) -
DÍL 4: Případ (Případ) -
DÍL 5: Náhoda (Náhoda) -
DÍL 6: Šachy (Šachy) -
DÍL 7: Důvěra (Důvěra) -
DÍL 8: Nabídka (Nabídka) -
DÍL 9: Rozhovor (Rozhovor) -
DÍL 10: Rozchod (Rozchod) -
DÍL 11: Nebezpečí (Nebezpečí) -
DÍL 12: Řeka (Řeka) -
DÍL 13: Setkání (Setkání) -

Postavy a obsazení
• Jaroslav Moučka - Josef Pláteník – vedoucí tajemník OV KSČ
• Jiřina Švorcová - Ludmila Pláteníková – manželka
• Jarmila Švehlová - Michala Pláteníková – dcera
• Petr Svojtka - ing. Jan Belšan – zeť
• Josef Bláha - František Matějka – Pláteníkův řidič
• Renáta Doleželová - Zdena Kališová – Pláteníkova sekretářka
• Jiří Štěpnička - Ivan Prokop – Zdenin nápadník
• Martin Růžek - Karel Prokop – Ivanův otec, bývalý šéfredaktor okresních novin
• Petr Oliva - ing. Miloš Vejřík – tajemník pro průmysl OV KSČ
• Zdeněk Řehoř - Jiří Eliášek – dočasný koncernový ředitel chemických závodů
• Petr Haničinec - ing. Hanych – odvolaný koncernový ředitel chemických závodů
• Jiří Holý     Melichar – náměstek koncernového ředitele chemických závodů
• Josef Bek - Benedikt – generální ředitel chemických závodů
• Josef Mixa - Vladislav Lexa – vedoucí tajemník KV KSČ
• Ilja Prachař - František Krečmar – předseda kontrolní a revizní komise OV KSČ
• Jiří Vala - Ludvík Andrys – předseda CZV KSČ chemických závodů
• Ota Sklenčka - Václav Meduna – tajemník pro zemědělství OV KSČ
• Jana Paulová - Karolina Suková – nástupkyně Meduny
• Svatava Hubeňáková - Věra Kazdová – tajemnice pro ideologickou práci OV KSČ
• Lenka Termerová - Jiřina Kimbalová – sekretářka ideologického oddělení
• Petr Štěpánek - Jiří Kořán – nástupce Kazdové
• Alois Švehlík - Vízner – nadřízený Jana Belšana
• Jiří Zahajský - Vojtěch Kostřica – hajný, Pláteníkův přítel
• Josef Čáp - Petr Žižka – tajemník okresního výboru SSM, bývalý druh Zdeny
• Břetislav Slováček - Jaroslav Filípek – předseda okresního výboru SSM
• Vladimír Ráž - tajemník ÚV KSČ
• Václav Švorc - Kasal – pracovník ÚV KSČ
• Bedřich Prokoš - ministr
• Zdeněk Kutil - major Blažek – náčelník okresní správy SNB
• Čestmír Řanda - Oldřich Soldán – odvolaný ředitel šachty dolu Pokrok
• Soběslav Sejk - Kudrna – předseda ONV, člen předsednictva OV KSČ
• Josef Langmiler - Marterer – člen předsednictva OV KSČ
• Josef Patočka - Kalenda – člen předsednictva OV KSČ
• Svatopluk Beneš - Tomek – člen předsednictva OV KSČ
• Karel Koloušek - Ondříček – předseda zemědělského družstva
• Josef Chvalina - ředitel základní školy, nadřízený Michaly Pláteníkové
• Viktor Maurer - Řezníček – ředitel osvětového zařízení
• Miriam Hynková - Boženka – vrátná
• Ferdinand Krůta - Jindřich Kubečka – údržbář chemických závodů
• Václav Mareš - Stanislav Svatava
• Vlastimil Slezák - Ladislav Kalabus
• Jan Přeučil - hokejový trenér
• Dalimil Klapka - prokurátor
• Karolina Slunéčková - Zikmundová

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČSSR: 15.května 1981 - 26.června 1981
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: -
Poprvé na DVD: 20.11.2010 Česká televize
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)
 
Tvůrci a herci
Evžen Sokolovský (Režie), - (Produkce), Otmar Mácha (Hudba), Eduard Landisch (Kamera), Jiří Šebelka (Střih), - (Scénografie), Stela Drozdová (Kostýmy), Zdeněk Stropek (Zvuk), Josef Borovička (Masky), Jaroslav Dietl (Scénář), Jaroslav Moučka (Herec), Jiřina Švorcová (Herec), Petr Svojtka (Herec), Jarmila Švehlová (Herec), Renáta Doleželová (Herec), Josef Bláha (Herec), Jiří Štěpnička (Herec), Martin Růžek (Herec), Alois Švehlík (Herec), Josef Bek (Herec), Zdeněk Řehoř (Herec), Jan Teplý st. (Herec), Jiří Holý (Herec), Petr Haničinec (Herec), Lenka Termerová (Herec), Ludmila Roubíková (Herec), Milan Novotný (Herec), Jaroslava Obermaierová (Herec), Karolina Slunéčková (Herec), Mirko Musil (Herec), Josef Langmiler (Herec), Zdeněk Kutil (Herec), Petr Oliva (Herec), Roman Hemala (Herec), Josef Mixa (Herec), Miriam Hynková (Herec), Ilja Prachař (Herec), Jiří Vala (Herec), Soběslav Sejk (Herec), Věra Koktová (Herec), Ota Sklenčka (Herec), Václav Mareš (Herec), Svatopluk Beneš (Herec), Václav Fišer (Herec), Miloslav Homola (Herec), Josef Patočka (Herec), Jan Šváb (Herec), Jiří Zahajský (Herec), Vladimír Zoubek (Herec), Ferdinand Krůta (Herec), Břetislav Slováček (Herec), Josef Čáp (Herec), Svatava Hubeňáková (Herec), Karel Koloušek (Herec), Viktor Maurer (Herec), Vít Pešina (Herec), Libuše Štědrá (Herec), Karel Urbánek (Herec), Zora Jandová (Herec), Jan Přeučil (Herec), Adolf Filip (Herec), Dalimil Klapka (Herec), David Vejražka (Herec), David Prachař (Herec), Jiří Adamíra (Herec), Eva Klenová (Herec), Vladimír Ráž (Herec), Zdeněk Ornest (Herec), Eva Svobodová (Herec), Jana Paulová (Herec), Čestmír Řanda st. (Herec), Oldřich Musil (Herec), Jiří Knot (Herec), Jaroslav Kotrba (Herec), Vlastimil Slezák (Herec), Jan Kuželka (Herec), Josef Chvalina (Herec), Otakar Brousek st. (Herec), Karel Houska (Herec), Bedřich Prokoš (Herec), Václav Švorc (Herec), Karel Peyr (Herec), Vladimír Krška (Herec), Jana Břežková (Herec), Jiří Plachý ml. (Herec), Jiří Krampol (Herec), Ladislav Pešek (Herec), Václav Sloup (Herec), Zdeněk Žák (Herec), Petr Štěpánek (Herec), Bohuslav Ličman (Herec), Josef A. Stehlík (Herec), Karel Hovorka st. (Herec), Miroslav Vladyka (Herec), Milan Mach (Herec), Jiří Hálek (Herec), Josef Velda (Herec), Vlastimil Hašek (Herec), Václav Kaňkovský (Herec), Jaroslav Mareš (Herec), Rudolf Vodrážka (Herec), Svatopluk Skládal (Herec), Luděk Čtvrtlík (Herec)
 
1981/676/Československo/Drama
 
Zajímavost k filmu
- Film se natáčel v Kralupech nad Vltavou, zímní stadion je Nikolajka v Praze.
- V závěru 6. dílu se koná oslava, na níž zahrají tajemníku Pláteníkovi (Jaroslav Moučka) píseň "Když padla rosa do jetele", kterou si soudruh s chutí zanotuje. Tato píseň je původem americká lidová, česky ji otextoval Jiří Voskovec a nazpíval ji Jan Werich.
- Jaroslav Moučka hraje ve svém dvacátém seriálu.
- Renáta Doleželová si zahrála sekretářku tajemníka také v podobném seriálu Muž na radnici (od r. 1976).
- Dne 30.6.1981 vyšla ve Svobodném slovu recenze Mirky Spáčilové, v níž mj. stojí: "Připomněl (seriál) nezastupitelnou úlohu strany v naší společnosti, přiblížil každodenní hrdinství jejích pracovníků na všech úrovních a v neposlední řadě vyvolal rozpravu o problémech, které – mnohdy poprvé – přivedl na obrazovku. A to byl záměr tvůrců, který se stal zároveň jejich odměnou za seriál, jenž důstojně a podle svých nejlepších možností přispěl k oslavám 60. výročí založení a XVI. sjezdu KSČ."
- Seriál vznikl na objednávku KSČ k 60. výročí jejího vzniku, k volbám do zastupitelských orgánů a XVI. sjezdu strany.
- Seriál sa v televízii objavil tesne pred voľbami v roku 1981. Zámer bol jednoznačný – pomasírovať ľudí propagandou, aby išli vzorne k voľbám.
- Hlavnú úlohu okresného tajomníka Josefa Pláteníka mal pôvodne hrať Josef Bek.
- Seriál byl vysílán například i na Kubě.
- Poprvé spolu před kamerou otec a syn, Ilja Prachař a David Prachař.
 
Odkazy
 

Hrají:

Jaroslav Moučka, Jiřina Švorcová, Petr Svojtka, Jarmila Švehlová, Renáta Doleželová, Josef Bláha, Jiří Štěpnička, Martin Růžek, Alois Švehlík, Josef Bek, Zdeněk Řehoř, Jan Teplý st., Jiří Holý, Petr Haničinec, Lenka Termerová, Lída Roubíková, Milan Novotný, Jaroslava Obermaierová, Karolina Slunéčková, Mirko Musil, Josef Langmiler, Zdeněk Kutil, Petr Oliva, Roman Hemala, Josef Mixa, Miriam Hynková, Ilja Prachař, Jiří Vala, Soběslav Sejk, Věra Koktová, Ota Sklenčka, Václav Mareš, Svatopluk Beneš, Václav Fišer, Miloslav Homola, Josef Patočka, Jan Šváb, Jiří Zahajský, Vladimír Zoubek, Ferdinand Krůta, Břetislav Slováček, Josef Čáp, Svatava Hubeňáková, Karel Koloušek, Viktor Maurer, Vít Pešina, Libuše Štědrá, Karel Urbánek, Zora Jandová, Jan Přeučil, Adolf Filip, Dalimil Klapka, David Vejražka, David Prachař, Jiří Adamíra, Eva Klenová, Vladimír Ráž, Zdeněk Ornest, Eva Svobodová, Jana Paulová, Čestmír Řanda st., Oldřich Musil, Jiří Knot, Jaroslav Kotrba, Vlastimil Slezák, Jan Kuželka, Josef Chvalina, Otakar Brousek st., Karel Houska, Bedřich Prokoš, Václav Švorc, Karel Peyr, Vladimír Krška, Jana Břežková, Jiří Plachý ml., Jiří Krampol, Ladislav Pešek, Václav Sloup, Zdeněk Žák, Petr Štěpánek, Bohuslav Ličman, Josef A. Stehlík, Karel Hovorka st., Miroslav Vladyka, Milan Mach, Jiří Hálek, Josef Velda, Vlastimil Hašek, Václav Kaňkovský, Jaroslav Mareš, Rudolf Vodrážka, Svatopluk Skládal, Luděk Čtvrtlík, Jiří Wohanka, Čestmír Řanda ml., Jarmila Krulišová, Antonín Molčík, Blanka Blahníková